EU wil olie uit Kazachstan halen

Athlon_2o0o
Icoon Economie De Europese Unie heeft maandag een samenwerkingsverband gesloten met Kazachstan, om in de toekomst olie, gas en uranium uit dat land te kunnen importeren. De twee regio's zullen elkaar helpen met het bouwen van pijpleidingen. De EU wil hierdoor op het gebied van energie minder afhankelijk worden van Rusland en Iran.

"Met deze documenten hebben we de basis gelegd voor een energiesamenwerking die extreem vruchtbaar zal zijn voor ons beiden", zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso. Hij was maandag op bezoek bij president Noursoultan Nazarbajev in Kazachstan. De EU heeft al soortgelijke overeenkomsten met Azerbeidzjan en Oekraïne. Ook is de EU bezig met een overeenkomst met Algerije, een land dat ook veel gas uitvoert.

De EU heeft deze landen serieus nodig voor olie- en gaslevering. Onlangs dreigde Rusland nog de prijs van gas met vijftien procent te verhogen. Eerder misbruikte Rusland zijn gasmonopolie in een geschil met Oekraïne. Het besloot toen de gaskraan dicht te draaien voor dat land, waardoor enkele Europese landen te maken kregen met een verminderde gastoevoer.