Veertien partijen doen mee in alle kieskringen

VerkiezingenAan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november doen veertien partijen mee in alle negentien kieskringen. De Kiesraad heeft dat donderdag tijdens een openbare zitting bekendgemaakt.

Het gaat om CDA (lijst 1), PvdA (lijst 2), VVD (3), SP (4), Fortuyn (de voormalige LPF) (lijst 5), GroenLinks (6), D66 (7), ChristenUnie (8), SGP (9), Nederland Transparant (10), Partij voor de Dieren (11), EťnNL (12), lijst Poortman (13) en Partij voor de Vrijheid (Groep Wilders) (14).

De Kiesraad gaat akkoord met de lijstverbinding die enerzijds SP en GroenLinks en anderzijds ChristenUnie en SGP willen aangaan. Bij lijstverbindingen maken partijen meer kans op restzetels.

Nog twaalf
Verder doen nog 12 partijen mee in een beperkt aantal kieskringen. Twee daarvan zijn overigens niet geregistreerd bij de Kiesraad, zodat ze niet onder hun eigen naam kunnen meedoen. Het gaat om de Islam Democraten en de Financieel Gedupeerden.

Bij de 12 partijen zitten verder onder meer de Partij voor de Mens en alle overige Aardbewoners, Tamara's Open Partij, de Continue Directe Democratie Partij (CDDP) en het Ad Bos Collectief van bouwfraudeklokkenluider Ad Bos.

Bij de Kiesraad hadden zich oorspronkelijk meer dan 70 partijen aangemeld. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen, in 2003, namen 19 partijen deel.

De hoofdstembureaus moeten nog beslissen over de geldigheid van de ingediende kandidatenlijsten. Dat gebeurt vrijdag.

Gestolen
Van de Partij voor Nederland van Kamerlid Hilbrand Nawijn is in Tilburg een tas met papieren gestolen die ingediend moeten worden bij het hoofdstembureau daar. De kans bestaat dus dat deze partij in deze kieskring niet mag meedoen.

Marten Fortuyn, een broer van Pim, betwist de naam 'Fortuyn' die de voormalige LPF wil gebruiken, omdat hij die als merk heeft laten registeren. Hij heeft een procedure daarover bij de Raad van State verloren, maar dreigt nog met civiele stappen.