Hoofdsponsor ADO Den Haag stopt

Icoon EredivisieDankzij de 'welwillende medewerking' van de hooligans van ADO Den Haag kan de hekkensluiter van de eredivisie op zoek naar een nieuwe sponsor. Na de gestaakte wedstrijd van gisteren tegen Vitesse, doordat zo'n honderd boze ADO-fans het veld betraden, heeft zorgverzekeraar SR (moederbedrijf van DSW) besloten zich terug te trekken als hoofdsponsor.

Vanwege dat incident bleef ADO-trainer Frans Adelaar vanochtend thuis. Hij had geen zin om naar het trainingsveld te komen gezien de recente gebeurtenissen en resultaten. Zijn assistent Lex Schoenmaker leidde de training. Even voor 14.30 uur werd bekend gemaakt dat Adelaar is opgestapt als coach. Na overleg tussen Adelaar en het bestuur is de conclusie getrokken dat hij zijn taken niet meer op normale wijze kan uitvoeren.

Onderzoek
De KNVB heeft nog geen beslissing genomen over de gestaakte wedstrijd. Vandaag heeft de voetbalbond een onderzoek ingesteld naar het incident. Pas als die resultaten bekend zijn, zal Zeist een besluit nemen of de wedstrijd wordt uitgespeeld of dat 0-3 de eindstand wordt. Ook wordt dan de strafmaat bepaald.

De Haagse burgemeester Wim Deetman zei gisteren dat hij het gedrag van de supporters ernstig betreurt. Vandaag overlegt hij met het Openbaar Ministerie en de politiecommissaris over te nemen maatregelen tegen de ADO-aanhang.

Update: 19.49
De hoofdsponsor heeft laten weten dat het nog niet definitief gestopt is. Wel heeft men de naam DSW per direct laten verwijderen van het shirt van ADO Den Haag. De zorgverzekeraar wil voorlopig niets met de geplaagde Haagse eredivisieclub te maken hebben.

Het sponsorcontract heeft nu alleen negatieve waarde voor ons bedrijf. Voorlopig respecteren we deze verbintenis. Maar als de situatie nog een keer uit de hand loopt, zijn we helemaal klaar met de club. Dan hebben we er echt niets meer te zoeken. Als het bestuur echter passende maatregelen neemt en de sfeer weer positief is, sluit ik een terugkeer van onze naam op het ADO-shirt niet uit'', liet directeur Chris Oomen maandag weten.

Bedreigd
Het opstappen van trainer Frans Adelaar blijkt vooral te zijn gebeurd doordat de trainer de laatste dagen ernstig is bedreigd door de harde kern van de ADO-fans. ''Het werken is me onmogelijk gemaakt, en dat doet pijn'', zei Adelaar die zei zich vooral verbaal bedreigd te voelen. Zijn familie was daar ook bij betrokken.

Directeur van de Coaches Betaald Voetbal Jan Reker, noemt het vertrek van Adelaar onaanvaardbaar: ''Die hooligans moeten keihard worden aangepakt, maar onze overheid is laf, slap en sloom.''

-
Zie voor meer sportnieuws FOK!sport.