Blair wil Brits kernarsenaal vernieuwen

Redactie
De Britse premier Tony Blair wil het kernarsenaal van Groot-Brittannië tot diep in deze eeuw op peil houden. Hij zei maandag dat de regering nieuwe kernonderzeeërs zal bestellen om de huidige duikboten met een nucleaire lading te vervangen.

De levensduur van de Trident-raketten wordt verlengd, maar Blair beloofde wel dat het aantal kernkoppen met 20 procent wordt teruggebracht tot 160. Om opstandige Labour-parlementariërs gerust te stellen, zei hij ook te overwegen het aantal kernonderzeeërs terug te brengen van vier naar drie.

Critici vinden dat de 15 tot 20 miljard pond (22,3 tot 29,7 miljard euro) voor de operatie beter zou kunnen worden besteed. De antikernwapenlobby pleit dat de Trident-raketten waren gemaakt voor de Koude Oorlog en niet voor de huidige dreiging van het internationale terrorisme.

De Nederlandse tak van de milieugroepering Greenpeace noemt de beslissing 'hypocriet'. ''Het is tegenstrijdig dat Groot-Brittannië Iran verwijt kernwapens te ontwikkelen en tegen de internationale afspraken in zelf nieuwe kernwapens maakt'', aldus een woordvoerster.