SP gaat PvdA voorbij in peiling

Icoon Verkiezingen De SP is met 32 zetels de tweede partij van Nederland. Daarmee gaat de SP de PvdA voorbij. Naast de SP stijgt ook het CDA in de peiling. Dat blijkt uit de peiling van TNS/NIPO in opdracht van RTL Nieuws.

De SP staat in de peiling op 32 zetels, dat zijn er 4 meer dan vorige week. De PvdA staat op 31 zetels, 3 minder dan vorige week. Het CDA blijft de grootste partij met 41 zetels: dat is er 1 meer dan vorige week. De VVD houdt nog slechts 21 zetels over. Dat is er 1 minder dan vorige week. GroenLinks behaalt in de peiling 5 zetels en de ChristenUnie krijgt er 8. De Partij van de Vrijheid haalt 6 zetels, de SGP haalt er 3 en de Partij van de Dieren 2. D66 is hekkensluiter met nog maar 1 zetel. De overige partijen zullen niet in de Tweede Kamer komen.

Coalitievorming zal moeilijk worden met deze uitslag. CDA en PvdA halen met 72 zetels niet genoeg zetels. De huidige coalitie tussen CDA en VVD heeft in de peiling nog maar 62 zetels. Ook een linkse coalitie van SP, GroenLinks en PvdA haalt het niet: die krijgt 68 zetels van de kiezer.

Update 19.57 uur
De peiling van RTL Nieuws verschilt enorm van de peiling die Maurice de Hond vandaag bekend maakte. Bij De Hond stijgt de PvdA juist ten koste van de SP en naderen de sociaal-democraten het CDA met rasse schreden.

De Hond peilt het CDA nu op 42 zetels en de PvdA op 39. De SP haalt er 22 (een verlies van vier met twee dagen geleden).

De VVD doet het slechter bij De Hond en haalt er nu nog maar 21. GroenLinks komt in de peiling op 8 zetels. D66 blijft in de peiling steken op 2. De ChristenUnie zou verdubbelen naar 6 zetels, terwijl de SGP 2 zetels houdt.

De Partij voor de Dieren komt in de peiling van de Hond als nieuwkomer in de Kamer op 2 zetels, de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders op 4 en EÚnNL op 2.

Volgens De Hond heeft 20% van de kiezers nog geen definitieve keus gemaakt.

Vanavond komt ook de peiling van het tv-programma Nova, de politieke barometer, nog met een voorspelling.