Ambtenaren nemen wraak op burger

Icoon Politiek Er zijn talloze sites en forums waar burgers kunnen klagen over een falend ambtenarenapparaat. Een voorbeeld hiervan is www.lastvandeoverheid.nl. Maar nu is er ook een site voor ambtenaren die willen klagen over lastige burgers: www.lastvandeburger.nl.

Initiatiefnemer is Steven de Jong, coördinator van de Burgerraad voor het Regeringsbeleid (BRR). Hij vindt dat de burger een grote last is op het functioneren van de overheid. Alleen heerst er in politieke en ambtelijke kringen een taboe op het direct praten over dit probleem.

Veel ambtenaren bezoeken de site om hun onvrede te uiten. Zo ergert een medewerker van de gemeente zich aan de houding van burgers bij het ophalen van een paspoort. "Als u (de burger, red.) de drempel van het gemeentehuis overstapt, neemt u direct al een houding aan van 'het zal wel weer problemen geven'", schrijft zij op de site. Een andere ambtenaar vindt dat burgers zelf meer verantwoordelijkheid moeten nemen. "Bus gemist, wildplasser langs het fietspad, kaas beschimmeld bij de supermarkt; de gemeente moet het maar voor u oplossen. De gemeente is uw moeder niet".

Maar niet alle overheidsinstanties zijn blij met het initiatief. Een politiekorps schrijft op de site dat agenten de burgers niet als lastig ervaren. Een woordvoerder van een gemeente schrijft dat "het niet onze gewoonte is om op deze wijze met de burger in debat te gaan. Uw webforum lijkt ons daarvoor niet het geschikte medium". De BRR zal de reacties op de website rapporteren aan burgerorganisaties en aan overheden. Misschien is het daardoor over een tijdje afgelopen met die vervelende burgers.



'Politieke partijen willen snijden in het burgerapparaat'