FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 12 oktober 2006

Ambtenaren nemen wraak op burger

Icoon Politiek Er zijn talloze sites en forums waar burgers kunnen klagen over een falend ambtenarenapparaat. Een voorbeeld hiervan is www.lastvandeoverheid.nl. Maar nu is er ook een site voor ambtenaren die willen klagen over lastige burgers: www.lastvandeburger.nl.

Initiatiefnemer is Steven de Jong, coördinator van de Burgerraad voor het Regeringsbeleid (BRR). Hij vindt dat de burger een grote last is op het functioneren van de overheid. Alleen heerst er in politieke en ambtelijke kringen een taboe op het direct praten over dit probleem.

Veel ambtenaren bezoeken de site om hun onvrede te uiten. Zo ergert een medewerker van de gemeente zich aan de houding van burgers bij het ophalen van een paspoort. "Als u (de burger, red.) de drempel van het gemeentehuis overstapt, neemt u direct al een houding aan van 'het zal wel weer problemen geven'", schrijft zij op de site. Een andere ambtenaar vindt dat burgers zelf meer verantwoordelijkheid moeten nemen. "Bus gemist, wildplasser langs het fietspad, kaas beschimmeld bij de supermarkt; de gemeente moet het maar voor u oplossen. De gemeente is uw moeder niet".

Maar niet alle overheidsinstanties zijn blij met het initiatief. Een politiekorps schrijft op de site dat agenten de burgers niet als lastig ervaren. Een woordvoerder van een gemeente schrijft dat "het niet onze gewoonte is om op deze wijze met de burger in debat te gaan. Uw webforum lijkt ons daarvoor niet het geschikte medium". De BRR zal de reacties op de website rapporteren aan burgerorganisaties en aan overheden. Misschien is het daardoor over een tijdje afgelopen met die vervelende burgers.'Politieke partijen willen snijden in het burgerapparaat'

Albert Heijn start met halal-vlees

Icoon Binnenlands Bij ruim 45 Albert Heijn-filialen is vanaf vandaag halal-vlees beschikbaar. Dat betekent dat het volgens islamitische wetten toegestaan is om het vlees te eten. Albert Heijn hoopt hiermee meer consumenten aantrekken die dagelijks halal-boodschappen doen.

Het nieuwe halal-assortiment wordt in een speciaal halal-koelmeubel gezet. Daarnaast zijn ze herkenbaar aan een witte verpakking met speciaal groen halal-etiket. De producten worden alleen ingekocht bij leveranciers die halal-gecertificeerd zijn.

Tot de invoering is besloten na een proef met halal-vlees en Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse groenten. Toen deze proef succesvol bleek is besloten het assortiment in meer winkels beschikbaar te maken.

Met dank aan blrrrt voor de submit.

Name that bitch!

Het viel allemaal nog niet zo mee kennelijk. Na de eersteaanwijzing, was er in ieder geval niemand die het goed had. Misschien dat het nieuwe fragment helpt... Welke (oud)poiticus staat op de foto waarvan hieronder een fragment staat afgebeeld?

Er zijn natuurlijk nog steeds geinige prijzen te winnen

Even wat WID-regels van Tigertje en consorten erbij:

De regels

Je kan 2 punten voor het eerste goede antwoord verdienen.
Is het antwoord denk je al gegeven door een andere user dan kun je meeliften maar hier krijg je maar 1 punt voor!
Ben je heel erg warm volgens mannee qua antwoord? dan kun je hiermee nog 1 punt verdienen!
crew is zoals altijd uitgesloten van deelname
Heb je toevallig de grotere afbeelding van de WID en je post deze dan kan men volgende keer raden welke user in het filmje onthoofd wordt.
Mannee beslist.

The rules The prizes The game The score

Name that Bitch! is sponsored by:

EU weert veel luchtvaartmaatschappijen

Icoon Vervoer De Europese Unie heeft per direct tientallen luchtvaartmaatschappijen geweerd uit het luchtruim. Zo zijn onder andere alle 27 maatschappijen uit Kirgizië geweerd, omdat de Kirgizische luchtvaartinspectie niet daadwerkelijk vliegtuigen inspecteert. Ook zijn er veel maatschappijen geweerd uit Afrika.

De EU heeft in maart van dit jaar besloten om een Europese lijst van verboden vliegtuigmaatschappijen samen te stellen. Dat heeft Europees Commissaris Jacques Barrot van Verkeer bekendgemaakt. Eerder had elke lidstaat een eigen lijst met geweerde maatschappijen, maar daardoor ontstonden er soms grote verschillen tussen de lidstaten.

Zo zijn vrijwel alle vliegtuigmaatschappijen uit Congo geweerd. Ook zijn Blue Wing Airlines uit Suriname, DAS Air Cargo uit Kenia en Dairo Air Services uit Oeganda verboden het Europees luchtruim te betreden. DAS Air Cargo is in Nederland redelijk actief. Een incident met lekkende brandstof vorige maand in Duitsland was de reden voor de EU om de maatschappij te verbannen uit Europa.

Een aantal maatschappijen zijn op het laatste moment van de lijst geschrapt. Met Ajet uit Cyprus, Pulkovo Aviation uit Rusland, Pakistan International Airways uit Pakistan en Johnsons Air uit Ghana kan wel gevlogen worden. "Er was geen reden voor een onmiddellijk verbod", aldus de Europese Commissie. Wel zullen deze maatschappijen de komende weken goed in de gaten gehouden worden.

'Armeense genocide is historisch feit'

Icoon Wetenschap Volgens hoogleraar sociologie Ton Zwaan is er absoluut geen twijfel mogelijk of de Armeense genocide plaatsgevonden heeft. "Dat is gewoon een historisch feit. Als de Turkse ambassadeur in Nederland de volkerenmoord ontkent en zich daarbij beroept op de vrijheid van meningsuiting is dat een totale misvatting. Alsof die vrijheid je het recht zou geven maar alles te vinden wat je kunt bedenken. Je kunt toch ook niet zeggen: De Tachtigjarige Oorlog heeft nooit plaatsgehad?", beweert Zwaan stellig. "Vrijheid van meningsuiting geeft iemand niet het recht alles te vinden wat hij kan bedenken. Er zijn feiten. Iedereen moet in zijn meningsvorming daar rekening mee houden".

De Armeense genocide is sinds enkele weken volop in belangstelling. Zo hebben het CDA en PvdA Turkse kandidaten van hun lijsten geschrapt omdat zij de Armeense genocide bleven ontkennen. Frankrijk heeft vandaag een wet aangenomen die het ontkennen van de Armeense genocide verbiedt. Bovendien zal Frankrijk misschien eisen dat Turkije de Armeense genocide erkent voordat het toe kan treden tot de Europese Unie.

Sinds de oprichting van de Armeense republiek in 1991 nam de druk op Turkije toe om de genocide te erkennen. Zwaan vindt dat Turkije een ontkenningspolitiek voert, omdat het land bang is dat Armenië recht heeft op Turks grondgebied. "Turkije kent een lange ontkenningspolitiek die allerlei varianten kent. De meest simpele is: "Er heeft helemaal geen genocide plaatsgehad. Dat is een sprookje". Die theorie hoor je nog wel eens, ook nu in Nederland. Maar men heeft wel ontdekt dat die stelling niet meer houdbaar is".

"Of Ankara zegt: "Het was oorlog. Het waren moeilijke omstandigheden. De Armeniërs bedreigden onze stabiliteit. Er werd overal gevochten. Helaas moesten mensen worden verplaatst. Een moeilijk gebied, honger, ziekte. Velen zijn gestorven, niet alleen Armeniërs, ook heel veel Turken".

"Dan heb je de variant: "Genocide? Helemaal geen genocide. Het was een burgeroorlog. Er waren gewapende Armeense troepen die het Turkse leger in de rug aanvielen. We moesten heel hard vechten en zij hebben verloren". Deze variant is de meest kwaadaardige, omdat hier het slachtoffer de zwartepiet krijgt toegeschoven".

"Een populaire variant is: "We weten het eigenlijk niet. Er moet nog veel meer onderzoek worden gedaan". Zwaan denkt dat het weinig nut heeft als Turkije een wetenschappelijk onderzoek zal uitvoeren. "Turkije stuurt dan een aantal goedbetaalde, sterk nationalistische historici die zelf onderdeel zijn van de ontkenningspolitiek. Onderzoek is altijd goed en is nodig en blijft ook nodig, maar de hoofdlijnen van wat zich heeft voorgedaan zijn zonneklaar. Daar kan geen misverstand over bestaan".

"Honderdduizenden, mogelijk een miljoen weerloze mensen zijn vermoord omdat ze Armeniër of christelijk waren, of om beide redenen. Daarna is er op enorme schaal gestolen. Het bezit van meer dan een miljoen mensen is in een paar weken tijd afgenomen. Bankrekeningen -voor zover ze die hadden- zijn geplunderd, maar ook boerderijen, winkels, fabriekjes, huisraad, dieren, alles is afgenomen. In de jaren twintig ontstond in Turkije een nieuwe middenklasse, bestaande uit mensen die hun kapitaal uit het beroven van meer dan een miljoen Armeniërs hebben vergaard. Het moet om vele miljarden gaan".

Gears of War pre-order kits nu te koop

Voor alle mensen die op de launchdag van Gears of War verzekerd willen zijn van de Limited Edition van het spel komt Microsoft met speciale pre-order kits. Deze kits werken volgens hetzelfde principe als de pre-order kits van vorig jaar, toen je voor 40 euro gegarandeerd een Xbox 360 premium had op de launchdag.

Deze Gears of War pre-order kits zijn te koop bij E-Plaza, Free Record Shop en een aantal andere geselecteerde gamestores voor €9,99. Behalve de garantie op een Limited Edition van Gears of War, zit er in de kit ook nog een longsleeve t-shirt en betaal je in totaal €5 minder dan als je de Limited Edition zonder deze kit zou kopen, namelijk €69,99 in plaats van €74,99.

Mocht je de kit hebben gekocht en je gaat toevallig dit jaar langs de GamePlay in Utrecht, dan is het ook nog leuk om te vermelden dat als je langs de Xbox stand loopt in je GoW shirt, je een gratis goodie krijgt. Als je zelfs een van de eerste honderd bent, dan krijg je ook een exclusieve faceplate. Mocht je geen kaartje hebben voor het evenement, dan maak je alsnog kans hierop door het kopen van de kit.De pre-order kit

Jol vierkant achter Robinson

Martin Jol, de coach van Tottenham Hotspur, heeft zich vandaag vierkant achter zijn doelman Paul Robinson opgesteld. Dit nadat hij donderdag door de Engelse boulevardpers compleet de vernieling in werd geschreven.

In de EK-kwalificatiewedstrijd woensdagavond tegen Kroatië (2-0) ging Robinson bij het tweede doelpunt vreselijk in de fout. Hij trapte over een terugspeelbal van Gary Neville heen, waarna de bal langzaam over de doellijn hobbelde. "Hij zal als een papegaai zo ziek zijn. ,Het was niet eens een fout. Het was erger dan dat. Het was een dwaze situatie. Je kunt hem hiervoor hard bekritiseren, maar alle topspelers zullen beamen dat zoiets je allemaal wel een keer overkomt in een lange voetballoopbaan," aldus Jol.

"Robinson is niet voor niets de nummer 1 van Engeland. Hij is een karaktervolle kerel. Hij traint hard genoeg en weet welke mentaliteit hij moet opbrengen om nummer 1 te blijven. Ik voel nu met hem mee. Maar ik weet ook zeker dat hij er in de volgende wedstrijd weer staat. Alleen toppers kunnen dat."

Maasmeisje is 12-jarige Rotterdamse

Icoon MisdaadHet zogenoemde Maasmeisje is een 12-jarige Rotterdamse. De 46-jarige man die vorige week werd gearresteerd, is haar vader. Hij wordt verdacht van de moord op zijn dochter. Dat heeft het OM bekendgemaakt.

Het meisje is geïdentificeerd aan de hand van DNA-onderzoek bij verwanten en door biologisch sporenonderzoek. Die sporen zijn onder meer aangetroffen in de woning in Rotterdam-Zuid waar het meisje bij haar vader woonde.

De Inspectie Jeugdzorg gaat onderzoeken hoe het mis kon gaan met het zogenoemde Maasmeisje. Vader en dochter blijken onder behandeling van Bureau Jeugdzorg te zijn geweest. Delen van het meisje werden afgelopen zomer op drie plaatsen in en rond de Maas gevonden.

Het onderzoek kwam vorige week flink op stoom toen de politie dinsdag een reconstructie van het hoofd van het meisje publiceerde. Dat leverde ruim honderd tips op. Twee dagen later werd haar vader aangehouden.

Hoe alles zich precies heeft afgespeeld, is nog niet duidelijk. De vader heeft de moord vooralsnog niet bekend. Volgende week wordt beslist of hij langer in hechtenis blijft.


De reconstructie van het meisje

'Borat vertelt leugens over Kazachstan'

Icoon Film Bijna niemand kent het Centraal-Aziatische land Kazachstan. Tot de film van Sacha Baron Cohen, die eerder bekend was als Ali G. Hij heeft met zijn alter-ego Borat een film gemaakt over Kazachstan. Borat, een lompe en seksistische journalist uit Kazachstan, bezoekt in de film de Verenigde Staten om zijn cultuur te verspreiden. Mensen uit Kazachstan blijken een ontzettend vreemde cultuur te hebben. De regering van Kazachstan is niet blij met de film van Cohen. Ze vinden het niet leuk dat hij leugens verspreid over Kazachstan en het neerzet als een achterlijk land.

De naam van de film is een hele mond vol: 'BORAT Cultural Learnings of America to make Benefit Glorious Nation of Kazachstan'. De achterlijke naam slaat op de zogenaamde achterlijke cultuur van het land. "Kazachstaanse vrouwen hebben meer haar op hun borst dan op hun hoofd. Hun tanden groeien ook buiten hun mond en borsten dienen zo laag mogelijk te hangen", aldus Borat.

De film komt volgende maand in Nederland uit. In een persconferentie in Amsterdam vertelde Borat dat de verschillen tussen Nederland en Kazachstan kleiner zijn geworden. "Sinds kort mogen vrouwen in Kazachstan ook ín de bus meerijden en hoeven ze er niet langer buiten te hangen en homo's zijn niet langer verplicht een blauw hoofddeksel te dragen", aldus de zogenaamde journalist uit Kazachstan. Er zijn echter ook verschillen. "Vrouwen mogen hier stemmen en paarden niet, onvoorstelbaar. In mijn land zeggen we dat het geven van macht aan vrouwen hetzelfde is als een wapen geven aan een aap. Het is extreem gevaarlijk"

De regering van Kazachstan is niet blij met het negatieve beeld dat de film laat zien van het land. "We zijn een normaal land", aldus een woordvoerder van Kazachstan in het RTL Nieuws. "We slachten geen kippen als sport en paardenpis is niet de nationale drank van Kazachstan". De regering heeft vier pagina's aan advertentieruimte in de New York Times gekocht bij het uitkomen van de film om alle misvattingen de wereld uit te helpen.

Borat heeft gereageerd op de uitlatingen van de regering en stelt dat het "walgelijke provocaties" zijn van buurland Uzbekistan. "Als Uzbekistan niet ophoudt aanvallen op ons land te financieren, sluiten we een militaire aanval niet uit. Als nog maar één staaltje Uzbeekse propaganda ontkent dat we mensen gefermenteerde paardenurine laten drinken, de doodstraf uitdelen aan mensen die hun anus afvegen met de nationale vlag of dat we meer dan drieduizend ton menselijk schaamhaar per jaar uitvoeren, dan bombarderen we de Uzbeekse steden... met katapulten", aldus Borat. Aan het eind van de persconferentie nodigde hij de pers uit om naar zijn hotelkamer te komen om wodka te drinken en uit het raam op honden te schieten.Borat in Nederland


Borat bij Conan o'Brien

Commissaris bestolen van pet

Icoon OpmerkelijkCommissaris Marc Jacobs van het Leeuwarder politiekorps zal het de komende tijd even zonder pet moeten stellen. De korpschef is woensdagavond namelijk bestolen van zijn huidige hoofddeksel. Eén en ander zou zijn gebeurd tijdens een informatieavond voor burgers over een geplande opvangruimte voor heroïnejunks in de Friese hoofdstad.

Zijn pet heeft waarschijnlijk een nieuw al dan niet tijdelijk baasje gevonden in één van de bezoekers van de bijeenkomst. "Ik had mijn pet op een stoel gelegd en na afloop van de avond liep ik met een paar buurtbewoners de gang op. Toen ik terugging om mijn pet te halen was hij weg", aldus Jacobs. Vastberaden ging het Leeuwarder politie-opperhoofd op zoek naar zijn hoofddeksel. "Ik heb een zoektocht door het gebouw op touw gezet, ik heb de mensen van de techniek gevraagd en in prullenbakken gekeken". Vergeefse moeite, want nog immer staat de pet te boek als zijnde vermist.

Jacobs sluit niet uit dat emoties rondom de toekomstige gebruikersruimte bij de buurtbewoners meespelen in de zaak. "Dat is speculeren, maar het zou me niets verbazen". De commissaris is bereid over zijn hart te strijken indien zijn pet bij hem wordt terugbezorgd. "Dan schaar ik het onder een niet geslaagde grap en wordt de persoon niet vervolgd". Voor de zekerheid heeft hij zijn secretaresse wel een nieuwe pet laten bestellen.
Met dank aan Snotslak voor de submit.

Tulpen uit Kazachstan!

De publiciteitsmachine rond Sacha Baron Cohen draait op volle toeren. Vanavond is in Amsterdam de voorpremière van de film "Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan". In deze film speelt Cohen de Kazachstaanse journalist Borat Sagdiyev.

De Kazachstaanse regering heeft de afgelopen weken fel geprotesteerd tegen deze film. Dat is volkomen terecht: Cohen schetst een compleet verkeerd beeld van dit fraaie land en haar bewoners. Dat doet ons pijn, want warme historische banden verbinden ons met dit volk.

Nederland heeft veel aan Kazachstan te danken. Misschien niet bij iedereen bekend, maar al eeuwen geleden verbond de zijderoute Europa met Azië en daarmee ook Kazachstan met de Nederlanden. "Het meest bijzondere resultaat van deze contacten was de introductie van de tulp in ons land. Vanuit de steppen en de bergen van Kazachstan vond deze bloem zijn weg naar Nederland, waar hij een zeer belangrijk handelsproduct werd. Thans is de tulp een algemeen bekend Nederlands exportartikel en is deze bloem zelfs welhaast ons nationale symbool."

Onze koningin heeft het een paar jaar geleden zelf gezegd, dus moet het wel waar zijn.

Daarom zijn we vanavond hier op de FOK! Weblog solidair met het volk van Kazachstan. We openen onze armen voor het ware gezicht van Kazachstan!

Met dank aan ziggyziggyziggy voor de tip.

Ontruimingen door dampwolk Zaandam

Icoon BinnenlandsHet Regio College in Zaandam is donderdag door de brandweer ontruimd. Dit nadat rond half twaalf leerlingen van de school misselijk werden en last kregen van branderige ogen. Eén van hen is opgenomen in een ziekenhuis, twaalf anderen zijn ter plaatse behandeld.

De plotselinge klachten zou volgens de politie veroorzaakt worden door een dampwolk, welke vanuit het Amsterdamse Westelijke Havengebied over de stad dreef. De damp is waarschijnlijk via het ventilatiesysteem het schoolgebouw binnengekomen.

De overlast bleef niet beperkt tot de school. De GGD kreeg later tientallen meldingen van elders uit de stad. Zo moest 's middags ook een filiaal van de ABN-Amro ontruimd worden nadat het bankpersoneel klachten kregen. In totaal zouden er volgens de gemeente Zaanstad, waaronder Zaandam valt, 37 personen zijn behandeld door ambulancepersoneel.

Het is nog niet duidelijk welke stof de klachten veroorzaakt heeft. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doet samen met de provincie Noord-Holland onderzoek naar de klachten.
Met dank aan knopsky en P-Rick voor de submit.

Wat is Dit: Opgave 53 - Ronde 1

Het doel van dit spel en de regels staan hier na te lezen.

De prijzen
Voor kwartaal 4 (dus de periode tot en met 31 December) is MSI zo vriendelijk geweest om een mooie prijs ter beschikking te stellen:
MSI Megaplayer P640 - Een super trendy, stijlvolle functionele MSI MP3 speler. Met: 1,8" CSTN Display, 8GB HD Opslagcapaciteit, MP3/WMA, Foto browsing & M-JPEG Playback, CD direct opnemen, Supports 2.0 High Speed, Oplaadbare Li-ion batterij, SRS WOW Sound.

De opgave:

Succes!

Dimbala niet naar Willem II

Willem II biedt de Kongolees Patrick Dimbala geen contract aan. De afgelopen dagen was de werkzoekende aanvaller op proef in Tilburg, maar hij bleek niet wedstrijdfit.

"Een eventuele versterking moet op dit moment direct inzetbaar zijn", aldus trainer Dennis van Wijk. "Dimbala is dat niet, vandaar dat wij met hem niet in zee gaan."

Dimbala speelde tot afgelopen zomer bij Excelsior Moeskroen, maar kreeg daar geen nieuw contract aangeboden.

Francaise doodt en bevriest haar tweeling

Icoon ShockingEen 38-jarige Française heeft bekend haar pasgeboren tweeling te hebben vermoord en ingevroren. Ook doodde ze een derde baby. Dat maakte de politie van het Franse Tours donderdag bekend.

De tweeling was in 2003 in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul vermoord. De Française en haar man hadden zich daar een jaar eerder gevestigd.

Het derde kind is in 1999 in Frankrijk om het leven gebracht. Volgens de advocaat van de vrouw was de man niet op de hoogte van de zwangerschappen. Hij had de lijkjes van de tweeling ontdekt en alarm geslagen. Na een DNA-test bleek dat zijn vrouw en hij de ouders waren.

Jachtseizoen op jagers geopend in Zweden

Icoon ShockingAan het begin van het jachtseizoen op elanden in Zweden, zijn drie elandjagers door schoten om het leven gekomen. De politie tast nog in het duister over de achtergrond, meldden Zweedse media donderdag.

Midden deze week werden in het district Västra Götaland op nog geen honderd meter van elkaar de lijken van twee jagers aangetroffen. De politie sluit niet uit dat een van hen de ander doodschoot en daarna de hand aan zichzelf sloeg. Maandag was een dode jager gevonden in de regio Halland.

R. Koeman bekijkt situatie Maxwell

Ronald Koeman heeft een speler op het oog die niet onbekend is op de Nederlandse velden. Oud-Ajacied Maxwell is het doelwit van de PSV-coach.

Maxwell, die eerder dit jaar van Ajax naar Internazionale verkaste, kan bij de Italiaans kampioen niet rekenen op een basisplaats. Dit wekte de interesse van Koeman, die als coach van Ajax nog mocht samenwerken met de Braziliaanse vleugelverdediger. Italiaanse bronnen melden dat Inter de speler in januari wil verhuren of verkopen.

Koeman houdt oog op de situatie. "Maxwell is niet alleen een fantastische kerel, maar ook een fantastische voetballer", vertelt de ervaren trainer. "Ik bekijk zijn situatie, maar het zal niet makkelijk zijn om hem weer naar Nederland te halen. Als we echter de kans krijgen om hem aan te trekken zullen we dat niet nalaten."

Interesse FC Barcelona in Ustari

FC Barcelona is al sinds jaar en dag op zoek naar een waardige doelman. De afgelopen paar seizoenen hadden de Catalanen wel een aardig team, maar vaak slechts een middelmatige goalie.

Oscar Ustari, een jonge, veelbelovende Argentijn en speler van het Argentijnse Independiente, staat in de belangstelling van de Spaanse kampioen. De huidige eerste doelman van Barça is Victor Valdés, die na enkele forse blunders zichzelf niet populair maakte in de havenstad.

Ustari fungeerde op het afgelopen WK nog als derde doelman van het Argentijnse nationale elftal, en strandde in de kwartfinales. Speeltijd kreeg hij niet, maar wel kon hij alvast meekijken met de grote jongens. De 20-jarige keeper speelde wel in de basis van het Argentinië onder 21, dat wereldkampioen werd in Nederland.

Afgelopen zomer vertrok Sergio Agüero al voor veel geld van Independiente naar Atlético Madrid. "Alles heeft een prijskaartje, net als Agüero dat had", vertelt Atilio di Pace. "We hebben met Barcelona gesproken en vragen ongeveer tien miljoen euro voor Ustari. Barcelona heeft echter geen haast, dus gaan we er van uit dat het volgende zomer pas serieus zaken doen wordt."

België moet boeten voor uitzetting meisje (5)

Icoon BuitenlandsBelgië had het 5-jarige meisje Tabitha niet mogen terugsturen naar Congo, waar geen enkel familielid op haar wachtte. Dat concludeert het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De moeder van het meisje woont in Canada, waar ze de status van vluchteling heeft. Een Nederlandse oom zou het meisje van Congo naar Canada brengen, maar de Belgische douane stak daar een stokje voor. Bij een tussenstop in België werd de kleuter gearresteerd en teruggestuurd.

Hiermee heeft België meerdere mensenrechten geschonden, vindt het Hof, dat onze zuiderburen heeft veroordeeld tot het betalen van 49.000 euro aan smartengeld en gerechtskosten.

Het meisje is inmiddels herenigd met haar moeder. De Belgische premier Guy Verhofstadt zorgde ervoor dat zij via Frankrijk naar Canada kon doorvliegen.

FIFA nomineert geen Nederlanders

De FIFA heeft vandaag de dertig spelers bekendgemaakt die zijn genomineerd voor de 'World Player of the Year Award'. Op de lijst komen geen Nederlandse spelers voor.

Frankrijk en Italië, de twee finalisten op het wereldkampioenschap voetbal van afgelopen zomer in Duitsland, leveren allebei vijf spelers. Duitsland is met vier voetballers vertegenwoordigd. De winnaar van vorig jaar, de Braziliaan Ronaldinho, komt ook weer op de lijst voor.

De nominatie van Zinedine Zidane is opmerkelijk. De Fransman, die in 1998, 2000 en 2003 werd gekozen tot beste voetballer van de wereld, deelde in de finale van het WK een harde kopstoot uit aan verdediger Marco Materazzi van Italië. Na afloop van het WK hing Zidane zijn voetbalschoenen aan de wilgen.

Kort voor de uitreiking, die op 18 december zal plaatsvinden in Zürich, zal de FIFA de lijst inkorten naar drie spelers.

De genomineerden:

Buffon, Cannavaro, Gattuso, Nesta, Pirlo (Italië), Henry, Ribery, Thuram, Vieira, Zidane (Frankrijk), Ballack, Klose, Lahm, Lehmann (Duitsland), Adriano, Kaka, Ronaldinho (Brazilië), Gerrard, Lampard, Rooney (Engeland), Cristiano Ronaldo, Deco, Luis Figo (Portugal), Cech, Rosicky (Tsjechië), Drogba (Ivoorkust), Essien (Ghana), Eto'o (Kameroen), Riquelme (Argentinië), Sjevtsjenko (Oekraïne).

Galis weg als bondscoach Slowakije

Ook aan Dusan Galis' tweede periode als bondscoach van Slowakije is een einde gekomen. Na de 4-1 nederlaag gisteravond tegen Duitsland, is de 56-jarige Galis opgestapt.

Nadat Slowakije eerder al in de EK-kwalificatiereeks met 0-3 ten onder ging tegen Tsjechië, was de positie van de bondscoach al wankel. Slowakije herstelde zich daarna tijdelijk met een 1-5 zege op Wales.

In 1999 was Galis ook al eens korte tijd bondscoach van de Slowaken. Destijds kreeg hij ruzie met de voorzitter van de Slowaakse voetbalbond.

'Voedselbanken moeten worden afgeschaft'

Icoon BinnenlandsVoedselbanken zouden moeten worden afgeschaft. Dat vindt Dik Vedder, gemeenteraadslid voor de ChristenUnie in Staphorst. Volgens Vedder is het onacceptabel dat de maatschappij zelf een politiek probleem moet oplossen.

Hij bevestigde donderdag een bericht hierover in het Nederlands Dagblad. Het raadslid bracht zijn standpunt deze week naar voren in de gemeenteraad. "Het gaat in dit geval om onze gemeente, maar ik zeg altijd: Wat goed is voor Staphorst, is goed voor Nederland.

Vedder vindt dat de gemeenten zich over de mensen moet ontfermen die onvoldoende geld hebben om boodschappen te doen. In Staphorst maken minder dan tien mensen gebruik van een voedselbank. "Ik begrijp dat het voor grotere gemeenten een ander verhaal is. Maar het kan niet zo zijn dat beleidsmakers het probleem accepteren, omdat de maatschappij een oplossing organiseert."

Het raadslid schetst het beeld van een inwoner die zijn fiets tegen een groot en duur stadhuis zet om daar een bon op te halen voor de voedselbank. Het geld dat de gemeente bespaart, gaat naar iets anders. Dat moet maar afgelopen zijn." De gemeenteraad in Staphorst komt in november op het standpunt van Vedder terug.

Wethouder Robert Blom (VVD) in Alphen aan den Rijn noemde de voedselbank vorige maand een symptoom van armoede waarin de gemeente geen geld moet investeren. Het college trekt daarom 25.000 euro uit om te onderzoeken waarom zich in de gemeente een voedselbank bevindt. Volgens Blom moet de bank in het voorjaar van 2007 overbodig zijn.

Wham Christmas...

Last Christmas, I gave you my heart. But the very next day, you gave it away. This year, to save me from tears I'll give it to someone special…

Last Christmas van Wham is één van de grootste hits uit de jaren '80 en standaard elk jaar vanaf midden mei te horen op Sky Radio.

Voor alle George en Andrew fans is er goed nieuws. Komende Kerst is er een reunie-optreden van Wham. Als onderdeel van George zijn wereldtournee treden ze eindelijk voor het eerst sinds 1986 weer samen op…

Als dit geen goed Kerstnieuws is….

Rosberg blij met vooruitgang Williams

Nico Rosberg is blij met de vooruitgang die het team van Williams F1 de laatste weken aan het boeken is.

Tijdens de Grand Prix van China eindigde de Duitser als elfde, en in Japan werd hij tiende. Rosberg is daarnaast erg optimistisch voor volgend seizoen. "We hebben de afgelopen twee races veel progressie geboekt als team. Voor het eerst sinds lange tijd was het weer eens makkelijk om mijzelf in de top-tien te kwalificeren. De auto voelde erg goed aan, maar helaas wisten we niet het onderste uit de kan te halen tijdens de laatste kwalificatiessie op Suzuka."

"Het hele team kijkt al uit naar volgend jaar. We hebben dan een nieuwe motor en een nieuwe versnellingsbak. De verbeteringen die we op dit moment aan het maken zijn, kunnen we gelukkig wel eenemen naar volgend seizoen. We hebben veel vertrouwen in het volgende jaar, maar we willen dit seizoen eerst met een hoogtepunt afsluiten in Brazilië," aldus de Duitser, die bezig is aan zijn eerste seizoen in de Formule 1.

150.000 consoles bij Japanse PS3 launch?

Volgens verschillende blogs van Japanse retailers zou Japan niet 100.000, maar 150.000 PS3's krijgen voor de launch aldaar op 11 november van dit jaar. Er zouden ongeveer evenveel 20GB als 60GB versies verscheept worden. Aangezien de prijs voor de 60GB versie vrij is in het land van de rijzende zon was het even afwachten met wat voor prijzen de retailers zouden komen. De eerste retailer heeft echter zijn prijs vastgesteld, deze zal komen te liggen op 62800 yen (419 euro).

Fisico: 'Volgend jaar wordt gemakkelijker'

Renault F1-coureur Giancarlo Fisichella denkt dat hij het volgend jaar makkelijker gaat krijgen. De Italiaan in Franse dienst reed de afgelopen twee jaar vrijwel altijd in de schaduw van Fernando Alonso.

In 2005 won Alonso de wereldtitel terwijl Fisischella regelmatig met pech zijn races moest afbreken. Ook in 2006 kan Fisichella maar sporadisch het tempo van zijn Spaanse teamgenoot te volgen. Volgend seizoen zal Alonso echter gaan rijden bij McLaren Mercedes en krijgt Fisichella een nieuwe teamgenoot, Heikki Kovalainen. "Volgend jaar wordt dus makkelijker voor mij, daar ben ik van overtuigd", aldus Fisichella.

"Alles is nu naar mijn hand gesteld. Als je drie jaar bij hetzelfde team zit voel je je sowieso heel goed. Je vind met je ingenieur nu de ideale afstelling en ik weet nu veel meer van de werkwijze van Renault", vertelt de Romein.

"We moeten gewoon een goede en betrouwbare wagen bouwen, zoals we dat vorig jaar en dit jaar al hebben gedaan. Het wordt volgend jaar echter wel iets moeilijker omdat we op andere banden gaan racen. Het ontwikkelen van de wagen tijdens de wintertests wordt dus heel belangrijk. We willen een goede prestatie neerzetten en we willen heel veel gaan testen met de Bridstone-banden."

Mexico verbiedt contactpoging met aliens Yahoo!

Icoon X-factor De poging van Yahoo! om via een laserstraal contact te leggen met buitenaardse wezens is voorlopig van de baan. De internetgigant wilde op 25 oktober gedigitaliseerde teksten, geluiden, foto's en video's de ruimte in sturen vanaf een piramide in het Mexicaanse Teotihuacan. De plaatselijke autoriteiten hebben dat echter verboden, uit angst voor beschadigingen aan de piramide.

Het materiaal is door Yahoo! verzameld in verband met het Yahoo! Time Capsule-project. Bezoekers van de website kunnen zelf bijdragen opsturen, die op 8 november 'bevroren' zullen worden. Het digitale archief wordt dan veilig opgeborgen, om pas in 2020 weer geopend te worden.

Yahoo! hoopte dat de digitale informatiestroom opgevangen kon worden door een andere beschaving. Door de Mexicaanse beslissing moeten buitenaardse wezens die met smart op beelden van de aarde zitten te wachten nog even geduld hebben.

Dementieva moeizaam langs Peer

Elena Dementieva heeft zich geplaatst voor de achtste finales in het WTA tournooi van Moskou. De Russin had moeite met de 19-jarige Shahar Peer, maar wist de wedstrijd met 4-6 7-6 en 6-3 naar zich toe te trekken.

Shahah Peer, de nummer 23 van de wereldranglijst, begon goed aan de wedstrijd door in de eerste set meteen te profiteren van de slechte service van Dementieva. De Israëlische kwam al snel op een voorsprong van 5-1 in de eerste set. Vanaf dat moment kwam Dementieva, die in Moskou voor haar thuispubliek speelt, steeds beter in de wedstrijd. In de tweede set moest een tiebreak uitkomst brengen. Deze werd door Dementieva overtuigend met 7-4 gewonnen. Met 6-3 in de derde set plaatste Dementieva zich voor de volgende ronde in de strijd om de Kremlin Cup.

Sony: "PS3 OS was nog niet af tijdens TGS"

Tijdens de Tokyo Game Show van dit jaar waren er verhalen dat een aantal van de PS3's die daar stonden met enige regelmaat een reset nodig hadden. Het zou volgens ooggetuigen om oververhitting gaan, maar nu is er een tweede reden die mogelijk aan de problemen heeft bijgedragen. Volgens Sony was het besturingsysteem van de PS3, het OS, nog niet af tijdens de TGS en draaiden de PS3's dus feitelijk op een beta.

Sony zou op het moment bezig zijn de laatste hand te leggen aan het OS voordat de consoles naar de winkels in Japan en de VS gaan. Ook zou in de toekomst de mogelijkheid blijven bestaan om via het internet het OS van je PS3 te upgraden, net als dat bij de Xbox 360 gebeurd met de dashboard updates.Op de Wii zal op een soortgelijke manier het OS geupgrade kunnen worden.

Meulendijks uitgeschakeld

De Nederlandse badmintonster Judith Meulendijks heeft zich niet weten te plaatsen voor de kwartfinales van het Japan Open in Tokio. Meulendijks moest aantreden tegen de Chinese Jiang Yanjiao en verloor kansloos met 21-8 21-11.

Meulendijks was eerder vandaag doorgedrongen tot de achtste finales op de Japan Open. De Nederlanse won in de eerste ronde met 21-14 21-19 van de Japanse Tokoko Koyanagi. In haar tweede wedstrijd was Meulendijks met 21-13 16-21 21-16 te sterk voor een andere Japanse, Nao Miyoshi.


"Wii heeft geen problemen met zonlicht"

Eergisteren kon je lezen dat volgens een anonieme bezoeker van de Nintendo World Store de sensor-bar van de Wii problemen zou hebben met functioneren als er veel zonlicht de kamer binnen valt. Het feit dat degene die dit meedeelde op de Nsider forums anoniem bleef, en hij in z'n eentje was, maakte het gerucht al onwaarschijnlijk.

De mensen van 1Up besloten dan ook contact op te nemen met Nintendo om hun te vragen naar commentaar op dit gerucht. De medewerker van Nintendo die met 1Up sprak ontkende echter dat de Wii sensor-bar negatief beinvloed kan worden door direct zonlicht.

Natuurlijk zullen we het pas zeker weten als de Wii eenmaal in de winkels ligt, maar het lijkt er dus op dat dit het "Wii VS sunlight" verhaal niet meer dan een gerucht is.

Aanvoerder Bulgarije stopt ermee

De aanvoerder van het Bulgaarse nationale team, middenvelder Stilian Petrov, heeft vandaag een punt gezet achter zijn interlandloopbaan.

De 27-jarige aanvoerder, die afgelopen zaterdag nog tegen Nederland in actie kwam, heeft gezegd dat hij zijn beslissing later deze week zal toelichten. "Ik wil naar alle media toe correct zijn en daarom geef ik zaterdag tekst en uitleg.

De vice-voorzitter van de Bulgaarse voetbalbond wilde nog geen commentaar geven. "Ik denk dat het een emotionele beslissing is. Ik moet eerst met de voorzitter en bondscoach Hristo Stoichkov praten voordat ik meer commentaar geef."

Petrov, die bij het Engelse Aston Villa speelt, won gisteren met Bulgarije met 1-0 van Luxemburg.

'Vakbond: paasdag ruilen voor Suikerfeest'

Icoon BinnenlandsDe vakbonden CNV en FNV hebben er geen probleem mee dat er in Nederland een officieel erkende islamitische feestdag komt. Ze zijn bereid om tweede paasdag of Pinksteren in te ruilen voor het Suikerfeest of offerfeest.

De Nederlandse Islamitische Omroep (NIO) heeft interviews gehouden met twee vakbondbestuurders, waaruit bovenstaande zou blijken. Ze worden zaterdagavond op Radio 5 in het programma 'De Horizon' uitgezonden.

Zo zegt CNV-vice-voorzitter Rienk van Splunder dat er snel een erkende feestdag voor moslims moet komen, ondanks de weerstand die hij verwacht uit christelijke hoek. ''De feestdagen in Nederland stammen uit de christelijke traditie.'' FNV-beleidsmedewerker Mustapha Laboui: ''Dit is tot nu toe alleen niet realiseerbaar omdat er te weinig moslims lid zijn van een vakbond.'' Laboui is zelf wel altijd vrij tijdens de Islamitische feestdagen. ''Mijn werkgever moet toch een voorbeeld zijn voor andere werkgevers'', licht hij toe.

Vorig jaar noemde CNV de pinkstermaandag nog een groot goed en wilde de bond die dag onder geen beding ruilen tegen het Suikerfeest. De bond zei toen dat godsdiensten tegen elkaar zouden worden opgezet als een vrije dag zou worden geruild. Uit een vorig jaar gehouden onderzoek bleek dat 20% van de Nederlanders vindt dat het suikerfeest een nationale feestdag moet worden.

Met dank aan SolidArt voor de submit.

Nederlanders vinden eurobiljetten te saai

Icoon FinancieelHet eurobiljet wordt vier jaar na de introductie aangepast. De Nederlandsche Bank heeft na onderzoek ervaren dat Nederlanders eurobiljetten niet mooi vinden en er daarom weinig aandacht aan besteden. Omdat hierdoor het gevaar dat vals geld in de circulatie komt groeit, besloot men de volgende lichting eurobiljetten te verlevendigen en meer toegankelijk te maken voor controle op vervalsingen.

Veel mensen, zo ondervond De Nederlandsche Bank, nemen niet de moeite een bankbiljet tegen het licht te houden omdat het zo'n gedoe is en de afgebeelde bouwwerken zo saai zijn. De voorkeur gaat uit naar een briefje dat je met je vingertoppen kunt controleren op zijn authenticiteit. Wie de zuilen op ons geld zal vervangen, is tot dusver nog bankgeheim.

Met dank aan Mainport voor de herschreven submit.

Wii ondersteunt MP3

De Wii zal ook MP3 kunnen afspelen. Dit heeft Kawamoto (een van de Wii verantwoordelijken) bevestigd in een gesprek met Iwata. Op dit moment is de MP3 playback wel enkel nog bevestigd voor het Photo Channel:

Another thing which people have really enjoyed is the Slide show function. This allows you to play music as the console automatically displays your pictures in turn. If you put MP3 files in your SD Card, you can have your favourite songs as background music to your Slide show

Of we tijdens het gamen en bij het gebruik van de andere Channels ook MP3 kunnen luisteren is nog niet bekend.

Maxi Rodríguez lang uitgeschakeld

Maxi Rodríguez zal enkele maanden niet in het shirt van zijn club Atlético Madrid te zien zijn. De Argentijn liep een ernstige knieblessure op in een oefenduel met Spanje.

Gisteravond werd in het Spaanse Murcia een vriendschappelijk duel gespeeld tussen Spanje en Argentinië, die zelf beiden geen verplichtingen hadden. Uiteindelijk trokken de Europeanen aan het langste eind, door doelpunten van Xavi en Villa. Voor Argentinië deed Bilos nog iets terug.

De Argentijnen raakten hun middenvelder al snel kwijt. Maxi heeft zijn achterste kniebanden gescheurd, en zal minstens een half jaar uitgeschakeld zijn. De 25-jarige international is op het moment clubtopscorer van Atlético met drie doelpunten.

Wereldrecord touwtjespringen verbeterd

Icoon OpmerkelijkRuim 42.000 schoolkinderen hebben donderdagochtend op verschillende plekken in het land touwtje gesprongen. Daarmee is het wereldrecord touwtjespringen, dat stond op drieduizend mensen die dat tegelijkertijd deden, gebroken.

Dat maakte een woordvoerster van de organisator Service Apotheek donderdag bekend. Door het hele land, van de Efteling tot op het eigen schoolplein, sprongen in totaal 42.228 kinderen uit de groepen drie tot en met acht het nieuwe wereldrecord bijeen.

Turk wint Nobelprijs voor Literatuur

Icoon LiteratuurDe Turkse schrijver Orhan Pamuk (54) heeft de Nobelprijs voor Literatuur 2006 gewonnen. Dat heeft de Zweedse Academie voor Wetenschappen meegedeeld.

"In zijn zoektocht naar de melancholieke ziel van zijn geboortestad heeft Pamuk nieuwe symbolen voor de botsing en interactie van culturen ontdekt", aldus de Academie.

Pamuk is geboren en getogen in Istanbul. Hij werpt in zijn veelal historische romans licht op de spanningen tussen oost en west. Voorts gaan zijn verhalen ook over de indruk of gevoelens van identiteitsverlies in de cultuur van de zowel oriëntaalse als westerse Turkse metropool Istanbul.

Pamuk kan zich geen leven in een andere stad voorstellen. Hij deed weliswaar een poging en vestigde zich met zijn echtgenote in de VS maar dat experiment eindigde drie jaar later in een woning in Istanbul.

Pamuk groeide op in een bemiddeld gezin in deze stad en studeerde architectuur en journalistiek. Op 24-jarige leeftijd begon hij geïnspireerd door moderne Europese romans boeken te schrijven. Het duurde evenwel jaren voor een uitgever iets in Pamuks schrijfsels zag en Cevdet Bey ve Ogullari (Cevdet Bey en Zonen) uitgaf. Onder zijn inmiddels negen romans zijn in talrijke talen vertaalde werken zoals De witte vesting, Het zwarte boek, Mijn naam is rood, Het huis van de stilte en Het nieuwe leven.

Pamuk haalde zich de gramschap van radicale Turkse nationalisten op de hals door in een vraaggesprek te stellen dat Turkije een miljoen Armeniërs en 30.000 Koerden van het leven heeft beroofd. Hij deed dat in een gesprek naar aanleiding van het boek dat hij zijn eerste en zijn laatste politieke roman heeft genoemd, Sneeuw. Een eind 2005 aangespannen proces wegens 'belediging van het Turkendom' bezorgde de schrijver extra internationale bekendheid. Hij krijgt de prijs van 1,1 miljoen euro 10 december in Oslo uitgereikt.


Orhan Pamuk

[CCWS] Pastorelli nog niet terug

De Nederlander Nicky Pastorelli zal volgende week niet meerijden in de ChampCar-race in Australië. Rocketsports Racing, het team waar de Nederlander voor uitkomt, heeft besloten oud-Formule 1-coureur Antonio Pizzonia te laten rijden.

De vorige race moest Pastorelli ook al aan zich voorbij laten gaan, toen kon hij niet aan zijn financiële verplichtingen voldoen. Het is nog niet bekend of Pastorelli in de laatste race van het seizoen in Mexico weer aan de start zal verschijnen.

Amerikanen geïnteresseerd in PS3 en Wii deze Kerst

De onderzoeksfirma Interpret heeft onderzoek gedaan in de Verenigde Staten naar hoeveel mensen interesse hadden in de aanschaf van een PlayStation 3, Wii of Xbox 360 deze feestdagen. Uit hun onderzoek concludeerde de firma dat 8,9 miljoen Amerikanen interesse zouden hebben in de aanschaf van de PlayStation 3 tegen de huidige prijzen. Dit staat tegenover 5,7 miljoen voor Nintendo's Wii en slechts 800.000 voor de Xbox 360.

De firma maakte ook bekend hoe ze aan deze opvallende cijfers waren geraakt. Allereerst had men online onderzoek gedaan onder 2000 man, dit werd gecheckt tegen de 2004 census data en vervolgens werd er nog een telefonisch onderzoek gedaan om alles te bevestigen. De CEO van Interpret, Michael Dowling had het volgende te zeggen:

"Actual sales will be dictated by supply constraints, but if Sony had enough supply in the marketplace to fulfill demand, Microsoft would have a very difficult time at its current price point. What Microsoft is hoping for is the early lead helping to drive stronger installed base for them. It's certainly helped them over the short term."

Daar voegde hij nog aan toe dat hij geloofde dat een groot aantal mensen eerst meer wilden horen over de PlayStation 3 alvorens ze een Wii of Xbox 360 overwogen.

Veertien partijen doen mee in alle kieskringen

VerkiezingenAan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november doen veertien partijen mee in alle negentien kieskringen. De Kiesraad heeft dat donderdag tijdens een openbare zitting bekendgemaakt.

Het gaat om CDA (lijst 1), PvdA (lijst 2), VVD (3), SP (4), Fortuyn (de voormalige LPF) (lijst 5), GroenLinks (6), D66 (7), ChristenUnie (8), SGP (9), Nederland Transparant (10), Partij voor de Dieren (11), EénNL (12), lijst Poortman (13) en Partij voor de Vrijheid (Groep Wilders) (14).

De Kiesraad gaat akkoord met de lijstverbinding die enerzijds SP en GroenLinks en anderzijds ChristenUnie en SGP willen aangaan. Bij lijstverbindingen maken partijen meer kans op restzetels.

Nog twaalf
Verder doen nog 12 partijen mee in een beperkt aantal kieskringen. Twee daarvan zijn overigens niet geregistreerd bij de Kiesraad, zodat ze niet onder hun eigen naam kunnen meedoen. Het gaat om de Islam Democraten en de Financieel Gedupeerden.

Bij de 12 partijen zitten verder onder meer de Partij voor de Mens en alle overige Aardbewoners, Tamara's Open Partij, de Continue Directe Democratie Partij (CDDP) en het Ad Bos Collectief van bouwfraudeklokkenluider Ad Bos.

Bij de Kiesraad hadden zich oorspronkelijk meer dan 70 partijen aangemeld. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen, in 2003, namen 19 partijen deel.

De hoofdstembureaus moeten nog beslissen over de geldigheid van de ingediende kandidatenlijsten. Dat gebeurt vrijdag.

Gestolen
Van de Partij voor Nederland van Kamerlid Hilbrand Nawijn is in Tilburg een tas met papieren gestolen die ingediend moeten worden bij het hoofdstembureau daar. De kans bestaat dus dat deze partij in deze kieskring niet mag meedoen.

Marten Fortuyn, een broer van Pim, betwist de naam 'Fortuyn' die de voormalige LPF wil gebruiken, omdat hij die als merk heeft laten registeren. Hij heeft een procedure daarover bij de Raad van State verloren, maar dreigt nog met civiele stappen.

Britten boos over YouTube-filmpje

Icoon OpmerkelijkHet Britse Ministerie van Defensie is niet blij met een filmpje dat op YouTube is verschenen. Hier is op te zien dat een Harrier-gevechtsvliegtuig in Afghanistan vlak over een soldaat heenscheert. "Mij zul je geen krimp zien geven", zegt de soldaat eerst nog. "Oh nee, je gaat je rot schrikken", zegt de collega die hem filmt. Waarna hij inderdaad door z'n knieën gaat als het vliegtuig overkomt.

Een militaire woordvoerder zegt niet blij te zijn met het filmpje. Al zegt hij erbij dat de stunt in Afghanistan "wellicht een moment was om even de stress van de schouders te laten glijden". Defensie heeft aangekondigd dat ze de stoute piloot zullen aanspreken.

Pokémon over de twee miljoen in Japan

De eerste week verkochten Pokémon Diamond en Pearl samen zo'n 1,5 miljoen exemplaren en deze week zijn de door de 2 miljoen grens gegaan. De totalesoftware lijst ziet er als volgt uit:

Positie - Titel (Systeem, Publisher) - Aantal (Totaal)
1. DBZ: Sparking! NEO (PS2, Bandai Namco) - 263.897 (263.897)
2. Pokemon Diamond (NDS, Nintendo) - 254.080 (1.074.127)
3. Pokemon Pearl (NDS, Nintendo) - 212.193 (980.881)
4. Gundam Battle Royale (PSP, Bandai Namco) - 64.986 (64.986)
5. New Super Mario (NDS, Nintendo) - 40.114 (3.233.793)
6. Kyoukai Kounin: KanKen DS (NDS, Rocket Company) - 38.799 (84.091)
7. Everybody's Tennis (PS2, Sony) - 32.962 (416.507)
8. Final Fantasy III (NDS, Square-Enix) - 30.418 (781.713)
9. Brain Traing 2 (NDS, Nintendo) - 26.600 (3.288.248)
10. Animal Crossing (NDS, Nintendo) - 22.787 (3.305.244)

De Jong verwacht rentree rond winterstop

John de Jong verwacht dat hij rond de winterstop zijn rentree bij PSV zal maken.

Anderhalf jaar geleden raakte de 29-jarige aanvaller geblesseerd aan zijn knie en hij werkt nog steeds aan zijn herstel. "Mijn gevoel zegt dat ik eind november langzaam in de groepstraining kan instromen", aldus De Jong.

Op 20 maart 2005 speelde De Jong zijn laatste wedstrijd voor de Eindhovenaren. Kort daarna raakte hij op de training geblesseerd aan zijn kniegewricht. In het seizoen daarvoor hield een loszittend stukje bot in zijn voet hem ook al langdurig aan de kant.

Moordenaar Ilona Németh wil naar Nederland

JustitieDe man die vastzit wegens het ombrengen in 2004 van Ilona Németh, Amin M., en onlangs bekende haar te hebben vermoord, wil toch naar Nederland om berecht te worden. Tot deze week weigerde hij open te staan voor de wens van zijn eigen moeder. Die ziet het liefst dat de strafzaak tegen haar zoon in Utrecht wordt behandeld en niet in Marokko waar hij nu terechtstaat, en hem waarschijnlijk levenslang boven het hoofd hangt.

Ook het Openbaar Ministerie in Utrecht juicht een 'Utrechtse behandeling' van de zaak toe, maar vreest dat daarvan geen sprake kan zijn omdat de Marokkaanse grondwet het uitleveren van onderdanen verbiedt. Amin M. heeft zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit. Na de moord vluchtte hij naar Marokko waar hij in juli werd opgepakt.

De advocaat van Amin M. bevestigt dat gepoogd gaat worden Amin M. in ons land voor de rechter te krijgen. ''Dat lijkt ons voor alle partijen het beste, ook voor de nabestaanden. We wachten nu totdat de verdachte op schrift stelt dat hij een overgang naar Nederland ziet zitten, daarna kunnen we stappen ondernemen. Het is een diplomatiek verhaal, maar we proberen het.''

De nu 28-jarige Amin M. groeide op in de Utrechtse wijk Overvecht. Het Algemeen Dagblad meldde onlangs dat M. een gewelddadig strafverleden heeft. In 2002 sloeg hij een 43-jarige vrouw een schedelbasisfractuur, toen hij haar wilde beroven. Ook had hij de vrouw in bewusteloze toestand van het fietspad naar de berm gesleept. Vervolgens zou hij gepoogd hebben een zedenmisdrijf te plegen.

Oudste man Cuba laat het leven

Icoon OpmerkelijkCuba's oudste persoon, Benito Martinez Abrogan, is afgelopen woensdag overleden. Hij was het boegbeeld van de Cubaanse overheidscampagne om het gezonde leven voor ouderen te promoten. Martinez had nog een periode op de intensive care doorgebracht, maar volgens een woordvoerder van het ziekenhuis was zijn hoge leeftijd de voornaamste oorzaak van zijn overlijden. Men neemt aan dat hij 126 jaar is geworden, maar dit is niet zeker, aangezien hij geen geboortecertificaat bezat.

Martinez schreef zijn uitzonderlijk hoge leeftijd toe aan zijn dieet van verse groenten, weinig vlees en af en toe een slok alcohol. Volgens zijn Cubaanse documenten werd hij in 1880 geboren in Haïti. Hij migreerde in 1925 naar Cuba om werk te zoeken op de suikerrietplantages. De enige reden dat hij niet werd gezien als de oudst levende person ter wereld was het gebrek aan officiële documentatie omtrent zijn geboortejaar. Volgens het Guinness Book Of Records is een 116-jarige Amerikaanse vrouw de oudst levende persoon ter wereld.

De tandloze Martinez was de ster van Cuba's 120-Club, een groep gevormd door Fidel Castro's persoonlijke arts om het gezonde leven voor ouderen te promoten. Hoewel hij met een stok liep, was zijn gehoor nog prima en had hij geen bril nodig. De regering van het communistische Cuba laat trots weten dat het de levensverwachting van haar inwoners heeft weten te verhogen tot 77 jaar, gelijk aan de levensverwachting in geïndustrialiseerde landen en dus een ongekende prestatie voor een ontwikkelingsland.

Volgens een recent onderzoek zijn meer dan 2.500 van de 11,2 miljoen Cubanen ouder dan 100 jaar. Voornamelijk vrouwen bereiken deze hoge leeftijd. De verklaring voor dit fenomeen ligt volgens het onderzoek aan het feit dat Cubanen steeds minder alcohol consumeren en zich vooral storten op seks, sigaren en koffie.


Benito Martinez Abrogan

Nieuwe gameplay-movie Portal

Portal is een puzzelgame die bij Half-Life 2 Episode Two wordt geleverd. Tot op heden heeft Portal bijna meer publiciteit gekregen dan de "echte" uitbreiding. In Portal moet je met behulp van de Gravity/Portal Gun het level doorkruisen. Je moet dus de zwaartekracht manipuleren en poorten creeëren. Hoe dat precies in zijn werk gaat kan je zien in het nieuwe gameplay filmpje van X06. Bij GameTrailers kan je dit filmpje bekijken, en mocht je de eerdere trailer nog niet hebben gezien: die staat er ook. Ook op YouTube is het filmpje te vinden.

Geile Goofy

Whehe, er is een filmpje uitgelekt uit Euro Disney in Parijs, een paar minuten voordat het park open gaat staan alle mensen in pakken een beetje met elkaar te dollen en het is duidelijk dat Goofy de afgelopen nacht iets te kort is gekomen, want Minnie Muis pakken dat is nog te begrijpen, maar daarna Knabbel en een sneeuwman, dan heb je last van iets te veel hormonen.

Kleine kindjes kunnen beter niet klikken, is nogal slecht voor hun onschuldige wereldbeeld.

Dembele heeft spijt van rode kaart

Moussa Dembele heeft spijt van zijn actie gisterenavond tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd van België tegen Azerbajdzjan. De jonge aanvaller van AZ scoorde wel een doelpunt, maar werd daarna met rood van het veld gestuurd.

Dembele zei tegenover VRT Radio dat hij niet nadacht toen hij een tegenstander een schop gaf. "Na mijn eerste goal maak ik een domme actie door iemand een trap te geven. Het was duidelijk dat ik hem schopte en dat verdient rood. Ik vind wel dat die andere speler ook rood had moeten krijgen. Ik kreeg 2 of 3 trappen op mijn borst, ik heb niet nagedacht en teruggeschopt."

België won gisteren de wedstrijd overigens met 3-0.

Frans parlement neemt genocide-wet aan

Icoon BuitenlandsHet Franse parlement heeft donderdag een wetsvoorstel aangenomen waarin het strafbaar is te ontkennen dat er begin twintigste eeuw een volkerenmoord is gepleegd op de Armeense inwoners van het Ottomaans Rijk.

Hoewel de meerderheid van de 577 leden van de Assemblée nationale afwezig was tijdens de stemming, werd het wetsvoorstel aangenomen met 106 stemmen voor en 19 tegen.

Turkije heeft Frankrijk gedreigd met maatregelen indien het parlement deze stap zou zetten. Turkije heeft als opvolger van het Ottomaanse Rijk sinds de jaren twintig gesteld dat er nooit een geplande volkerenmoord tegen Armeniërs is gepleegd.

Vorige week zei het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken dat goedkeuring van het wetsvoorstel zeer negatieve gevolgen zal hebben voor de economische banden. ''Met dit besluit zullen de in jaren opgebouwde wederzijdse investeringen worden vernietigd. Frankrijk zal, bij wijze van spreken, Turkije verliezen.'' Ook riep het land de hulp van de EU in om de wet te blokkeren.

'Slecht besluit'
Europees Commissaris Olli Rehn (Uitbreiding EU) had Frankrijk gewaarschuwd de wet niet aan te nemen. Europees Parlementslid en Turkije-specialist Joost Lagendijk (GroenLinks) spreekt donderdag over een heel slecht besluit. ''Juist op een moment waarop Europa aan Turkije vraagt meer debat en openheid toe te staan, maakt Frankrijk het verboden om vraagtekens te zetten bij de officiële versie van de volkerenmoord. Dat maakt het Europese pleidooi een stuk zwakker.'' Lagendijk vindt het Franse besluit on-Europees. Hij zegt te hopen dat de Turkse regering wel op een Europese manier reageert en niet de voorzichtige pogingen tot meer openheid terugdraait.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft na de stemming in het Assemblée Nationale laten weten dat de relatie tussen Frankrijk en Turkije ''een grote klap is toegediend''.

Senaat
De wet moet overigens nog door de Franse senaat worden goedgekeurd. Velen verwachten dat de wet daar alsnog kan sneuvelen. Ook moet president Chirac hem nog ondertekenen. Die heeft reserves bij de wet.

Voorlopig is de wet dus nog niet van kracht. De Franse regering, die tegen de wet was, liet kort na de stemming in het parlement weten dat Parijs de relatie met Turkije ''waardeert'' en niet gelooft dat een dergelijke wet nodig is.

Baby overleeft 24 uur in hol

Icoon ShockingFlinke consternatie in Brazilië na een incident in het dorpje Laranjeiras do Sul. Een vrouw heeft daar haar net geboren kindje in het hol van een gordeldier begraven.

De familie van de vrouw rook onraad omdat de vrouw haar dikke buik was kwijtgeraakt, maar niet kon zeggen waar het kind gebleven was. Pas na 24 uur kon de baby uit z'n benarde situatie bevrijd worden.

Het kind is er volgens de artsen goed aan toe. De baby werd na urenlange zoektochten met honden gevonden doordat er honderden vliegjes op de placenta afkwamen.

De 40-jarige vrouw is door de politie aangehouden in een café, waar ze opbiechtte het gedaan te hebben. Ze zit nu vast voor poging tot moord.

Met dank aan panneman78 voor de submit.

Verdachte moskeebrand vrijgesproken

JustitieDe 32-jarige Rotterdammer Ben van der K. die vastzat vanwege brandstichting van een Rotterdamse moskee is vanochtend in hoger beroep door het Gerechtshof vrijgesproken. Eerder veroordeelde een rechtbank Van der K. tot 30 maanden celstraf.

Op 15 juni 2005 ging er van de Surinaamse moskee aan de Aleidisstraat (gevestigd in een soort pakhuis) een gebedsruimte in vlammen op. Enkele weken later arresteerde de politie Van der K., een bekende in extreem-rechts politieke kringen: de Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka heeft al jaren een pagina aan hem gewijd. Van der K. zou onder de naam Ben Militant zelf in een forum van de Nationale Alliantie (NA) hebben meegediscussieerd over de brand in de moskee.

Het hof vindt echter dat er onvoldoende bewijs is dat de verdachte de brand heeft aangestoken.

De verdachte heeft nooit een bekentenis afgelegd. Van der K. werd indertijd opgepakt nadat kijkers hem in Opsporing Verzocht hadden herkend op beelden die in die nacht van de brand zijn gemaakt door een bewakingscamera. Daarop was een fietser te zien met op de bagagedrager vermoedelijk een jerrycan

Aanhangers van Van der K. openden enige tijd geleden een weblog om voor zijn vrijlating te pleiten. Daarop zijn ook een paar in de gevangenis geschreven stukken van Van der K. te vinden.


Verdachte man op fiets

Enemy Territory: Quake Wars screens

Er zijn twee nieuwe screenshots vrijgegeven van Enemy Territory: Quake Wars.De meesten van jullie zullen bekend zijn met die andere Enemy Territory, een online-multiplayer spel dat zich afspeelt in de wereld van Castle Wolfenstein. De ontwikkelaars ervan, Splash-Damage, komen uit de MOD-community en zijn nu bezig om dezelfde multiplayer-fun te te brengen in een Quake jasje. Het spel zal een soort sequel zijn op Wolfenstein: Enemy Territory, maar dan wel gesitueerd in het Quake universum.In het online gedeelte zit teamplay, dag en nacht wisselingen, karakter upgraden en het gebruik van voertuigen. Spelers kunnen kiezen uit één van de vijf karakters van het menselijke leger of eentje van het Strogg-leger.

Pronk grijpt net naast Europese titel

De Nederlandse baanwielrenner Matthé Pronk heeft gisteravond net naast een gouden EK-medaille gegrepen achter de derny.

In het Deense Kopenhagen eindigde Pronk een halve ronde achter de Belgische winnaar Iljo Keisse, die op vier ronden van het einde het beslissende gat sloeg. De Duitser Stefan Löffler eindidge als derde. "Dit is mooi, maar ik zou liever de Zesdaagse van Gent winnen", aldus een nuchtere Keisse.

Disneyland boos over 'seksfilmpje'

Een internetfilmpje waarop diverse karakters uit Disneyland seksuele handelingen suggereren, is in slechte aarde gevallen bij de directie van het in Parijs gelegen park.

De beelden werden backstage opgenomen, nét voor de acteurs moesten optreden voor honderden kinderen. Te zien is onder meer hoe Goofy Minnie Mouse van achteren neemt. Mickey Mouse doet het met de Sneeuwman.

De directie van Disneyland Parijs zegt actie te zullen ondernemen. In de Britse krant The Sun zegt een woordvoerder: ''We weten dat er een video gemaakt werd op een plek die niet toegankelijk is voor het publiek. We betreuren het incident en gaan maatregelen nemen om gelijkaardige incidenten in de toekomst te vermijden.''

Het filmpje staat hier.

Met dank aan Blind_Guardian voor de submit.

Gameplay demovideo The Darkness

Er is een filmpje uitgebracht van "The Darkness" waarin de developers met een demo-level even laten zien wat de gemeplay van het spel gaat worden.

De speler kan de omgeving donker maken door de lichten uit te doen, waardoor zijn krachten worden versterkt. De minions lijken dan ook tevoorschijn te komen, en kunnen de speler helpen.

Rondvliegende auto's, tentakels en vooral veel duisternis in deze demovideo.

De game zal verschijnen op de Xbox360 en de PS3.

Senden twijfelt over toekomst

Ger Senden weet nog altijd niet of hij volgend seizoen nog betaald voetbal speelt. Tegenover het Algemeen Dagblad zegt de speler van Roda JC dat hij al een tijd aan het twijfelen is, en nog steeds geen definitieve beslissing heeft genomen.

"Het huidige seizoen maak ik zeker af als speler. Hoe het daarna verder gaat? Geen idee of ik na dit seizoen nog verder voetbal. We zullen mijn verdere rol later evalueren", aldus de 35-jarige verdediger, die naar alle waarschijnlijkheid binnen twee maanden een beslissing zal nemen. Senden speelt 1989 zonder onderbreking voor de Limburgse club.

De la Rosa: "Ik rij Brazilië"

Pedro de la Rosa meent zeker te weten dat hij de Grand Prix van Brazilië, zal rijden, en niet Lewis Hamilton. Beide coureurs testen deze week voor McLaren Mercedes op Jerez.

De Spanjaard vertelde: "Ik ga racen in Brazilië. Ik heb er een goed gevoel over." Hij hoopt volgend jaar ook voor het team in actie te komen, naast landgenoot Fernando Alonso. "Ik wil graag doorgaan als officiële McLaren-rijder. Het zou geweldig zijn om een wereldkampioen als teammaat te hebben en ook om met twee Spaanse coureurs voor hetzelfde team te rijden."

Capcom trekt stekker uit Clover Studio

Een triest bericht; de ontwikkelstudio verantwoordelijk voor sommige van de beste games van de afgelopen jaren zal binnenkort voorgoed de deuren sluiten. Capcom heeft vandaag bekend gemaakt dat ze Clover Studio in maart 2007 zullen ontbinden. Clover Studio werd drie jaar geleden opgericht door ex-werknemers van Capcom en opereerde sindsdien onafhankelijk, ook al was de studio volledig in het bezit van Capcom. Als reden voor het opheffen van de studio geeft Capcom de wens om meer structuur in de organisatie te brengen. Als gevolg van de ontbinding van de studio zal dit jaar een verliespost van 400 miljoen Yen worden opgenomen in de financiële resultaten van Capcom.

Clover Studio was onder andere verantwoordelijk voor Viewtiful Joe en meer recentelijk Okami en God Hand. Capcom heeft nog geen helderheid verschaft hoe zal worden omgegaan met deze franchises, maar verwacht wordt dat toekomstige delen door Capcom zelf zullen worden ontwikkeld.Film: An Inconvenient Truth

Niet schrikken, maar de plek waar je nu deze review leest staat over 50 jaar misschien wel helemaal onder water. Tenminste, als we Al Gore, the man who almost became president, moeten geloven. Na de verloren en misschien wel gestolen verkiezingsstrijd van 2000, besloot de voormalige Vice President onder Clinton zich in te zetten voor een gevaar waar hij zich al sinds zijn studietijd mee bezig hield, global warming. Hij reist de hele wereld af om studenten, politici en geleerden over 'de ongemakkelijke waarheid' in te lichten. Regisseur Davis Guggenheim was zo onder de indruk dat hij besloot de presentatie te verfilmen, om ook de boodschap naar het grote publiek over te brengen. De documentaire An Inconvenient Truth was het gevolg.


[Upd] Testdag 11-10-2006

Vandaag is er op twee circuits getest: Jerez en Silverstone. In Spanje kwamen negen mensen in actie, waarvan Michael Schumacher de snelste man op de baan was. De kanshebber op de wereldtitel was meer dan een seconde sneller dan teamgenoot Luca Badoer. Kubica werd derde.

In Engeland viel de testdag letterlijk in het water, waardoor Nelson Piquet Jr. geen tijd neerzette. Hij reed slechts drie rondjes, maar voor morgen is er beter weer voorspeld. Men zal morgen dan ook een nieuwe poging doen. Ook zal er dan weer getest worden op Jerez.

Testdag Silverstone - woensdag:

PosCoureurTeam Tijd Ronden
1 N. Piquet jr. Renault Geen tijd3
1 E. Viso Spyker MF1 Geen tijd?

Testdag Jerez - woensdag:

PosCoureurTeam Tijd Ronden
1 M. Schumacher Ferrari 01:16.238 117
2 L. Badoer Ferrari 01:17.311 92
3 R. Kubica BMW 01:17.575 120
4 P. de la Rosa McLaren 01:17.788 80
5 L. Hamilton McLaren 01:17.818 62
6 R. Zonta Toyota 01:17.988 111
7 A. Wurz Williams 01:19.072 90
8 O. Panis Toyota 01:19.342 95
9 N. Karthikeyan Williams 01:20.474 87

Update:
Ook Ernesto Viso heeft gisteren gereden op Silverstone. Het waren de eerste kilometers in een F1-wagen voor de coureur uit Venezuela. Viso vertelde na afloop: "Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben we goed werk verricht. Ik heb genoten van mijn eerste keer in een F1-auto. Het team was fantastisch."

Natascha Kampusch ontkent roddels

BuitenlandsDe zeven weken geleden aan haar ontvoerder ontsnapte Oostenrijkse Natascha Kampusch heeft weer van zich laten horen. Geïrriteerd door allerlei kritiek die ze krijgt en onzin verhalen die de ronde doen, gaf ze een interview aan het Oostenrijkse dagblad Kurier. In de media verschenen de afgelopen weken verhalen dat ze iets verzwijgt over de acht jaren dat ze opgesloten zat in de kelder van haar ontvoerder en over de vraag waarom ze niet ontsnapte tijdens een skivakantie.

Kampusch baalt van de kritiek die ze krijgt. Daarom ook wil ze niet meewerken aan een boek over haar jarenlange opsluiting. ''Als er al een boek komt, wil ik het zelf schrijven. Ik begrijp ook niet waarom uitgeverijen me maar boeken met moedige getuigenissen blijven opsturen. Alsof mijn ellende nog niet zwaar genoeg is dat ik ook nog die dingen wil lezen.'' Toch beseft ze dat haar verhaal op de een of andere manier in de winkels zal belanden. ''Elke publicatie zal ik controleren. Want ik stoor me aan al die onwaarheden.''

Ze zegt dat ook nooit de kans had om te vluchten toen ze ging skiën met haar ontvoerder. ''Hoe had ik daar kunnen vluchten? Het ging gewoon niet. Wat zou jij denken mocht je op de skipiste iemand om hulp horen roepen? In het beste geval was er misschien een barmhartige Samaritaan gekomen om te vragen of ik me pijn had gedaan.'' Bovendien was ze bang dat haar ontvoerder mensen die te hulp zouden schieten, iets aan zou doen.

Onzinverhalen zijn volgens Natascha onder meer dat haar moeder een relatie zou hebben gehad met ontvoerder Wolfgang Priklopil. ''Mijn moeder heeft me verteld dat ze nooit iets te maken heeft gehad met meneer Priklopil. Ik geloof haar.'' De verhalen dat Priklopil zich ophield in SM-kringen noemt ze absurd. ''Ik kan natuurlijk niet voor meneer Priklopil spreken, maar ik kan me niet voorstellen dat hij daar tijd voor zou hebben gehad.''

Waarom mensen niet gewoon willen geloven dat ze acht jaar heeft opgesloten gezeten in de kelder van haar ontvoerder, komt volgens Natascha ''omdat mensen vooral moeite hebben met de waarheid. Ach, Elvis leeft zogezegd ook nog.''


Natascha Kampusch

Uitslagen MLB-playoffs 11/10

In New York regende het voor Cory Lidle. Ondanks het overlijden van de Yankees-pitcher had anders de wedstrijd van St. Louis tegen de New York Mets gewoon doorgegaan. In Oakland werd wel gespeeld, enkele uren na de tragedie. De Tigers kwamen op 2-0 in de serie.

Championship Series:
American League
Oakland AthleticsDetroit Tigers0-2
Oakland AthleticsDetroit Tigers1-5
Oakland AthleticsDetroit Tigers5-8
National League
New York MetsSt. Louis Cardinals0-0

Division Series:

American League
New York YankeesDetroit Tigers1-3
New York YankeesDetroit Tigers8-4
New York YankeesDetroit Tigers3-4
Detroit TigersNew York Yankees6-0
Detroit TigersNew York Yankees8-3
Minnesota TwinsOakland Athletics0-3
Minnesota TwinsOakland Athletics2-3
Minnesota TwinsOakland Athletics2-5
Oakland AthleticsMinnesota Twins8-3
National League
New York MetsLos Angeles Dodgers3-0
New York MetsLos Angeles Dodgers6-5
New York MetsLos Angeles Dodgers4-1
Los Angeles DodgersNew York Mets5-9
San Diego PadresSt. Louis Cardinals1-3
San Diego PadresSt. Louis Cardinals1-5
San Diego PadresSt. Louis Cardinals0-2
St. Louis CardinalsSan Diego Padres1-3
St. Louis CardinalsSan Diego Padres6-2

Belg 'krijgt' 15.000 euro bij McDrive

Icoon OpmerkelijkEen hongerige Belg keek zondagavond vreemd op bij de McDrive in het Belgische Waterloo. In de papieren zak met zijn bestelling vond hij tussen de hamburgers een envelop met 15.000 euro.

''Even heb ik getwijfeld of ik het geld zou houden. Geef toe, wie zou dat niet doen? Maar mijn ouders hebben me geleerd om altijd eerlijk te zijn'', zei Marco Parra-Martinez (23) donderdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Marco heeft de envelop terugbezorgd. Het geld was de omzet van enkele dagen, die per ongeluk tussen de bestellingen was beland. McDonalds heeft de eerlijke klant een mooi geschenk beloofd.

Met dank aan P.A., DeToXiC en YubYub voor de submit.

Zaccheroni op de wip bij Torino

De positie van Alberto Zaccheroni, trainer van Torino, staat onder druk. Momenteel bezet Torino de vijftiende plaats in de Serie A. De Turijnse club speelde tot nu toe twee keer gelijk en na vijf speeldagen wacht het nog steeds op de eerste overwinning.

Urbano Cairo, de president van Torino, overweegt om de Italiaan te vervangen voor Serse Cosmi, die eerder werkzaam was bij onder meer Udinese, Genoa en Perugia.

Zaccheroni is bezig aan zijn eerste seizoen bij Torino. Aan het begin van het seizoen verving hij de ontslagen Giovanni De Biasi. Eerder was hij onder meer coach van Internazionale, Lazio en AC Milan.

Verdonk: Nederland is immigratieland

PolitiekVVD-minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk vindt dat Nederland moet durven zeggen dat het een immigratieland is. In een interview met weekblad Elsevier zegt Verdonk dat ons land de grenzen moet openstellen voor seizoensarbeiders uit de nieuwe Oost-Europeese EU-lidstaten én ook uit landen buiten Europa.

In het interview stelt Verdonk: ''Ik denk dat het kabinet zo ver is dat wij durven te zeggen dat Nederland ook een immigratieland is. Maar wel zo, dat we alleen groepen mensen binnenhalen die we nodig hebben in de samenleving.''

De nummer twee op de VVD-verkiezinglijst maakt er in het interview geen geheim van dat ondernemend Nederland een stevig stempel op het immigratiebeleid van het kabinet-Balkenende heeft gedrukt: ''Op het moment dat je hoort van ondernemers: ''Wij hebben mensen nodig, wij hebben talent nodig, wij willen uitbreiden.'' Ja, dan kun je niet stil blijven zitten.''

Verder ziet Verdonk het liefst dat de politiek wat durft te doen aan de mensen die binnenkomen in Nederland en meteen een bijstandsuitkering aanvragen. ''Waarom kunnen we geen regelingen verzinnen dat je daar langzaam ingroeit? Maar goed, dat is iets voor een volgend kabinet.'' Ze stelt dat ze dit zelf had willen regelen deze regeerperiode, maar daarvoor onvoldoende steun van collega ministers kreeg.

Met dank aan NLweltmeister voor de submit.

Vrouw steekt zichzelf in brand en overlijdt

Icoon BinnenlandsEen vrouw uit Den Haag heeft zichzelf woensdagmiddag in haar woonplaats midden op straat in brand gestoken. De vrouw is enkele uren later overleden in het ziekenhuis.

Even na vijven stak de 53-jarige vrouw zichzelf in brand. Dit gebeurde op een binnenplaats bij de ZHB-hoven, in het centrum van de stad. Getuigen waarschuwden de hulpdiensten, die snel ter plaatse waren. Veel mensen hebben de brandende vrouw gezien. Deze getuigen kunnen terecht bij de vrijwilligers van Slachtofferhulp.

KU Leuven zet grote stap in kankeronderzoek

MedischOnderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven hebben voor het eerst een proces doorgrond dat aan de basis ligt van bepaalde borst-, long- en dikkedarmkankers.

De resultaten kunnen worden gebruikt voor kankergeneesmiddelen die op een totaal nieuw mechanisme gebaseerd zijn. De studie geldt als een doorbraak in fundamenteel kankeronderzoek, meldde de KU Leuven donderdag.

Onderzoekers bekeken wat er mis gaat in cellen waardoor ze oncontroleerbaar gaan delen en dus tumoren en mogelijk kanker veroorzaken. Dat leverde nieuwe inzichten op, onder meer over de principes van het uitzaaien van kanker. Vaak heeft dat te maken met miscommunicatie binnen een cel of tussen cellen.

Discovery Channel trekt wielrenners aan

De Amerikaanse wielerformatie Discovery Channel PCT heeft zich voor de komende jaargang versterkt met Vandborg en Cruz.

De Deen Brian Vandborg komt over van CSC. De 25-jarige wielrenner is nationaal kampioen tijdrijden in zijn vaderland.

Antonio Cruz is met zijn 35 jaar al een veteraan in het wielerpeleton. Van 2001 tot en met 2005 kwam hij ook al uit voor de ploeg van Johan Bruyneel.

Film: Forever

Zowel het Gouden Kalf voor beste lange documentaire en de KNF prijs tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht gingen naar Forever, de nieuwe film van de veelvuldig bekroonde documentairemaakster Heddy Honigmann. Net als in haar film O Amor Natural uit 1996 gebruikt Honigmann de kunst om allerlei persoonlijke verhalen uit diverse mensen te ontfutselen. Forever is opgenomen op de wereldberoemde begraafplaats Père-Lachaise, waar vele beroemdheden als Chopin en Marcel Proust.


André van Duin geëerd met boek

''Hij is een hele aardige, lieve gozer met een kortsluiting in zijn hoofd. Van Duin is zo getalenteerd als kunstenaar, dat je je afvraagt hoe het kan dat hij zo doodgewoon is gebleven.''

Televisiepresentator Mathijs van Nieuwkerk loofde gisteren de volkskomiek die al veertig jaar in de theaters het publiek vermaakt. In februari hoopt André Van Duin zestig jaar te worden.

In een afgeladen restaurant in Amsterdam reikte Van Nieuwkerk hem het eerste exemplaar van het boek 'André van Duin De glans van de eenvoud' uit. ''Er is niemand om wie ik harder moet lachen'', aldus Van Nieuwkerk. ''Alles opgeteld, heb ik wel drie maanden in mijn leven alleen om hem gelachen.'' Het boek over de 59-jarige komiek is geschreven door Hans Visser en André Breedland.

'One of a kind'
Collega Simone Kleinsma noemt Van Duin 'one of a kind'. ''Wat hij doet is uniek, er is geen tweede in Nederland. André kan als geen ander in een seconde een zaal naar zijn hand zetten.'' De comédienne stond zelf twee jaar lang zij aan zij met Van Duin in een van zijn revues. ''In de coulissen stond ik naar hem te kijken, naar zijn geweldige gevoel voor timing. Zo heb ik van hem geleerd hoe ik mijn timing beter kon ontwikkelen.''

Theater- en televisieman Joop van den Ende, die van de komiek een schilderij kreeg, roemde Van Duin om ''de kleur die hij aan cultuur geeft''. ''Als je me niet meer aan het lachen maakt, dan stoppen we met samenwerken. Al zal dat nooit gebeuren.''

Blij
André van Duin zelf is blij met de waardering die hem te beurt valt. ''Dit boek is een prachtig cadeau en een kroon op je werk.''

Dat betekent niet dat hij stopt met theater maken. ''Aan volkskomieken is een behoefte, dat zal niet verdwijnen. Wij helpen mensen de sleur van de dag te doorbreken en dan moeten we geen grappen maken met een boodschap. Soms ben je een sociaal werker, als een grap van jou mensen even hun eigen ellende doet vergeten. Zo kan je sommigen door een moeilijke periode heen helpen. Daar denk je niet over na, maar is wel erg fijn.''
André van Duin nu, en veertig jaar terug op een singletje

Duitse spelers beticht van racisme

De Engelse voetbalbond FA heeft bij de UEFA een officiële klacht ingediend tegen het Duitse elftal onder 21 jaar. Twee Engelse spelers zouden tijdens een wedstrijd in Duitsland het slachtoffer van racistische uitlatingen zijn geweest.

De internationals Anton Ferdinand en Micah Richards werden naar eigen zeggen door Duitse spelers voor 'aap' uitgescholden. In het beladen duel, dat Jong Engeland met 2-0 won, werd van elk team een speler uit het veld gestuurd. Het incident is extra pijnlijk omdat beide teams voor de wedstrijd nog poseerden voor een antiracisme spandoek.

Anton Ferdinand zei gisteren dat de zaak nu ligt bij de UEFA: "Ik verwacht dat die serieus wordt behandeld." UEFA-voorzitter Lennart Johansson heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen. De Duitse bond zegde toe opheldering te vragen bij de betrokken spelers. In een verklaring zei Johansson: "Hiermee moet worden afgerekend. Als het gebeurd is, zal het serieuze consequenties hebben. Racisme is een ernstige zaak."

Amerikaan aangeklaagd voor hoogverraad

De Verenigde Staten hebben een voortvluchtige tot de islam bekeerde man uit Californië aangeklaagd wegens hoogverraad omdat hij terroristen hielp. Het is de eerste Amerikaan sinds de Tweede Wereldoorlog die voor landverraad wordt vervolgd.

De 28-jarige Adam Gadahn (ook bekend onder de naam 'Azzam the American') werd in Californië geboren als Adam Pearlman en is van joods-christelijke afkomst. Toen hij 17 was bekeerde hij zich tot de islam en de laatste jaren zit hij vermoedelijk in Pakistan. Hij zou terroristen van materiaal hebben voorzien. Gadhan was in diverse video's van het terreurnetwerk al-Qaeda te zien. Daarin riep hij op tot een heilige oorlog tegen de VS. Hij zei daarbij onder meer dat ''de straten in de VS rood zullen kleuren van het bloed.''Bijna 200 agenten pleegden strafbaar feit

Icoon PolitieIn 2005 hebben meer politiemensen zich schuldig gemaakt aan een strafbaar feit dan in het jaar daarvoor. Ging het in 2004 nog om bijna 150 personen, vorig jaar waren het er 191.

Dat blijkt uit cijfers over integriteitschending bij de politie, die donderdag door de Raad van Hoofdcommissarissen naar buiten zijn gebracht. De meeste strafbare feiten komen voort uit vermogensdelicten, zoals fraude met declaraties, 72 in totaal.

Gebruik van geweld leverde in 59 gevallen een strafbaar feit op, gevolgd door misbruik van de positie, waaronder het lekken van informatie, vijftien keer. In veertien gevallen ging het om een zedendelict. De politie ontsloeg 122 mensen, tegen negentig in 2004. 85 Politiemensen kregen vorig jaar voorwaardelijk ontslag, 34 verlieten op eigen initiatief de dienst.

Strafbare feiten
In totaal deed de politie 1.287 onderzoeken naar integriteitschendingen. Daarbij waren 1.349 personen betrokken. Uiteindelijk is van 581 zaken de verdenking niet aangetoond of weerlegd. Naast 191 gevallen van strafbare feiten, was er in 509 gevallen sprake van plichtsverzuim.

Uit de cijfers blijkt dat de politiemensen die relatief kort in dienst zijn, de meeste overtredingen maken. Agenten met nul tot tien jaar werkervaring lopen het meeste risico. Bijna 50 procent van alle schendingen werd gepleegd door mensen uit deze groep.

Meer dan de helft van de meldingen van integriteitschending komt uit de politieorganisatie zelf. Dit geeft volgens de raad aan dat het zelfreinigende vermogen binnen de politie hoog is. De rest van de meldingen komt voornamelijk van burgers. Het overige kleine deel komt via informatie uit onderzoeken, onder meer van de recherche en de Criminele Inlichtingen Eenheid.

[WRC] Rossi maakt uitstapje naar rally

Valentino Rossi stapt volgende maand even over van de motor in een auto. De Italiaanse wereldkampioen in de MotoGP-klasse heeft zich als privérijder ingeschreven voor de Rally van Nieuw-Zeeland, de voorlaatste wedstrijd van het WK-seizoen die van 17 tot en met 19 november wordt verreden.

De 27-jarige Yamaha-coureur zal in een Subaru gaan rijden. Bij de preparatie van de wagen krijgt hij enige steun van het fabrieksteam. In 2002 maakte de Italiaan ook al een tijdelijk utistapje naar de rallysport. Dat was toen tijdens de rally Groot-Brittannië in een Peugeot 205, waar hij op de eerste dag al uitviel. In Italië doet hij wel vaker mee in kleinere wedstrijden.

Van Basten: "Te wisselvallig"

Na afloop van de 2-1 overwinning gisteravond op Albanië, kon bondscoach Marco van Basten geen reden aanvoeren voor het enorme verval dat Oranje vertoonde. Na een goede start van de wedstrijd, kon Oranje niet voorkomen dat de tegenstander tot het laatste fluitsignaal uitzicht op gelijkspel had.

"Ik weet echt niet waarom we in de slotfase zo matig acteerden. We waren angstig, ik weet niet waarom. Het verschil tussen goed en slecht was te groot. Misschien hebben we na afloop van het duel met Bulgarije te veel complimenten gekregen. Als we echt zo goed waren, dan hadden we in Sofia wel gewonnen," aldus Van Basten.

"We hebben een jonge ploeg die heel goed kan voetballen. Veel jonge jongens zijn nog niet in staat om constant te presteren. Dat moeten ze leren. Dat is een proces. Daar moeten we mee verder. Deze groep heeft potentie. We moeten ook nog veel leren. Dat wisselvallige moet er uit," aldus de bondscoach, die tevreden was over het optreden van Robin van Persie als centrumspits. Van Persie scoorde de 1-0 en leidde het eigen doelpunt van Nevil Dede in. "Robin was een heel goed aanspeelpunt. Hij was weer heel belangrijk voor de ploeg."

DVD: Slither

Een waar liefdesverhaal. Okee, er komen wat slijmerige wormpjes voorbij die mensen transformeren in een zombie, of mensen worden getransformeerd tot een grote kannibalistische broedmachine, maar in essentie blijft Slither een mooi liefdesverhaal. Een man wordt bezeten door een buitenaards wezen, maar zijn liefde voor zijn vrouw blijft op de voorgrond wat wel voor de nodige humor zorgt. Getrouwd, in goede en in slechte tijden. Hele slechte tijden.

PSG ontslaat klagende Dhorasoo

Paris Saint-Germain heeft gisteren het contract ontbonden van Vikash Dhorasoo. De Franse voetbalclub was niet blij met het gedrag van de Franse middenvelder, die vorige maand in een interview met de sportkrant L'Equipe forse kritiek uitte op zijn trainer Guy Lacombe.

In dat interview zei Dhorasoo dat hij het belachelijk vond dat hij niet meer op een vaste basisplaats kon rekenen. Hij voelde zich vernederd en noemde zijn trainer Lacombe een leugenaar. PSG schorste de achttienvoudig international daarop voor onbepaalde tijd, en nu is hij dan ook ontslagen. Volgens L'Equipe gaat Dhorasoo tegen de beslissing in beroep.

Dhorasoo, die eerder speelde voor Le Havre, Olympique Lyon, Girondins Bordeaux, wederom Lyon en AC Milan, kwam afgelopen zomer nog in actie op het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland.

Zuid-Korea naar Azië Cup

Na Australië en Iran heeft Zuid-Korea zich als derde land geplaatst voor de Azië Cup die in 2007 zal plaatsvinden.

De ploeg van bondscoach Pim Verbeek eindigde als tweede in hun poule na een 1-1 gelijkspel in en tegen Syrië. In diezelfde poule wist Iran zich eerder ook te plaatsen dankzij een 3-0 overwinning op Taiwan.

De Azië Cup wordt volgend jaar gehouden in Indonesië, Maleisië, Thailand en Vietnam.

Lifestyle: Eronieuws (18+)Volgens de meteorologische kalender is de herfst al weer bijna twee weken geleden aangebroken. Dat betekent niet alleen dat de kans op een nat pak toeneemt, het wordt ook nog eens elke avond vroeger donker. Lekker de gordijnen dicht, kaarsjes aan en tijd om van elkaar te genieten. Daarom bespreekt FOK! ook deze maand weer een aantal erotische artikelen, zodat jij weet wat wél en niet de moeite waard is.

Professor Layton aangekondigd

Developer Level-5, vooral bekend van Dragon Quest VIII en Dark Chronicle/Dark Cloud, werkt aan een adventure voor de DS. Behalve enkele screenshots is er nog niet veel over het spel bekend.

De Japanse titel is "Layton Kyoju to Fushigina Machi" en de hoofdpersonen zijn de Engelsman Professor Layton met zijn assistent Luke. Volgens het Japanse tijdschrift Famitsu is het spel al voor 80% af. Projectleider is Yuji Horii, Directing Supervisor is de in Japan beroemde puzzelboekjes-schrijver Akira Tago.Name that bitch!

Uiteraard besef ik dat jullie nog een tussenstand tegoed hebben na de laatste Name that bitch!, maar die komt nog wel. Ondertussen vast een nieuwe opgave, waarbij de vraagstelling wel duidelijk zal zijn, welke (oud)poiticus staat op de foto waarvan hieronder een fragment staat afgebeeld?

Er zijn natuurlijk nog steeds geinige prijzen te winnen

Even wat WID-regels van Tigertje en consorten erbij:

De regels

Je kan 2 punten voor het eerste goede antwoord verdienen.
Is het antwoord denk je al gegeven door een andere user dan kun je meeliften maar hier krijg je maar 1 punt voor!
Ben je heel erg warm volgens mannee qua antwoord? dan kun je hiermee nog 1 punt verdienen!
crew is zoals altijd uitgesloten van deelname
Heb je toevallig de grotere afbeelding van de WID en je post deze dan kan men volgende keer raden welke user in het filmje onthoofd wordt.
Mannee beslist.

The rules The prizes The game The score

Name that Bitch! is sponsored by:

[update] Vliegtuigje vliegt gebouw New York binnen

Icoon Buitenlands In New York is een klein vliegtuigje of een helikopter tegen een appartementencomplex aan gevlogen. Er zijn geen aanwijzingen dat het om een terreurdaad zou gaan. Op het moment van het ongeval zou het erg mistig zijn geweest in de omgeving. Volgens de Amerikaanse nieuwszender FOX zouden er zeker twee doden zijn gevallen.

Het vijftig verdiepingen tellend gebouw werd ongeveer halverwege geraakt, waarna minstens drie appartementen in brand zijn gevlogen. De brandweer is met meer dan honderd man ter plaatse.

"Het lijkt er op dat het vliegtuigje iemands huiskamer binnen is gevlogen", aldus een getuige tegen CNN. "Het vliegtuig leek niet naar binnen te gaan, maar naar beneden te vallen."

Ondanks dat het niet om een terroristische aanslag lijkt te gaan, hebben de autoriteiten toch het zekere voor het onzekere genomen. Boven enkele grote Amerikaanse steden zijn gevechtsvliegtuigen de lucht in gestuurd.

Update 00.55
Inmiddels is bekend dat de enige passagier aan boord van het vliegtuigje een speler was van de New York Yankees. Cory Lidle was een pitcher voor deze bekende honkbalclub. Niet lang voor de crash meldde hij via de radio dat hij problemen had met de brandstoftoevoer.

Helaas was er ook een tweede slachtoffer te betreuren. De vlieginstructeur waarmee Cory Lidle vloog kwam ook om het leven. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit heeft inmiddels het luchtruim boven de stad weer vrijgegeven.In het appartementencomplex brak een zware brand uit
Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.