Julien C. ontkent schoolmoord

Misdaad De 22-jarige Julien C. die wordt verdacht van de schoolmoord op de 8-jarige Jesse Dingemans uit Hoogerheide, ontkent nog steeds iets met het voorval te maken te hebben. Dat heeft zijn advocaat Henk van Asselt vandaag gezegd.

Volgens Van Asselt ''liggen alle mogelijkheden nog open. Zelfs de vraag of het gaat om de dader.'' Tot die conclusie komt de raadsman na bestudering van de laatste gegevens. De advocaat zegt dat zijn cliŰnt een ''bizar alibi'' heeft, maar hij wil niet zeggen wat dat precies is.

Verder spreekt hij van een ''mysterieuze zaak''. De verdachte is volgens hem nog steeds rustig en zegt dat hij het niet gedaan heeft. ''Die houding past niet bij de ernst van de beschuldigingen.''

C. wordt vanmiddag rond 15.30 uur voorgeleid aan de rechter-commissaris, die bepaalt of het voorarrest wordt verlengd. Politiechef Fred Stegman die het onderzoek leidt, zegt er zeker van te zijn dat Julien C. de man is die ''we moeten hebben.''

Overval
Volgens het regionale dagblad BN/DeStem werd C. in 2004 veroordeeld tot twee jaar cel voor een gewapende overval op een supermarkt in Breda. Hij bedreigde toen twee caissiŔres met een namaakwapen en ging aan de haal met 3.500 euro kasgeld. Maar niet nadat hij nog netjes dankjewel''' had gezegd.

Deskundigen bestempelden indertijd de koele houding van C., die in de rechtszaal geen greintje berouw toonde, als ''zorgelijk''. Volgens hen was er het nodige mis met de toen 19-jarige Hoogerheidenaar, een bovengemiddeld intelligente student. Hij zou lijden aan ''zelfoverschatting'' en ''zwak normbesef'' en zou opvallend ge´nteresseerd zijn in wapens en criminaliteit. De rechtbank veroordeelde hem buiten de gevangenisstraf ook tot een verplichte behandeling in een forensisch therapeutische kliniek.

Update 16.48 uur
Inmiddels heeft de rechter-commissaris besloten de voorlopige hechtenis van Julien C. met 14 dagen te verlengen. Dat is de maximale duur bij een eerste voorgeleiding. Later kan worden besloten om die periode steeds met 30 dagen te verlengen.

De verdachte zei bij zijn voorgeleiding dat hij wÚl in de school is geweest, maar dat hij Jesse niet heeft vermoord. De rechter-commissaris vond echter dat er genoeg redenen zijn om C. hangende het politie-onderzoek, voorlopig vast te laten zitten.