Kennis Litvinenko ook vergiftigd met polonium

Icoon Buitenlands Mario Scaramella, een Italiaanse kennis van de vergiftigde ex-KGB'er Alexander Litvinenko, blijkt zelf vijf keer de dodelijke dosis van de radioactieve en dodelijke stof polonium 210 in zijn lijf te hebben. Bovendien staat hij ook op de Russische dodenlijst. Dit heeft hij zelf aan de pers laten weten.

Scaramella is vrijdag in het ziekenhuis opgenomen. De Italiaanse wetenschapper sprak zondagavond telefonisch met de Italiaanse staatszender RAI 1. Scaramella zei zeer bevreesd te zijn voor zijn toekomst ondanks dat hij nog geen ziekteverschijnselen vertoont. Het University College Hospital waar de Italiaan wordt onderzocht meldde eerder dat hij een fractie van de hoeveelheid polonium in zijn lichaam als Litvinenko heeft.

De advocaat van Scaramella heeft verklaard dat zijn cliënt door besmet voedsel of inhaleren de uiterst schadelijke stof binnen heeft gekregen en niet door fysiek contact met Litvinenko. Scaramella, een beveiligingsexpert met kennis van spionageactiviteiten in de Sovjet-periode, heeft verklaard dat hij met Litvinenko heeft gesproken over de dodenlijst van de Russische geheime dienst waar zij beiden op zouden staan.

Scaramella ontmoette Litvinenko op 1 november in een sushibar in de Britse hoofdstad Londen. Daarna werd Litvinenko ernstig ziek. Hij overleed op 22 november als gevolg van vergiftiging door het hoogradioactieve materiaal.