Band of FOK!kers Jubileum

Jasper (Fliepke)
Wie zijn wij ?
Na de special over Band of FOK!kers weten jullie hoogstwaarschijnlijk wel wie we zijn. Band of FOK!kers is een multigaming clan ontstaan uit een groep fanatieke Battlefield 2 spelers,. Afgelopen zomer bestonden we precies één jaar en dat is gevierd met een dag airsoften met aansluitende BBQ in het Belgische plaatsje Aywaille.

Wat is airsoften?
Airsoften is eigenlijk het spelen van Battlefield 2 in real life, het heet dan ook een military simulation sport. Geladen met een replica van een bestaand wapen, zoals de M4 of de G36, speel je verschillende missies om uit te maken wie de beste soldaat op het echte slagveld is.




Zoals gezegd maak je bij het airsoften gebruik van replica’s van bestaande wapens, hierdoor is airsoften in Nederland niet toegestaan. De replica’s zijn grofweg in drie groepen te delen: replica’s die op luchtdruk, op gas of op elektriciteit werken. Uiteraard worden er geen echte kogels afgevuurd maar zogeheten “biodegradable balls”, iets wat de speelduur aanzienlijk verlengt... Deze BBs zijn 6mm of 8mm in doorsnede en worden door de replica’s enkele tientallen meters weggeschoten, ze zijn niet dodelijk maar een goedgemikt schot voel je wel, reden waarom je ook slechts met veiligheidsbril mag airsoften. Bij realistisch wapentuig hoort natuurlijk ook fatsoenlijke kleding, onze roze tutu’s konden uit en allemaal in camouflage pak inclusief tactical vest, knie pads en petje.

Nu we het fenomeen airsoften hebben uitgelegd is het tijd voor een klein verslag van de jubileumdag. We gaan er vanuit dat we de begrippen barbecue, gezelligheid en bier niet uit hoeven te leggen.

Opwarmen
Aangezien het airsoften plaats vond in Belgie diende er vroeg verzameld te worden; om 7 uur was iedereen aanwezig voor een welkomst rondje, een uitgebreide instructie en een kopje koffie. Om half 8 was de koffie op vertrokken we naar Aywaille, een kleine 2 uur rijden.

Aangekomen in Aywaille werden we opgehaald door vier man in volledig oorlogstenue, playtime is over. Vanuit Aywaille reden we nog een minuutje of 15 richting de plek waar het zich allemaal af ging spelen; diep in de bossen. Daar aangekomen viel direct de grote legertent op met op de voorgrond enkele jeeps met volledige wapenuitrusting. De teams werden opgedeeld, iedereen kreeg z’n camouflage outfit toebedeeld en uiteindelijk werden ook de wapens uitgedeeld. We krijgen allemaal een M15a4 en na enige uitleg werd er ook proef geschoten.




Missie 1
De groep werd opgedeeld in een Team Groen en een Team Dessert. In deze missie moest Team Groen zes vlaggen veroveren en deze naar de grote legertent brengen. Team Dessert nam positie in en wachtte geduldig op de komst van Team Groen. Team Groen begon direct aan een flankaanval, iets waar niet op gerekend was door Team Dessert die door de verrassing en chaos binnen twintig minuten vier vlaggen kwijt raakte. Toen moesten ook de twee laatste vlaggen veroverd worden maar, gesterkt door frustratie en zinnenspelend op wraak, verdedigde Team Dessert de laatste twee vlaggen als leeuwen met talloze doden uit Team Groen ten gevolg. De salvo’s vlogen om iedereens oren en het was duiken en beschutting zoeken om maar niet geraakt te worden, iets wat niet altijd lukte.

Uiteindelijk werden ook de laatste vlaggen veroverd en was de eerste missie na een dik uur afgelopen met een klinkende overwinning voor Team Groen.