Moordenaar Ilona Németh wil naar Nederland

JustitieDe man die vastzit wegens het ombrengen in 2004 van Ilona Németh, Amin M., en onlangs bekende haar te hebben vermoord, wil toch naar Nederland om berecht te worden. Tot deze week weigerde hij open te staan voor de wens van zijn eigen moeder. Die ziet het liefst dat de strafzaak tegen haar zoon in Utrecht wordt behandeld en niet in Marokko waar hij nu terechtstaat, en hem waarschijnlijk levenslang boven het hoofd hangt.

Ook het Openbaar Ministerie in Utrecht juicht een 'Utrechtse behandeling' van de zaak toe, maar vreest dat daarvan geen sprake kan zijn omdat de Marokkaanse grondwet het uitleveren van onderdanen verbiedt. Amin M. heeft zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit. Na de moord vluchtte hij naar Marokko waar hij in juli werd opgepakt.

De advocaat van Amin M. bevestigt dat gepoogd gaat worden Amin M. in ons land voor de rechter te krijgen. ''Dat lijkt ons voor alle partijen het beste, ook voor de nabestaanden. We wachten nu totdat de verdachte op schrift stelt dat hij een overgang naar Nederland ziet zitten, daarna kunnen we stappen ondernemen. Het is een diplomatiek verhaal, maar we proberen het.''

De nu 28-jarige Amin M. groeide op in de Utrechtse wijk Overvecht. Het Algemeen Dagblad meldde onlangs dat M. een gewelddadig strafverleden heeft. In 2002 sloeg hij een 43-jarige vrouw een schedelbasisfractuur, toen hij haar wilde beroven. Ook had hij de vrouw in bewusteloze toestand van het fietspad naar de berm gesleept. Vervolgens zou hij gepoogd hebben een zedenmisdrijf te plegen.