Aah Sielig! 2

"Je zusje deed het goed he, bij het jeugdjournaal?"

"Ja sow, sij ken da wel jongah"

"Laten we maar hopen dat jullie nu niet terug moeten naar Algerije, dat die rare mevrouw Verdonk inziet dat ze niet de hele tijd streng kan lopen doen tegen al die gevluchte mensen die het zo moeilijk hebben, en dat ze eens leert wat echte democratie is. Dankzij al die nieuwe kamerleden kan jij straks je school mooi afmaken, hoef je niet meer uitzichtloos op straat rond te hangen door de beklemmende onzekerheid die door haar is veroor.."

"Hoho, man, het is niet alleen die bitsj Rita weetsje, het is die hele siesteem hier, die je sonder respek dwingt om soggens al voor hen klaar te staan weetsje, je moet ook een beetje kunne leve weetsje, en dat gaat niet als iedereen zich de hele tijd tegen je bemoeit.. In mijn land is iemand al volwasse as hij tegen de veertien is weetsje, en dan wordt hij met respek behandelt, en dat gebeurt hier niet. Je wordt hier op die school soms gecommandeerd assof je een slaaf ben weetsje"

"Maar erm, U moet toch ook inzien dat het vooral gaat om de kánsen die U hiermee wint, en uw intrede op de arbeidsmarkt.."

"Wach nouw eve, als ik die kanse pak, die zij op die school sogenaam klaarlegge weetsje, dan ga ik naar die stage weetsje, en als ik daar dan langsga en ga praten met die mense weetsje, dan is het gelijk van 'waarom was je er venoggent niet, wat doe je met die pet op, waar is die diploma' weetsje, terwijl ze toch een volwassene mens voor zich hebbe, dat recht heeft op dat stukje respek weetsje. Ze wille ons terugsture en doen alsof ze ons alle kanse gegeve hebbe maar houde geen rekening met ons eige innerlijk cultuur weetsje, dus hoe kan je dan respek hebbe? Dat sijn alleen maar weer witte kapitalistiese koloniale weetsje, als jij niet wil aanpasse aan voor jou onmogelijke, ongelovige regels dan schoppe ze je gewoon het land uit terwijl drie van mijn klein broertjes hier sijn gebore!"

"Waardoor is de asielaanvraag van uw ouders zo vaak afgewezen?"

"Ja, ik en een paar mate hebbe wel eens wat rottigheid, kwajongasstreken uitgehaald weetsje, en dat is wel ins door stomme pech een beetje uit de hand gelopen, laatste keer fikkie gestookt -ej, doen al die Nederlandse kinder toch ook steeds?- bij een rasiest in zijn voorkamer en toen -oehoe man!- ging die mollie ineens heel hard fikke doen, nee seg! En is die homo zelf ook verbrand weetsje.. Was wel moeilijk, se hadde ons te pakke, maar toen we die agente duidelijk hadde gemaakt dat het echt een rasiest was weetsje hadde ze er ook wel weer begrip van.. Mijn vriende hebbe er nog een boel geseik aan gehad weetsje, moeste van justitie ineens gaan werke enso, maar mij hebbe ze met rust gelate omdat anders die aanvraag van mijn ouders weer gevaar zou oplope weetsje, en dat is so ontzettend discrimenerend, zij kunne er toch ook niets aan doen weetsje.. Een van die gaste heeft mij toen verlinkt bij de IND en toen ginge se weer moeilijk doen, moeste mijn ouders wéér opnieuw asiel aanvrage, net als toen die ziekenauto die ik had geleend stuk ging, het is allemaal so onrechtvaardig, as we nog 1 keer afgeweze worde dan gaan se dat meemake weetsje, ik seweer je!"

"Waarom hebben uw ouders in de eerste instantie asiel aangevraagd?"

"Ah in Algerije, daar sijn de overheidsmense agressiefff! So hee, das eg nie normaal meer hoor... Wat hier heel gewoon is weetsje, daar wordt je daar voor in de bak gegooid! En dan niet na kwartiertje seike met de jeugdwerkster weer uitlope, maar onmenselijk weetsje, sonder respek weetsje! Je hoeft maar een tasje te pikke en je kan gelijk jare sitte! Mijn vader was bijna opgepak voor iets waar je in Nederlan hooguit een taakje voor krijg weetsje, en kon natuurlijk niet anders dan same met ons te vluchte naar Nederlan! Maar als wij worde uitgezet dan kan mijn vader niet meer betale aan die familie van mijn moeder die met vluchte geholpe heef, en loop zijn leve gevaar weetsje. Ik haat die fassiest Fuddonk!"