Ton Elias (VVD) wil taalpolitie

Icoon Politiek Naar aanleiding van zijn verkiezingscolumn op de FOK! frontpage is Ton Elias een actie gestart om technocratische taal uit de politiek te weren. "Gewone Nederlanders die elke drie maanden een paar belangrijke formulieren van de overheid beoordelen op begrijpelijkheid. Een soort Taalpolitie. En als het niet goed is, ga ik er opnieuw achteraan. Desnoods vier jaar lang."

Zelf belooft Ton Elias straks als Kamerlid 'gewoon en helder Nederlands' te zullen blijven spreken. Dit weekend heeft hij een contract gesloten met vijf doodgewone Nederlandse stemmers. Als hij toch een ingewikkeld woord gebruikt, moeten ze hem aan z'n jasje trekken en dan doet hij iets voor ze terug: een keer koken, boodschappen doen of bijles geven. "Ik hou niet van goedkope politieke beloftes waar je niet op aan te spreken bent, vandaar dat contract", zegt hij. Elias staat als nummer 23 op de VVD-lijst; in de peilingen staat de VVD nu op 23 zetels.

Het verbaast Elias dat politici ingewikkeld praten: "Dat is nergens voor nodig. Waarom PABO zeggen als je onderwijzersopleiding bedoelt? Waarom niet 'belangrijk deel' zeggen in plaats van 'substantiŽle portie'? En hou een keer op met 'modaal' als je 30.000 euro bruto per jaar bedoelt."

Vorige week werd via het TV-programma Netwerk bekend dat Nederlanders het nodeloos ingewikkelde taalgebruik in de politiek zien als de grootste oorzaak van de kloof tussen politici en burgers. "Dat moeten we serieus nemen", aldus Elias. "Ik erger mezelf ook enorm aan te ingewikkelde formulieren. Daarmee laat de overheid zien mensen niet serieus te nemen. Maar de overheid is er volgens mij voor de burger en niet andersom."

Op dit moment wordt in Den Haag al gewerkt aan een taaltoets om formulieren inderdaad eenvoudiger te maken. "Ik zal er alles aan doen om te zorgen dat dat echt wat gaat voorstellen", aldus Ton Elias.