FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 november 2006

Schoolboek: Alle terroristen zijn moslims

Icoon Denemarken Alle terroristen zijn moslims. Dat staat in een schoolboek dat gedoceerd wordt op basisscholen in Denemarken. Het omstreden boek 'Wij en het christendom' van de uitgever Malling Beck heeft in Denemarken en in de islamitische wereld tot veel ophef geleid. Dat schrijft de Deense krant Politiken.

In het boek 'Wij en het christendom' worden naast het christendom ook andere godsdiensten behandeld. Eerst moeten de 5e klas-leerlingen een pagina lezen over het bloedbad door moslimseparatisten op een school in de Noord-ossetische stad Beslan. Dan lezen ze over de aanvallen van 11 september 2001 en de terrorist Osama Bin Laden.

Wij en het cristendomPas daar wordt de islam aan de kinderen geïntroduceerd, waarbij er nog meer over moslims en terrorisme komt. Er wordt niet gerept over terroristische organisaties die niets met de islam te maken hebben. Op het eind moeten de kinderen dan de vraag beantwoorden: 'Waarom is er terreur in de wereld?'

Bovendien staat er in het boek: "Ook al zijn niet alle moslims terroristen, alle terroristen zijn wel moslims." Het citaat stamt van de arabische tv-zender al-Arabiya, maar wordt niet tegengesproken. De twee gewraakte passages worden nu omgeschreven en de scholen die het boek hebben ingekocht, kunnen het retourneren.

Eind vorig jaar was er in de islamitische wereld ook veel ophef ontstaan over Denemarken. Toen hadden cartoontekenaars in de Deense krant Jyllands-Posten spottende tekeningen geplaatst over de islamitische profeet Mohammed. Dat leidde toen tot maandenlange protesten en rellen in overwegend islamitische landen.

Met dank aan theredplanet voor de submit.

Sint op MSN

Die Sint is deze dagen druk in de weer,
hij vult alle schoentjes wat is het een toffe peer!

Dat de Sint met de tijd mee gaat hebben we al kunnen zien.
Hij zit tegenwoordig op het internet, en leest een of ander magazine.

Maar de goede sint heeft ook tijd voor jouw,
voeg de Sint (sint@chatmetsint.nl) toe aan je MSN, heel gauw!

Je kan hem laten dichten, iemand verklikken, moppen vragen, en veel meer.
Hij knoopt ook gesprekjes met je aan. Voeg hem toe, en probeer!

Groeten,
Sint en Piet

Met dank aan sebaz voor de link.

Ik hem ook daadwerkelijk toegevoegd, je krijgt geen spammails, het is gewoon zo'n chatbot á la Alice.

PS3-verkoper aangevallen met pepperspray

Icoon Games Een man die voor 5000 dollar twee Playstation 3-consoles probeerde te verkopen, is in het Californische La Palma aangevallen met pepperspray. Vervolgens werden beide apparaten gestolen. Dat heeft de Amerikaanse zender CBS gemeld.

Wikran Lamyain dacht een flink slaatje te kunnen slaan uit het tekort aan PS3-consoles. Hij heeft twee van deze apparaten snel na het uitkomen ervan gekocht en probeerde ze beide voor een prijs van 5000 dollar te verkopen op een online verhandelssite. Dat ging echter niet zo goed als verwacht. Hij had twee mannen gevonden die geïnteresseerd waren in de consoles en maakte een afspraak bij de lokale McDonald's om 1 uur 's nachts.

Toen hij klaarstond met beide apparaten, kwamen beide mannen niet aan met de vraagprijs van 5000 dollar. Wel sprayde één van beide mannen pepperspray in de ogen van de verkoper. Ze stalen beide consoles en renden de winkel uit. Vervolgens is er niks meer van de daders vernomen. De man die de PlayStations verkocht moest in de winkel door ambulancepersoneel geholpen worden. De man dacht dat hij veilig zou zijn, omdat hij midden in een openbare gelegenheid stond. Een overval had hij niet op gerekend. "Hij zei dat hij de PS3 vandaag nodig had, omdat hij morgen naar zijn neef in Washington zou gaan.", aldus het slachtoffer.

Het is niet het enige incident in Californië rondom de nieuwe console van Sony. De apparaten kosten rond de 400 of 500 dollar in de winkel, maar zijn kort na het uitkomen ervan uitverkocht. Daardoor zijn er veel rellen uitgebroken in de Amerikaanse staat.

Ongeboren kind op Hyves geplaatst

Icoon Opmerkelijk Voor het eerst is er op het vriendennetwerk Hyves.nl een ongeboren kind geplaatst. De foetus van bijna 32 weken oud heeft op de profielensite de naam 'Boontje' gekregen, vernoemd naar de vorm van een embryo. Het geslacht van de foetus is nog niet bekend, maar de foetus heeft al wel een online profiel. Dat heeft een woordvoerder van Hyves gemeld.

De zegsman vindt het "uniek" dat er sinds kort een ongeboren kind op de site staat. "We zien wel een trend dat baby's en jonge kinderen door hun ouders op Hyves worden gezet, maar foetussen? Dat is nieuw", aldus de woordvoerder. Erg populair is het ongeboren kind overigens nog niet. De foetus heeft vier vrienden en twee daarvan zijn de ouders van het ongeboren kind. Wel hebben enkele mensen een 'krabbel' geschreven op het betreffende profiel. Een 'krabbel' is een persoonlijk berichtje naar de eigenaar van een profiel.

Zijn of haar grootste passie is "dobberen", en als sport doet de foetus aan boksen en voetballen in de buik van de moeder. Verder heeft het ongeboren kind nog niet echt een favoriete muziekstijl, het enige wat hij of zij hoort zijn "de geluiden aan de binnenkant van m'n moeder". En zijn of haar favoriete eten? "Wat er maar door de navelstreng heen komt. Pizza en boerenkool doen het goed", aldus de foetus.

Meer info over de Wii-kanalen

Nintendo heeft wat meer informatie vrijgegeven over de zogenaamde Wii-kanalen. Direct vanaf de launch kan men gebruik maken van het Mii-kanaal, foto-kanaal en het Wii Winkel-kanaal. Kort na de lancering is het mogelijk om van het Weer-kanaal, Nieuws-kanaal en het internet-kanaal gebruik te maken.

Met het Mii-channel kun je jouw eigen Mii-karakter maken en via verschillende gezichtkenmerken zijn er 100 verschillende karakters te maken. Deze zullen meegenomen kunnen worden met de Wii-controller of gedeeld worden via 24Connect. Via het foto-channel kun je jouw eigen foto's online zetten, maar ook bewerken en muziek onder de presentatie zetten.

Via het Winkel-kanaal is het mogelijk om in december 31 verschillende Virtual Console games te downloaden, waaronder 16 titels van Nintendo, vijf van de Turbografx en tien van de SEGA MEGA DRIVE.

Kort na de lancering van de Wii in Europa zal het internet-kanaal beschikbaar komen via het winkel-kanaal, en tot juni 2007 zal het gratis te downloaden zijn. Het weer-kanaal zal vanaf 20 december beschikbaar komen en gratis toegang geven tot het weerbericht (verzorgd door Weathernews). Het nieuws-kanaal zal vanaf 27 januari beschikbaar komen en het nieuws zal geleverd worden door Associated Press.

Smash my PS3

Dit filmpje is niet geschikt voor mensen die niet kunnen wachten tot het Maart is en ze eindelijk hier in Nederland een Playstation 3 kunnen kopen.

Want de gasten die o.a. verantwoordelijk waren voor SmashMyiPod.com wisten als een van de eerste een PS3 in handen te krijgen en die werd voor de ogen van de mensen die al uren in de rij stonden om hun PS3 te krijgen aan gort geslagen....

Met dank aan Vassili_Z voor de submit.

Man beroofd van twee PS3's

Een man die onlangs twee PS3's probeerde te verkopen via de populaire site Craigslist is beroofd. De man dacht 5000 dollar rijker te zijn geworden aan de aanschaf van twee PS3's, maar toen de kopers de consoles kwamen ophalen werd de man in zijn gezicht gespoten met pepperspray en gingen de mannen er vandoor, uiteraard met buit. Een goede tip voor andere mensen die hun PS3 willen verkopen: spreek niet om één uur 's nachts af voor een McDonalds, zoals deze man dat deed.

PS3's werden bij de launch van de console voor rond de 2500 dollar verkocht op sites als eBay. Inmiddels is die prijs gedaald naar rond de duizend dollar, nog steeds 400-500 dollar meer dan de verkoopprijs.

Bos spreekt zich niet uit voor links kabinet

PvdA-leider Wouter Bos heeft zich maandag niet onomwonden uitgesproken voor een links kabinet. Na afloop van een kort gesprek in Amsterdam met SP-leider Jan Marijnissen en GroenLinks-leider Femke Halsema zei hij ''niets nieuws'' te hebben gehoord of gezegd.

Volgens Bos is weer vastgesteld dat PvdA, SP en GroenLinks veel gemeen hebben, maar hij vindt dat iedere partij moet proberen zoveel mogelijk stemmen te behalen om samen het ''kabinet van Balkenende en Verdonk'' te voorkomen. ''Ik ga met mijn eigen verhaal de verkiezingen in.''

Bos zei nogmaals aan Marijnissen en Halsema te hebben duidelijk gemaakt dat hij de eerste PvdA-leider is die linkse samenwerking voor mogelijk houdt. Hij zei verder niet mee te willen doen met spelletjes over wie met wie gaat regeren na de stembusgang van woensdag.

Marijnissen en Halsema hadden gehoopt dat Bos zich onomwonden voor een linkse samenwerking zou uitspreken om gezamenlijk naar de kiezer te gaan. Na afloop zeiden ze echter niet al te hoge verwachtingen te hebben gehad van het gesprek. Halsema had vorige week de andere twee uitgenodigd om nog een keer te spreken over een links kabinet. Eerdere pogingen dit voorjaar liepen op niets uit.

Rutte: 'martelnieuws' Irak gemanipuleerd

VVD-leider Mark Rutte heeft vanavond in het acht uur Journaal van de NOS stevige kritiek geuit op de manier én het tijdstip waarop het 'martelnieuws' uit Irak naar buiten is gekomen.

Volgens Rutte werd er gesproken over marteling en werd er niet verteld dat er wel degelijk indertijd een onderzoek naar de gebeurtenissen is gedaan waaruit bleek dat er niets strafbaars was voorgevallen. ''Het lijkt er sterk op dat mensen vlak voor de verkiezingen informatie hebben gemanipuleerd en via de Volkskrant hun doel hebben weten te bereiken'', aldus Rutte. Hij wil dat er een onderzoek komt naar het naar buiten komen van de berichten. ''Wat mij betreft wordt dit tot op de bodem uitgezocht.'' Volgens de VVD-lijsttrekker is de naam van de Nederlande krijgsmacht te grabbel gegooid en is heel Nederland in opspraak gekomen.

De Volkskrant schreef vrijdag dat Nederlandse militairen in Irak in 2003 gevangenen gemarteld zouden hebben tijdens een verhoor. De krant beriep zich op interne stukken van Defensie. Volgens het bericht zou de militaire top van Defensie informatie aan het Openbaar Ministerie hebben onthouden. ''Maar inmiddels is het duidelijk dat het precies andersom is. De marechaussee heeft een onderzoek ingesteld, waarop het Openbaar Ministerie besloot af te zien van een strafrechtelijk onderzoek. De stukken hieromtrent waren kennelijk niet ter beschikking gesteld aan de Volkskrant'', aldus Rutte die vreest dat iemand het nieuws dus gemanipuleerd heeft.

Enge kindjes, of beter gezegd Enge ouders

Iedereen heeft het recht om aan kinderen te beginnen, makkelijk zat.

Maar wat als je zo gek bent dat je wilt dat je kinderen perfect zijn terwijl ze dat vreemd genoeg niet zijn, nou heel simpel dan laat je je de foto van je kind toch bewerken met Photoshop, en geef toe dat doen we allemaal wel eens, de werkelijkheid wat mooier maken.

Dat is dus het probleem niet, wat dan wel? Heel simpel mensen die net dat stukje te ver gaan in de drang om hun kind ''perfect'' te krijgen, wat je dan krijgt? Om eerlijk te zijn krijg je dan gedrochten, zoals dit, dit, dit of dit.

En mocht je denken, een grapje, helaas het is serieus, ziek....

Rickmans kwam dit topic op het forum tegen, het begint serieus, maar dat duurt gelukkig niet lang.

Hypotheekschuld blijft sterk groeien

Icoon Economie Huishoudens hebben de laatste tien jaar steeds meer hypotheekschulden gekregen. Eind 2005 hadden alle Nederlandse gezinnen in totaal 500 miljard euro geleend om koophuizen te financieren. In 1995 was dat nog maar 140 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Die 500 miljard euro is 99 procent van het bruto binnenlands product (BBP), de totale waarde van alle geproduceerde goederen en diensten in Nederland. De hypotheekschuld is nooit eerder hoger geweest dan het BBP, maar het CBS verwacht dat dit in december voor het eerst in de geschiedenis zal gebeuren.

Gemiddeld bedraagt de hypotheek op een koophuis ongeveer 150.000 euro. De schulden nemen snel toe. Zo duurde het vijf jaar voordat de stap van zestig naar tachtig procent van het BBP werd gezet. De stap van tachtig naar 99 procent werd al in twee jaar volbracht. Daartegenover staat wel dat ook de waarde van huizen hard is gestegen. Zo mag de hypotheekschuld dan 500 miljard zijn, daar staat een totale WOZ-waarde van alle koophuizen van 1.392 miljard tegenover. De schuld is dus 36 procent van de totale woningwaarde. Toch vindt het CBS de huidige situatie zorgelijk: dat komt omdat de hypotheekschuld de laatste jaren veel harder is gestegen dan de waarde van woningen.De hypotheekschuld nadert het BBP


Met dank aan pberends voor de submit.

'Inter denkt aan Robben'

De kans is aanwezig dat Arjen Robben aan het einde van dit jaar naar Internazionale vertrekt. De ploeg wil er namelijk alles aan doen om de aanvaller van Chelsea over te nemen. De zaakwaarnemer heeft, net als de jonge international, nog geen reactie gegeven op de eventuele transfer.

Eerder deze week liet Robben al weten dat hij zich niet meer op zijn plek voelt bij Chelsea. Bovendien zou hij naar eigen zeggen te weinig aan spelen toe komen onder coach José Mourinho. "Ik vind dat ik te weinig speel. Chelsea heeft veel spelers die veel verdienen en op de bank te zitten. Zij zijn ook tevreden met die rol. Ik niet, ik vind mijzelf te jong om op de bank te zitten."

Toch zal het voor Internazionale geen makkelijke opgave worden om Robben aan te trekken. Ook Real Madrid en FC Barcelona hebben interesse getoond in de Nederlander. Bovendien proberen deze twee clubs de handtekening van de international al langer te bemachtigen. Mocht het inderdaad gebeuren dat de speler van Oranje naar Italië verhuist, dan treedt hij in de voetsporen van Wim Jonk, Dennis Bergkamp, Andy van der Meyde en Faas Wilkes.

FOK!radio: live blowen en Oversight

FOK!RadioVoor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

Hij is een van de meest besproken users op FOK!, hij heeft altijd zijn mening over de crew klaar en zijn smileygebruik is nogal opmerkelijk te noemen. Onlangs veroorzaakte hij nog een grote rel in UVT, en ook daarna bleef hij vinden dat het helemaal anders moet op FOK!. Onlangs werd hij unbanned en nu is hij weer terug op het forum, maar wat is dat toch met Oversight? Waarom hebben zoveel mensen een hekel aan hem en levert het meteen FB-topics op? En wat wil hij zelf nu eigenlijk bereiken? We horen het van hem zelf, want ook hij zit live in de studio. FOK!radio begint uiteraard om 20:00 uur.

De nieuwe cannabiscampagne van de overheid is recentelijk gestart. Onder het motto: "Je bent niet gek als je niet blowt" haakt het Trimbos-instituut in op de misverstanden over wel en niet blowen. Zo blowt 80 procent van de jongeren niet. FOK!radio is benieuwd in hoeverre dit ook geldt voor FOK!users. Gisteren hebben we daarover al een poll gestart op FOK!. Jongeren spelen zelf de hoofdrol in de campagne, door hun eigen foto of een filmpje te plaatsen op Drugsinfo.nl en aan te geven waarom ze wel of juist niet blowen. We praten met de campagneleider van de cannabiscampagne.

Natuurlijk kun je iedere week meekijken in de studio van FOK!radio via de webcam. Natuurlijk gaat Yvonne weer met ons roddelen legt Blinky een stelling neer. Nikky heeft deze week weer een FOK!-vrije week. Tijdens de uitzending kun je ons bellen met vragen, opmerkingen en al je zin en onzin via Skype. Voeg ons toe op met username actionradiolive. Meer over Skype kun je hier vinden.

Kom ook vooral naar ons irc-kanaal #fokradio om vragen te stellen en mee te praten.

Meteen luisteren?
Dat kan! FOK!Radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is.

Hieronder vind je de overige directe luisterlinks:
LQMQHQ
WinampWinamp48 kbps96 kbps128 kbps
Windows Media PlayerWindows Media Player33 kbps64 kbps128 kbps
RealPlayerRealPlayer48 kbps96 kbps128 kbps
iTunes / QuicktimeiTunes / Quicktime48 kbps96 kbps128 kbps


Zelf ook wat te melden? Bel ons dan op 084-8375761. Dan krijg je een antwoordapparaat waarop je iets kunt inspreken. Dus wil je iemand verrot schelden, een huwelijksaanzoek doen, een plaatje aanvragen, je ban bespreken of je liefde voor gr8w8 uitspreken? Bel ons dan op 084-8375761, dan laten wij het weer in de uitzending horen!

Terug luisteren?
Alle uitzendingen van FOK!radio zijn terug te luisteren. Soms als podcast, maar meestal als stream. Meer hierover kun je hier lezen.

Veel luisterplezier!

Met dank aan FOKradio voor de submit.

Stemmen met je hart

Ik ben een zwevende kiezer. Dit is overigens relatief want ik zweef links van het midden. Ergens tussen SP en PvdA. Eigenlijk twijfel tussen ik die twee. Maar zwevende kiezer klinkt lekkerder.

Nu stellen verkiezingen in Nederland vrij weinig voor. We functioneren ergens in een kleine marge van de mondiale economie. Gaat het goed met de wereldeconomie dan gaat het goed met ons. Op het gebied van milieu strekt onze invloed niet verder dan een voorbeeldfunctie. En onze regels en wetten worden steeds meer bepaald in Brussel.

Met andere woorden, de taart is al geserveerd. De vraag is enkel, wil ik er linksgedraaide of rechtsgedraaide slagroom op? Of zure room? Of toch liever een kers? En welke mix er, na de verkiezingen, uiteindelijk op de taart komt is altijd maar afwachten.

Is dit nu een blog om duidelijk te maken dat stemmen weinig zin heeft? Geenzins! Wie niet stemt moet, wat mij betreft, de komende vier jaar zijn mond houden. Stemmen is een democratisch recht waar je als rechtgeaard Nederlands burger gewoon gebruik van moet maken.

Ik ga dus stemmen. Ik weet nog steeds niet wat maar dit keer meer met mijn hart dan ooit.

Bedreiger Wilders nu zelf terminaal ziek

Icoon BinnenlandsEen 56-jarige Rotterdammer die Tweede Kamerlid Geert Wilders met de dood heeft bedreigd, is terminaal ziek. De man ligt met longkanker in het ziekenhuis en krijgt zuurstof en morfine toegediend. De rechtszaak die tegen de man is aangespannen, is voor onbepaalde tijd opgeschort. De advocaat van de man zegt dat er grote een kans bestaat dat de man het ziekenhuis niet levend zal verlaten.

De man had in verschillende emails die hij verstuurde aan de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) bedreigingen richting Wilders geuit. Zo schreef hij in een van de berichten: "Als de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer deze klootzak Wilders niet tegen kunnen houden, schiet ik hem als Nederlander zelf wel dood" Volgens zijn advocaat moeten de dreigementen niet al te serieus worden genomen. Hij noemt ze aandachttrekkerij.

[upd] SP gaat PvdA voorbij in peiling

Icoon Verkiezingen De SP is met 32 zetels de tweede partij van Nederland. Daarmee gaat de SP de PvdA voorbij. Naast de SP stijgt ook het CDA in de peiling. Dat blijkt uit de peiling van TNS/NIPO in opdracht van RTL Nieuws.

De SP staat in de peiling op 32 zetels, dat zijn er 4 meer dan vorige week. De PvdA staat op 31 zetels, 3 minder dan vorige week. Het CDA blijft de grootste partij met 41 zetels: dat is er 1 meer dan vorige week. De VVD houdt nog slechts 21 zetels over. Dat is er 1 minder dan vorige week. GroenLinks behaalt in de peiling 5 zetels en de ChristenUnie krijgt er 8. De Partij van de Vrijheid haalt 6 zetels, de SGP haalt er 3 en de Partij van de Dieren 2. D66 is hekkensluiter met nog maar 1 zetel. De overige partijen zullen niet in de Tweede Kamer komen.

Coalitievorming zal moeilijk worden met deze uitslag. CDA en PvdA halen met 72 zetels niet genoeg zetels. De huidige coalitie tussen CDA en VVD heeft in de peiling nog maar 62 zetels. Ook een linkse coalitie van SP, GroenLinks en PvdA haalt het niet: die krijgt 68 zetels van de kiezer.

Update 19.57 uur
De peiling van RTL Nieuws verschilt enorm van de peiling die Maurice de Hond vandaag bekend maakte. Bij De Hond stijgt de PvdA juist ten koste van de SP en naderen de sociaal-democraten het CDA met rasse schreden.

De Hond peilt het CDA nu op 42 zetels en de PvdA op 39. De SP haalt er 22 (een verlies van vier met twee dagen geleden).

De VVD doet het slechter bij De Hond en haalt er nu nog maar 21. GroenLinks komt in de peiling op 8 zetels. D66 blijft in de peiling steken op 2. De ChristenUnie zou verdubbelen naar 6 zetels, terwijl de SGP 2 zetels houdt.

De Partij voor de Dieren komt in de peiling van de Hond als nieuwkomer in de Kamer op 2 zetels, de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders op 4 en EénNL op 2.

Volgens De Hond heeft 20% van de kiezers nog geen definitieve keus gemaakt.

Vanavond komt ook de peiling van het tv-programma Nova, de politieke barometer, nog met een voorspelling.

Stam en Heitinga twijfelgevallen

Het is nog onzeker of Ajax komende week, in het UEFA Cup-duel tegen Sparta Praag, beroep kan doen op Jaap Stam en Johnny Heitinga. Het tweetal liep afgelopen weekend, in de wedstrijd tegen FC Twente (1-1), een blessure aan respectievelijk de kuit en het bovenbeen op.

Dinsdag wordt er bij het duo nader onderzoek gedaan naar de ernst van de blessures. Toch is er ook nog positief nieuws te melden, want trainer Henk ten Cate kan tegen de ploeg uit Tsjechië weer beschikken over Dennis Gentenaar en Edgar Manucharyan. Dit tweetal is weer helemaal hersteld van diverse blessures. Ook Ryan Babel kan weer gaan werken aan zijn rentree bij de selectie. De verwachting is dat de jonge aanvaller komende week weer mee gaat trainen.

[upd] Hoofdsponsor ADO Den Haag stopt

Icoon EredivisieDankzij de 'welwillende medewerking' van de hooligans van ADO Den Haag kan de hekkensluiter van de eredivisie op zoek naar een nieuwe sponsor. Na de gestaakte wedstrijd van gisteren tegen Vitesse, doordat zo'n honderd boze ADO-fans het veld betraden, heeft zorgverzekeraar SR (moederbedrijf van DSW) besloten zich terug te trekken als hoofdsponsor.

Vanwege dat incident bleef ADO-trainer Frans Adelaar vanochtend thuis. Hij had geen zin om naar het trainingsveld te komen gezien de recente gebeurtenissen en resultaten. Zijn assistent Lex Schoenmaker leidde de training. Even voor 14.30 uur werd bekend gemaakt dat Adelaar is opgestapt als coach. Na overleg tussen Adelaar en het bestuur is de conclusie getrokken dat hij zijn taken niet meer op normale wijze kan uitvoeren.

Onderzoek
De KNVB heeft nog geen beslissing genomen over de gestaakte wedstrijd. Vandaag heeft de voetbalbond een onderzoek ingesteld naar het incident. Pas als die resultaten bekend zijn, zal Zeist een besluit nemen of de wedstrijd wordt uitgespeeld of dat 0-3 de eindstand wordt. Ook wordt dan de strafmaat bepaald.

De Haagse burgemeester Wim Deetman zei gisteren dat hij het gedrag van de supporters ernstig betreurt. Vandaag overlegt hij met het Openbaar Ministerie en de politiecommissaris over te nemen maatregelen tegen de ADO-aanhang.

Update: 19.49
De hoofdsponsor heeft laten weten dat het nog niet definitief gestopt is. Wel heeft men de naam DSW per direct laten verwijderen van het shirt van ADO Den Haag. De zorgverzekeraar wil voorlopig niets met de geplaagde Haagse eredivisieclub te maken hebben.

Het sponsorcontract heeft nu alleen negatieve waarde voor ons bedrijf. Voorlopig respecteren we deze verbintenis. Maar als de situatie nog een keer uit de hand loopt, zijn we helemaal klaar met de club. Dan hebben we er echt niets meer te zoeken. Als het bestuur echter passende maatregelen neemt en de sfeer weer positief is, sluit ik een terugkeer van onze naam op het ADO-shirt niet uit'', liet directeur Chris Oomen maandag weten.

Bedreigd
Het opstappen van trainer Frans Adelaar blijkt vooral te zijn gebeurd doordat de trainer de laatste dagen ernstig is bedreigd door de harde kern van de ADO-fans. ''Het werken is me onmogelijk gemaakt, en dat doet pijn'', zei Adelaar die zei zich vooral verbaal bedreigd te voelen. Zijn familie was daar ook bij betrokken.

Directeur van de Coaches Betaald Voetbal Jan Reker, noemt het vertrek van Adelaar onaanvaardbaar: ''Die hooligans moeten keihard worden aangepakt, maar onze overheid is laf, slap en sloom.''

-
Zie voor meer sportnieuws FOK!sport.

Drie schaatssters op 500 meter in Azië

Tijdens de wereldbekerwedstrijden in Azië zal de sprintploeg van de vrouwen niet compleet zijn. Dit evenement wordt op 2 en 3 december in Harbin (China) gehouden. Een week later is Nagano (Japan) aan de beurt.

Hierdoor komen er op de kortste schaatsafstand maar drie vrouwen in actie, namelijk Marianne Timmer, Annette Gerritsen en Margot Boer. Op de kilometer komt, behalve dit drietal, ook Wieteke Cramer in actie. Laatstgenoemde vervangt Ireen Wüst. De Brabantse schaatster laat de wedstrijden aan de andere kant van de wereld aan zich voorbij gaan.

De Nederlandse schaatsbond (KNSB) heeft toestemming om vervangende schaatsers aan te wijzen, maar doet dit bewust niet. "Er zijn momenteel onvoldoende rijdsters die het niveau van de wereldbeker aankunnen", lichtte Hans Gootjes van de topsportcommissie langebaan toe.

Samenstelling wereldbekerploeg Azië:

Vrouwen:
500 meter: Marianne Timmer, Annette Gerritsen en Margot Boer
1000 meter: Marianne Timmer, Annette Gerritsen, Margot Boer en Wieteke Cramer

Mannen:
500 meter: Jan Smeekens, Erben Wennemars, Gerard van Velde, Lars Elgersma en Jan Bos
1000 meter: Erben Wennemars, Lars Elgersma, Jan Bos, Stefan Groothuis en Beorn Nijenhuis

[upd] Drugsdealer mag drugs promoten

Icoon ShockingEen veroordeelde drugshandelaar, Cees Hendriks, mag de laatste maanden van zijn straf zijn beroep als vrijwilligerswerk vervullen. Ter bevordering van de reïntegratie spant Cees Hendriks zich in voor pro-wiet Groen Vrij. Dat meldt de Telegraaf maandag.

Het dagblad maakte zondag bekend dat de veroordeelde handelaar met toestemming van justitie zijn straf mag uitdienen als medewerker voor een partij die wiet en hasj promoot. "Deze gedetineerde spant zich in voor een politieke partij die strijdt voor het legaliseren van softdrugs. Daar is niks mis mee", aldus de directeur van Reclassering Nederland .

Hendriks, alias 'Space Cees' vind het wel grappig dat Justitie en reclassering hebben ingestemd met zijn reïntegratiebaan. "Ik ben dus in opdracht van Justitie de legalisering van wiet aan het promoten. Ik lach me hier helemaal het schompes om." Hendriks gooide zaterdag als promotiestunt een kwart miljoen folders en nep-wietzakjes uit een vliegtuigje boven Amsterdam. De 10.000 euro boete die hij opgelegd kreeg door de milieudienst voor deze stunt, is hij volgens eigen zeggen niet van plan te betalen. "Die boete kunnen ze op hun buik schrijven. Ik heb dat promotiewerk gedaan onder contract van Justitie" aldus Hendriks.

In politiek Den Haag delen ze deze humor niet. De VVD, CDA en PvdA vinden de beslissing onbegrijpelijk. Er zal opheldering gevraagd worden aan minister Ernst Hirsch Balin (CDA) van Justitie.

update: 19:29 uur

Na de ophef die is onstaan toen bekend werd dat Cees Hendriks drugs mocht promoten in opdracht van justitie, is hij door de reclassering uit het campagneteam van de wietpartij Groen Vrij gehaald. De laatste 12 dagen van zijn straf mag hij waarschijnlijk gewoon in detentie uitzitten.

Wiet blad

Blessure voor Afellay

Ibrahim Afellay moest vandaag vroegtijdig de training van PSV verlaten vanwege een blessure aan zijn knie. De middenvelder maakte een verkeerde beweging en bleef daarna door het gewricht zakken.

"Ik verstapte me een beetje", aldus Afellay voor de microfoon van Radio 1. "Ik probeerde nog door te trainen, maar het doorzakken was een probleem. Ik hoop dat het morgen beter is". Morgen zal worden bekeken of de wedstrijd tegen Liverpool in gevaar komt voor de jonge middenvelder. De Eindhovenaren vertrekken in de loop van dinsdagmorgen naar Engeland.

Blikvangers vandaag waren de Chinese tweelingbroers Xiang en Ji Sun. Zij werkten vandaag hun eerste training af op de Herdgang.

Arsenal tijdelijk zonder Gallas

Arsenal moet het voorlopig stellen zonder de diensten van William Gallas. De verdediger van de Londense ploeg heeft namelijk een blessure aan zijn dijbeen. Hierdoor staat hij een aantal weken aan de kant.

Door deze blessure mist Gallas de Champions League-wedstrijden tegen Hamburger SV en FC Porto. Ook de Engelse topper tegen Chelsea zal hij aan zich voorbij moeten laten gaan. De kans is groot dat Philippe Senderos de vervanger van de Franse verdediger zal zijn. Vorig jaar was de Zwitser verzekerd van een basisplaats, maar dit seizoen moest hij deze inruilen voor een plek op de reservebank.

Berger tevreden over eerste seizoen

De teambaas van Scuderia Toro Rosso, Gerhard Berger, wil dat zijn coureurs volgend seizoen in het middenveld kunnen meerijden. Berger is niet ontevreden over het eerste seizoen in de Formule 1, waarin er één punt werd gescoord.

"Ons doel voor de eerste drie jaren is om in het middenveld te komen. Dat klinkt niet zo spannend, maar daar rijden wel grote teams rond als Toyota en Williams. We moeten realistisch blijven," aldus de Oostenrijker tegenover de Duitse sportkrant Kicker.

Afgelopen seizoen scoorde Vitantonio Liuzzi het eerste en enige punt voor het team en Berger is daar niet ontevreden over. "De belangrijkste successen in 2006 waren de technische verbeteringen aan de auto, de constante prestaties en de vele finishes."

[Upd] Hoofdsponsor ADO dreigt te stoppen

Zorgverzekeraar DSW is momenteel hoofdsponsor van ADO Den Haag, maar dreigt zich terug te trekken. Reden hiervoor is de gestaakte wedstrijd van afgelopen weekend tussen de residentieclub en Vitesse.

Na 66 minuten spelen en een stand van 0-3, in het voordeel van de Arnhemmers, maakte arbiter Bossen een vroegtijdig einde aan het duel, omdat Haagse supporters het veld massaal bestormden. Zorgverzekeraar DSW eist dat deze zogenaamde 'fans' gestraft worden. Dit zou moeten gebeuren aan de hand van stadionverboden. Mocht het zo zijn dat ADO Den Haag in de ogen van de verzekeraar te weinig verboden uitdeelt, dan is de kans groot dat de ploeg uit Den Haag binnen niet al te lange tijd geen hoofdsponsor meer heeft. Het huidige contract tussen de beide partijen is nog anderhalf jaar geldig.

Update:
Hoofdsponsor DSW heeft laten weten dat de naam van het bedrijf per direct van de shirts van ADO Den Haag zal verdwijnen. De zorgverzekeraar wil even niets te maken hebben met de Haagse residentieclub. "Het sponsorcontract heeft nu alleen negatieve waarde voor ons bedrijf", aldus Chris Oomen, directeur van het bedrijf.

ADO Den Haag en DSW hebben nog een doorlopende sponsorcontract tot 2008. "Voorlopig respecteren we deze verbintenis", zegt Oomen. "Maar als de situatie nog een keer uit de hand loopt, zijn we helemaal klaar met de club. Dan hebben we er echts niets meer te zoeken. Als het bestuur echter passende maatregelen neemt en de sfeer weer positief is, sluit ik een terugkeer van onze naam op het ADO-shirt niet uit."

Overigens kan DSW het sponsorcontract met onmiddelijke ingang opzeggen. Hiervoor moet wel bewezen worden dat er aantoonbaar verwijdbaar gehandeld is. "Dit is echter nu niet aan de orde" zegt Oomen. "De clubleiding is bij wijze van spreken 25 uur per dag bezig om dit soort incidenten te voorkomen. In het nieuwe stadion wordt er ook alles aan gedaan om de veiligheid te garanderen. Als de clubleiding nu adequaat handelt en de boosdoeners van zondag aanpakt met bijvoorbeeld stadionverboden komen we al een eind in de goede richting."

Kaká kritisch na WK-fiasco

Het heeft er alle schijn van dat een aantal internationals van Brazilië hun verhaal kwijt wil over het WK. Dit mondiale toernooi, wat afgelopen zomer in Duitsland werd gehouden, is slecht verlopen voor de ploeg van bondscoach Dunga. Afgelopen zondag gaf Kaká zijn visie over dit evenement.

Kaká heeft laten weten dat hij voor het treffen met Frankrijk, tijdens de kwartfinale van het WK, nog niet helemaal was hersteld van een blessure aan zin knie. Deze liep hij op in de confrontatie met de nationale ploeg van Ghana. De Goddelijke Kanaries verloren het duel met een minimaal verschil: 1-0. De speler van AC Milan deed wel 79 minuten mee in het treffen met De Haantjes.

"Ik vertelde Parreira dat ik kon spelen. Dat was mijn vergissing… Het was verkeerd, omdat ik met een blessure speelde. Tijdens het WK wil je door alle euforie soms niet denken aan wat er kan gebeuren", aldus Kaká tegenover een Braziliaanse tv-zender.

Bovendien gaf de middenvelder aan dat het groot aantal toeschouwers tijdens de trainingen in Zwitserland een negatief effect had. "Iets dat ons ook heeft gehinderd, is het aantal toeschouwers tijdens de voorbereiding. Het had een nadelig effect op de concentratie van de spelers. Dat moet in de toekomst worden verbeterd."

Top of Flop: Mannen hebben honger

De meningen waren vorige week weer eens unaniem: "Man I Hate Your Band" van Little Man Tate is een flop, dus. Rossdale verwoordde jullie mening nog het meest accuraat: "Een topper onder de flops, dit is echt te standaard...".

We hebben er weer eentje voor jullie.

Maak kennis met Jolanda Zoomer, een Nederlandse zangeres uit Zundert (Noord-Brabant). Ze zingt al sinds haar elfde, maar aanvankelijk zonder al te veel succes. Haar doorbraak kwam in 2004 met haar deelname aan het TROS TV-programma "Ster in 40 dagen". Ze eindigde daarin als tweede. Sindsdien timmert ze stevig aan de weg. Haar nieuwe single werd in september uitgebracht: "Mannen hebben honger". Inmiddels is ze hiermee doorgedrongen tot de 28ste plaats in de MegaTop 100.

Tigertje was er niet echt over te spreken: "Er zal wel een doelgroep voor zijn maar het is werkelijk te triest voor woorden.".

Het is ook niet zo mijn muziek, maar ik vind het wel een aardige clip. Daarom aan jullie de vraag: Is het een top of een flop?

Nevland: "fans Groningen 'kinderachtig'"

FC Groningen presteert al anderhalf seizoen boven alle verwachtingen, maar één uitglijder tegen FC Twente (7-1) was voor een deel van de Groningse aanhang reden genoeg om te staken.

In de thuiswedstrijd tegen Willem II gistermiddag namen de fans pas na zeven minuten plaats op de tribune, uit protest tegen de forse nederlaag. "Kinderachtig", aldus topscorer Erik Nevland over de actie van de Groningse fans. Zijn teamgenoot Jevgeni Levchenko was ook niet erg blij met de aanhang. "Ze staan voor ons te juichen als we winnen. Als supporter moet je ons steunen. Nu stonden we onder enorme druk".

Gratis Viagra voor Braziliaans dorp

Icoon OpmerkelijkDe burgemeester van een kleine plaats in centraal Brazilië is begonnen met het gratis verstrekken van Viagra, de wereldwijd bekende pil die helpt bij erectieproblemen. Hij doet dit om wat meer leven in de brouwerij te krijgen, aangezien het slapende dorpje Novo Santo Antonio veel ouderen telt onder de bevolking.

Al 68 mannen uit het dorp hebben al gebruik gemaakt van het programma, dat door de lokale stadsraad tot het "gelukkige penis" programma is gedoopt.

Men heeft echter ontdekt dat er ook een keerzijde zit aan het viagra project van de burgemeester. Niet alle oudere mannen gebruiken de pil namelijk om hun vrouwen te bevredigen. Er zijn al meerdere gevallen bekend van overspel.

Om dit tegen te gaan is nu besloten de pillen te verstrekken aan de vrouwen in plaats van de mannen. Zo kunnen de vrouwen hun man een pilletje geven als de tijd rijp is voor een flinke vrijpartij.

Federer tot Wimbledon zeker van nummer één plek

Tot aan Wimbledon volgend jaar is Roger Federer verzekerd van de nummer één positie op de wereldranglijst. De Zwitser, die gisteren de Masters won, heeft een voorsprong van bijna 4000 punten op de nummer twee, de Spanjaard Rafael Nadal.

Federer staat op dit moment op een totaal van 8370 punten, Nadal volgt met 4470 punten. Door zijn finaleplaats bij de Masters is de Amerikaan James Blake naar de vierde plek op de wereldranglijst gestegen.

Potapych...

De beer die teveel van Wodka houdt! Dit schitterende filmpje is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Er was eens een beer (Potapych) en die was stevig aan de drank. Samen met zijn baasje gingen ze elke avond stevig aan de drank. s' Avonds een beer, s' ochtends een beer. Ondanks een enorme kater elke ochtend dronk de beer gewoon door. Tot op een dag een dierentuin er een stokje voor kwam steken.

Sinds die dag moet Potapych dagelijks een AA-meeting voor beren bezoeken.

Potapych, de beer die teveel van wodka houdt.

Verdachte 'glibbert' gevangenis uit

Icoon ShockingEen gevangene uit het Afrikaanse land Mozambique is op een wel heel opmerkelijke manier uit de gevangenis ontsnapt. De man had zich ingesmeerd met smeervet, waarna hij zich door een piepklein raampje in de zwaarbeveiligde inrichting kon wringen.

De man, die volgens justitie erg gevaarlijk is, zat in voorarrest op verdenking van moord, verkrachting, gijzeling én een gewapende overval. Hij gleed de gevangenis uit door een raampje van niet meer dan 20 bij 60 centimeter. Dit deed hij nadat hij twee ijzeren staven van zijn bed had gebroken en deze aan weerszijden van het raam had gezet. Van een andere staaf maakte hij een haak waar hij zijn dekbed aan vastbond, om zo naar beneden te komen. Na deze avontuurlijke afdaling is er, behalve een verwensing, niks meer van de man vernomen.

Met dank aan YubYub voor de submit.

Adelaar opgestapt wegens bedreigingen

Frans Adelaar is opgestapt als trainer bij ADO Den Haag, omdat zijn veiligheid niet meer gegarandeerd was. De 45-jarige coach heeft dit vanmiddag gezegd tegenover BNR Nieuwsradio.

"Dat lijkt me geen vreemde aanleiding. Ik kreeg eerst zaterdag te maken met supporters op het trainingsveld en een dag later stonden ze ook op het veld tijdens de wedstrijd tegen Vitesse. De supporters konden kennelijk niet bij mij weg worden gehouden. Ik heb natuurlijk wel te maken met mijn eigen veiligheid. Zo kon het niet langer," aldus Adelaar. Daarnaast zouden gisteren ook familieleden van de trainer zijn bedreigd.

Album van de dag: Bloc Party

Het is 17 uur en iedereen komt weer thuis na een zware werk- of schooldag. Tijd voor wat muzikale ontspanning, tijd voor een muziek album! Vandaag de Engelse indie-rockband Bloc Party.

Dit is het tweede album van de band en het heet A Weekend in the City, het komt officieel pas in februari 2007 uit, maar natuurlijk heb ik hem vandaag al voor jullie!

1. Song for Clay (Disappear Here)
2. Hunting for Witches
3. Waiting for the 7.18
4. The Prayer
5. Uniform
6. On
7. Where Is Home?
8. Kreuzberg
9. I Still Remember
10. Sunday
11. SRXT

Het album (70 MB) is hier of hier te downloaden. Bij die laatste hoort dit password: 'ritmono'. Veel luister plezier!

'Persoonlijk geluk belangrijker dan droombaan'

Icoon BinnenlandsDe meeste studenten vinden persoonlijk geluk belangrijker dan een droombaan. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek onder 1200 studenten uit het hbo en wetenschappelijk onderwijs.

Het onderzoek is verricht door Nobiles Media, de organisator van de Carrièredagen eind deze maand in de Jaarbeurs in Utrecht. Voor een droombaan wil een derde van de ondervraagden verhuizen naar de andere kant van het land als dat nodig is. Een op de twintig is bereid een relatie in de koelkast te zetten. Bijna een op de vijf kan er mee leven als het sociaal leven tijdelijk op een laag pitje komt te staan en een even grote groep stelt de kinderwens uit.

Naar het buitenland verhuizen blijkt een minder groot obstakel te zijn. Ruim 40 procent heeft het ervoor over om de grens over te gaan. Ook neemt bijna de helft van de ondervraagden genoegen met 10 procent minder salaris voor een droombaan.

Verder blijken academici iets meer over te hebben voor een droombaan dan hbo'ers. Zo is 35 procent van de studenten aan de universiteit bereid om 200 kilometer binnen Nederland te verhuizen, tegen een kwart van de hbo'ers. Bijna vier op de tien academici nemen ook genoegen met een kwart minder salaris, tegen circa 25 procent van de studenten in het hoger beroepsonderwijs.

Australië bang voor afscheid Thorpe

Australië is bang dat Ian Thorpe stopt met zijn actieve carriére als zwemmer. De 24-jarige sporter heeft voor maandag een persconferentie belegd. Bovendien valt op zijn website te lezen dat er iets groots gaat gebeuren.

Mocht het inderdaad zo zijn dat Thorpe stopt met zwemmen, dan verliest Pieter van den Hoogenband één van zijn grootste concurrenten op een medaille op de Olympische Spelen van Peking in 2008. In eerste instantie werd met de gedachte gespeeld dat de Australiër zich terug zou trekken voor het WK langebaan wat volgend jaar op de agenda staat. De kwalificaties voor dit evenement staan echter voor volgende maand op het programma. Verder zou de 24-jarige zwemmer zich niet meer kunnen motiveren. Ook zou hij niet helemaal fit zijn.

Na de Olympische Spelen van 2004 in Athene nam Thorpe lange tijd rust. Toen hij aan zijn terugkeer in het zwemcircuit wilde werken werd hij getroffen door de ziekte van Pfeiffer. Ook kreeg hij te maken met een aantal blessures. In de periode tussen 1999 en 2002 wist de Australische zwemmer maar liefst dertien records te zwemmen. Ook werd hij een held in eigen land nadat hij tijdens de Spelen van Sydney in 2000 drie keer goud won. De afstanden waarop hij dit wist te realiseren waren de 400 meter vrije slag, de 4x200 meter estafette vrije slag en de 4x100 meter estaffete vrije slag. In de Griekse stad deed hij het nog eens dunnetjes over door de 200 en de 400 meter op zijn naam te schrijven.

Wii op Amazon binnen de minuut uitverkocht

De Wii werd gisteren beschikbaar op Amazon.com en binnen de kortste keren was de console uitverkocht. Volgens de site zelf was dit zelfs binnen één minuut:
"[...]
We are currently out of stock: We sold out of our initial supply of the Wii on Sunday morning, November 19, in less than one minute. We expect to receive periodic shipments of the Wii from Nintendo throughout the holidays and we will post availability updates in this section of the product detail page as well as in the customer discussions below.
[...]"


Hoe het staat met de voorraden Wii's in de gemiddelde winkel in Amerika is niet bekend. Er zijn in ieder geval nog geen berichten over enorme tekorten zoals bij de PlayStation 3 het geval was.

Speed en Liuzzi blijven bij Toro Rosso

Ondanks het ontbreken van een officiële bevestiging zullen F1 coureurs Scott Speed en Vitantonio Liuzzi aanblijven als coureur bij Scuderia Toro Rosso, aldus teambaas Gerhard Berger

Het terugkerende gerucht dat Scott Speed vervangen zal gaan worden door Robert Doornbos was reden genoeg voor Berger om deze uitspraak te doen. “We zullen onze rijders niet wisselen”, aldus Berger in Kicker. ”De reden dat er nog geen aankondiging is geweest, komt door verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de motorendeal.” Na lang onderhandelen zal Scuderia Toro Rosso met Ferrari motoren aan de start staan van het nieuwe seizoen, terwijl zusterteam Red Bull Racing met Renault motoren zal beginnen.

'De 100 meter sprint kan in 9.29'

Icoon WetenschapTwee econometristen van de Universiteit van Tilburg, de hoogleraren John Einmahl en Jan Magnus, hebben in een nog te publiceren wetenschappelijk artikel berekend wat de ultieme records zijn in 14 atletiekdisciplines. In het artikel, dat de naam 'Records in athletics through extreme-value theory' heeft, passen zij de zogenoemde extreme-waardentheorie toe. De onderzochte atletiekonderdelen zijn: de marathon, de onderdelen van de tienkamp voor mannen, de zevenkamp voor vrouwen, de marathon en de 10 kilometer hardlopen. Enkele voorbeelden:

Marathon
Om te weten hoe groot de kans is dat de huidige beste tijden bij de marathon verbeterd zullen worden, werden de beste persoonlijke tijden van 1546 mannelijke en 1024 vrouwelijke atleten geanalyseerd. In die lijst kan een atleet maar één keer voorkomen. De heren marathonlopers kunnen volgens de benaderingswijze van de hoogleraren hooguit nog 49 seconden winst boeken. Voor de vrouwelijke marathonlopers is er meer perspectief: die moeten in theorie nog zo'n 9 minuten sneller kunnen.

100 meter sprint
Icoon SportVoor de 100 meter sprint werden de persoonlijk toptijden van 970 mannelijke sprinters gerangschikt. De snelste tijd is 9.77 (wereldrecord), de langzaamste nog altijd 10.30 seconden. De toptijd van de 100 meter sprint bij de mannen kan volgens de onderzoekers in theorie met bijna een halve seconde worden verbeterd, tot 9.29 seconden. Een gemiddelde snelheid van maar liefst 10,8 m/s. Bij de 578 vrouwelijke 100-meter sprinters varieerden de toptijden van 10.49 (wereldrecord) tot 11.38 seconden. Ook hier is de snelste tijd voor verbetering vatbaar: 10.11 seconden is op papier mogelijk.

Beste atletiek prestatie van het moment
De onderzoekers berekenden ook wat de beste atletiekprestatie is, in de zin dat het record op papier vrijwel niet meer te verbeteren lijkt. Zij realiseren wel dat dit een appel-peer vergelijking is. De beste atletiekprestaties is volgens hen door speerwerpers geleverd: in 2005 wierp Osleidys Menéndez haar speer 71.70 meter ver en in 1996 zwiepte Jan Zelezný zijn speer 98.48 meter door de lucht. Daar lijkt niet veel meer aan te verbeteren. Althans, op papier.

Extreme-waardentheorie
De extreme-waardentheorie is een deelgebied van de statistiek dat tracht vragen over extreme gebeurtenissen (die per definitie niet veel voorkomen) te beantwoorden aan de hand van informatie over minder extreme gebeurtenissen. Normaliter wordt de theorie toegepast binnen de financiële en verzekeringswereld, om risico's van extreme schades als gevolg van vliegrampen, aardbevingen, dijkdoorbraken, op de klippen varende olietankers et cetera in te kunnen schatten. Bijvoorbeeld om premies te kunnen berekenen. Het is de eerste keer dat de extreme-waardentheorie nu wordt toegepast op atletiekprestaties.

Daum terug als trainer in Duitsland

Christoph Daum keert terug als trainer in Duitsland. De 53-jarige coach tekende gisteren een contract tot medio 2010 bij 1. FC Köln, dat vorig seizoen degradeerde naar de Tweede Bundesliga.

In 2000 verliet Daum zijn vaderland na onthullingen over zijn cocaïnegebruik en prostitutiebezoek. Hij was toen in de race om bondscoach van Duitsland te worden.

Daum, die in 1986 zijn trainersloopbaan begon bij Köln, won de afgelopen drie jaar twee landstitels met Fenerbahçe, maar vertrok in mei bij de Turkse club. Eerder deze maand benaderde Köln Daum al na het ontslag van Hanspeter Latour. Aanvankelijk sloeg de Duitser dat aanbod af, omdat hij herstellende was van een keeloperatie.

Maritiem Museum beklad met anti VOC-leus

Op de muur van het Maritiem Museum in Rotterdam hebben onbekenden in de nacht van zaterdag op zondag een tekst geschreven die verwijst naar wandaden begaan uit naam van de VOC.

Het gaat over het ombrengen van zeker 14.000 bewoners van de Indonesische Banda-eilanden door Jan Pieterszoon Coen in 1621.

Het museum legt een verband tussen de bekladding en de expositie van VOC-kaarten, die vrijdag is geopend, zei een woordvoerder maandag. Volgens hem speelt ook het feit mee dat premier Jan Peter Balkenende een aantal weken geleden in de Tweede Kamer de VOC-mentaliteit tijdens de Gouden Eeuw roemde. Dt leidde vooral in Surinaamse kring tot boosheid.

Nieuwe Crysis screenshots

De makers van Crysis hebben weer wat nieuw grafisch geweld online gezet. De drie nieuwe screens zijn hieronder te bewonderen.Crysis zal één van de eerste games zijn die gebruikt maakt van DX10 om al deze graphics real-time op je beeldscherm te toveren.

De submitter heeft nog wat andere Crysis nieuwtjes opgeduikeld.
Zo heeft een groot Crysis fan z'n PC al behangen tot Crysis PC.
De vraag of het slim is om je PC te modden voor een spel dat nog niet uit is, laten we even in het midden.

ADO ontslaat Adelaar

Frans Adelaar heeft van ADO Den Haag zijn congé gekregen. Na een reeks slechte resultaten heeft het bestuur de eis van de supportersschare ingewilligd en de oefenmeester de deur gewezen.

Gisteren werd de thuiswedstrijd tegen Vitesse voortijdig beëindigd toen een deel van de ADO-aanhang uit protest het veld betrad. De drager van de rode lantaarn in de Eredivisie stond op dat moment met 0-3 achter. Lex Schoenmaker zal voorlopig de honneurs waarnemen in het Zuiderpark.

Problemen met de draadloze headset

Sinds een aantal dagen is de draadloze headset voor de Xbox 360 te koop in de (Amerikaanse) winkels. Met de headset schijnen echter een aantal problemen te zijn, maar Microsoft heeft hierop nog geen reactie gegeven.

De problemen bestaan onder andere uit het wegvallen van de verbinding (en daardoor de mogelijkheid om te communiceren), veel piep-geluiden tijdens het praten, gesprekken zijn moeilijk te verstaan en er is maar een klein gebied waarin de headset een signaal kan ontvangen. Op verschillende fora komen veel mensen met dezelfde klachten en vooral het wegvallen van de verbinding werkt frustrerend omdat de stemmen dan tijdelijk uit de speakers komen en een paar seconden daarna weer uit de headset.Introverte jongeren eerder depressief

Icoon OnderzoekJongeren die in zichzelf zijn gekeerd (introvert) ontwikkelen eerder depressieve of angstige gevoelens dan jongeren bij wie de energie naar de buitenwereld is gericht (extravert). Andersom lopen extraverte jongeren meer kans om crimineel of agressief gedrag te vertonen. Dat concludeert psychologe Joyce Akse in haar promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht.

Extraverte jongeren laten hun impulsen goeddeels de vrije loop, wat tot aanvaringen met anderen leidt. Introverte jongeren hebben hun impulsen juist te goed onder bedwang, waardoor zij met zichzelf in de knoop raken. Verder wijst het onderzoek uit dat meisjes sneller geneigd zijn depressief of angstig gedrag te ontwikkelen, terwijl jongens eerder agressief of crimineel gedrag ontwikkelen.

Akse heeft in de periode van 2001 tot 2004 in de provincie Utrecht duizend schoolgaande jongeren in de leeftijd van 12 tot 19 jaar ondervraagd. De psychologe promoveert vrijdag.

Kuyt: "Dit duurt te lang"

In de uitwedstrijden lijkt Liverpool dit seizoen haar slagvaardheid en effectiviteit te verliezen. Maar liefst zeven uitwedstrijden op rij wisten the Reds niet winnend af te sluiten en bovendien scoorden ze in die wedstrijden ook niet. Dirk Kuyt vindt dat daar verandering in moet komen.

"Dit duurt te lang. Ik heb geen idee waarom we buitenshuis niet scoren. Neem nu de wedstrijd tegen Middlesbrough, afgelopen weekend. We waren veel beter en kregen een handvol opgelegde kansen, maar we scoorden niet. En als je niet scoort, kan je niet winnen", aldus de voormalig spits van Feyenoord. "Het belangrijkste is om positief te blijven We moeten in onszelf blijven geloven. Als we kansen blijven creëren, komen de doelpunten vanzelf. Daar ben ik van overtuigd. We hebben genoeg kwaliteit om een doelpunt te maken, ook in uitwedstrijden".

Liverpool staat nu tiende in de Engelse Premier League en behaalde uit dertien wedstrijden slechts achttien punten.

Aahhhh, een hamstertje met nieuwe batterijen

Ik ben een softie, heb een zwak voor alles wat leeft post daarom af en toe ''aaahhh wat schattig filmpjes'' en kom ik nog wel eens op het F&F gedeelte van het forum.

En kwam daar een heel schattige ADHamsterD tegen, het gaat om een logeerhamster van LadyXochi die zich in eerste instantie wat zorgen maakte om het gedrag van Moussy (zo heet de hamster), maar gelukkig is stuiteren door de kooi, hangen aan het plafond en een achterwaartse flip uit de voerbak heel normaal voor een hamstertje.

Hou het topic in de gaten, want ze gaat nog meer filmpjes maken en posten.

Hoogervorst mag ziekenhuizen niet korten

Icoon MedischMinister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid - VVD) mag vooralsnog het budget van de ziekenhuizen niet met 192 miljoen euro korten. Dat heeft de rechter in Den Haag maandag bepaald, zo laat de vereniging van ziekenhuizen (NVZ) weten.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Zorgverzekeraars Nederland en de NVZ moeten eerst met elkaar om tafel om een oplossing te zoeken voor de overschrijding van het ziekenhuisbudget in 2005.

Het ministerie, de zorgverzekeraars en de ziekenhuizen sloten in 2004 een prestatiecontract af om de kosten in de hospitalen beheersbaar te maken.

Kinderen wachten tevergeefs op Sinterklaas

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje NIET aan. Dat gold zaterdag voor een aantal ouders en kinderen die in het Utrechtse De Meern bij de Meernbrug stonden te wachten op de komst van de goedheiligman met zijn pietermannen en pakjesboot. Alles was uit de kast gehaald; kinderen droegen zwartepietenpakjes, gezichten waren geschminkt en mijtertjes op kinderhoofdjes gezet. Maar al wat er kwam: geen Sint.

De fout bleek niet te liggen bij Sinterklaas, maar bij één van de huis-aan-huis-bladen. Het lokale sufferdje had de datum van de komst van de Sint verkeerd vermeld. De grote kindervriend komt pas volgende week zaterdag aan in De Meern. Om 10.00 uur in de ochtend kunnen de kinderen met hun ouders in de herkansing. Dan is ook de burgemeester present om de Sint te ontvangen.Tot volgende week

Bekx goedgekeurd voor Dakar 2007

De trucks van Hans Bekx hebben nu ook officieel het groene licht gekregen van de organisatie van de Dakarrally en de mondiale autosportbond FIA om begin januari aan de start te verschijnen.

"Ik was er wel van overtuigd dat het goed zat, maar nu hebben we zwart op wit dat alles klopt en dat geeft altijd een goed gevoel", aldus Hans Bekx bij de presentatie van het team en de DAF’s, die op 6 januari in Lissabon aan de start verschijnen.

Over de dramatische aftocht van vorig jaar wilde Bekx niet te veel meer uitweiden. De keuze om na de diskwalificaties van vorig jaar en het jaar ervoor (toen het op de voorlaatste dag misging) niet definitief af te haken, was snel gemaakt. "Die beslissing is eigenlijk genomen door mijn sponsors. We hebben na terugkomst in januari een week uitgetrokken om alle sponsors te bezoeken. Ik zat er echt mee: zij hadden geïnvesteerd maar er niets van teruggezien. Toch zeiden ze allemaal: ’doorgaan, niet stoppen’. Die loyaliteit gaf de doorslag."

Davidson: "ik wil punten scoren"

Anthony Davidson windt er geen doekjes om. Tijdens zijn eerste volledige seizoen als racecoureur wil hij punten scoren voor Super Aguri F1.

Desondanks is het scoren van punten niet zijn eerste doel. Dat is namelijk het uitrijden van een Formule 1 race. Tijdens zijn eerdere drie races, twee voor Minardi en één voor BAR, wist hij de finishvlag niet te halen. "Ik heb door verschillende oorzaken nog geen enkele race uitgereden. Mijn eerste doel is dus om mijn eerste race met het team, in Melbourne, te finishen," verklaart Davidson. "Ik ben al bekend met de gang van zaken tijdens een Formule 1-weekend. Niet alleen dankzij mij rol als vrijdagcoureur, maar ook door de drie races die ik al heb gereden.”

Buiten het finishen van races en het scoren van punten wil Davidson meer: “Alhoewel ik weet hoe alles werkt, kan ik volgend seizoen nog veel leren. Ik hoop dat ik tegen het einde van het jaar mijn teamgenoot Takuma Sato onder druk kan zetten. Hopelijk zijn we dan ook competitief met onze auto. Het uiteindelijke doel is om punten te scoren in mijn eerste jaar. Volgens mij is dat mogelijk."

Brazilië: speciale bussen voor vrouwen

Icoon VervoerHet gemeentebestuur van de Braziliaanse stad Goiania heeft het er genoeg van dat hitsige mannen het niet kunnen nalaten om hun vrouwelijke reisgenoten te betasten. Daarom werd in de gemeenteraad het voorstel ingediend, om bepaalde bussen tijdens de ochtend- en avondspits alleen voor vrouwelijke passagiers toegankelijk te maken. Dit voorstel is unaniem aangenomen.

"De prachtige vrouwen van Goiania worden constant seksueel geïntimideerd in onze overvolle bussen door mannen die niet in staat lijken zichzelf te beheersen", zei raadslid Mauricio Beraldo, een van de initiatiefnemers van het voorstel. Het is de bedoeling dat de vrouwenbussen halverwege volgend jaar gaan rijden.

Goiania is niet de eerste stad die speciaal vervoer voor vrouwen regelt. In de Egyptische hoofdstad Caïro zijn van elke trein zeker twee wagons gereserveerd voor vrouwen. In het Braziliaanse Rio de Janeiro en Mexico-Stad zijn sommige metrowagons alleen toegankelijk voor vrouwen, evenals in Japan.

In buitenland missen we vooral de kroket

OpmerkelijkNederlanders die in het buitenland wonen, missen vooral kroketten en frikadellen. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van Radio Nederland Wereldomroep.

De omroep vroeg Nederlanders in den vreemde een top drie samen te stellen van typisch Nederlandse voedingsproducten die node worden gemist. Na deze snacks wordt ook Goudse kaas erg gemist, zo blijkt uit de peiling. Op de derde plaats van gemiste Nederlandse voedingsmiddelen staat drop, gevolgd door hagelslag en rookworst.

Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen die in het buitenland werken en emigranten na een vakantie in Nederland de gewilde etenswaren meenemen. Ook wordt bezoekers vaak gevraagd de lekkernijen mee te brengen.

Slechts 12 procent maakt gebruik van internet om etenswaren te bestellen. Driekwart van de ondervraagden geeft aan af en toe zelf thuis typisch Nederlandse kostjes te koken of aan het bakken te slaan.'Ik mis je'

Mijn keuze, mijn twijfels

Ik moet zeggen dat ik het nog nooit zo moeilijk heb gehad bij het maken van mijn keuze als bij deze verkiezingen. Vroeger had ik het een stuk gemakkelijker. Ik was lid van de VVD, dus ik stemde automatisch op die partij. Ik moest alleen nog bepalen op wie ik ging stemmen.

Ik merkte na verloop van tijd, dat ik steeds meer moeite had met de standpunten van de VVD. Ik heb daarom twee jaar geleden mijn partijlidmaatschap opgezegd. Je zou denken dat het voor mij nu eenvoudiger is om in alle vrijheid mijn afweging te maken en een goede keuze te maken, maar ik merk dat het juist moeilijker wordt.

De partijen maken in hun verkiezingsprogramma's wel keuzes, maar de verschillen zijn niet meer zo groot. Dat blijkt ook wel als ik de diverse stemwijzers invul. Bij de ene stemwijzer kom ik uit bij de VVD, bij de andere bij D'66, maar ook het CDA, de Partij voor de Vrijheid of Eén NL scoren hoog. Het is in ieder geval wel duidelijk dat de partijen ter linkerzijde van het politieke spectrum niet zo goed bij mij passen.

Okay, er zijn volgens de stemwijzers dus vijf partijen waaruit ik zou moeten kiezen: D'66 valt wat mij betreft toch af. Het is mij volslagen onduidelijk waar die club nog voor staat. Het CDA, hoe sympathiek ook, gebruikt het Evangelie als grondslag en inspiratiebron bij het zoeken naar oplossingen voor hedendaagse problemen. Ik ben zelf katholiek, maar het Evangelie als grondslag, nee, dat hoeft voor mij nu dus ook weer niet. Dus blijven over de VVD, de Partij voor de Vrijheid of Eén NL.

Als je op Wilders of op Eén NL stemt, maak je een duidelijk politiek statement: Je geeft daarmee aan dat het thema immigratie en integratie de komende vier jaar nog nadrukkelijk aandacht moet krijgen. Op zich ben ik het daar wel mee eens, we zijn er zeker nog niet klaar mee. Het programma van Wilders ziet er op zich wel goed uit, maar juist bij die issues waarmee hij zich vooral profileert, kan ik me niet zo goed vinden in zijn voorstellen. Het is nogal wat om de grens potdicht te gaan gooien voor niet-westerse immigranten. Bij Eén NL twijfel ik heel erg aan de oprechtheid van de lijsttrekker.

En daarmee ben ik weer terug bij af: De VVD. Als ik de voorkeurvergelijker op de VVD site invul, blijkt dat mijn standpunten maar voor 60% overeenkomen met die van de VVD.

Ik twijfel dus nog steeds, maar ik heb gelukkig nog twee dagen de tijd.

Welke PSOne/PS2 game is speelbaar op PS3?

In Japan kon je al kijken welke PSOne en/of PS2 game speelbaar was op de PS3, maar nu is ook de Amerikaanse site online. Via deze site kun je kijken of jouw favoriete PlayStation game ook op de PS3 te spelen is.

Een voorbeeld van een game die niet goed werkt is Tekken 5:

The following conditions have been confirmed on PS3 System Software Version 1.00.: In TIME ATTACK mode when Xiaou is selected as player, the title does not recognize controller input when the user progresses to STAGE 6. All conditions have been resolved on PS3 System Software Version 1.10.

Zoals je al kan lezen kunnen problemen dus meestal gewoon opgelost worden met updates.

Bridgestone expert stopt met Formule 1

Aan het eind van dit jaar zal Hisao Suganuma stoppen als technisch manager van Bridgestone Motorsport, althans voor de Formule 1. Suganuma zal bij Bridgestone zijn grenzen verleggen naar andere raceklasses.

Suganuma is vanaf 2001 actief binnen het Bridgestone Formule 1 programma. Vanzelfsprekend kijkt Suganuma tevreden terug op de tijd in de Formule 1: "Mijn mooiste jaren in de Formule 1 waren 2002 en 2004. Die seizoenen domineerde Ferrari. Het was jammer dat we dit jaar het kampioenschap niet hebben kunnen winnen. Toch hadden we één van onze beste seizoenen in de Formule 1. We hadden in het voorseizoen veel getest om onze prestaties te verbeteren en nieuwe bandencompounds uit te proberen. Het seizoen begon erg moeilijk, maar we hebben veel vooruitgang weten te boeken."

Dat Suganuma de Formule 1 zal gaan missen laat hij duidelijk blijken: "Ik zal de uitdaging die deze functie met zich meebrengt enorm missen. Er is altijd veel stress, maar als het goed gaat, dan geeft dat een heel bevredigend gevoel. Ik vond het erg leuk dat er competitie was. De opdracht was simpel: de best presterende en meest veilige band leveren. Volgend jaar is dat anders. Dan moeten we alle teams van goede service voorzien. We moeten onze bevrediging dan halen uit de tevredenheid van onze klanten."

Over een mogelijke opvolging is nog geen nieuws bekend gemaakt.

Films kijken op de Wii mogelijk via truukje

Hoewel het niet mogelijk is om rechtstreeks DVD's af te spelen op de Wii, is het via een truukje toch mogelijk om er films op te kijken. Red Kwaw heeft een programma ontwikkeld waarmee je allerlei soorten media op je Wii SD Card kunt zetten. Filmbestanden worden geconverteerd naar een formaat dat door de Wii kan worden uitgelezen. Het programmaatje heet Wii Video 9:
"[...]
Wii Video 9 is a free video conversion application developed by Red Kawa. It allows you to convert your computer video files (like avi, divx, mpeg, etc.) into the specific video formats that are playable on the Wii.

Wii Video 9 can also be combined with Videora, another software application, and together they can let you automatically download and convert video for your Wii using BitTorrent and RSS technology.
[...]"


Het programmaatje is hier te downloaden.

Minder tests op Elvington Airfield

Een Britse rechter heeft bepaald dat het aantal Formule 1-testdagen op Elvington Airfield beperkt moet worden tot tien. Het vliegveld wordt vooral door het team van McLaren gebruikt voor 'straight-line testing'.

Het vliegveld, dat vlakbij York ligt, werd het afgelopen jaar zestien dagen gebruikt voor Formule 1-tests. De omwonenden klaagden over geluidsoverlast en via de rechter wilden ze een verbod op de tests op het vliegveld. De rechter vond dat er inderdaad sprake was van overlast, maar in plaats van een totaalverbod op tests met F1-wagens beperkte hij het aantal testdagen tot tien.

Elvington Airfield heeft een van de langste startbanen in Groot-Brittannië, en is daardoor erg geschikt om te testen voor F1-bolides.

SanDisk komt met speciale SD-kaart voor de Wii

SanDisk gaat speciale SD-kaartjes uitbrengen voor de Wii en deze kaartjes zouden sinds vandaag in de Amerikaanse winkels moeten liggen. De speciale kaartjes hebben dezelfde witte kleur als de Wii en krijgen als label: 'SanDisk for Wii'. Er zal een 512MB, 1GB en 2GB variant beschikbaar komen.

Deze kaartjes (en andere kaartjes) kunnen gebruikt worden voor het opslaan van save-games, maar ook voor het weergeven van foto's, MP3-bestanden en Quicktime-filmpjes. De prijs van een kaartje van 512 MB is 35 dollar en voor een 2GB-kaartje betaal je 90 dollar. Deze prijs ligt wel een stuk boven de gemiddelde prijs voor die opslagcapaciteit.Ton Elias (VVD) wil taalpolitie

Icoon Politiek Naar aanleiding van zijn verkiezingscolumn op de FOK! frontpage is Ton Elias een actie gestart om technocratische taal uit de politiek te weren. "Gewone Nederlanders die elke drie maanden een paar belangrijke formulieren van de overheid beoordelen op begrijpelijkheid. Een soort Taalpolitie. En als het niet goed is, ga ik er opnieuw achteraan. Desnoods vier jaar lang."

Zelf belooft Ton Elias straks als Kamerlid 'gewoon en helder Nederlands' te zullen blijven spreken. Dit weekend heeft hij een contract gesloten met vijf doodgewone Nederlandse stemmers. Als hij toch een ingewikkeld woord gebruikt, moeten ze hem aan z'n jasje trekken en dan doet hij iets voor ze terug: een keer koken, boodschappen doen of bijles geven. "Ik hou niet van goedkope politieke beloftes waar je niet op aan te spreken bent, vandaar dat contract", zegt hij. Elias staat als nummer 23 op de VVD-lijst; in de peilingen staat de VVD nu op 23 zetels.

Het verbaast Elias dat politici ingewikkeld praten: "Dat is nergens voor nodig. Waarom PABO zeggen als je onderwijzersopleiding bedoelt? Waarom niet 'belangrijk deel' zeggen in plaats van 'substantiële portie'? En hou een keer op met 'modaal' als je 30.000 euro bruto per jaar bedoelt."

Vorige week werd via het TV-programma Netwerk bekend dat Nederlanders het nodeloos ingewikkelde taalgebruik in de politiek zien als de grootste oorzaak van de kloof tussen politici en burgers. "Dat moeten we serieus nemen", aldus Elias. "Ik erger mezelf ook enorm aan te ingewikkelde formulieren. Daarmee laat de overheid zien mensen niet serieus te nemen. Maar de overheid is er volgens mij voor de burger en niet andersom."

Op dit moment wordt in Den Haag al gewerkt aan een taaltoets om formulieren inderdaad eenvoudiger te maken. "Ik zal er alles aan doen om te zorgen dat dat echt wat gaat voorstellen", aldus Ton Elias.

'Foto' gemaakt van Jack the Ripper

MisdaadVan de beruchte Britse seriemoordenaar Jack the Ripper, een altijd anoniem gebleven persoon die een spoor van bloed en angst achterliet in het Londen van 1888, is eindelijk een foto beschikbaar. Het betreft een door experts van Scotland Yard samengestelde montage foto. De experts maakten die op basis van bewijsmateriaal dat de moordenaar uit het Victoriaanse tijdperk heeft achtergelaten.

Een team van pathologen, historici en een geografische profiler reconstrueerden met behulp van moderne technieken het meest precieze portret ooit dat van Jack the Ripper is gemaakt. Het team analyseerde nauwkeurig de moorden en nam ook dertien getuigenissen van 118 jaar geleden onder de loep.

Jack the Ripper wurgde en verminkte vijf prostituees. Hij moet een man geweest zijn tussen de 25 en 35 jaar, 1.86 meter groot met een stevig postuur. ''Ons onderzoek wijst uit dat Jack the Ripper een angstaanjagend normaal persoon was, die in staat was tot gruwelijke daden'', aldus het hoofd van het analyseteam.Eindelijk 'op de foto'

Wat is Dit: Opgave 64 - Ronde 1

Het doel van dit spel en de regels staan hier na te lezen.

De prijzen
Voor kwartaal 4 (dus de periode tot en met 31 December) is MSI zo vriendelijk geweest om een mooie prijs ter beschikking te stellen:
MSI Megaplayer P640 - Een super trendy, stijlvolle functionele MSI MP3 speler. Met: 1,8" CSTN Display, 8GB HD Opslagcapaciteit, MP3/WMA, Foto browsing & M-JPEG Playback, CD direct opnemen, Supports 2.0 High Speed, Oplaadbare Li-ion batterij, SRS WOW Sound.

De opgave

Succes!

[upd] Gijzeling op Duitse middelbare school

Icoon MisdaadOp een middelbare school in het Duitse Emsdetten, in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, is sinds maandagochtend een gijzeling gaande. Eén gemaskerde persoon zou daar verantwoordelijk voor zijn. Wat de persoon met zijn actie wil bereiken, is nog onduidelijk. Een speciale eenheid van de politie probeert met de dader in contact te komen.

Update 11.40 uur
De Duitse krant Bild meldt dat de dader een 18-jarige oud-scholier is. Om 9.30 uur heeft hij in de school meerdere schoten afgevuurd. Daarbij zijn meerdere leerlingen, een lerares en de conciërge gewond geraakt, aldus de krant.

Update 11.50 uur
Meerdere bronnen melden dat de dader is gestorven. Hoe hij aan zijn einde is gekomen, blijft onduidelijk. Verder zijn er acht gewonden gevallen. Meer informatie volgt.

Kerstman die 1 miljoen weg gaf bekend

Icoon OpmerkelijkEen miljoen dollar gaf hij in totaal weg. Larry Stewart (58) uit het plaatsje Lee Summit in de Verenigde Staten deelde de afgelopen 26 jaar in december, verkleed als kerstman, geld uit op straat. Maar wie hij was, was niet bekend. Nu hij ermee gaat stoppen, heeft hij zijn identiteit bekend gemaakt.

Stewart is namelijk ernstig ziek. Hij heeft slokdarmkanker en is verzwakt door de chemokuren. Hij besloot zijn identiteit bekend te maken, omdat hij graag ziet dat een ander zijn goede werk overneemt. Stewart had zelf het meeste plezier van zijn weggeefactie. "De blijdschap op de gezichten van de mensen zorgde ervoor dat ik altijd een mooie Kerstmis had."

Stewart werd rijk met een telefoon- en kabelbedrijf. Rond Kerstmis gaf hij toevallige voorbijgangers biljetten van tien dollar. De laatste jaren werden het biljetten van honderd dollar, want het ging Stewart voor de wind.

[WTCC] Priaulx prolongeert titel

Andy Priaulx heeft zijn World Touring Car Championship titel van vorig jaar weten te prolongeren. De Brit wist in Macau met een overwinning in de eerste race en een vijfde plek in de tweede race precies genoeg punten te pakken om het kampioenschap te winnen.

In de eerste race vertrok Andy Priaulx van pole met achter hem Nederlander Duncan Huisman. De Nederlander speelde de perfecte tweede man voor BMW en zorgde ervoor dat Seat-coureur Yvan Muller niet voor dreiging kon zorgen. Privateer Tom Coronel, die al zeker was van zijn titel, wist uiteindelijk als zevende te finishen in de eerste race.

Voor de start van de tweede race waren er nog drie coureurs die de titel zouden kunnen winnen. Priaulx, Farfus en Jorg Muller maakten alledrie nog kans op de wereld touring car titel. Priaux had een minimale voorsprong van 5 punten op Farfus, die weer een voorsprong van 2 punten had op Muller. Voor Priaulx was het zaak om de tweede race te finishen en te hopen dat zijn concurrenten niet teveel punten zouden pakken.

Augusto Farfus was al snel uit beeld verdwenen toen de Braziliaan zijn Alfa Romeo in de vangrail reed. Jorg Muller daarentegen reed aan de kop van de wedstrijd en maakte de race tot het einde spannend. Priaulx wist echter als vijfde over de streep te komen en behaalde daarmee precies genoeg punten om Jorg Muller in het kampioenschap voor te blijven. Nederlander Tom Coronel reed weer een goede race en mocht als derde het podium beklimmen.

Andy Priaulx over zijn weekend en het kampioenschap: "Ik ben verdoofd door alle emoties. De druk was enorm voordat we hier kwamen. De tweede race was ook een van de zwaarste races ooit. Giovanardi zat achter me en raakte me elke ronde wel een keer en Thompson die voor me reed was langzamer dan mij. Ik wist ook niet precies hoe ik lag voor het kampioenschap pas toen ik finishte kreeg ik het te horen. Het is een prachtig jaar geweest in het WTCC. Dit kampioenschap is van wereld klasse en ik ben erg blij dat ik hierin mee mag doen en kan winnen!"

HRW: proces tegen Saddam Hussein oneerlijk

BuitenlandsDe Iraakse rechtbank die oud-dictator Saddam Hussein eerder deze maand veroordeelde tot de strop, kende zoveel tekortkomingen dat een eerlijk proces vrijwel onmogelijk was. Dat stelt de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een maandag verschenen rapport.

Er waren zoveel procedurele gebreken dat het vonnis alleen maar beschouwd kan worden als ondeugdelijk, aldus HRW. Vooral Iraakse regeringsfunctionarissen worden bekritiseerd omdat zij volgens de organisatie met hun verklaringen de onafhankelijkheid van het hof ondermijnden.

Geen expertise
Voor het document interviewde HRW tientallen rechters, aanklagers en advocaten. De rechtelijke macht van Irak mist de expertise om een dergelijk complex proces te voeren. Bij toekomstige processen moeten ervaren internationale juristen worden toegelaten, meent HRW.

De rechtszaak kende veertig zittingsdagen, hoorde meer dan zeventig getuigen en verzamelde duizend pagina's aan documenten. Maar de rechtbank slaagde er niet in om belangrijke documenten vooraf aan de advocaten over te dragen en raakte bovendien papieren kwijt. Advocaten kregen bij veel getuigen niet de kans op wederhoor.

Ook toont HRW zich bezorgd over de voortdurend wisselende samenstelling van de vijfkoppige rechtbank. Drie rechters verlieten het hof en moesten worden vervangen, terwijl een ander lid wegens ziekte veelvuldig afwezig was. Het rapport bekritiseert verder het gedrag van rechter Raouf Abdel Rahman. Hij verloor vaak zijn geduld, beledigde verdachten en nam onverklaarbare besluiten.


Saddam Hussein
'Oneerlijk proces'

Jol niet naar tribune gestuurd

Een woordvoerder van de Engelse Premier League heeft gezegd dat Martin Jol gisteren niet door scheidsrechter Phil Dowd van het veld gestuurd is tijdens de competitiewedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Blackburn Rovers. Verschillende berichten meldden dat de trainer van de Spurs in de slotfase van de wedstrijd naar de tribune zou zijn verwezen.

Gisteren kwam Jol woedend van de bank af nadat Hossam Ghaly in de slotminuten van de wedstrijd met rood van het veld werd gestuurd door Dowd. Nadat de arbiter zich daarop bij Jol meldde, leek het alsof de Nederlandse trainer eveneens werd weggestuurd. Een woordvoerder van de Premier League heeft dat echter tegengesproken. "De scheidsrechter vroeg hem enkel aan de kant te blijven."

'Britse trots gevaarlijk bij hartaanval'

Icoon OpmerkelijkBritse trots lijkt steeds gevaarlijker vormen aan te nemen. Volgens een studie van de Britse hartstichting (BHF) speelt 40% van de bevolking met zijn leven omdat ze bij pijn op de borst geen ambulance zouden bellen.

''Deze statistieken schetsen een zeer verontrustende, misschien zeer Britse, terughoudendheid 999 te bellen, zelfs bij de meest ernstige noodgevallen. Misschien is het onze natuurlijke gereserveerdheid of stoïcisme, maar het kost levens'', aldus de voorzitter van de BHF, Peter Weissberg.

Pijn op de borst is een van de klassieke symptomen van een hartaanval. Veel mensen denken ten onrechte dat de pijn ondraaglijk moet zijn als het om een attaque gaat.

Treinbotsing bij Rotterdam Centraal

Icoon VervoerNet buiten het Rotterdam Centraal station zijn vandaag twee treinen op elkaar gebotst. Tijdens het ongeval dat net na 10.00 uur plaatsvond, kwamen een goederentrein en een passagierstrein in aanvaring met elkaar. Volgens een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) gaat het om lege treinen. Er zijn dan ook geen gewonden, alleen materiële schade.

Het treinverkeer tussen Rotterdam Centraal en Rotterdam-Alexander is intussen stilgelegd. Treinreizigers kunnen met een geldig plaatsbewijs met bus en tram van de RET naar station Alexander reizen.

Kissinger: zege VS in Irak onmogelijk

De Verenigde Staten staan voor een onmogelijke opgave om de oorlog in Irak te winnen. Dat zei de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken en adviseur van president George Bush, Henry Kissinger zondag in een vraaggesprek uitgezonden door de BBC.

''Als je met een militaire overwinning een Iraakse regering bedoelt die gezag heeft in het hele land, die de burgeroorlog en het sektarische geweld onder controle krijgt en dat in een tijdsbestek dat de steun krijgt van de politieke processen in democratieën, geloof ik niet dat dat mogelijk is'', aldus de oud-staatsman.

Kissinger waarschuwt tegelijkertijd voor een overhaaste terugtrekking uit Irak. Dat zou desastreuze gevolgen kunnen hebben voor niet alleen Irak maar ook de buurlanden. Landen met een grote sjiitische bevolking zouden volgens de politicus voor jaren gedestabiliseerd raken.

Hij pleit ervoor om de dialoog aan te gaan met buurlanden als Iran en Syrië maar ook met andere landen. ''Een internationale conferentie moet opgezet worden met de buurlanden, misschien de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en landen die veel belang hebben bij de uitkomst zoals India en Pakistan'', aldus Kissinger.

[F3] Conway wint Macau

Mike Conway, Brits Formule 3 kampioen, heeft de Formule 3-race in de straten van Macau op zijn naam geschreven. Beste Nederlander was Yelmer Buurman, hij werd achtste.

In de eerste ronde kon Conway profiteren van een gevecht tussen Marko Asmer, Paul di Resta en Kamui Kobayashi. De safety car kwam in actie toen Di Resta en Rodolfo Avila crashten. Conway liep al snel weg van zijn achtervolgers en het grootste gevecht ging om de tweede plaats. Uiteindelijk kwam de eerste positie van Conway niet meer in gevaar en finishte de Brit een dikke seconde voor Richard Antinucci en Adrian Sutil.

Britse soldaten doden witte neushoorn

Icoon OorlogBritse militairen hebben in Kenia een uiterst zeldzame witte neushoorn gedood. De witte neushoorn is een dier dat met uitsterven wordt bedreigd. Zij staan hoog op het verlanglijstje van stropers, door hun hoorn, waarmee potentieversterkende medicijnen kunnen worden gemaakt. In Kenia leven er minder dan tweehonderd exemplaren.

De Britten die het dier doodschoten treft echter geen blaam, zegt de opzichter van het park. De militairen zijn in Kenia voor een oefening. Tijdens een exercitie raakten vier van hen verdwaald in een bos. Toen de neushoorn opeens op hen af kwam stormen - een gevaarte dat tussen de 1400 en 3600 kilo weegt - hadden de mannen geen andere keuze dan te schieten.

De witte neushoorn
Een witte neushoorn

Wereld komt klaar voor vrede

Icoon OpmerkelijkDe kerstboodschappen moeten op 22 december even wachten, want wereldwijd staan dan grotere belangen op het spel. De mensheid moet op de vrijdag voor kerst uit de kleren en luidkeels tot een orgasme komen. Dat alles voor het hoogste doel: Vrede op aarde.

De Amerikaanse vredesactivisten Donna Sheehan en Paul Reffell zien in het plan een manier op wereldwijde positieve energie vrij te maken, blijkt uit hun website globalorgasm.org. De oerkracht van een wereldwijd orgasme, waarbij alle gedachten op vrede moeten zijn gericht, zou veel beter werken dan een gelijktijdig gebed of meditatie.

De massale seksuele beleving hoeft overigens niet in het openbaar plaats te vinden. Iedereen mag op elk moment en op elke plaats op de dag van de zonnewende gemeenschap hebben. De vredesactivisten willen van het wereldwijde orgasme een jaarlijks hoogtepunt maken.

NEC niet in zee met Kyle Martino

De Amerikaanse voetballer Kyle Martino is er niet in geslaagd om een contract af te dwingen bij NEC. Afgelopen week trainde de middenvelder mee met de Nijmeegse selectie, maar hij heeft de technische staf niet weten te overtuigen van zijn kwaliteiten.

"Op de positie waarop Martino inzetbaar is, achter de spitsen, hebben wij op dit moment voldoende mogelijkheden", aldus een woordvoerder van de Nijmegenaren. De 25-jarige Martino is afkomstig van MLS-club Los Angeles Galaxy.

Davidenko en Safin spelen Daviscupfinale

Nikolai Davidenko en Marat Safin zullen met het Russische tennisteam aantreden in de finale van de strijd om de Daviscup. Het tweetal zal worden vergezeld door Dmitri Toersoenov en Mikail Joeznii.

Rusland speelt in de eindstrijd, die van 1 tot en met 3 december zal plaatsvinden, tegen Argentinië. De Argentijnen komen met David Nalbandian, Juan Ignacio Chela, José Acasuso en Agustin Calleri naar Moskou.

Kankerpatiënte overleden na dubbele bestralingsdosis

Icoon MedischEen 40-jarige kankerpatiënte uit Hoek van Holland is begin vorige maand gestorven omdat er ernstige fouten zijn gemaakt bij de behandeling van haar ziekte. De vrouw werd bestraald en kreeg door een rekenfout wekenlang een dubbele dosis straling toegediend. Hierdoor verbrandden haar organen.

De vrouw was herstellende van lymfeklierkanker. Door een chemokuur was het gezwel al stukken kleiner geworden, om de genezing te bevorderen werd zij ook nog bestraald. Dit gebeurde in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Daar heeft zij tientallen keren een dubbele stralingsdosis gekregen.

Al op de vierde dag van de bestraling kreeg de vrouw brandwonden op haar rug en haar nek. De radiotherapeut van de Daniel den Hoedkliniek, het kankerbehandelcentrum van het Erasmus Medisch Centrum, vond de symptomen niet zorgwekkend. De arts zei tegen de vrouw dat de symptomen vroeger of later weg zouden trekken. Pas toen het te laat was, werd bemerkt dat de bestralingsmachine foutief stond afgesteld.

Twee dagen na het overlijden van de vrouw werd door een lijkschouwer stralingsziekte bij haar geconstateerd. De vrouw had letsel aan haar slokdarm, longen, darmen, slijmvliezen en spierweefsel. Door de stralingsdosis was er bovendien een open verbinding ontstaan tussen maag en longen, waardoor de maaginhoud van de vrouw in haar longen terecht kwam. Dat heeft uiteindelijk voor het overlijden van het slachtoffer gezorgd.

Het ziekenhuis heeft de fout stil proberen te houden. Een woordvoerder van het ziekenhuis erkent nu dat er sprake is van een medische blunder zoals die nog nooit is voorgevallen in de geschiedenis van het ziekenhuis. "Het personeel zit er enorm mee. Deze trieste gebeurtenis is behoorlijk aangekomen bij onze mensen. Het ziekenhuis neemt alle aansprakelijkheid op zich. Over de hoogte van de schadeclaim kan ik niks zeggen. Daarover onderhandelen we met de advocaat van de familie."

Voetbal: UEFA vindt ballenjongens te traag

Icoon VoetbalDe Europese voetbalbond UEFA heeft Schotland gisteren een waarschuwing gegeven vanwege het met opzet vertragen van het spel tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk van vorige maand. De Schotten wonnen de wedstrijd met 1-0. De ballenjongens op Hampden Park zouden te traag hebben gehandeld met het in het spel brengen van de bal.

De bondscoach van Frankrijk, Raymond Domenech, ergerde zich tijdens de wedstrijd aan de ballenjongens. Na afloop deed hij dan ook zijn beklag bij de UEFA. De directeur van de Schotse voetbalbond, David Taylor, is verrast door de klacht. "Onze ballenjongens waren blijkbaar vooral na het doelpunt te traag. Maar het goede nieuws is dat we eraf zijn gekomen met slechts een waarschuwing", aldus Taylor tegenover de BBC.

Nederlandse vrouw overvaren door Kustwacht

Icoon AlgemeenEen 53-jarige Nederlandse vrouw is zondag op Curaçao om het leven gekomen doordat ze werd overvaren door een boot van de Kustwacht van de Nederlandse Antillen en Aruba. Dit meldde de politie.

De vrouw, woonachtig op Curaçao, was aan het snorkelen in de Vaerssenbaai. De bemanning van het Kustwacht-vaartuig had de vrouw niet opgemerkt. De Curaçaose politie, de Kustwacht en de Haveninspectiedienst stellen een onderzoek in naar het ongeval.

PvdA wil debat Irak na de verkiezingen

Icoon PolitiekDe PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil het debat over de vermeende misdragingen van Nederlandse militairen tegenover gevangenen in Irak donderdag voeren, een dag na de verkiezingen. "Daar zet ik op in", zei PvdA-Kamerlid Frans Timmermans maandagochtend vroeg.

Timmermans wil daarmee voorkomen dat de discussie wordt belast door verwijten van de regeringspartijen CDA en VVD dat de PvdA electorale munt wil slaan uit de affaire. Dat zou het geval kunnen zijn als het debat nog voor de verkiezingen van woensdag wordt gevoerd.

"De kwestie is te ernstig om een debat te belasten met dat soort verwijten", aldus Timmermans desgevraagd. "Wij willen het debat precies doen. Dat is ook belangrijk voor de veiligheid van de Nederlandse militairen die momenteel in Afghanistan zijn."

Leden van de Kamercommissies voor Defensie en Buitenlandse Zaken onderbreken maandagmorgen het verkiezingsreces om te praten over het houden van een debat over de kwestie, die de positie van VVD-minister Henk Kamp van Defensie in gevaar kan brengen.

De PvdA wil in ieder geval dat het debat deze week plaatsvindt. Ook SP en GroenLinks sturen hier op aan.

Druiven maken meer kapot dan je lief is

Werken voor de televisie, het klinkt als een baan vol glitter en glamour, maar helaas soms valt de werkelijkheid vies tegen.

In dit geval voor een presentatrice van Fox News die verslag doet van een landgoed wat een wedstrijd wijndruiven trappelen houdt, en zoals een goeie journalist doet ze haar werk goed, en ze vraagt van alles.

Maar ze vraagt ook net iets teveel van zich zelf en maakt een fraaie duikeling.....

Uitslagen Frankrijk speelronde 14

In de Franse competitie vergrootte Olympique Lyon zijn voorsprong op de concurrentie naar twaalf punten. Sochaux en Lille speelde gelijk, waardoor Lens naar de tweede plaats steeg.

Olympique Lyon won bij Sedan, al was het nipt. Negen minuten voor het einde van de wedstrijd werkte Nadjim Abdou de bal onder druk in eigen doel. Sochaux en Lille lieten kostbare punten liggen in de inhaalrace op Lyon. De onderlinge ontmoeting van de nummers twee en drie van de Franse competitie eindigde in 0-0.

Lens klom naar de gedeelde tweede plaats. De tegenstander van Heerenveen in het toernooi om de UEFA-beker won zaterdag met 2-0 van Nantes. Voor Lens maakten Adama Coulibaly en Seydou Keita de doelpunten.

Bordeaux, dat in de Champions League nog op bezoek moet bij PSV, versloeg Paris Saint Germain (2-0). Wendell en Lilian Laslandes waren trefzeker. Nancy, dat Feyenoord nog treft in de UEFA-beker, was sterker dan Troyes (1-0). Sebastien Puygrenier was de maker van de enige treffer.

Uitslagen veertiende speeldag:

ThuisUit:Eindstand
RennesLe Mans1-1
Saint-EtienneOlympique Nice2-1
PSGBordeaux0-2
NancyTroyes1-0
SedanOlympique Lyon0-1
AJ AuxerreToulouse1-0
SochauxLille0-0
RC LensNantes2-0
AS MonacoLorient2-2
Olympique MarseilleValenciennes1-0

Stand:

Positie:Club:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1Ol. Lyon143730 - 10
2Lille OSC142520 - 12
3RC Lens142521 - 14
4AS Nancy142513 - 9
5St. Etienne142423 - 18
6Olympique Marseille142320 - 13
7Sochaux142317 - 15
8Girondis Bordeaux142218 - 17
9Toulouse142119 - 18
10FC Lorient142015 - 15
11Le Mans141918 - 19
12Stade Rennes141711 – 13
13AJ Auxerre141714 - 18
14PSG141615 - 19
15Valenciennes141413 - 21
16AS Monaco141215 - 18
17Olympique Nice141212 - 17
18FC Nantes141111 - 20
19Troyes141012 - 21
20Sedan14916 – 26

Topscorers:

NaamAantal
Dindane (RC Lens)7
Ismaël Bangoura (Le Mans)7
Pauleta (PSG)6
Pascal Feindouno (St. Etienne)6
Mickaël Pagis (Ol. Marseille)6

Programma vijftiende speeldag:

Datum:Thuis:Uit:
za 25/11ToulouseRennes
za 25/11LorientSochaux
za 25/11TroyesOlympique Marseille
za 25/11Le MansRC Lens
za 25/11ValenciennesNancy
za 25/11LilleAS Monaco
za 25/11Olympique LyonAJ Auxerre
za 25/11BordeauxSaint-Etienne
za 25/11Olympique LyonAJ Auxerre
za 25/11Olympique NiceSedan

UEFA waarschuwt Schotland

De Europese voetbalbond UEFA heeft Schotland gisteren een waarschuwing gegeven vanwege het met opzet vertragen van het spel tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk van vorige maand. De Schotten wonnen de wedstrijd met 1-0. De ballenjongens op Hampden Park zouden te traag hebben gehandeld met het in het spel brengen van de bal.

De bondscoach van Frankrijk, Raymond Domenech, ergerde zich tijdens de wedstrijd aan de ballenjongens. Na afloop deed hij dan ook zijn beklag bij de UEFA. De directeur van de Schotse voetbalbond, David Taylor, is verrast door de klacht. "Onze ballenjongens waren blijkbaar vooral na het doelpunt te traag. Maar het goede nieuws is dat we eraf zijn gekomen met slechts een waarschuwing," aldus Taylor tegenover de BBC.

Montoya crasht bij NASCAR debuut

Het debuut van Juan Pablo Montoya in de NASCAR Nextel Cup in Miami is geëindigd in een vuurbal.

In de 267 ronden tellende race, werd de voormalig F1 coureur in de 252ste ronde van achter aangereden door veteraan Ryan Newman. De wagen raakte een muur en door de klap ontplofte de benzinetank. Montoya kon gelukkig ongedeerd de vuurzee verlaten. Hij lag op dat moment op de twintigste plaats. Vijf ronden voor de crash reed Montoya op een dertiende positie, waar hij voor het eerst in aanraking kwam met Newman. Montoya startte vanaf een 29ste positie.


Serpellini zet punt achter zijn carrière

Marco Serpellini stopt met wielrennen. De 34-jarige Italiaan kreeg geen nieuw contract aangeboden van zijn huidige wekgever Unibet.com, en besloot daarom te stoppen.

In zijn dertien jaar durende carrière werd de Italiaan onder andere wereldkampioen bij de beloften in 1990. Ook won hij twee maal de Waalse klassieker GP Pino Cerami. Zijn mooiste overwinning dateert uit 1998, waarin hij de Giro del Piemonte won. Dit jaar won Serpellini nog de vierde rit in in de Vredeskoers.

Ten Cate maakt zich nog geen zorgen

Net als vorige week, in de topper tegen PSV, creëerde Ajax zondag tijdens de competitiewedstrijd tegen FC Twente (1-1) weinig mogelijkheden. Trainer Henk ten Cate maakt zich echter nog geen zorgen over het gebrek aan doelkansen van zijn club.

"Zo erg is het nog niet", aldus de oefenmeester van Ajax. "We begonnen gewoon veel te slap. Engelaar maakte een mooi doelpunt. Maar Gabri liet hem wel makkelijk uit zijn rug lopen. Heitinga stond ook verkeerd. Na rust ging het beter. Helaas resulteerde dat niet in meer dan één doelpunt.”

KNVB beraadt zich over gestaakt duel

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB zal de tuchtrechtelijke organen vragen om zo spoedig mogelijk een onderzoek te beginnen naar de gestaakte wedstrijd ADO Den Haag - Vitesse van gistermiddag.


Men heeft de keuze om de wedstrijd onder nadere voorwaarden uit te laten spelen of de op het moment van staken bereikte stand als einduitslag aan te merken. Het duel werd gistermiddag gestaakt nadat supporters van de thuisclub het veld op waren gestormd. De stand was op dat moment 0-3 in het voordeel van Vitesse. Als ADO schuldig zal worden bevonden, dan kan het bovendien een straf worden opgelegd, zo liet de voetbalbond zondag weten.

Wim Deetman, de burgermeester van Den Haag, zei gisteren dat hij het gedrag van de supporters "zeer betreurt.” Vandaag overlegt hij met het Openbaar Ministerie en de politiecommissaris over maatregelen die tegen de fans worden genomen.

Film: Shadow Festival

Van 23 november t/m 3 december vindt het International Documentary Filmfestival Amsterdam plaats, een gerenommeerd festival met alle grote titels op documentairegebied. Voor de kleine creatieve en experimentele films binnen de discipline is bij het IDFA echter weinig ruimte. Componist/filmmaker/docent Stefan Majakowski besloot om in de schaduw van het IDFA een nieuw podium voor de experimentele documentaire op te starten, met de toepasselijke naam Shadow Festival. Het festival is dit jaar al aan de zevende editie toe, met dezelfde lijfspreuk als altijd: 'special films deserve a special context.'


Praten met je vrouw ? Dood zal je.

Ik maak me normaal gesproken niet zo druk om dingen die in het buitenland gebeuren. Ik hoor niet bij de groep mensen die zich op kunnen winden omdat er een Iraniër een scheet liet in het bijzijn van onze premier. Ik kan me nooit zo druk maken om een gevalletje eerwraak in Turkije en ik maak me eigenlijk nooit druk om de islam (of de uitwassen ervan) in zijn algemeenheid.

Maar dit is toch wel erg apart te noemen. Een door de Iraanse overheid gesteunde extreme groep moslims die zelfs praten met een vrouw als anti-islamitisch beschouwen. Het doodsteken is natuurlijk weer een terechte actie daarna...

Dan ben je toch echt een beetje van het potje gerukt. En dan ga je inderdaad bijna denken dat de islam in zijn algemeenheid nog veel verknipter is dan je in eerste instantie meekrijgt.

WB-wedstrijd in Turijn onzeker

Het is onzeker of de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Turijn, in het weekend van 3-4 februari 2007, doorgaan. De Italianen hebben aangegeven dat ze vanwege organisatorische problemen er geen bezwaar tegen hebben als de races ergens anders plaatsvinden.

Ondanks de successen van Enrico Fabris is er een jaar na de Olympische Winterspelen weinig belangstelling voor het schaatsen. De Italianen voelen er dan ook weinig voor om de geldbuidel te trekken om een schaatswedstrijd te houden.

Jan Dijkema, lid van de internationale schaatsbond ISU, zegt dat woensdag een besluit wordt genomen. Als Turijn inderdaad afvalt, dan zal in eerste instantie worden gezocht naar naar een Italiaanse vervanger, zoals Collalbo of Baselga di Pine. "In Collalbo wordt in januari het EK allround afgewerkt. Daar staat dus al een organisatie," aldus Dijkema.

Uitslagen Spanje speelronde 11

De Spaanse Primera División gaat inmiddels richting de winter. Voor die tijd moet echter nog bepaald worden wie zich de winterkampioen mag noemen. FC Barcelona stond voorafgaand aan deze speelronde eerste, op de voet gevolgd door Sevilla en Real Madrid.

Sevilla ontmoette in eigen huis Valencia. De UEFA Cup-houder speelt dit seizoen erg sterk, en stond tweede toen het dit duel aanging. Valencia begon sterk, maar zakte later iets in. De voorspelde topper bleef zaterdag dan ook uit, want het was David Silva die de wedstrijd al na zeventien minuten verpestte, door zichzelf een tweede gele kaart aan te smeren. Oud-Ajacied Julien Escudé profiteerde rap van het voordeel, en maakte de 1-0. Valencia wist in de eerste helft nog aardig stand te houden, maar moest in de tweede helft toch wijken. Luis Fabiano en topscorer Frederic Kanouté beslisten de wedstrijd voor de thuisploeg.

Real Madrid moest in de thuiswedstrijd tegen Racing aan zien te klampen bij Sevilla. De reuzendoder uit Santander bleek zaterdag niet opgewassen tegen De Koninklijke, dat via Sergio Ramos al snel op voorsprong kwam. De ergernissen bij diverse spelers zorgden voor een hoop gele kaarten. Tussendoor werd er nog wel gescoord. Zeven minuten in de tweede helft was het José Antonio Reyes die de Madrilenen op 2-0 zette, op aangeven van Emersón. Ex-Vitesse-speler Mahamadou Diarra besliste twintig minuten voor tijd de wedstrijd, toen hij in twee instanties een voorzet van Raúl binnenwerkte. Racing deed nog wel wat terug; Garay schoot een vrije trap netjes binnen de palen. In de slotfase maakte Guti nog een domme overtreding, hetgeen hem rood en de wedstrijd tegen Valencia kostte.

Het Barcelona van Frank Rijkaard kreeg op de zondag de kans om zijn naaste belagers weer in te halen. Er moest uit bij Real Mallorca gewonnen worden. De met blessures geteisterde club had aanvankelijk geen kind aan Mallorca. Vlak voor rust zorgde Eidur Gudjohnsen voor de 0-1. De IJslander was ook in de tweede helft trefzeker, toen hij doelman Prats opnieuw verschalkte. Een domme fout van Márquez gaf Victór echter de kans om er 1-2 van te maken, en daarmee weer een wedstrijd. Toen Mallorca sterker werd, kreeg Varela zijn tweede gele kaart, hetgeen er voor zorgde dat Barcelona het heft weer in handen kreeg. De Catalenen beslisten tegen het eind de wedstrijd, toen Andrés Iniesta en Santiago Ezquerro de 1-4 eindstand op het scorebord schoten.

Uitslagen:

DatumThuisUitUitslag
18/11Real MadridReal Racing3-1
18/11SevillaValencia3-0
19/11VillarrealGetafe1-0
19/11LevanteAtlético Madrid0-3
19/11Real SociedadReal Betis0-0
19/11EspanyolAthletic Club3-2
19/11Recreativo HuelvaOsasuna2-0
19/11Real ZaragozaGimnàstic3-0
19/11Real MallorcaBarcelona1-4
19/11Deportivo la CoruñaCelta de Vigo0-1

Stand:

#ClubGespeeldPuntenDoelsaldo
1.Barcelona112627-10
2.Sevilla112522-10
3.Real Madrid112321-8
4.Real Zaragoza112224-14
5.Atlético Madrid112016-8
6.Recreativo Huelva111915-13
7.Getafe111910-8
8.Valencia111815-11
9.Villarreal111812-12
10. Deportivo la Coruña111610-9
11.Celta de Vigo111615-16
12.Real Mallorca11136-10
13.Espanyol11129-12
14.Levante111210-17
15.Real Racing11118-13
16.Real Betis11812-16
17.Athletic Club11810-19
18.Osasuna1186-16
19.Gimnàstic1159-23
20.Real Sociedad1146-18

Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1.Frederic KanoutéSevilla9
2.RonaldinhoBarcelona8
=.Ruud van NistelrooijReal Madrid8
=.Diego MilitoReal Zaragoza8
5.David VillaValencia5
=.Fernando MorientesValencia5

Programma:

DatumThuisUitTijd
25/11BarcelonaVillarreal20.00
25/11Atlético MadridReal Sociedad22.00
26/11Real RacingRecreativo Huelva17.00
26/11GetafeLevante17.00
26/11GimnàsticReal Mallorca17.00
26/11Celta de VigoReal Zaragoza17.00
26/11OsasunaDeportivo la Coruña17.00
26/11Real BetisEspanyol17.00
26/11ValenciaReal Madrid19.00
26/11Athletic ClubSevilla21.00

Grote toename aantal spamberichten

Icoon Digital Spam, ongewenste e-mails met bijvoorbeeld reclame, is een steeds groter wordende plaag. Het aantal verstuurde spam-mails is het afgelopen half jaar verdrievoudigd. In november werden er volgens Daniel Druker van beveiligingsbedrijf Postini wereldwijd zo'n zeven miljard spam-mails verspreid. In de hele zomer van dit jaar waren dat er nog maar 2,5 miljard. Voor een e-mailer zonder beveiliging bestaan negen van de tien mailtjes uit spam. Dat heeft de Sunday Times gemeld.

Wel plaatsen steeds meer bedrijven en providers filters tegen spam. Makers van spam worden er echter steeds beter in om deze filters te omzeilen. Zo maken zij software om andermans computer te kapen en vanaf die computers spam te versturen. Omdat elke gekaapte computer een beperkt aantal spamberichten verstuurt, vallen zij minder goed op als spamverstuurders. Hierdoor worden zij minder snel op een zwarte lijst van massale spamverzenders gezet en kunnen deze spam-mails filters omzeilen.
Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.