Firefox niet populair in Nederland

Icoon Firefox Het bladerprogramma Mozilla Firefox is niet populair in Nederland, vergeleken met andere Europese landen. Zo gebruikt in Nederland twaalf procent van de internetters Firefox, maar zijn er in andere landen uitschieters van meer dan dertig procent. Dat heeft Tristan Nitot, de Europese baas van Mozilla, gezegd in een interview met Emerce.

"Nederland is ťťn van de slechtste landen voor ons", zegt Nitot. Van de Europese landen wordt Firefox alleen in OekraÔne minder gebruikt. Een verklaring voor dit slechte resultaat heeft hij niet. De browser is veel populairder bij onze oosterburen. Met een aandeel van dertig procent behoort Duitsland tot de top van Europa. Volgens Nitot hechten Duitsers veel aan veiligheid en ligt daarom het Firefox-gebruik veel hoger. "Om die reden vertrouwen ze Microsoft niet, en geven ze de voorkeur aan een alternatieve browser", zegt Nitot.

In Finland ligt het percentage Firefox-gebruikers het hoogst: 38,4 procent. Opvallend is dat Firefox veel populairder is in Centraal-Europa, dan in West-Europa. Zo scoren landen als SloveniŽ, Polen, TsjechiŽ, Slowakije, Hongarije, RoemeniŽ en Bulgarije zeer hoog qua Firefoxgebruik. In Denemarken, BelgiŽ, Spanje, Groot-BrittanniŽ, ItaliŽ en Portugal loopt het Firefoxgebruik achter.