Blatter wil zomerstop afschaffen

Als het aan de Fifa ligt, zal er binnen korte tijd gewoon gevoetbald worden in de zomermaanden. De voorzitter van de wereldvoetbalbond, Sepp Blatter, heeft dit gezegd in het Duitse voetbalblad Kicker.

In de plannen van de FIFA begint het nieuwe voetbalseizoen in februari en zal in november eindigden. December en januari worden dan gebruikt voor het spelen van interlands.

Onlangs stelde Blatter de Europese topclubs al voor om het voetbalseizoen als een normaal kalenderjaar in te vullen in plaats van augustus tot juni. "Daardoor hebben spelers genoeg tijd om te herstellen. In de wintermaanden kunnen er in blokken van drie weken interlandwedstrijden worden gespeeld," aldus Blatter, die zegt dat alle grote Europese clubs achter zijn plannen staan. Het is onduidelijk of ook de WK's en EK's in de winter moeten plaatsvinden.

Daarnaast wil Blatter dat er minder Europese landen meedoen aan de kwalificatie voor de wereldkampioenschappen. Dat zou moeten leiden tot een minder uitgebreid interlandprogramma, waar veel voetbalclubs al geruime tijd om vragen. Ook wil de Zwitser het aantal buitenlandse spelers bij Europese clubs terugdringen naar maximaal vijf buitenlanders. Op die manier gaan de fans zich volgens Blatter weer meer identificeren met het elftal van hun club.