CD: Monty Python - Live at Drury Lane

Lars (detulp050)
De meeste mensen zullen de heren van Monty Python alleen kennen van hun films of televisieserie. Jammer, want minstens net zo leuk zijn hun live-optredens. Nu is er de kans om alsnog kennis te maken met zo'n optreden. EMI brengt namelijk acht cd's van Monty Python uit, waaronder Live at Drury Lane.



In 1974 gaven de heren van Monty Python een optreden in het koninklijk theater Drury Lane in Londen. Het optreden bestond uit drieëntwintig sketches die live werden opgevoerd op het podium. Voor de liefhebbers van Monty Python was het een uitgelezen kans om eens te zien hoe Eric Idle, John Cleese, Graham Chapman en anderen het zouden doen zonder een kans op een tweede 'take'. Jammer genoeg werden er geen nieuwe grappen en sketches opgevoerd; allen zijn ze afkomstig uit Monty Pythons Flying Circus en slechts licht bewerkt om geschikt te zijn voor op het podium. Een ieder die bekend is met de televisieserie weet dat de grappen soms erg visueel zijn en dat zou een belemmering kunnen vormen voor de luisteraar. Immers, de opnames komen van een theatervoorstelling, dus de acteurs hebben wat dat betreft geen rekening gehouden met de beperking die het medium cd (of toen nog LP) kent. Gelukkig werd dat al enigszins opgelost bij de originele release; de sketches die té visueel zijn worden min of meer onderbroken door Terry Gilliam, die de luisteraar zogenaamd voorziet van interessante feitjes, maar daarbij stiekem een grappig element op zichzelf is. Het compenseert wel een beetje het gemis van het beeld, maar het is natuurlijk niet hetzelfde als dat wat een bezoeker van het theater meekrijgt. Wat dat betreft was het erg leuk geweest als de optredens op dvd waren verschenen, maar waarschijnlijk zijn er geen opnames op video van beschikbaar.



Naast de release van Live at Drury Lane komen ook de volgende optredens of filmtracks binnenkort op cd beschikbaar. Alle cd's kennen bonustracks; op Live at Drury Lane is het een interview met de heren gedurende hun tour.

quote:
Sinds kort op cd:

MATCHING TIE AND HANDKERCHIEF
ANOTHER MONTY PYTHON RECORD
MONTY PYTHON’S MEANING OF LIFE
MONTY PYTHON’S CONTRACTUAL OBLIGATION
MONTY PYTHON AND THE HOLY GRAIL
MONTY PYTHON’S LIFE OF BRIAN
MONTY PYTHON’S PREVIOUS RECORD


Als je fan bent van de heren van Monty Python dan kan de release van Live at Drury Lane een aanrader voor je zijn. Je moet je dan wel realiseren dat een goede kennis van de Engelse taal een must is, want je moet bij sommige grappen echt elk woord kunnen verstaan. Wat dat betreft is het soms wel merkbaar dat het wat oudere opnames zijn, want soms klinken de stemmen net iets te ver weg om geheel ontspannen naar te luisteren. In het algemeen is de kwaliteit overigens meer dan voldoende om alles mee te kunnen krijgen. Live at Drury Lane bevat een aantal leuke sketches uit Monty Pythons Flying Circus en in de verpakking vind je naast de cd ook een soort kleine poster van Monty Python.



Label: EMI Releasedatum: 29 september 2006 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!