'Voedselbanken moeten worden afgeschaft'

Redactie
Icoon BinnenlandsVoedselbanken zouden moeten worden afgeschaft. Dat vindt Dik Vedder, gemeenteraadslid voor de ChristenUnie in Staphorst. Volgens Vedder is het onacceptabel dat de maatschappij zelf een politiek probleem moet oplossen.

Hij bevestigde donderdag een bericht hierover in het Nederlands Dagblad. Het raadslid bracht zijn standpunt deze week naar voren in de gemeenteraad. "Het gaat in dit geval om onze gemeente, maar ik zeg altijd: Wat goed is voor Staphorst, is goed voor Nederland.

Vedder vindt dat de gemeenten zich over de mensen moet ontfermen die onvoldoende geld hebben om boodschappen te doen. In Staphorst maken minder dan tien mensen gebruik van een voedselbank. "Ik begrijp dat het voor grotere gemeenten een ander verhaal is. Maar het kan niet zo zijn dat beleidsmakers het probleem accepteren, omdat de maatschappij een oplossing organiseert."

Het raadslid schetst het beeld van een inwoner die zijn fiets tegen een groot en duur stadhuis zet om daar een bon op te halen voor de voedselbank. Het geld dat de gemeente bespaart, gaat naar iets anders. Dat moet maar afgelopen zijn." De gemeenteraad in Staphorst komt in november op het standpunt van Vedder terug.

Wethouder Robert Blom (VVD) in Alphen aan den Rijn noemde de voedselbank vorige maand een symptoom van armoede waarin de gemeente geen geld moet investeren. Het college trekt daarom 25.000 euro uit om te onderzoeken waarom zich in de gemeente een voedselbank bevindt. Volgens Blom moet de bank in het voorjaar van 2007 overbodig zijn.