Mijn keuze, mijn twijfels

Ik moet zeggen dat ik het nog nooit zo moeilijk heb gehad bij het maken van mijn keuze als bij deze verkiezingen. Vroeger had ik het een stuk gemakkelijker. Ik was lid van de VVD, dus ik stemde automatisch op die partij. Ik moest alleen nog bepalen op wie ik ging stemmen.

Ik merkte na verloop van tijd, dat ik steeds meer moeite had met de standpunten van de VVD. Ik heb daarom twee jaar geleden mijn partijlidmaatschap opgezegd. Je zou denken dat het voor mij nu eenvoudiger is om in alle vrijheid mijn afweging te maken en een goede keuze te maken, maar ik merk dat het juist moeilijker wordt.

De partijen maken in hun verkiezingsprogramma's wel keuzes, maar de verschillen zijn niet meer zo groot. Dat blijkt ook wel als ik de diverse stemwijzers invul. Bij de ene stemwijzer kom ik uit bij de VVD, bij de andere bij D'66, maar ook het CDA, de Partij voor de Vrijheid of Eén NL scoren hoog. Het is in ieder geval wel duidelijk dat de partijen ter linkerzijde van het politieke spectrum niet zo goed bij mij passen.

Okay, er zijn volgens de stemwijzers dus vijf partijen waaruit ik zou moeten kiezen: D'66 valt wat mij betreft toch af. Het is mij volslagen onduidelijk waar die club nog voor staat. Het CDA, hoe sympathiek ook, gebruikt het Evangelie als grondslag en inspiratiebron bij het zoeken naar oplossingen voor hedendaagse problemen. Ik ben zelf katholiek, maar het Evangelie als grondslag, nee, dat hoeft voor mij nu dus ook weer niet. Dus blijven over de VVD, de Partij voor de Vrijheid of Eén NL.

Als je op Wilders of op Eén NL stemt, maak je een duidelijk politiek statement: Je geeft daarmee aan dat het thema immigratie en integratie de komende vier jaar nog nadrukkelijk aandacht moet krijgen. Op zich ben ik het daar wel mee eens, we zijn er zeker nog niet klaar mee. Het programma van Wilders ziet er op zich wel goed uit, maar juist bij die issues waarmee hij zich vooral profileert, kan ik me niet zo goed vinden in zijn voorstellen. Het is nogal wat om de grens potdicht te gaan gooien voor niet-westerse immigranten. Bij Eén NL twijfel ik heel erg aan de oprechtheid van de lijsttrekker.

En daarmee ben ik weer terug bij af: De VVD. Als ik de voorkeurvergelijker op de VVD site invul, blijkt dat mijn standpunten maar voor 60% overeenkomen met die van de VVD.

Ik twijfel dus nog steeds, maar ik heb gelukkig nog twee dagen de tijd.