Film: An Inconvenient Truth

Niet schrikken, maar de plek waar je nu deze review leest staat over 50 jaar misschien wel helemaal onder water. Tenminste, als we Al Gore, the man who almost became president, moeten geloven. Na de verloren en misschien wel gestolen verkiezingsstrijd van 2000, besloot de voormalige Vice President onder Clinton zich in te zetten voor een gevaar waar hij zich al sinds zijn studietijd mee bezig hield, global warming. Hij reist de hele wereld af om studenten, politici en geleerden over 'de ongemakkelijke waarheid' in te lichten. Regisseur Davis Guggenheim was zo onder de indruk dat hij besloot de presentatie te verfilmen, om ook de boodschap naar het grote publiek over te brengen. De documentaire An Inconvenient Truth was het gevolg.




Naast de presentatie worden ook een paar persoonlijke gesprekken met Gore getoond, maar veel meer dan een registratie is het ook niet. Toch zijn de korte conversaties over zijn verleden van groot belang voor de film. Ze tonen aan hoe iedereen, ook Al Gore dus, zich kan vergissen en de waarheid niet onder ogen wil zien. Hij verloor zijn zus, een fanatiek roker, aan de gevolgen van longkanker. Pas na haar dood besloot zijn familie uit de tabakindustrie te stappen. Het toont aan dat het niet gemakkelijk is om zomaar alles overboord te gooien, maar soms is het noodzakelijk.

Dat is nu juist het geval bij de onnatuurlijke snelle opwarming van de aarde. Gore is dankzij zijn ervaringen een geweldig spreker, en weet ondanks de droge wetenschappelijke feiten iedereen die er voor open staat te overtuigen. Animaties tonen wat er met lage gebieden als Nederland of New York zal gebeuren wanneer we niet snel onze koers veranderen. De overdonderende reeks argumenten gaan je niet in de koude kleren zitten. Zo blijkt uit een onderzoek dat het broeikaseffect veroorzaakt door de mens in behoorlijk wat populaire tijdschriften wordt ontkend. Het percentage hiervoor binnen de wetenschappelijke journalistiek is echter nihil. De olielobby lijkt te werken.




Onze eigen minister-president liep hand in hand met Al Gore over de rode loper in Amsterdam. Volgens Balkenende, die zelf helemaal niets aan het milieu heeft gedaan eigenlijk, gaat de film erover dat iedereen zijn steentje bij kan dragen. In principe heeft hij daarin gelijk, de film eindigt niet voor niets met een aantal tips die iedereen kan toepassen, zoals het gebruik van spaarlampen. Gore toont echter ook aan dat het een probleem is van enorme omvang, dat zonder de hulp van regeringen, en dan met name de Amerikaanse en Chinese, niet op te lossen is.

Esthetisch gezien is An Inconvenient Truth absoluut geen hoogstandje binnen zijn genre. De boodschap is echter zo schokkend en belangrijk voor de toekomst, dat je zonder te knipperen de film uit zal kijken. By far the most terrifying movie you will ever see, staat er dan ook op de poster. Een film die eigenlijk iedereen verplicht zou moeten zien, vooral degene die global warming nog steeds als een fabeltje beschouwen.


Label: UIP Releasedatum: 12 oktober 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!