EU weert veel luchtvaartmaatschappijen

Icoon Vervoer De Europese Unie heeft per direct tientallen luchtvaartmaatschappijen geweerd uit het luchtruim. Zo zijn onder andere alle 27 maatschappijen uit Kirgizië geweerd, omdat de Kirgizische luchtvaartinspectie niet daadwerkelijk vliegtuigen inspecteert. Ook zijn er veel maatschappijen geweerd uit Afrika.

De EU heeft in maart van dit jaar besloten om een Europese lijst van verboden vliegtuigmaatschappijen samen te stellen. Dat heeft Europees Commissaris Jacques Barrot van Verkeer bekendgemaakt. Eerder had elke lidstaat een eigen lijst met geweerde maatschappijen, maar daardoor ontstonden er soms grote verschillen tussen de lidstaten.

Zo zijn vrijwel alle vliegtuigmaatschappijen uit Congo geweerd. Ook zijn Blue Wing Airlines uit Suriname, DAS Air Cargo uit Kenia en Dairo Air Services uit Oeganda verboden het Europees luchtruim te betreden. DAS Air Cargo is in Nederland redelijk actief. Een incident met lekkende brandstof vorige maand in Duitsland was de reden voor de EU om de maatschappij te verbannen uit Europa.

Een aantal maatschappijen zijn op het laatste moment van de lijst geschrapt. Met Ajet uit Cyprus, Pulkovo Aviation uit Rusland, Pakistan International Airways uit Pakistan en Johnsons Air uit Ghana kan wel gevlogen worden. "Er was geen reden voor een onmiddellijk verbod", aldus de Europese Commissie. Wel zullen deze maatschappijen de komende weken goed in de gaten gehouden worden.