Hypotheekschuld blijft sterk groeien

Athlon_2o0o
Icoon Economie Huishoudens hebben de laatste tien jaar steeds meer hypotheekschulden gekregen. Eind 2005 hadden alle Nederlandse gezinnen in totaal 500 miljard euro geleend om koophuizen te financieren. In 1995 was dat nog maar 140 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Die 500 miljard euro is 99 procent van het bruto binnenlands product (BBP), de totale waarde van alle geproduceerde goederen en diensten in Nederland. De hypotheekschuld is nooit eerder hoger geweest dan het BBP, maar het CBS verwacht dat dit in december voor het eerst in de geschiedenis zal gebeuren.

Gemiddeld bedraagt de hypotheek op een koophuis ongeveer 150.000 euro. De schulden nemen snel toe. Zo duurde het vijf jaar voordat de stap van zestig naar tachtig procent van het BBP werd gezet. De stap van tachtig naar 99 procent werd al in twee jaar volbracht. Daartegenover staat wel dat ook de waarde van huizen hard is gestegen. Zo mag de hypotheekschuld dan 500 miljard zijn, daar staat een totale WOZ-waarde van alle koophuizen van 1.392 miljard tegenover. De schuld is dus 36 procent van de totale woningwaarde. Toch vindt het CBS de huidige situatie zorgelijk: dat komt omdat de hypotheekschuld de laatste jaren veel harder is gestegen dan de waarde van woningen.



De hypotheekschuld nadert het BBP


Met dank aan pberends voor de submit.