Tulpen uit Kazachstan!

De publiciteitsmachine rond Sacha Baron Cohen draait op volle toeren. Vanavond is in Amsterdam de voorpremière van de film "Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan". In deze film speelt Cohen de Kazachstaanse journalist Borat Sagdiyev.

De Kazachstaanse regering heeft de afgelopen weken fel geprotesteerd tegen deze film. Dat is volkomen terecht: Cohen schetst een compleet verkeerd beeld van dit fraaie land en haar bewoners. Dat doet ons pijn, want warme historische banden verbinden ons met dit volk.

Nederland heeft veel aan Kazachstan te danken. Misschien niet bij iedereen bekend, maar al eeuwen geleden verbond de zijderoute Europa met Azië en daarmee ook Kazachstan met de Nederlanden. "Het meest bijzondere resultaat van deze contacten was de introductie van de tulp in ons land. Vanuit de steppen en de bergen van Kazachstan vond deze bloem zijn weg naar Nederland, waar hij een zeer belangrijk handelsproduct werd. Thans is de tulp een algemeen bekend Nederlands exportartikel en is deze bloem zelfs welhaast ons nationale symbool."

Onze koningin heeft het een paar jaar geleden zelf gezegd, dus moet het wel waar zijn.

Daarom zijn we vanavond hier op de FOK! Weblog solidair met het volk van Kazachstan. We openen onze armen voor het ware gezicht van Kazachstan!

Met dank aan ziggyziggyziggy voor de tip.