'Vakbond: paasdag ruilen voor Suikerfeest'

Icoon BinnenlandsDe vakbonden CNV en FNV hebben er geen probleem mee dat er in Nederland een officieel erkende islamitische feestdag komt. Ze zijn bereid om tweede paasdag of Pinksteren in te ruilen voor het Suikerfeest of offerfeest.

De Nederlandse Islamitische Omroep (NIO) heeft interviews gehouden met twee vakbondbestuurders, waaruit bovenstaande zou blijken. Ze worden zaterdagavond op Radio 5 in het programma 'De Horizon' uitgezonden.

Zo zegt CNV-vice-voorzitter Rienk van Splunder dat er snel een erkende feestdag voor moslims moet komen, ondanks de weerstand die hij verwacht uit christelijke hoek. ''De feestdagen in Nederland stammen uit de christelijke traditie.'' FNV-beleidsmedewerker Mustapha Laboui: ''Dit is tot nu toe alleen niet realiseerbaar omdat er te weinig moslims lid zijn van een vakbond.'' Laboui is zelf wel altijd vrij tijdens de Islamitische feestdagen. ''Mijn werkgever moet toch een voorbeeld zijn voor andere werkgevers'', licht hij toe.

Vorig jaar noemde CNV de pinkstermaandag nog een groot goed en wilde de bond die dag onder geen beding ruilen tegen het Suikerfeest. De bond zei toen dat godsdiensten tegen elkaar zouden worden opgezet als een vrije dag zou worden geruild. Uit een vorig jaar gehouden onderzoek bleek dat 20% van de Nederlanders vindt dat het suikerfeest een nationale feestdag moet worden.

Met dank aan SolidArt voor de submit.