Ontruimingen door dampwolk Zaandam

Icoon BinnenlandsHet Regio College in Zaandam is donderdag door de brandweer ontruimd. Dit nadat rond half twaalf leerlingen van de school misselijk werden en last kregen van branderige ogen. Eén van hen is opgenomen in een ziekenhuis, twaalf anderen zijn ter plaatse behandeld.

De plotselinge klachten zou volgens de politie veroorzaakt worden door een dampwolk, welke vanuit het Amsterdamse Westelijke Havengebied over de stad dreef. De damp is waarschijnlijk via het ventilatiesysteem het schoolgebouw binnengekomen.

De overlast bleef niet beperkt tot de school. De GGD kreeg later tientallen meldingen van elders uit de stad. Zo moest 's middags ook een filiaal van de ABN-Amro ontruimd worden nadat het bankpersoneel klachten kregen. In totaal zouden er volgens de gemeente Zaanstad, waaronder Zaandam valt, 37 personen zijn behandeld door ambulancepersoneel.

Het is nog niet duidelijk welke stof de klachten veroorzaakt heeft. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doet samen met de provincie Noord-Holland onderzoek naar de klachten.
Met dank aan knopsky en P-Rick voor de submit.