FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 juli 2006

Matige smog op komst door heet weer

Icoon BinnenlandsVolgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM kan men maandag zich maar beter niet te veel inspannen. Er wordt namelijk matige smog verwacht. Smog kan bij inspanning leiden tot kortademigheid, hoofdpijn en soms irritatie aan de luchtwegen. Zaterdag was er ook al sprake van matige smog in heel Nederland.

Vandaag viel het echter weer mee met de smogwaarden. In termen van het RIVM ontstaat smog bij een combinatie van vervuilde lucht, krachtige zon en hoge temperaturen. De concentratie ozon is dan hoger doordat er meer ozon wordt gevormd. Bij een concentratie tussen 180 en 240 microgram ozon per kubieke meter spreekt men van matige smog, boven de 240 microgram per kubieke meter gaat het om ernstige smog.

Of er dinsdag nog sprake is van matige smog is niet duidelijk. Eventueel kan er dinsdag bij aanhoudend warm weer een waarschuwing voor ernstige smog door het RIVM worden gegeven.

Ook onze zuiderburen hebben last van matige smog en het land moest maatregelen nemen om een verergering te voorkomen. Op snelwegen kunnen de snelheden worden verlaagd naar negentig kilometer per uur om extra vervuiling van de lucht te voorkomen.

Nederland heeft niet veel aan dergelijke maatregelen omdat deze weinig effectief zijn gebleken. "Op de smogdag besluiten tot een snelheidsverlaging heeft weinig effect. Alleen enkele dagen vantevoren ermee beginnen kan effectief zijn", aldus een woordvoerder van het RIVM. Mocht er toch een ernstige smogsituatie ontstaan dan zal er duidelijk worden gewaarschuwd. Vooral bejaarden en mensen met aandoeningen aan de luchtwegen kunnen problemen ondervinden.

Via pagina 711 van NOS Teletekst is de huidige smogsituatie op te vragen.

Met dank aan Iraqi_Lion voor de submit.

Toch onderzoek naar Frings

Er komt toch een onderzoek naar de misdragingen van de Duitser Torsten Frings na de wedstrijd tegen ArgentiniŽ. Daardoor mist hij mogelijk dinsdag de halve finale tegen ItaliŽ. Eerder vandaag liet de tuchtcommissie van de FIFA nog weten geen onderzoek in te stellen.

Na het duel, dat Duitsland won, had er een massale vechtpartij plaats. Tijdens deze vechtpartij zou Frings de Argentijn Cruz geslagen hebben. Frings zelf legt de schuld volledig bij de Argentijnen. "Ze begonnen te schoppen. Ze toonden zich onsportief en waren slechte verliezers. Dat is het verhaal."

De beslissing van de tuchtcommissie om geen onderzoek in te stellen werd overigens hevig aangevochten door de Italianen - het land waar Duitsland de halve finale tegen speelt. Op basis van nieuw videomateriaal wees de Italiaanse krant La Repubblica Frings als eerste als schuldige aan, waarna de FIFA het beeldmateriaal ook besloot te bekijken.

De Duitse voetbalbond en Frings hebben tot maandagmiddag 13.00 uur de tijd gekregen om te reageren. Daarna zal de tuchtcommissie uitspraak doen.

Overigens dreigt er ook nog een schorsing voor de Argentijn Maxi Rodriguez, die Bastian Schweinsteiger een vuistslag gaf.

Duitse stadionspeaker weer terug

Andreas Wenzel, de Duitse stadionspeaker die was geschorst wegens partijdigheid, mag dinsdag weer gewoon achter de microfoon kruipen. Zijn schorsing is omgezet in een waarschuwing.

Wenzel riep vrijdag tijdens het duel tussen Duitsland en ArgentiniŽ op om het thuisland te steunen. "Ons team heeft nu jullie steun nodig", schreeuwde hij door de speaker na een wissel. De FIFA vroeg daarop de organisatie om in te grijpen.

Automobilist rijdt 'dansende' fietser aan

Icoon PolitieDe politie heeft afgelopen vrijdag rond 18:00 uur een 25-jarige man aangehouden in zijn woning in Woensel-Noord. De man zou op de Gerretsonlaan in Eindhoven opzettelijk een 22-jarige fietser hebben aangereden. Met het slachtoffer fietste een 19-jarige vrouw uit Eindhoven mee. Deze is niet gewond geraakt bij het voorval.

Rond 17:15 uur haalde de man met zijn auto een tweetal fietsers in. In de auto had de man zijn muziek op een erg hoog volume aanstaan. De 22-jarige fietser bewoog mee op de muziek. Dit echter tot ergernis van de automobilist. Hierop keerde hij zijn auto om, haalde de fietsers opnieuw in en stuurde vervolgens naar rechts. De 22-jarige Eindhovenaar werd hierdoor geraakt en viel op de grond. De 19-jarige fietsster werd niet geraakt. De automobilist ging er vervolgens vandoor.

Nadat de politie was gewaarschuwd kon de man thuis worden aangehouden. Het slachtoffer had na het incident het kenteken van de auto namelijk genoteerd. De verdachte is opgepakt en wordt verder verhoord. Ondanks dat de fietser niet ernstig gewond is geraakt is hij toch even langs het ziekenhuis geweest voor een controle.

Bin Laden waarschuwt VS en sjiieten

Icoon TerrorismeOp een geluidsband die op internet te horen is, heeft Osama Bin Laden de sjiitische bevolking van Irak gewaarschuwd voor vergeldingsacties. Het zou gaan om wraak voor de sjiitische aanvallen op de soennieten in Irak.

Het is niet zeker of het inderdaad om Bin Laden gaat, maar volgens kenners lijkt de stem wel degelijk op die van de leider van al-Qaeda. Een anonieme functionaris van een Amerikaanse geheime dienst zegt dat hij er niet aan twijfelt dat het daadwerkelijk Bin Laden is.

Het is al de tweede keer binnen een week dat een geluidsband op internet is opgedoken met een stem die aan Bin Laden wordt toegeschreven. Vrijdag prees de leider van al-Qaeda de eerder in Irak gedode Abu Musab al-Zarqawi. Zaterdag stemde hij in met de benoeming van Abu Hamza al-Muhajir als diens opvolger.

Op de geluidsband werd opnieuw gedreigd dat al-Qaeda overal ter wereld Amerikaanse doelen zal aanvallen. Bin Laden waarschuwde de internationale gemeenschap zich niet met SomaliŽ in te laten. Hij zegt dat zijn manschappen de (Amerikaanse) troepen in dat land zullen bevechten.


Osama laat nog altijd van zich horen


Met dank aan Twist. voor de submit.

Duits watervliegtuig neergestort

Icoon BuitenlandsBij een crash met een watervliegtuig in Duitsland zijn vier doden gevallen. Het vliegtuigje had onder andere een 14-jarige jongen aan boord die een vlucht met het vliegtuigje cadeau had gekregen voor zijn verjaardag. De jongen is helaas ook komen te overlijden bij de crash. Het toestel stortte vlakbij de haven van Hamburg neer.

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van het neerstorten is geweest. De piloot moest een noodlanding maken en deed dit op een rangeerterrein van de spoorwegen vlakbij de haven van Hamburg. De manoeuvre mislukte doordat ťťn vleugel van het vliegtuig tegen een wagon aankwam. Daarna stortte het toestel neer. Het vliegtuigje had in totaal zes inzittenden. De piloot en de vader van de jongen zijn in het ziekenhuis opgenomen met levensgevaarlijke brandwonden.

Het vliegtuigje crashte op een rangeerterrein
Het vliegtuigje crashte op een rangeerterrein

Met dank aan Nood-kloon voor de submit.

Maak Mij Koning

Het is zeker niet de eerste keer dat de site van MakeMeKing op deze weblog voorbijkomt. En soms is dat helemaal niet erg! Voor die paar mensen die de site nog niet kennen, op MakeMeKing staan regelmatig zogenaamde dares.

Iemand wordt uitgedaagd om iets stoms te doen en uiteraard zijn er simpele zielen die er maar al te graag op ingaan. Gelukkig voor ons zetten ze het wel op film, zodat wij nog wel mee kunnen genieten.

Hoe simpel zijn ze? Nou zo simpel: iemand die het leuk(?) vindt om zichzelf in de fik te zetten of iemand die het leuk(?) vindt haar tenen aan elkaar naaien of iemand die het leuk(?) vindt om in een condoom te kotsen.

Ach ja, elke gek heeft zo zijn gebrekÖ en op hun site staan nog tientallen van deze gekken.

Zť Roberto definitief weg bij Bayern Munchen

Zť Roberto heeft ook het laatste contractvoorstel van Bayern Munchen geweigerd. De Braziliaan is hierdoor transfervrij. Hij staat in de belangstelling van diverse topclubs in Europa, AC Milan lijkt de beste papieren te hebben om hem vast te leggen.

De linkspoot heeft gezegd dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging, en wees daarom ook het laatste miljoenencontract van de Duitse kampioen af. "Ik wil Bayern MŁnchen verlaten, omdat ik na in Duitsland en Spanje gespeeld te hebben iets nieuws wil ervaren", aldus Zť Roberto.

Infernal laat zich zien in screens en filmpje

Er zijn nieuwe beelden van de aktie shooter Infernal verschenen. In deze game die gemaakt wordt door Metropolis Software speel je een kwaadaardige spion. Met high-tech gadgets, unieke wapens en je eigen speciale mogelijkheden moet je het opnemen tegen de agenten van de goedheid om de balans tussen hemel en hel in evenwicht te houden en te voorkomen dat de wereld zoals wij die kennen niet meer zal bestaan.

In het filmpje kun je een indruk krijgen van de eerste twee levels. Het filmpje is van de PC-versie van het spel, maar ook een Xbox 360- en PlayStation 3-versie zijn in ontwikkeling. Je kunt het filmpje hier downloaden.

Naast het filmpje zijn er ook een aantal nieuwe screens verschenen die je hieronder kunt bekijken.

Het spel staat gepland voor het 4e kwartaal van 2006.F1: Uitslag Grand Prix Verenigde Staten

Icoon Formule 1 Michael Schumacher heeft zojuist de overwinning in de GP van de Verenigde Staten gepakt. Zijn teamgenoot Felipe Massa eindigde als tweede. Giancarlo Fisichella werd derde, en zijn teamgenoot Fernando Alonso finishte op een teleurstellende vijfde plaats.

Tijdens de start pakt Felipe Massa de leiding af van Michael Schumacher. De kop van het veld komt de eerste twee bochten zonder kleerscheuren door, maar in het midden van het veld gaat het mis. Juan Pablo Montoya tikt zijn teamgenoot Kimi RšikkŲnen aan, die daardoor spint. In de chaos die daarna volgt vallen maar liefst zeven coureurs uit. Dit zijn Montoya, RšikkŲnen, Scott Speed, Franck Montagny, Christian Klien, Mark Webber en Nick Heidfeld, die maar liefst vier maal over de kop gaat.

Christijan Albers komt na de eerste ronde binnen voor een nieuwe neus, die hij beschadigd heeft bij de crash. Een ronde later komt Jenson Button binnen, die op het eerste gezicht geen defect aan zijn wagen heeft, ondanks het feit dat hij midden in de crash reed. Hij wordt achterwaarts de pitbox ingeduwd omdat hij een probleem met de waterdruk heeft.

Na enkele ronden komt de safety-car weer binnen. Massa trekt een groot gat met zijn teamgenoot, die op zijn beurt weer een gaatje trekt met Alonso. Diens teamgenoot Giancarlo Fisichella probeert hem uit te remmen, wat echter mislukt. Een aantal ronden later gaat de Spanjaard echter van zijn gas op het rechte stuk, waardoor de Italiaan hem alsnog passeert.

Een paar rondjes later probeert Takuma Sato Tiago Monteiro in te halen. Monteiro gooit echter het gat dicht, waardoor Sato van de baan afgaat en uitvalt. De Portugees weet zijn weg te vervolgen, maar komt na twee ronden toch binnen na de ronde ervoor het rechte stuk bevuilt te hebben met onderdelen van zijn wagen. Hij gaat de pits nog weer uit, maar de ronde erna komt hij opnieuw binnen: einde race voor Monteiro.

Een paar minuten stapt Button uit zijn wagen die nog steeds in de pits staat. Even later valt Jacques Villeneuve uit met een technisch probleem. Michael Schumacher is verrassend de eerste Ferrari-coureur die een pitstop maakt. Fisichella komt in dezelfde ronde als de Duitser binnen, waardoor Schumacher moet wachten. Een ronde later komt Massa binnen, die bij het uitrijden van de pits net achter zijn teamgenoot terecht komt. Alonso komt enkele ronden later binnen.

Albers komt enkele malen binnen, maar na de vierde keer komt hij de pits niet weer uit. Hij heeft problemen waardoor hij niet meer kan schakelen. David Coulthard en Vitantonio Liuzzi dringen aan bij Nico Rosberg. Rosberg en Liuzzi komen binnen, maar Coulthard rijdt nog een aantal ronde door. Uiteindelijk komt de schot met nog minder dan dertig ronden op de klok binnen voor zijn eerste stop. Bij het uitrijden van de pits komt hij naast Rosberg terecht. In de twee bochten na het rechte stuk weet hij de Duitser echter voor te blijven, waarna de Duitser direct een gat trekt.

Fisichella weet na zijn pitstop Trulli voor te blijven. Dit geluk heeft Alonso echter niet: na zijn pitstop zijn zowel Trulli als diens teamgenoot hem voorbij. Een paar ronden later haalt Liuzzi Rosberg in, die echter aan het einde van het rechte stuk probeert om zijn plek via de buitenkant weer terug te pakken. Dit lukt hem echter niet. Met nog tien ronden te gaan komt Ralf Schumacher binnen met remproblemen. Hij rijdt voorwaarts de pitbox in, en stapt uit.

In de laatste tien ronden gebeurt er weinig meer, waardoor Michael Schumacher makkelijk naar zijn vijfde overwinning kan rijden. Massa wordt tweede op acht seconden. Kort daarachter finisht Giancarlo Fisichella. Trulli wordt vierde, en Alonso eindigt op een teleurstellende vijfde plaats.

Voor meer Formule 1-nieuws kijk je op de FOK!F1manager!

School te koop op eBay

eBay Je kan tegenwoordig bijna alles vinden op eBay: het gemeentebestuur van het stadje King Cove in Alaska heeft een lokale school aangeboden op de veilingsite eBay. Ze hopen voor het gebouw 1,8 miljoen dollar te ontvangen.

Het gebouw wordt niet meer als school gebruikt, en kan door de koper gebruikt worden voor commerciŽle doeleinden. "Het gebouw ligt in het hart van Alaska's rijkste wateren. Wij hebben zalm, heilbot, krab en zwaardvissen. En dat allemaal recht voor de deur van de school", aldus Karen Montoya, woordvoerster van de gemeente. Ze is hoopvol dat het streefbod gehaald wordt. Het hoogste bod ligt nu net boven de 400.000 dollar. "Er zijn al meer dan vijfhonderd bezoekers op de pagina geweest en wij hebben een aantal telefoontjes gehad van mensen die extra informatie zochten". Er wordt al gebouwd aan een nieuwe school voor het stadje.

Het bestuur van het stadje kwam op het idee doordat ze in 2003 een veerpont op eBay hadden verkocht. Eerder werden er al een baby, borsten, borstimplantaten, een vrouw, een bordeel, Ruud Gullit, een eiland, een dorp, een pausmobiel, uitgespuugd kauwgum, brokstukken van een gecrashde raket, de auto uit Knight Rider, liefdesbrieven van Avril Lavigne en prins Charles, een handtekening van Bill Gates, een halve banaan, slipjes van een ex-vrouw, een voetbalclub of ijshockeyteam, een lege X-Box doos, de Hollywood-letters, Vietnamese meisjes, een stem voor de Europese parlementsverkiezingen, reclame op een voorhoofd of decolletť, maagdelijkheid, een voorvleugel, een raketlanceervoertuig, een wc-rol, de boor van de Kanaaltunnel, de woning van Bill Clinton, schoenen van Thatcher, valse Rolex-horloges en iemand's laatste pakje sigaretten verkocht op eBay. Volgens eBay-woordvoerder Dean Jutilla is het nog nooit eerder voorgekomen dat een school te koop stond op de veilingsite.

Hup Zweden!

Er werd aan ons gevraagd om hier op de weblog eens aandacht te besteden aan het project "Sweden United".

Dit project heeft als doel om de wereld te laten zien dat Zweden een interessant en een leuk land is. Een land met een open mind en met een grote etnische diversiteit. Een gastvrij land dat ons uitnodigt om naar Zweden te komen en ons daar te vermaken.

Over het algemeen besteden we geen aandacht aan dit soort oproepen, maar hiervoor maken we graag een uitzondering!

Met dank aan FormerlyKnownAs voor de submit.

Casper blij en boos tegelijk

Jimmy Casper was na afloop van zijn sprintzege uiteraard erg blij. Toch heeft de 28-jarige renner ook punten van kritiek wat betreft het verloop van de finale.

"Winnen is altijd geweldig, maar dit is ontegenzeggelijk de mooiste dag uit mijn wielerleven. De sprint liep perfect. Het veld opende zich prachtig voor me", jubelde de Cofidis-renner. Tijdens de finale werden door acties van toeschouwers de sprinters Hushovd en Boonen benadeeld. "Wij komen met 60 km/uur voorbij. Het is een wonder dat er zelden iets echts ernstigs gebeurt", aldus Casper.

Uitslag GP Amerika

Michael Schumacher heeft zojuist de overwinning in de GP van de Verenigde Staten gepakt. Zijn teamgenoot Felipe Massa eindigde als tweede. Giancarlo Fisichella werd derde, en zijn teamgenoot Fernando Alonso finishte op een teleurstellende vijfde plaats.

Tijdens de start pakt Felipe Massa de leiding af van Michael Schumacher. De kop van het veld komt de eerste twee bochten zonder kleerscheuren door, maar in het midden van het veld gaat het mis. Juan Pablo Montoya tikt zijn teamgenoot Kimi RšikkŲnen aan, die daardoor spint. In de chaos die daarna volgt vallen maar liefst zeven coureurs uit. Dit zijn Montoya, RšikkŲnen, Scott Speed, Franck Montagny, Christian Klien, Mark Webber en Nick Heidfeld, die maar liefst vier maal over de kop gaat.

Christijan Albers komt na de eerste ronde binnen voor een nieuwe neus, die hij beschadigd heeft bij de crash. Een ronde later komt Jenson Button binnen, die op het eerste gezicht geen defect aan zijn wagen heeft, ondanks het feit dat hij midden in de crash reed. Hij wordt achterwaarts de pitbox ingeduwd omdat hij een probleem met de waterdruk heeft.

Na enkele ronden komt de safety-car weer binnen. Massa trekt een groot gat met zijn teamgenoot, die op zijn beurt weer een gaatje trekt met Alonso. Diens teamgenoot Giancarlo Fisichella probeert hem uit te remmen, wat echter mislukt. Een aantal ronden later gaat de Spanjaard echter van zijn gas op het rechte stuk, waardoor de Italiaan hem alsnog passeert.

Een paar rondjes later probeert Takuma Sato Tiago Monteiro in te halen. Monteiro gooit echter het gat dicht, waardoor Sato van de baan afgaat en uitvalt. De Portugees weet zijn weg te vervolgen, maar komt na twee ronden toch binnen na de ronde ervoor het rechte stuk bevuilt te hebben met onderdelen van zijn wagen. Hij gaat de pits nog weer uit, maar de ronde erna komt hij opnieuw binnen: einde race voor Monteiro.

Een paar minuten stapt Button uit zijn wagen die nog steeds in de pits staat. Even later valt Jacques Villeneuve uit met een technisch probleem. Michael Schumacher is verrassend de eerste Ferrari-coureur die een pitstop maakt. Fisichella komt in dezelfde ronde als de Duitser binnen, waardoor Schumacher moet wachten. Een ronde later komt Massa binnen, die bij het uitrijden van de pits net achter zijn teamgenoot terecht komt. Alonso komt enkele ronden later binnen.

Albers komt enkele malen binnen, maar na de vierde keer komt hij de pits niet weer uit. Hij heeft problemen waardoor hij niet meer kan schakelen. David Coulthard en Vitantonio Liuzzi dringen aan bij Nico Rosberg. Rosberg en Liuzzi komen binnen, maar Coulthard rijdt nog een aantal ronde door. Uiteindelijk komt de schot met nog minder dan dertig ronden op de klok binnen voor zijn eerste stop. Bij het uitrijden van de pits komt hij naast Rosberg terecht. In de twee bochten na het rechte stuk weet hij de Duitser echter voor te blijven, waarna de Duitser direct een gat trekt.

Fisichella weet na zijn pitstop Trulli voor te blijven. Dit geluk heeft Alonso echter niet: na zijn pitstop zijn zowel Trulli als diens teamgenoot hem voorbij. Een paar ronden later haalt Liuzzi Rosberg in, die echter aan het einde van het rechte stuk probeert om zijn plek via de buitenkant weer terug te pakken. Dit lukt hem echter niet. Met nog tien ronden te gaan komt Ralf Schumacher binnen met remproblemen. Hij rijdt voorwaarts de pitbox in, en stapt uit.

In de laatste tien ronden gebeurt er weinig meer, waardoor Michael Schumacher makkelijk naar zijn vijfde overwinning kan rijden. Massa wordt tweede op acht seconden. Kort daarachter finisht Giancarlo Fisichella. Trulli wordt vierde, en Alonso eindigt op een teleurstellende vijfde plaats.

Uitslag

Pos.CoureurTeamTijdUitvalreden
1 Michael SchumacherScuderia Ferrari  1:34:35.199  
2 Felipe MassaScuderia Ferrari  + 7.984  
3 Giancarlo FisichellaRenault F1  + 16.595  
4 Jarno TrulliToyota F1  + 23.604  
5 Fernando AlonsoRenault F1  + 28.410  
6 Rubens BarrichelloHonda Racing F1  + 36.516  
7 David CoulthardRed Bull Racing  + 1 ronde  
8 Vitantonio LiuzziScuderia Toro Rosso  + 1 ronde  
9 Nico RosbergWilliams F1  + 1 ronde  
- Ralf SchumacherToyota F1    remmen
- Christijan AlbersMidland F1    versnellingsbak
- Jacques VilleneuveBMW Sauber F1    motor
- Tiago MonteiroMidland F1    schade na crash
- Takuma SatoSuper Aguri F1    schade na crash
- Jenson ButtonHonda Racing F1    schade na crash
- Kimi RšikkŲnenMcLaren Mercedes    crash
- Nick HeidfeldBMW Sauber F1    crash
- Juan Pablo MontoyaMcLaren Mercedes    crash
- Mark WebberWilliams F1    crash
- Scott SpeedScuderia Toro Rosso    crash
- Christian KlienRed Bull Racing    crash
- Franck MontagnySuper Aguri F1    crash

Bejaarde aangereden door eigen auto

Icoon OpmerkelijkIn het Groningse Haren is gistermiddag een 81-jarige man uit dezelfde plaats aangereden door zijn eigen auto. Dit meldde de politie vandaag.

Het incident ontstond toen de man zijn auto parkeerde in de garage en vergat zijn handrem te gebruiken. Toen hij vervolgens weg liep, rolde de auto achteruit tegen de man aan. Verwoede pogingen om de auto tegen te houden mochten niet baten. De man viel en kwam onder de auto terecht. De man is later die dag in het ziekenhuis opgenomen. Hij verkeert niet in levensgevaar.

Lancering Discovery weer uitgesteld

Icoon RuimtevaartWederom is de lancering van de spaceshuttle Discovery uitgesteld. Het ruimteveer zou vandaag om 21.26 uur Nederlandse tijd worden gelanceerd, maar het weer belette ook nu weer het begin van de missie van de Discovery. De spaceshuttle zou aanvankelijk afgelopen zaterdag al worden gelanceerd.

"We kunnen het weer niet beÔnvloeden en we hebben zeer strikte regels. We lanceren dit ruimtevaartuig alleen als het veilig is", liet vluchtleider Mike Leinbach zondagmorgen weten. Zaterdag zorgden zware bewolking en kans op onweer voor de annulering van de lancering. Vandaag was het weer niet veel beter, waardoor ook nu de lancering niet door kon gaan.

Na de crash van Columbia in 2003 is de NASA zeer voorzichtig met het lanceren van spaceshuttles. De crash kostte destijds het leven aan zeven astronauten. Vorig jaar nog ondervond de Discovery na de lancering grote technische problemen en een nieuwe mislukking zal onherroepelijk het einde van de spaceshuttle betekenen.

De volgende poging zal dinsdag om 20.38 uur Nederlandse tijd worden gedaan.


De spaceshuttle is er klaar voor, nu het weer nog...Met dank aan AstroNova en Freek99 voor de submit.

Boonen en Hushovd liepen blessures op

De eerste eindsprint van de Tour verliep raar: Boonen kwam veel te vroeg op kop, Hushovd werd lelijk verwond. Beide sprinters gaven een reactie over hetgeen wat er gebeurde vanmiddag.

Hushovd bloedde hevig nadat hij over de streep kwam. Hij kwam in aanraking met een groen kartonnen PMU-hand. "Het zag er eerst ernstig uit, maar toen het bloed was gestelpt, bleek dat de wonde niet zo diep was. Hij kan morgen gewoon starten, maar zal wel vijf of zes dagen pijn hebben", meldde ploegleider Roger Legeay.

Tom Boonen had ook een eindsprint die verre van ideaal was. Hij kwam in aanraking met een camera van een toeschouwer. "Ik heb kramp in mijn bovenarm", was zijn korte reactie na de aankomst. Zorgen maakt Quickstep-ploegleider Patrick LefŤvre zich in ieder geval niet. "Twee jaar geleden hebben we ook even moeten wachten en toen won Boonen twee keer. Laat ons dus kalm blijven."

Sporttijdschrift publiceert releasedate Wii

Het sporttijdschrift Sports Illustrated for Kids heeft in het kader van 'Sport & Games' een launchdate gepubliceerd van de Wii. Zoals uit de scan valt op te maken, komt de Wii volgens het blad op 6 november uit in de VS. De betrouwbaarheid is overigens nog altijd redelijk discutabel, er is namelijk geen onderbouwing voor deze datum aanwezig. Bovendien lijkt een tijdschrift over sport niet het voornaamste medium waarin de ware releasedatum van de Wii onthuld wordt. De geruchten van vorige week spreken echter wel van een soortgelijke datum van verschijning.
Klassementen Tour de France na eerste etappe

Verschillende klassementen zijn flink door elkaar gehusseld na de eerste etappe. Hier vind je een overzicht van de diverse klassementen.

Algemeen klassement:

#CoureurPloegTijd
1.George Hincapie (VS)DSC4:18.15
2.Thor Hushovd (Noo)C.A0.02
3.David Zabriskie (VS)CSC0.06
4.Sebastien Lang (Dui)GST0.06
5.Alejandro Valverde (Spa)CEI0.06
6.Stuart O'Grady (Aus)CSC0.06
7.Michael Rogers (Aus)TMO0.08
8.Paolo Savoldelli (Ita)DSC0.10
9.Floyd Landis (VS)PHO0.11
10.BenoÓt Vaugrenard (Fra)FDJ0.11
11.Vladimir Karpets (Rus)CEI0.12
12.Sergei Gontsjar (Oek)TMO0.12
13.Tom Boonen (Bel)QSI0.13
14.Manuel Quinziato (Ita)LIQ0.14
15.Cadel Evans (Aus)DVL0.15
16.Christophe Moreau (Fra)A2R0.15
17.Bradley Wiggins (GB)COF0.15
18.David Millar (GB)SDV0.16
19.Bert Grabsch (Dui)PHO0.16
20.Christopher Horner (VS)DVL0.17

Klassement groene trui:

#CoureurPloegPunten
1.Jimmy Casper (Fra)COF35
2.Thor Hushovd (Noo)C.A32
3.Robbie McEwen (Aus)DVL30
4.Erik Zabel (Dui)MRM26
5.Stuart O'Grady (AUS)CSC24

Klassement bollentrui:

#CoureurPloegPunten
1.Fabian Wegman (Dui)GST3
2.Matthieu Sprick (Fra)BTL2
3.Unai Etxebarria (Ven)EUS1
4.
5.

Klassement witte trui:

#CoureurPloegTijd
1.BenoÓt Vaugrenard (Fra)FDJ4:18.26
2.Joost Posthuma (Ned)RAB0.07
3.Marcus Fothen (Dui)GST0.09
4.Thomas LŲkvist (Zwe)FDJ0.14
5.Bernhard Eisel (Oos)FDJ0.17

Uitslag eerste etappe:

#CoureurPloegTijd
1.Jimmy Casper (Fra)COF4:10.00
2.Robbie McEwen (Aus)DVLz.t.
3.Erik Zabel (Dui)MRMz.t.
4.Daniele Bennati (Ita)LAMz.t.
5.Luca Paolini (Ita)LIQz.t.
6.Isaac Galvez (Spa)CEIz.t.
7.Stuart O'Grady (Aus)CSCz.t.
8.Bernhard Eisel (Oos)FDJz.t.
9.Thor Hushovd (Noo)C.Az.t.
10.Oscar Freire (Spa)RABz.t.
11.Peter Wrolich (Oos)GSTz.t.
12.Inaki Isasi (Spa)EUSz.t.
13.Tom Boonen (Bel)QSIz.t.
14.Francisco Ventoso (Spa)SDVz.t.
15.Robert Hunter (ZAf)PHOz.t.
16.Laurent Brochard (Fra)BTLz.t.
17.Jerome Pineau (Fra)BTLz.t.
18.Philippe Gilbert (Bel)FDJz.t.
19.Carlos da Cruz (Fra)FDJz.t.
20.Fred Rodriguez (VS)DVLz.t.

Ploegenklassement eerste etappe:

#PloegTijd
1.Discovery Channel12.55:16
2.Team CSC0.01
3.T-Mobile0.07
4.Caisse d'Epargne - Illes Balears0.07
5.Phonak0.14

Ploegenklassement:

#PloegTijd
1.Discovery Channel12.55:16
2.Team CSC0.01
3.T-Mobile0.07
4.Caisse d'Epargne - Illes Balears0.07
5.Phonak0.14

Jongen (11) overleden in zwembad

Icoon BinnenlandsEen 11-jarige jongen uit Alkmaar is vanmorgen verdronken in een zwembad in Egmond aan Zee. De jongen was met zijn vrienden naar het zwembad gegaan. Toen zijn vrienden hem al enige tijd niet meer gezien hadden, begon een zoektocht naar de jongen. Uiteindelijk werd hij aangetroffen op de bodem van het zwembad. Tevergeefs werd nog een poging gedaan de 11-jarige te reanimeren, maar in het ziekenhuis werd zijn dood vastgesteld.

Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk. De jongen had een zwemdiploma. Volgens een politiewoordvoerder lag het jongetje al enige tijd op de bodem van het zwembad voor hij gevonden werd. De politie weet niet of het druk was in het zwembad toen de jongen verdronk. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van de verdrinking.

'Ik gooi met spullen want ik kom uit een ufo'

Icoon PolitieHoe kan het toch dat je al gooiend met spullen tussen auto's gaat lopen? Volgens een 42-jarige man is dat simpel: je komt net uit een ufo en dan heb je dat. Dat kregen agenten van de Politie Zuid-Holland-Zuid te horen toen ze de man dronken uit de bosjes haalden.

Gisteren rond 03.00 uur kwam er een melding over de vernielingen op de Dorpsstraat in Heinenoord binnen bij de politie. Toen de agenten kwamen kijken, lag de man al te slapen in de bosjes. Hij had geen identiteitskaart bij zich en wilde ook geen personalia opgeven.

Uiteindelijk gaf de man toch zijn naam en bleek dat hij geen vaste woon- of verblijfplaats had. Omdat de man in de prikkelbosjes lag, liep hij krassen in zijn gezicht op.

Wario Ware: Smooth Moves footage

De Wario Ware games zijn inmiddels al aardig bekend geworden dankzij de vele versies die op de systemen van Nintendo zijn verschenen. Iedere versie gebruikte de speciale functies van de console of handheld waardoor elk spel een andere spelbeleving met zich meebracht. Ook voor de Wii zal dit mini-game festijn uitkomen, uiteraard met toevoeging van de Wii-mote functies. Op de E3 hebben we al het een en ander kunnen zien, en ook nu is er weer wat nieuwe footage verschenen.


'Vino' baalt van gemiste kans

Zonder in actie te komen, is Alexandre Vinokourov een van de schlemielen van deze Tour de France. De Kazak beseft dat hem een loepzuivere kans op eindwinst is ontnomen.

Vinokourov had de pech dat enkele ploegmaats op de dopinglijst van dokter Fuentes voorkomen, waardoor Astana-WŁrth werd gedecimeerd tot vier renners, te weinig om van start te mogen gaan. Ondanks zijn smetvrije blazoen dus geen Vino in de Tour. ”Dit was wellicht mijn laatste kans om de Tour te winnen en die werd me ontnomen”, zei Vinokourov tegenover de pers.

De Kazak, die in september zijn 34e levensjaar in gaat, evalueert de voorbije weken: ”We dachten dat de problemen van de baan waren toen we begin juni, toen de zaak losbarstte, Liberty hebben vervangen door Astana. Maar we hadden de aandelen van Manolo Saiz meteen moeten opkopen. Ik kon echter niet aan alles denken, ik moest ook nog de Tour voorbereiden.”

Vinokourov toont weinig genegenheid voor Saiz: ”Hij moet definitief stoppen, zodat we hem niet meer zien (...), maar hij zal ook wel gelukkig zijn in zijn fietswinkeltje.” De nummer drie van de Tour 2003 wil zijn seizoen nog niet beŽindigen: ”Eerst moet ik wat rusten, daarna concentreer ik me op het WK. Dat moet dit kloteseizoen redden.”

Belg parkeert auto op de snelweg

Icoon Opmerkelijk Het zal je maar gebeuren: na een avond flink gezopen te hebben rij je terug naar huis, maar blijkt het navigatiesysteem van de auto kapot te zijn. Een 38-jarige Belg vond dit een dermate belangrijk probleem dat hij direct zijn auto midden op de A58 bij Roosendaal parkeerde om het probleem op te lossen.

Voorbijgangers hadden melding gemaakt bij de politie van de stilstaande auto. De politie sprak van een levensgevaarlijke situatie. Zijn 6-jarige zoontje lag op de achterbank te slapen. De man had meer alcohol gedronken dan wettelijk toegestaan. Zijn rijbewijs is door de politie ingevorderd.

Juninho stopt als international

Juninho Pernambucano (31) zwaait af als Braziliaans international. De middenvelder van Olympique Lyon wil plaatsmaken voor de nieuwe generatie.

Juninho kwam tot veertig interlands en zes doelpunten in het shirt van de Goddelijke Kanaries. Tot een sleutelspeler wist hij nooit uit te groeien. ”De nationale ploeg, dat is voor mij voorbij. En al diegenen van ons die boven de dertig zijn, moeten plaatsmaken voor de jongere spelers om een nieuwe elftal voor 2010 te maken. We moeten aan de jongeren denken en een andere ploeg opbouwen”, aldus de spelmaker met de begaafde trap.

Juninho startte zaterdag nog in de basis tijdens het verloren kwartfinaleduel (0-1) tegen Frankrijk. De nederlaag kan wel eens een hele exodus inluiden, want veel spelers bevinden zich aan de verkeerde kant van de dertig. Voor Roberto Carlos, Cafu, Gilberto, Emerson, Ze Roberto, Ricardinho, Dida en Rogerio Ceni lijkt het WK 2010 ťťn of enkele bruggen te ver.

Smogalarm dreigt in BelgiŽ

Icoon EuropaEen smogalarm dreigt in met name het noorden van BelgiŽ. Het warme weer leidt tot een ozon-piek. Er zit zoveel ozon in de lucht dat kinderen en ouderen het advies krijgen om zich niet te veel in te spannen. Morgen of overmorgen kan de hoeveelheid ozon in BelgiŽ het Europese alarmniveau bereiken. Dan kan iedereen last krijgen van de luchtvervuiling.

Langs de snelwegen zijn borden neergezet waarmee de maximum-snelheid kan worden verlaagd tot 90 kilometer per uur. De ozon-piek in BelgiŽ is ontstaan door een combinatie van hoge temperaturen en weinig wind.

Nederland loopt nog geen gevaar. Deskundigen van het RIVM verwachten dat hier geen kritische grens wordt overschreden.

Punten ronde twee

De eerste echte etappe van de Tour de France is verreden met een verrassende winnaar, en dus ook zijn de punten bekend.

Winnaar van deze etappe is Baackspin die met Casper in zijn team 188 punten behaalde. Met 176 punten eindigt franco21 als tweede, drie punten voor el_salvador. isolde-maria eindigt met 171 punten en 7T7, Bulbs en BvdB eindigen met alledrie 170 punten als vijfde.

In het algemeen klassement gaat Happadipidos aan de leiding met 368 punten, el_salvador staat met 357 punten op de tweede plaats. Arcee staat derde met 350 punten, vijf punten voorsprong op Japiw. Een gedeelde vijfde plaats, met 341 punten, is er voor BassieD en valverde.

Bij de subleagues werd vandaag Kaduck winnaar met 152 punten, zes meer dan de nummer twee, Groene-Trui en Iloontje komt voor boontje eindigden met 131 punten als derde.

Iloontje komt voor boontje heeft met 291 punten de leiding in het algemeen klassement. [WEL]staat tweede met 276 punten, een puntje daarachter staat Groene-Trui op de derde plaats.

Er kan weer gewisseld worden tot 5 juli 00.01. De wissels die je in die tussentijd toepast gaan pas na die tijd in.

Dronken Duitser valt in slaap op spoorweg

Icoon BizarEen 16-jarige oosterbuur koos vannacht wel een heel bijzondere plek uit om een dutje te doen. De Duitse jongen was zo vermoeid door drank dat hij op de spoorbaan in slaap viel. De jongen liep huiswaarts langs het spoor van Bad Harzburg naar Braunschweig toen hij besloot te gaan slapen op het spoor. De Duitser was zo ver heen dat hij niet eens in de gaten had dat een trein rond 08.30 uur over hem heen reed.

De machinist belde direct na het ongeval de hulpdiensten op. Toen politieagenten omstreeks 09.30 uur bij de jongen aankwamen, was hij nog steeds in dromenland. De 16-jarige bleek ongedeerd te zijn. Hij verklaarde tegenover de politie zo moe te zijn geworden dat hij in slaap was gevallen op een plek die hij zich niet meer kon herinneren. Ook zei hij niets te hebben gemerkt van de trein die over hem heen reed. De jongen is na het ongeval veilig thuis gebracht door de politie.

Tour de France: Uitslag 1e Etappe

Icoon Tour de FranceJimmy Casper heeft verrassend de eerste etappe in de Tour de France gewonnen. De Fransman bleef Robbie McEwen en Erik Zabel voor in een massaspurt. George Hincapie is de nieuwe geletruidrager.

De eerste etappe ging van Straatsburg naar Straatsburg en onderweg lag slechts ťťn colletje van de vierde categorie. Al na vijftien kilometer ontstond de vlucht van de dag. Wegmann, Portal, Extebarria, Augť, Vaugrenard, Beneteau en Sprick kregen echter geen vrijgeleide: hun maximale voorsprong bedroeg ongeveer vijf minuten. Op acht kilometer van de meet was de samensmelting een feit.

De voorbereiding op de sprint verliep zeer ongestructureerd. Daarvan wist Jimmy Casper optimaal te profiteren. De renner van Cofidis troefde McEwen en Zabel nipt af. Favoriet Tom Boonen eindigde pas als dertiende. Dankzij bonificatieseconden is Hincapie de nieuwe geletruidrager. Hushovd liep tijdens de sprint een gapende wond op na in aanraking te zijn gekomen met een attribuut van een toeschouwer.

Morgen ligt de aankomst in het Luxemburgse Esch-sur-Alzette. Op dertien kilometer van de streep ligt de top van de CŰte de Volmerange-les-Mines, een echte kuitenbijter. De finale is sowieso lastig; een nieuwe massasprint is verre van zeker. Dinsdag verwelkomt Nederland na tien jaar de Grande Boucle als de streep getrokken is in Valkenburg.


Uitslag 1e etappe
1. Jimmy Casper (Fra) 4.10.00
2. Robbie McEwen (Aus) z.t.
3. Erik Zabel (Dui) z.t.
4. Daniele Bennati (Ita) z.t.
5. Luca Paolini (Ita) z.t.

Klassement:
1. George Hincapie (USA) 4.18.15
2. Thor Hushovd (Noo) 0'02"
3. David Zabriskie (USA) 0'06"
4. Sebastian Lang (Dui) 0'06"
5. Alejandro Valverde (Spa) 0'06"


Een uitgebreid verslag van de 1e etappe lees je op de speciale Toursite van FOK!.

MotoGP : Pedrosa wint met overmacht

Met overmacht heeft Dani Pedrosa de MotoGP-race op het circuit van Donington gewonnen. De Spanjaard had op de finishlijn bijna vier seconden voorsprong op de met een polsblessure rondrijdende Valentino Rossi, die de eveneens geblesseerde Marco Melandri net achter zich wist te houden.

Casey Stoner en Kenny Roberts jr. wisten lang in het spoor van Rossi en Melandri te blijven, met een vierde en vijfde plaats zetten ze een prima prestatie neer. Kampioenschapsleider Nicky Hayden deed slechte zaken door pas als zevende over de streep te komen.

John Hopkins, die van pole was gestart, viel zoals zo vaak in de loop van de race terug. De Suzuki-coureur moest uiteindelijk genoegen nemen met de achtste plaats. Loris Capirossi bleek nog veel last te hebben van zijn bij de Spaanse Grand Prix opgelopen blessures en kwam niet verder dan de negende plaats.

Uitslag MotoGP

#coureurteamachterstand
1Dani PedrosaRepsol HondaTeam-
2Velentino RossiCamel Yamaha Team+3,864
3Marco MelandriFortuna Honda+4,016
4Casey StonerHonda LCR+5,776
5Kenny Roberts Jr.Team Roberts+9,596

Jorge Lorenzo won de 250cc-race. De Spaanse Aprillia-coureur bleef Alex de Angelis uit San Marino een dikke zes seconden voor.

Lorenzo domineerde de hele wedstrijd en zijn tegenstanders konden geen enkele keer aan de ontketende Spanjaard tippen. De Angelis bleef in de strijd om de tweede plaats de Japanner Hiroshi Aoyama een seconde voor. De leider in het wereldkampioenschap, Andrea Dovizioso, bereikte 23 seconden na Lorenzo de streep en heeft nu in de strijd om het kampioenschap slechts ťťn punt voorsprong op de jonge Aprillia-coureur.

Uitslag 250CC

#coureurteamachterstand
1Jorge LorenzoFortuna Aprilia-
2Alex de AngelisMaster - MVA Aspar Team+6,257
3Hiroshi AoyamaRed Bull KTM GP 250+7,366
4Roberto LocatelliTeam Toth+14,788
5Hector BarberaFortuna Aprilla+20,341

De 125cc-race op het circuit van Donington werd gewonnen door Alvaro Bautista. De Spanjaard had op de finishlijn een voorsprong van 3,5 seconden op het achtervolgende duo Mika Kallio en Mattia Pasini.

Alleen in de eerste ronde had de van pole positie gestarte Bautista het even moeilijk en zag enkele collega's voorbijkomen. Maar de coureur van Aprilia stelde snel daarna orde op zaken en nam de leiding weer over. Halverwege de race had Bautista een voorsprong van 4,5 seconden en was al duidelijk dat zijn eerste plaats niet meer in gevaar zou komen.

Mika Kallio en Mattia Pasini maakten er een mooi gevecht voor de resterende podiumplaatsen van. Meerdere keren wisselden beide coureurs van plaats, maar uiteindelijk kwam de meer geroutineerde Kallio na een knappe inhaalactie in de laatste bocht als tweede over de finish.

Uitslag 125cc

#coureurteamachterstand
1Alvaro BautistaMaster - MVA Aspar Team-
2Mika KallioRed Bull KTM GP 125+3,454
3Mattia PasiniMaster - MVA Aspar Team+3,499
4Hector FaubelMaster - MVA Aspar Team+14,869
5Sergio GadeaMaster - MVA Aspar Team+17,032

Casper winnaar eerste etappe

De eerste etappe is verrassend door Jimmy Casper gewonnen. De gele trui-drager Thor Hushovd werd verwond in de eindsprint en moest zijn gele trui afstaan aan George Hincapie, die eerder twee bonifactiesecondes had binnengesprokkeld.

Een groep van zeven renners had de eer om de eerste kopgroep van de Tour de France te zijn. Fabian Wegmann, Nicolas Portal, Unai Etxebarria, Walter Benneteau, Matthieu Sprick, Stťphane Auge en BenoÓt Vaugrenard namen deel in deze ontsnapping. De kopgroep behield lang een voorsprong van ruim 4 minuut 30 op het peloton. Vaugrenard pakte de eerste bonifactiesecondes in een tussensprint, waardoor hij de witte trui overnam van Joost Posthuma.

De eerste krachtsinspanning voor de bolletjestrui werd gewonnen door Fabian Wegmann. Op de CŰte de Heiligenstein had hij weinig moeite om daar als eerste over de streep te komen. Vanaf 70 kilometer voor de finish begonnen de sprintersploegen zich van voren te roeren. Credit Agricole voor gele trui-drager Hushovd kreeg ondersteuning van Davitamon Lotto (McEwen), Quickstep (Boonen) en zelfs ook van Team Milram (Zabel). De voorsprong slonk naar onder de twee minuten, toen het parcours een uitstapje naar Duitsland maakte.

Gecontroleerd voltooide de peloton de achtervolging op zes renners van de kopgroep. Van het oorspronkelijke zevental ging Walter Benneteau ervandoor in een ultieme poging voor te blijven. Ondanks zijn krachtinspanningen werd de renner van Bouygues Telecom ingerekend rond de Frans-Duitse grens. George Hincapie pakte in Kehl nog twee bonificatiesecondes, die later voor hem erg van belang zouden zijn.

In razende vaart stormde het peloton Straatsburg in. Tom Boonen kwam in de eindsprint te vroeg op kop. Tot ieders verbazing spurtte Cofidis-renner Jimmy Casper naar de eindoverwinning voor Robbie McEwen en Erik Zabel. De Franse coureur gold lang als een sprinttalent, maar kon nooit een grote overwinning binnenhalen. Gele trui-drager Thor Hushovd sneed zich in de laatste meters van de sprint aan een kartonnen promotiehand, waardoor veel bloed zichtbaar werd. Door de negende plek in de eindsprint raakt hij de gele trui kwijt aan George Hincapie, die dus attent had gekoerst bij de laatste tussensprint.

Thor Hushovd liggend op de grond met veel bloed

Uitslag eerste etappe Straatsburg - Straatsburg (184,5 km)

#CoureurPloegTijd
1.Jimmy Casper (Fra)COF4:10.00
2.Robbie McEwen (Aus)DVLz.t.
3.Erik Zabel (Dui)MRMz.t.
4.Daniele Bennati (Ita)LAMz.t.
5.Luca Paolini (Ita)LIQz.t.
6.Isaac Galvez (Spa)CEIz.t.
7.Stuart O'Grady (Aus)CSCz.t.
8.Bernhard Eisel (Oos)FDJz.t.
9.Thor Hushovd (Noo)C.Az.t.
10.Oscar Freire (Spa)RABz.t.
11.Peter Wrolich (Oos)GSTz.t.
12.Inaki Isasi (Spa)EUSz.t.
13.Tom Boonen (Bel)QSIz.t.
14.Francisco Ventoso (Spa)SDVz.t.
15.Robert Hunter (ZAf)PHOz.t.
16.Laurent Brochard (Fra)BTLz.t.
17.Jerome Pineau (Fra)BTLz.t.
18.Philippe Gilbert (Bel)FDJz.t.
19.Carlos da Cruz (Fra)FDJz.t.
20.Fred Rodriguez (VS)DVLz.t.

Call of Duty 3 in beweging

Enige tijd geleden werd Call of Duty 3 aangekondigd voor de Wii, PlayStation 3, Xbox 360 en PSP. De game neemt je wederom mee naar de slagvelden van Europa en je mag onder andere Parijs bevrijden en in NormandiŽ het de Duitsers lastig maken.

Er is een filmpje verschenen met gameplay beelden en een interview met de makers van het spel. Je kunt de youtube versie van het filmpje hieronder bekijken of een betere versie van het filmpje hier. De beelden zijn van de PlayStation 3-versie van het spel.


In-game reclame voor Webzen games

Massive, een bedrijf gespecialiseerd in in-game adverteren, heeft een deal gesloten met de Koreaanse publisher Webzen om de advertenties in twee van hun aankomende games, APB en Huxley, te verzorgen. Massive, dat recent is overgenomen door Microsoft, zet hierdoor zijn eerste stappen in de Aziatische markt.

"As a premier global online games company, Webzen is dedicated to providing a realistic experience for our gamers," zei Nam Ju Kim, CEO van Webzen Inc. "The combination of Webzen's global marketing know-how and Massive's unprecedented in-game advertising experience ensures we are delivering the highest level of quality to gamers."

Webzen sluit zich aan bij een lange lijst van Massive partners. Vele bekende gamesbedrijven zoals Atari, Codemasters en Konami zijn al op deze lijst terug te vinden en proberen door in-game advertenties extra geld te verdienen met hun games. Meer over reclame in games kun je lezen in het speciale dossier dat hierover geschreven is.Huxley

Hoogste spoorlijn ter wereld naar Tibet

Icoon Vervoer In China is de hoogste spoorlijn ter wereld geopend, die de Tibetaanse hoogvlakte doorkruist. De nieuwe spoorlijn loopt van Oost-China naar de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. De spoorlijn is 1140 kilometer lang, loopt door 5000 meter hoge bergpassen en gaat door gebieden waar de grond het hele jaar door bevroren is. De treinen die rijden op het traject zijn speciaal ontworpen om hoog in de bergen te kunnen rijden. Zo zijn de wagons net als een vliegtuig afgesloten om hoogteziekte te voorkomen. De spoorlijn is mede aangelegd om Tibet meer deel uit te laten maken van de rest van China.

De communistische regering van China vindt de spoorlijn een geweldige prestatie van het Chinese volk en een wonder in de geschiedenis van alle spoorwegen in de wereld. De arbeiders moesten zuurstof in flessen meenemen toen ze de spoorlijn aan het aanleggen waren. Tibet is een gebied met een eigen Tibetaans boeddhistisch volk. De Chinese regering zegt het arme gebied te willen ontwikkelen en daarom is er volgens hen een aansluiting nodig naar het rijkere oosten. Het is nu mogelijk om met een trein uit Beijing rechtstreeks naar Tibet te reizen.

Tegenstanders zijn bang dat alleen de rijkere Chinezen voordeel hebben van de spoorlijn. Ze denken dat meer Chinezen naar Tibet zullen verhuizen, waardoor de boeddhistische samenleving en cultuur verder zullen vervagen. Ook kan het slecht zijn voor de ongerepte natuur in het gebied. Drie actievoersters uit de Verenigde Staten, Canada en Groot-BrittanniŽ werden aangehouden toen ze bij het centraal station van Beijing een spandoek toonden met de tekst: 'De Chinese Tibet-overweg, ontworpen om te vernietigen'. Ook elders in de wereld bij Chinese ambassades waren protestacties.

De Chinese staatspers vindt deze actievoerders hypocriet. "Het zijn hypocrieten die willen dat Tibet onderontwikkeld blijft. Waarom zou Tibet zich niet net als de rest van de wereld ontwikkelen?", zo stelt het persbureau. Ze gaan ervan uit dat de toeristenopbrengsten in Tibet zullen verdubbelen en dat goederentransport naar het gebied 75 procent goedkoper wordt. China wilde al tientallen jaren een spoorlijn naar Tibet bouwen, maar vroeger waren de technische mogelijkheden niet beschikbaar.

Het Chinese leger viel Tibet in 1950 binnen. China claimt dat Tibet al eeuwen bij China hoort, maar eigenlijk was Tibet een groot deel van de tijd onafhankelijk. Sinds China het gebied in bezit heeft wordt het boeddhisme onderdrukt en zijn vele monniken gedood, gemarteld of gevlucht. Inmiddels telt Tibet meer Chinezen dan Tibetanen.

Icoon Vervoer
De spoorlijn. Meer foto's in het topic in PTA

Tropische Trailer Anno 1701

Liefhebbers van city building games gaan een mooie tijd tegemoet. Binnenkort mogen zij maar liefst vier games met Romeintjes, een remake van Settlers 2 en het derde deel van de Anno reeks tegemoet zien. Anno 1701 verandert niks aan het principe van de vorige twee games. Nog steeds begin je met ťťn boot en een handjevol CaraÔbische eilanden. Het is de bedoeling dat je een mooie locatie uitkiest om een dorpje te stichten en deze dan uitbouwt tot een welvarende, blije stad. De focus ligt op het bouwen en het managen, maar de interactie met andere volkeren, al dan niet agressief, is nog steeds van groot belang.

IGN heeft een preview geplaatst van het spel. Hieruit wordt duidelijk dat de makers proberen een grafische interface te implementeren. Ze vinden dat veel city build games te vaak tabelletjes en grafieken gebruiken. Een belangrijke manier om dit te bereiken zijn de uitgebreide animaties van je onderdanen. Als je mensen vrolijk zijn, doen ze vrolijke dingen. Ze gaan rustig naar het werk, doen de was en kindertjes zullen lachend op straat spelen. Is het wat minder koek en ei, zullen je citizens zich tegen je keren. Dit kan variŽren van het in elkaar meppen van je ambtenaar tot rellen waarbij je halve stad in rook opgaat.

Een andere leuke feature zijn de natural disasters, bekend van de Sim City games. Vulkanen smelten je bewoners vast aan hun huizen en twisters laten sporen van vernietiging achter. Veel van deze aspecten zijn te zien in deze trailer (exclusief bij IGN).

De game wordt eind oktober verwacht.


ArgentiniŽ wil Pekerman niet kwijt

De meeste Argentijnse voetbalsupporters hopen dat Josť Pekerman zich bedenkt en toch aanblijft als bondscoach van ArgentiniŽ. Dit blijkt uit polls in verschillende Argentijnse kranten.

Afgelopen vrijdag zei Pekerman dat hij als bondscoach opstapt nadat ArgentiniŽ in de kwartfinale, na het nemen van strafschoppen, door Duitsland werd uitgeschakeld.

Uit een enquÍte van de Argentijnse krant La Nacion blijkt dat 75 procent van de ondervraagden wil dat Pekerman aanblijft. Uit polls van de kranten Clarin en Ole komt een vergelijkbaar resultaat. Als Pekerman niet op zijn beslissing terugkomt, wil een meerderheid van de ondervraagden dat Carlos Bianchi de nationale ploeg onder zijn hoede neemt.

Pekerman is sinds september 2004 bondscoach van zijn land. Daarvoor leidde hij de jeugdploeg van ArgentiniŽ in 1995, 1997 en 2001 naar de wereldtitel.

Amerikaanse analisten over PS3

Hij is nog niet eens op de markt, maar toch heeft de PS3 het in de pers al zwaar te verduren gehad. Zoals bekend is vooral de prijs een heikel punt voor veel mensen. Een groep analisten uit San Diego met de naam DFC Intelligence doet hier nog een schepje boven op. Zij vinden het namelijk een plausibel scenario dat Sony niet alleen haar leidende positie verliest, maar zelfs als laatste zou kunnen eindigen in de aankomende console generatie.

Sony heeft de prijs van de PS3, die op $600 ligt, verdedigd door te zeggen dat het eigenlijk een koopje is voor de hardware die het apparaat bevat. DFC redeneert echter dat 90% van de consumenten weinig interesse heeft in iets als Blu-Ray, en slechts een kleine minderheid de toegevoegde waarde in zal zien van de niet game-gerelateerde audio-visuele mogelijkheden die de PS3 te bieden heeft.

DFC gebruikt de volgende vergelijking om Sony's huidige strategie te omschrijven. Het is alsof Coca-Cola niet alleen met een nieuwe formule zou komen, maar tegelijkertijd ook zou overstappen van de productie van frisdrank voor de massa naar de productie van wijn voor fijnproevers. Er is uiteraard wel een markt voor een apparaat zoals de PS3, met zijn uitgebreide mogelijkheden, maar hier zitten weer twee mankementen aan volgens DFC. Ten eerste mik je opeens op een heel andere groep consumenten en ten tweede is deze groep vele malen kleiner dan de middenklasse die ook grotendeels werd bereikt met de PS2.

DFC zegt dat een launchprijs van $600 op zich nog wel kan, maar dat Sony dan toch binnen een jaar drastische prijsverlagingen zal door moeten voeren om de PS3 met de feestdagen van 2007 massaal aan de man te brengen. En zelfs als Sony dit allemaal perfect zou uitvoeren, is het volgens DFC niet ondenkbaar dat we over twee jaar een nieuwe marktleider op de console- markt hebben.

FIFA laat Duitse spelers voorlopig onbestraft

De FIFA zal voorlopig geen disciplinaire maatregelen tegen Duitse spelers nemen naar aanleiding van de vechtpartij na afloop van de kwartfinale tegen ArgentiniŽ. Dat heeft de wereldvoetbalbond zondag bekend gemaakt.

Door de belissing van de FIFA heeft bondscoach JŁrgen Klinsmann dinsdag de beschikking over zijn volledige selectie voor de halve finale tegen ItaliŽ.

Nadat de Duitse doelman Jens Lehmann de beslissende penalty van Esteban Cambiasso stopte, vlogen spelers en begeleiders van beide ploegen elkaar in de haren. "Wij zijn nog bezig met het onderzoek. Het is niet duidelijk of we mensen zullen bestraffen," aldus FIFA-woordvoerder Markus Siegler.

Cristiano Ronaldo ontkent ruzie met Rooney

Cristiano Ronaldo heeft geen ruzie met Wayne Rooney. Op de website van hun club Manchester United heeft de Portugese aanvaller ontkent dat hij de spits van Engeland een rode kaart heeft aangesmeerd gisteravond.

Ronaldo meldde zich zaterdag direct bij scheidsrechter Horacio Elizondo toen Rooney zijn voet tussen de benen van Ricardo Carvalho had geplaatst. Rooney duwde daarop Ronaldo weg omdat hij dacht dat de Portugees de Argentijnse scheidsrechter probeerde te overwegen een kaart te trekken.

Ronaldo zegt dat hij enkel de scheidrechter heeft verteld dat Rooney een overtreding had begaan. "Ik heb niet gezegd dat hij hem rood moest geven. Wayne is mijn vriend en we spelen bij dezelfde club. De Engelse pers stelt dat de scheidsrechter Wayne een rode kaart gaf omdat ik daar om vroeg, maar dat is absoluut niet waar," aldus Ronaldo

Verkrachting blijkt overspel

Icoon BizarIn de Noord-Italiaanse stad Piacenza heeft een man vier tegenslagen tegelijk moeten verwerken. Hier het bizarre verhaal van een jongeman.

"Ik ga even vlug sigaretten halen", had de jonge Marokkaan gezegd toen hij zijn vrouw in de woning van een goede vriend achterliet. Toen hij even later terugkwam, hoorde hij harde schreeuw-geluiden uit het huis komen. Hij belde verschillende malen aan, maar er werd niet opengedaan. Door het geschreeuw werd hij bang dat zijn vrouw weleens kon worden verkracht. Daarop besloot de bezorgde jongeman de politie erbij te roepen. Ook de brandweer kwam ter plaatse.

Nadat ook de agenten het geschreeuw hoorden, beukten zij de deur van het huis open, en troffen er vrouw en vriend in bed aan. "Welke verkrachting?", vroeg de dame verrast. "Hij beviel me en toen is het gewoon gebeurd". Naast dat zijn 'vriend' en (mogelijk toekomstige ex-)vrouw hem 'hebben genaaid', moet de arme man ook een bekeuring betalen voor het onterecht optrommelen van de politie. Tot slot van dienst heeft zijn 'goede vriend' nog een aanklacht tegen hem ingediend. Hij wil namelijk zijn vernielde deur hersteld zien.

[DTM] EkstrŲm wint op Brands Hatch

Mattias EkstrŲm heeft op Brands Hatch de vierde race in de DTM op zijn naam geschreven. Voor de Zweedse kampioen van 2004 was het de eerste race die hij won in 2006. Bernd Schneider nam, door zijn derde plaats, de leiding in het kampioenschap weer in handen.

Tom Kristensen, die vanaf pole vertrokken was, leek onbedreigd op de overwinning af te stevenen. Maar zeventien ronden voor het eind moest de Deen de strijd staken, toen de wielophanging van zijn Audi het begaf. Hierdoor kwam de Engelsman Jamie Green aan de leiding te liggen, maar de Mercedes-coureur hield dat slechts enkele ronden vol. Na een grove stuurfout kwam Green in het gras en Mattias EkstrŲm nam de leiding over. Door de late tweede pitstop van de Zweed waren zijn banden beter en kon hij onbedreigd de winst pakken. EkstrŲm wist in veertien ronden zelfs nog bijna zes seconden voorsprong te nemen.

Nederlander Jeroen Bleekemolen reed zijn eerste race voor het team van Dr. Colin Kolles uit. Bleekemolen deed het met de veertiende plaats niet slechts, en was zelfs de beste van de vier auto's van 2004.

Vrevok trekt zich terug uit eredivisie

De Nieuwegeinse volleybalclub Vrevok heeft besloten hun herenteam terug te trekken uit de eredivisie. De kampioen van 1999 slaagt er niet in om een representatief team op de been te brengen.

Vrevok slaagde er afgelopen seizoen met veel moeite in om zich te handhaven in de eredivisie, maar kende weinig geluk op de transfermarkt. Zo waren onder andere oud-internationals Schuil en Nummerdor niet geinteresseerd in een overstap naar Vrevok.

Uiteindelijk hebben de Nieuwegeiners dan maar besloten om hun team terug te trekken uit de eredivisie.

Crewwisselingen juni

Afgelopen maand zijn er weer wat wisselingen geweest in de crew van FOK!sport.

We kregen nieuwe bloed in de sportcrew te weten Frenkmeister en RedFever007. En vooral RedFever draait al lekker mee. Ook kwam ElmarO weer terug om mee te werken aan de WK-site. We moesten daarintegen afscheid nemen van TJDoornbos, maar die laatste weet de submit goed te vinden.

De nieuwelingen veel succes, en TJDoornbos, bedankt voor alle tijd die je hebt gestoken in FOK!sport. Lijkt het je ook leuk om mee te werken aan FOK!sport, stuur een mailtje naar sport@fok.nl

Samurai Warriors 2 komt naar de 360

Koei heeft onlangs de eerste screenshots van Samurai Warriors 2 voor de Xbox 360 online gezet. Het spel belooft weer dicht bij de traditionele hack and slash gameplay te blijven, net zoals de talloze eerdere Samurai- en Dynasty Warriors spellen. Veel vijanden dus, die je met combo's en magie van je af moet slaan.

Wel nieuw aan deze 360 versie is de Xbox live mode, waarbij je voor het eerst online het tegen vrienden op kunt nemen, en je gebieden moet veroveren met je legers.

De release van Samurai Warriors 2 staat gepland voor augustus 2006 in Japan.'Ark van Noach gevonden'

Icoon AlgemeenHet is mogelijk "de grootste vondst voor zowel geschiedenis en archeologie als voor het christendom". Zo beschrijft een groep enthousiaste Amerikanen uit Texas hun vondst. Op een hoogte van bijna 1000 meter boven zeeniveau vonden zij een object van zo'n 120 meter lang, dat "veel weg heeft van een schip".

De Texanen denken dat ze hiermee de resten hebben gevonden van 'de ark van Noach'. Zowel christenen als moslims menen dat God aan Noach de opdracht had gegeven om een ark te bouwen, omdat Hij al het leven op aarde - wegens hun onrechtvaardigheid en ongeloof - zou vernietigen (middels een grote zondvloed). Noach bouwt de ark, en neemt van alle dieren een paar aan boord. Nadat hij met zijn vrouw en kinderen aan boord is gegaan, komt er een grote vloed die alles vernietigt. Na veertig dagen ronddobberen zendt Noach een duif uit om te zien of er al ergens land is. De duif keert terug met een olijftak. Uiteindelijk strandt het schip, en doet God een regenboog ontstaan, als teken dat er nooit meer een zondvloed zal plaatsvinden.

"Meer dan duizenden mensen hebben de laatste eeuw al gezocht naar de ark. Als we ook maar een greintje bewijs kunnen vinden dat de ark echt heeft bestaan, dan zullen misschien tienduizenden mensen zeggen: 'Dan is misschien de rest van de bijbel ook waarheid', aldus een Amerikaanse zakenman die meezocht. Hij zegt dat het gevonden versteende hout veel lijkt op een schip. "Maar hoe komt een schip op 1000 meter boven de zeespiegel?"

Overigens is de vindplaats van het schip ergens anders dan waar de meesten het verwachten, namelijk in Iran. Tot nu toe werd aangenomen dat de ark aan de grond zou zijn gelopen op de berg Ararat in Turkije.

Met dank aan Haviksvrouwe voor de submit.

Tour de France ook met Google Earth te volgen

De Tour de France is nu ook live te volgen met Google Earth. Met een speciale plugin, die hier te downloaden is, kun je de hele route van boven volgen van deze Tour-editie.

Google Earth is een programma van Google, waarmee elke plek van de wereld via satellietfoto's van bovenaf te zien is. Het programma zelf kan overigens hier worden gevonden. Met behulp van de plug-in, worden de routes van de etappes afgebeeld in Google Earth en het is zelfs mogelijk de huidige positie van het peloton te volgen. Niet elk deel van Frankrijk staat even scherp en gedetailleerd op de foto, maar de finish naar Valkenburg bijvoorbeeld is wel weer meter voor meter te volgen.

OekraÔne groots onthaald bij thuiskomst

De voetbalselectie van WK-debutant OekraÔne is gisteren groots onthaald bij terugkeer in eigen land. Vrijdag ging de ploeg van bondscoach Oleg Blochin in de kwartfinale met 3-0 ten onder tegen ItaliŽ.

Honderden voetbalfans wachtten de spelers en technische staf op bij de luchthaven van Kiev. "Blijkbaar hebben we zo'n ontvangst verdiend", zei middenvelder Andrej Goessin. Joeri Pavlenko, de OekraÔense minister van sport, onderscheidde alle selectieleden vanwege hun 'grote verdienste voor de sport'.

Engelse kranten beschimpen Eriksson en Rooney

De Engelse kranten zijn zondag eensgezind in hun mening over de uitschakeling van hun land op het WK tegen Portugal. Bondscoach Sven-Goran Eriksson en aanvaller Wayne Rooney worden het ergst beschimpt.


"Rooney is slachtoffer van zijn eigen ontstuimigheid", aldus de Guardian naar aanleiding van de rode kaart voor de spits. "Hij moet nog veel leren. Al ligt voor hem een glansrijke carriŤre in het verschiet."

The Times geeft bondscoach Eriksson de schuld van de uitschakeling. "We zijn verlost van de man die van het Engelse team een 'lange ballen-sekte' maakte. Het Engelse volk hoeft zich niet langer te schamen. Eriksson heeft cruciale fouten gemaakt."

De Times vindt dat niet Rooney, maar de Portugees Cristiano Ronaldo zich misdroeg tijdens de wedstrijd. "Hij heeft ons tweemaal bedrogen". Daarmee doelde de krant op de bijna smekende manier waarop Ronaldo de scheidsrechter vroeg om een rode kaart voor Rooney. Even later benutte hij tevens de beslissende penalty.

[Historie] Tour de Dopage 1998

Het moest dan eindelijk eens gebeuren met Richard Virenque. De berggeit en hoop op Frans succes zou de Tour de France moeten winnen. Met een sterke Festina-ploeg verscheen hij in 1998 aan de start in Dublin met als doel weer een Fransman op de hoogste trede van het schavot te laten eindigen. Het werd echter een heel ander schavot voor Virenque en zijn ploeggenoten.

Al voordat er een kilometer gekoerst was, begon het dopingschandaal van 1998 op te borrelen. Willy Voet, een Belgische verzorger van de Festina-ploeg, werd op weg naar Dublin aangehouden aan de Belgisch-Franse grens met een auto bomvol EPO. De hoeveelheid EPO was genoeg om de hele ploeg te voorzien tijdens drie weken Tour de France. Volgens Voet was de EPO echter bedoeld voor eigen gebruik, maar later gaf de verzorger toe dat hij de EPO in opdracht van ploegleider Bruno Roussel had ingekocht.

Na afloop van de zesde etappe wordt geschiedenis in de Tour geschreven. Voor het eerst wordt een gehele wielerploeg uit de koers genomen worden. Tour-directeur Jean-Marie Leblanc besloot tot het uitsluiten van Festina omdat ‘de moraliteit van de Tour en de ethiek van de sport’ in het geding waren. “Het is een grap die getuigt van slechte smaak ůf het is een bananenschil om ons te laten uitglijden”, meldde Roussel toen nog volhoudend in zijn onschuld, maar later gaf de ploegleider toe dat de hele ploeg wist dat er stelselmatig naar de verboden middelen gegrepen werd. Richard Virenque was ontroostbaar en verliet huilend de persconferentie op weg naar zijn hotel. Zijn droom op Tourwinst was om zeep geholpen. De Fransman heeft tot op de dag van vandaag ontkend doping te hebben gebruikt.

Richard Virenque huilt

Meteen daaropvolgend breidt het dopingschandaal zich uit. Een Franse krant onthult dat in maart een TVM-auto in de buurt van Reims met eveneens EPO is gevonden. Op 23 juli wordt ploegleider Cees Priem samen met twee anderen opgepakt. Zelf beweren ze dat de EPO bestemd was voor nierpatiŽntjes in een kinderziekenhuis in Moskou. Na een half jaar vast te hebben gezeten, wordt Cees Priem samen met teamarts Andrei Michailov schuldig bevonden aan het invoeren van verboden middelen en het aanzetten tot dopinggebruik.

Ondertussen werd de verontwaardiging groter en groter. De Tour-karavaan is het absoluut niet eens met het optreden van de Franse justitie. Jeroen Blijlevens, toen koersend voor TVM, vraagt zich af waarom er nu pas actie genomen wordt: “Waarom gebeurt dit niet voor de Tour of na de Tour? Omdat ze Festina niet als enige willen laten bloeden. We zijn toch in Frankrijk, of niet soms.” Op 29 juli worden de TVM-renners van hun bed gelicht. Ze worden in het ziekenhuis uitgebreid gecontroleerd. Na het bloed-, urine- ťn haaronderzoek liggen de coureurs pas tegen twaalven op hun bed.

Het peloton besluit te gaan staken

Het peloton heeft er behoorlijk de pest in en laat ook van zich gelden in de 17e etappe naar Aix-les-Bains. De rugnummers gaan af, de renners zijn in staking en de gehele etappe wordt in wandeltempo verreden. De TVM-renners krijgen de ‘eer’ om als eerste over de streep te komen. Later zouden ze in een etappe naar Zwitserland afstappen en vanuit daar terug naar huis vliegen. De Spaanse wielerploegen wilden eveneens niet langer deelnemen en gaven ook massaal op, zodat er op het laatst sprake is van een gedevalueerde Tour de France. Maar 96 renners kwamen aan in Parijs.

De TVM-ploeg 'wint' de wandeletappe naar Aix-les-Bains

Je zou haast vergeten hoe spetterend deze Tour-editie was naast dit dopingschandaal. Jan Ullrich kwam na de eerste tijdrit in het geel terecht en was na de PyreneeŽn nog steeds de leider in het algemeen klassement. Marco Pantani maakte echter grote indruk door de rit naar Plateau de Beille winnen en zou in de Alpen pas zijn grote slag slaan door ook de rit naar Les-Deux-Alpes te winnen. Jan Ullrich komt op een achterstand van zo’n negen minuten binnen en moet de gele trui afstaan aan het olifantje. Toch zal deze tour altijd bekend staan als de Tour de Dopage, waarbij vooral Festina en TVM een hoofdrol speelden. Zij zullen overigens heus niet de enigen zijn, die zich eind jaren ’90 bezondigen aan het snoepen uit de snoeppot. Het blijft natuurlijk speculeren, maar een blik op het algemeen klassement van 1998 geeft aan dat er wel bijzonder veel ‘verdachte’ renners in de top te vinden zijn.

Nummer ťťn Marco Pantani is altijd gedurende zijn carriŤre omstreden geweest. Zo werd er een injectiespuit met insuline gevonden in het jaar 2000 en was ook meerdere malen zijn hematocrietwaarde te hoog. Later in zijn carriŤre werd hij met roze trui uit de Giro gezet. De tweede plek was voor Jan Ullrich, die nu een hoofdrol speelt in de Spaanse dopingzaak. Nummer drie Bobby Julich schijnt volgens oud-coureur Philippe Gaumont eind jaren 90 vaak samen met zijn Cofidis-ploeg doping hebben gebruikt. Christophe Rinero, de nummer vier en eveneens Cofidis, is een typische eendagsvlieg (winst in het bergklassement) geweest. Momenteel rijdt hij anoniem rond bij Saunier Duval en heeft sinds 1998 geen enkele spraakmakende zege geboekt.

Om te zeggen dat Michael Boogerd, die zeer knap vijfde werd, (door al deze speculatie) de Tour de France van 1998 had moeten winnen gaat veel te ver natuurlijk. Toch kun je er niet om heen dat eind jaren ’90 het bedrog in het wielrennen erg groot lijkt te zijn. Of dat nu in 2006 nog steeds het geval is, is moeilijk te zeggen. Kon Jeroen Blijlevens vroeger nog met "ik ben nooit gepakt" wegkomen, tegenwoordig is een vaag gerucht al voldoende om geschorst te worden. Hoe het verder zal lopen met het Spaanse dopingschandaal, blijft een raadsel. Het onderste is immers nog steeds niet uit de kan gehaald. Dat Spaanse dopingnetwerk is toch echt niet het enige netwerk? Wie zijn die 150 andere atleten, waarvan bloedzakjes zijn gevonden? Gaan er nog meer coureurs uit de Tour de France genomen worden? Allemaal vragen, waar wellicht de komende drie weken nog een antwoord op zal volgen.

'Osim nieuwe bondscoach Japan'

Ivica Osim (65) wordt waarschijnlijk de nieuwe bondscoach van Japan. De 65-jarige ServiŽr volgt Zico op.

Sinds 2003 coacht Osim de gerenommeerde Japanse club JEF United. Probleem is dat zijn contract pas in januari 2007 afloopt. Volgens de krant Sports Nippon zal Osim desondanks na afloop van het WK een verbintenis bij de nationale bond ondertekenen. Eerder fungeerde Osim als bondscoach van JoegoslaviŽ, waarmee hij tijdens het WK van 1990 de kwartfinales haalde. Japan beleefde een teleurstellende mondiale met een laatste plaats in poule F.

Beckham aanvoerder af

David Beckham heeft er voor gekozen om afstand te doen van de aanvoerdersband van het Engelse team. De 31-jarige Beckham (94 caps) blijft nog wel international, maar vindt na de uitschakeling dat het tijd is dat er een nieuwe man aanvoerder wordt.

Beckham: "We stappen met coach Steve McLaren een nieuw tijdperk binnen. Dat is een mooi moment om de aanvoerdersband aan iemand anders te geven."

Straf voor Liuzzi en Rosberg

De coureurs Nico Rosberg en Vitantonio Liuzzi zijn door de wedstrijdleiding van de Grand Prix van de Verenigde Staten bestraft.

Rosberg kreeg de straf omdat de jonge Duitser zich tijdens de kwalificatie vergat te melden bij FIA, waar het gewicht van zijn auto gemeten moest worden, terwijl Liuzzi de motor van zijn bolide wisselde.

Beide coureurs zullen nu achteraan moeten starten. Voor Liuzzi verandert er weinig, omdat hij tijdens de kwalificatie al de 21e tijd neerzette. Super Aguri F1 is blij met deze straffen, want coureur Franck Montagny schuift hierdoor twee plaatsen op in de startopstelling.

Vermoorde vrouw gevonden in Belgisch bos

BuitenlandsIn BelgiŽ is gisterenmiddag in een bos in de gemeente Oudergem (bij Brussel) het lijk aangetroffen van een vrouw. Een man die zijn hond uitliet, trof het lichaam aan in de struiken. Eerst dacht hij dat er een plastic zak lag. Bij nadere inspectie bleek het om een dood vrouwenlichaam te gaan.

Afgaande op haar kleding gaat de politie er vanuit dat de vrouw terugkwam van een feestje toen ze werd vermoord. Omdat het gezicht van de vrouw compleet stuk is geslagen, valt niet te zien van welke leeftijd het slachtoffer precies is. Rechercheurs gaan voorlopig uit van iemand tussen de 15 en 30 jaar. Ze is vrijwel zeker vermoord in de nacht van vrijdag op zaterdag.

De politie is nu aan het uitzoeken wie de bewuste vrouw is. Ze is waarschijnlijk niet op de vindplaats vermoord, daar er sleepsporen zijn aangetroffen.

Disgaea 2 ook naar Europa

Koei Europe heeft aangekondigd dat Disgaea 2 ook naar Europa zal komen. De releasedate zal ergens in de herfst zijn. Disgaea 2 is een klassieke RPG waarin de karakters op een isometrisch veld geplaatst zijn en per beurt verplaatst mogen worden. Kenmerkend voor de serie is de zwarte humor en de mogelijkheid om te kiezen of je goed of slecht wil spelen. Slecht zijn wordt zelfs aangemoedigd, af en toe moet je voor de Dark Court verschijnen. Dit heeft ook minder leuke consequenties: doe je je slechter voor dan je werkelijk bent dan kun je bestempeld worden als onschuldig, de schande!Verse Xbox 360 shots Marvel: Ultimate Alliance

Van de Xbox 360 versie van de actiegame Marvel: Ultimate Alliance zijn een aantal nieuwe screenshots verschenen. In deze game kun je kiezen uit de verschillende helden uit het Marvel comics universum. Denken moet je dan aan de X-men, Spider-man, Silver Surfer, Fantastic Four en vele anderen. De speler stelt uit deze helden zijn eigen team samen en gaat de strijd aan met allerlei slechterikken.

In de game zal naast een singleplayer modus ook een multiplayer modus bevatten. De speler kan hier kiezen tussen een deatmatch modus of een co-op modus.

Marvel: Ultimate Alliance zal in het 4e kwartaal van dit jaar verschijnen voor PC, PS2, PS3, Xbox, Xbox 360, PSP en Wii.

Vliegtuigbom Purmerend ontmanteld

Icoon Binnenlands In Purmerend is vanochtend met succes een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog verwijderd. Door de ontmanteling werd een gebied van 500 meter rondom de 1900-ponder afgezet en ontruimd. Ongeveer 3700 mensen moesten daardoor gisteravond hun huizen verlaten.

Het kostte de Duik- en Demonteergroep van de Koninklijke Marine maar liefst tien uur voordat de bom uit het gat gehaald kon worden. Het projectiel zal volgende week op zee tot ontploffing gebracht worden.

Door de afgezette veiligheidszone van 500 meter moest ook het treinverkeer rondom Purmerend stilgelegd worden. Zelfs het luchtruim werd afgesloten.

Ondanks de stricte veiligheidsmaatregelen hadden enkele tientallen mensen er bewust voor gekozen om in hun huizen te blijven. Een woordvoerder van de gemeente liet gisteren al weten dat dit gedrag helemaal op eigen risico was. "Als er iets met die mensen gebeurt, kan het zijn dat we uit veiligheidsoverwegingen geen hulpdiensten binnen het afgezette gebied toelaten. Dan gaat de veiligheid van de hulpverleners boven die van de bewoners die er bewust voor kozen hun woning niet te verlaten."

AsteroÔde 'bijna' in botsing met aarde

Icoon ZonnestelselEen asteroÔde met een doorsnee van tussen de 400- en 900 meter zal maandag 'rakelings' langs de aarde scheren. Het object, door astronomen in 2004 ontdekt en door hen 2004 XP14 gedoopt, vliegt langs op slechts 400.000 kilometer afstand. Dat lijkt misschien een flinke misser, maar in ruimtevaart begrippen spreekt men bij deze afstand van een bijna-botsing.

De astroÔde zal ook de maan niet raken. De satelliet van onze planeet staat op ruim 380.000 kilometer afstand van de aarde. "Voor een botsing is het een te kleine asteroÔde en bovendien vliegt zij in een baan verder dan de maan", aldus Tim van Kempen van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA).

Weinig spektakel
De asteroÔde zal niet waarneembaar zijn in Nederland, maar met goede telescopen wťl vanaf de Amerikaanse westkust. De Nederlandse lantaarnpalen, maar ook het feit dat de asteroÔde langsscheert rond onze zonsopgang (om 06:30 Nederlandse tijd is het object het dichtst bij de aarde), zorgen ervoor dat hier weinig te zien zal zijn. "Bovendien vliegt zij heel snel", aldus van Kempen.

De volgende asteroÔde
De inslag van een asteroÔde als 2004 XP14 zou flinke gevolgen hebben voor het klimaat en het milieu. Dat liet Space Expo in Noordwijk weten in een reactie op het naderende object. Op 13 april 2029 wordt de volgende asteroÔde in de buurt van de aarde verwacht. Deze zal op een afstand van slechts 32.000 kilometer overvliegen en is daarmee zelfs met het blote oog waarneembaar.

Met dank aan discomagic voor de submit.

Korgoth of Barbaria

Ik persoonlijk had nog nooit van Korgoth of barbaria gehoord, een soort van Konan the Barbarian, maar dan in tekenfilmvorm en bovendien vele malen grappiger, Korgoth trekt ten strijde tegen de boze tovernaar Specules, en komt daarbij van alles tegen, van mensetende bomen tot reusachtige duiven.

Mocht je nog wat meer willen weten over de personen achter deze nieuwe held, ook dat kan, op Wikipedia staat de nodige info over de mannen (die o.a. bij Spongebob betrokken zijn/waren)

Zelf zien ?
Dat kan via onderstaande linkjes:

Deel1
Deel 2
Deel 3

Dit is de pilot van de serie, nu maar hopen dat er nog vele mogen volgen.

Met dank aan blackmage voor de submit

IsraŽl beschiet kantoor Palestijnse premier

Icoon IsraŽl/Palestina Het IsraŽlische leger heeft eerder vandaag het vuur geopend op het kantoor van de Palestijnse premier Haniya. Er zouden geen gewonden zijn gevallen, maar de schade is groot. Met de aanvallen probeert IsraŽl de vrijlating van een gegijzelde 19-jarige soldaat te bewerkstelligen.

Haniya reageerde met afkeer op de 'krankzinnige' aanval. "Dit is een aanval op een Palestijns symbool. We vragen de internationale gemeenschap en de Arabische Liga om hun verantwoordelijkheid te nemen jegens ons volk en in te grijpen om een einde te maken aan deze agressie."

De afgelopen dagen voerde IsraŽl een grote hoeveelheid aanvallen uit op doelen in de Gazastrook. Daarbij zouden ook doden zijn gevallen, maar vooral de schade aan de infrastructuur zou enorm zijn.

Voorlopig lijken de IsraŽlische acties zonder succes te blijven; de ontvoerde soldaat is nog altijd niet vrijgelaten. Zijn ontvoerders eisen de vrijlating van zo'n duizend gevangenen in ruil voor het leven van de 19-jarige soldaat.

Ronaldo stopt niet als international

Als het aan Ronaldo ligt, blijft hij deel uitmaken van de Braziliaanse voetbalselectie.

"Er is geen enkele reden om te stoppen”, zei de 29-jarige spits zaterdagavond na de uitschakeling van BraziliŽ in de kwartfinale van het WK. Voorafgaande aan die wedstrijd had de spits nog laten doorschemeren plaats te willen maken voor een nieuwe generatie voetballers. "Als de bondscoach kiest voor jongere spelers accepteer ik dat, maar ik blijf beschikbaar."

Ronaldo scoorde in Duitsland drie keer, waardoor hij nu WK-topscorer aller tijden is met vijftien doelpunten. Die goals maakte hij op de WK's van 1998, 2002 en 2006.

Vaticaan: kerkban voor embryonaal stamcellenonderzoek

In het officiŽle blad van het Vaticaan heeft kardinaal Alfonso Lopez Trujillo laten weten dat excommunicatie dreigt voor hen die op welke wijze dan ook meewerken aan embryonaal stamcellenonderzoek. Of het nou om wetenschappers gaat of artsen of vrouwen, allen zullen worden geŽxcommuniceerd (uit de katholieke kerk worden gegooid). Het Vaticaan heeft in de ethische discussie over onderzoek op basis van embryonale stamcellen er dus duidelijk een tandje bijgezet. Volgens de voorzitter van de Pauselijke Raad voor het Gezin is er gťťn verschil met abortus. Wie zich bezondigt aan embryonaal stamcellenonderzoek, krijgt een kerkban om zijn of haar oren.

In BelgiŽ hebben politici en wetenschappers geschokt gereageerd op de uitlatingen van het Vaticaan. Zij zeggen zich echter niet de wet te laten voorschrijven door de gelovige heren uit het Vaticaan. In ItaliŽ vergeleken vooraanstaande onderzoekers het Vaticaan al met de Taliban.

Een aantal landen, waaronder BelgiŽ en Nederland, kent een embryowet. Die wet maakt wetenschappelijk onderzoek op embryonale stamcellen tot op zekere hoogte mogelijk. In de praktijk gaat het vaak om resterende embryo's na een IVF-behandeling. Dat onderzoek moet op termijn leiden tot behandeling van ziekten als Parkinson.

Het Vaticaan is al langer fel gekant tegen welk onderzoek dan ook met embryo's. Ze verwierf daarbij de steun van onder meer de Amerikaanse president George Bush, die embryonaal stamcellenonderzoek volledig verwerpt.

Gewonde bij aanrijding met trein Roosendaal

Icoon Vervoer Bij een ongeluk met een trein op het station van Roosendaal is vanochtend een persoon gewond geraakt. Een internationale trein reed bij het binnenrijden van het station iemand aan.

Door de aanrijding, die rond 10.45 uur plaatshad, rijden de treinen om 12.15 uur nog steeds met vertraging. De oorzaak van het ongeval en de identiteit van het slachtoffer zijn nog niet bekend. Beide zaken zijn nog in onderzoek.

CD: Pet Shop Boys - Fundamental

Hun allergrootste hits stammen weliswaar uit de eighties, nu, twintig jaar later tasten de Pet Shop Boys nog steeds de grenzen van mainstream en camp af. Fundamental heet het nieuwe album, dat ruim een maand geleden verscheen. I'm with Stupid is de eerste single, en daarmee scharen na onder andere Neil Young en Green Day ook de wat kil overkomende boys from the Pet Shop zich achter de kritiek op George Bush, en de manier waarop hun premier Tony Blair zich als Bush' schoothondje gedraagt.

Grygera dupe Italiaans omkoopschandaal

Ajax-verdediger Zdenek Grygera moet mogelijk zijn droom om in ItaliŽ bij een topclub te gaan spelen even aan de kant zetten. Aangezien de clubs die interesse hebben in de Tsjech een rol spelen in het Italiaanse omkoopschandaal dreigt de overgang in het water te vallen.

De Tsjechische zaakwaarnemer van Grygera was in de Engelse media realistisch: "Het Lijkt er nu op dat hij het seizoen bij Ajax zal starten, maar we zullen afwachten of hij vertrekt of nog een seizoen in Amsterdam blijft."

"We hebben contact met enkele Italiaanse clubs, maar sommige zijn betrokken in het omkoopschandaal, dus we moeten afwachten hoe het zich daar ontwikkelt. Er is ook interesse uit Duitsland en Spanje."

Triatlon-titels voor Diederen en Berk

Birgit Berk en Bas Diederen hebben in het Limburgse Stein het Nederlands kampioenschap op de triatlon olympische afstand behaald.

Na anderhalf kilometer zwemmen, veertig kilometer fietsen en tien kilometer hardlopen ging Birgit Berk bij de vrouwen in een tijd van 2 uur 8 minuten en 46 seconden als eerste over de finish. Jenette Tolhoek en Danne Boterenbrood.

Op het Open NK eindigde de Zuidafrikaan Hendrik de Vielliers bij de mannen als eerste in een tijd van 1.50.59. Bas Diederen werd in 1.51.46 tweede en pakte daarmee als beste Nederlander het nationaal kampioenschap. Sander Berk, de broer van Nederlands kampioene Birgit, eindigde tenslotte als derde.

Terugblik WK: De groepsfase #1

In de eerste van de serie terugblikken op het WK in Duitsland gaan we terug naar de groepsfase. Vandaag worden de groepen A t/m D onder de aandacht gebracht. Morgen is het de beurt aan de andere poules, namelijk E t/m H.

In de eerste speelronde van groep A trad Duitsland aan tegen Costa Rica. Vooraf werd al gedacht dat Die Mannschaft deze wedstrijd kon winnen. Dit gebeurde uiteindelijk ook met een overwinning (4-2) voor de Duitsers. De verrassing van de eerste speelronde in deze groep was de de winst van Ecuador op Polen. De doelpunten kwamen op naam van Carlos Tenorio en Agustin Delgado.

In de tweede ronde wist Polen wederom zijn wedstrijd niet te winnen. Ditmaal waren de Duitsers met 1-0 te sterk. Het doelpunt, gemaakt door Oliver Neuville, viel pas in blessuretijd. De verrassing in deze groep, Ecuador, won zijn wedstrijd wederom. Costa Rica had niks in te brengen in het duel en ging met 3-0 de boot in. Hierdoor waren de ploeg van bondscoach JŁrgen Klinsmann en Ecuador zeker van het spelen van de achtste finale.

De laatste speelronde werd dus voor de statistieken gespeeld. Polen en Costa Rica speelden voor de eerkomma aangezien beiden landen al waren uitgeschakeld. De eindstand tussen deze twee was 2-1 in het voordeel van de Poolse ploeg. Opvallend was het hoge aantal gele kaarten in deze wedstrijd. Het waren er maar liefst tien. Duitsland en Ecuador streden om de groepswinst. In dit duel trok de Duitse ploeg uiteindelijk aan het langste eind. De ploeg uit Ecuador liet niet veel zien. Zij waren namelijk tevreden met de kwalificatie voor de achtste finales. Die Mannschaft won uiteindelijk met ruime cijfers, 3-0.

Voor aanvang van het WK waren Zweden en Engeland favoriet voor het behalen van de achtste finales in deze poule. De Zweedse nationale ploeg kon dit in de eerste speelronde echter niet waarmaken. Het speelde namelijk gelijk tegen het Trinidad & Tobago van bondscoach Leo Beenhakker, debutant in Duitsland. Ook de Engelsen startten erg matig met een magere zege op Paraguay. De ploeg van bondscoach Sven-GŲran Erikkson wist zelf nog niet eens te scoren, want dankzij een eigen doelpunt werd de zege veilig gesteld.

Ook in de tweede speelronde wisten de mannen van coach Lars Lšgerback niet te overtuigen. Tegen Paraguay werd met een minimaal verschil gewonnen. In de slotfase van de wedstrijd wist Fredrik Ljungberg het net te vinden en zo de drie punten voor Zweden te pakken. En ook Engeland wist pas in de staart van het duel het verschil met de Socawarriors te maken. Uiteindelijk werd het 2-0 voor de Engelsen door goals van Peter Crouch en Steven Gerrard.

In de laatste speelronde kon Trinidad & Tobago voor een stunt zorgen door in de achtste finale te komen. Daarvoor moest er gewonnen worden van het al uitgeschakelde Paraguay. Helaas voor de mannen van Leo Beenhakker, ze verloren. Na 90 minuten spelen was het 2-0 voor de Zuid-Amerikanen en konden beiden ploegen naar huis. Door het verlies van T&T waren Engeland en Zweden al zeker van de volgende ronde. In een leuke wedstrijd, die tot het einde spannend was, speelden de landen uiteindelijk gelijk. De Engelsen werden hierdoor groepswinnaar. Zweden moest het doen met een tweede plek.

Deze groep werd vooraf bestempeld als de Poule des doods. Elk land maakte namelijk kans op plaatsing voor de volgende ronde. Het Nederlands Elftal wist zijn eerste wedstrijd op het WK winnend af te sluiten. Tegen ServiŽ & Montenegro was de ploeg met 1-0 te sterk. Het doelpunt kwam op naam van Arjan Robben. In de tweede helft zakte het niveau echter in, waardoor de overwinning nog wel even in gevaar kwam. Ook ArgentiniŽ wist zijn wedstrijd te winnen. De klus was voor rust al geklaard door twee goals van Hernan Crespo en Javier Saviola. In de slotfase deed Ivoorkust, dankzij Didier Drogba, nog wel wat terug.

In de tweede speelronde speelde de Argentijnen een sterke wedstrijd tegen de ServiŽ & Montenegro. De ploeg van Josť Pekerman won met 6-0. Ook Nederland wist de tweede wedstrijd in winst om te zetten. Oranje was met 2-1 te sterk voor Ivoorkust. Zeven minuten voor rust deden de Olifanten nog wat terug. Na deze twee wedstrijden was het al zeker dat de Argentijnen en Oranje door waren naar de volgende ronde.

De laatste wedstrijd tussen Oranje en ArgentiniŽ was een boeiend gevecht die uiteindelijk geen winnaar opleverde. Beiden landen kregen voldoende kansen, maar wisten het niet af te maken. Het duel tussen Ivoorkust en ServiŽ & Montenegro was, ondanks dat er niets meer op het spel stond, toch nog een spannend. Nadat de ploeg van Ilja Petkovic op een comfortabele 2-0 voorsprong was gekomen, kwam Ivoorkust toch nog terug en wist uiteindelijk met 3-2 te winnen.

In deze groep werden Mexico en Portugal vooraf getipt voor de volgende ronde. De Portugezen konden in de eerste wedstrijd, tegen Angola, geen moment imponeren. Uiteindelijk ging de ploeg van Luis Felipe Scolari toch met de drie punten aan de haal dankzij een doelpunt van Pauleta in de vierde minuut van de wedstrijd. Mexico deed het veel beter door met 3-1 te winnen van Iran. Nadat beiden ploegen eerst een keer hadden gescoord werd de klus in de tweede helft snel afgemaakt door treffers van Zinha en Bravo.

In de tweede ronde speelde Mexico een draak van een wedstrijd. In een saai duel zorgde Angola ervoor dat de Los Tricolores niet kon scoren. Hierdoor stond na negentig minuten spelen 0-0 als eindstand op het scorebord. Portugal wist zich te plaatsen voor de volgende ronde door te winnen van Iran. Cristiano Ronaldo en Deco waren de gevierde mannen. Zij wisten er namelijk voor te zorgen dat de Portugezen wederom drie punten pakten.

Angola, dat nog zicht had op de achtste finale, zag deze droom tegen Iran uiteen spatten. Voor rust was de ploeg uit Afrika de sterkste van de twee. Na de rust kwam Angola nog wel op voorsprong, Iran wist alsnog op gelijke hoogte te komen. Uiteindelijk wist Angola niet meer te scoren, wat betekende dat ze waren uitgeschakeld. Mexico, dat zich dus wel plaatste, verloor zijn wedstrijd van Portugal. Het duel was na 24 minuten al gespeeld door goals van Maniche en Sim„o. Fonseca deed nog wat terug voor de Mexicanen.

TV-tijden zondag 2 juli

De kwartfinales zijn achter de rug, vandaag is er geen wedstrijd. Natuurlijk zijn er toch genoeg WK-programma's op televisie, een overzicht hiervan vind je hieronder.

ZenderTijdProgramma
Sport 1.17.00-8.00WK gisteren
Eurosport8.30-9.00World Cup Show
Eurosport9.30-10.00World Cup Season Legends
Eurosport10.30-11.00World Cup Show
Nederland 211.00-12.45Wedstrijd van gisteren
ARD12.15-12.45Persconferentie
Sport 1.112.30-13.15WK gisteren
Nederland 212.45-13.45Studio Sportzomer (hh)
ARD17.50-18.30WK 2006 extra
RTL719.30-20.30Voetbal Insite
Nederland 220.00-20.30WK Journaal
Eurosport20.15-20.45World Cup Show
Talpa22.50-0.00Villa BvD
Nederland 223.00-23.55Studio Sportzomer
Eurosport23.15-23.45World Cup Show
RTL0.00-0.30Der WM-Tag
Talpa1.00-2.00Villa BvD (hh)

Wat gebeurde er volgende week

Elke week brengen Mutter en Silmarwen een stuk feitenlijke date vol met algemene ontwikkeling, waarmee je je neefjes en nichtjes de loef af kunt steken op saaie familieverjaardagen.

Algemeen
Op 4 juli 1934 breekt in Amsterdam het Jordaanoproer uit als reactie op de verlaging van de werklozensteun door het kabinet Colijn.
Op 5 juli 1865 richt William Booth de Christian Mission op. Dit wordt later het Leger des Heils.
Op 6 juli 1989 was het om 45 seconden na 7 voor half 2 's nachts 01:23:45 6/7/89.
Op 7 juli 2005 zijn er aanslagen in Londen in het openbaar vervoer, er vallen 56 doden.
Op 7 juli 2006 vindt in de Amsterdam ArenA voor de vijfde keer het Nederlandse dance event plaats: Sensation Black.

Politiek
Op 2 juli 1976 worden Noord- en Zuid-Vietnam samengevoegd en vormen de Socialistische Republiek Vietnam.
Op 3 juli 1918 treedt Suze Groeneweg als eerste vrouwelijke lid toe tot de Tweede kamer.
Op 3 juli 1962 wordt Algerije onafhankelijk van Frankrijk.
Op 4 juli 1776 is de uitroeping van de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten met de aanname van de Declaration of Independence door het Nationaal Congres.
Op 5 juli 1922 zijn de eerste verkiezingen in Nederland met actief vrouwenkiesrecht.
Op 7 juli 1972 besluit de Nederlandse regering niet langer het gebruik van soft drugs te vervolgen.
Op 7 juli 1990 wordt in Zuid-Afrika de vier jaar oude noodtoestand door president Frederik Willem de Klerk opgeheven, met uitzondering van de provincie Natal. Nelson Mandela noemt deze beslissing "een overwinning voor alle Zuid-Afrikanen, zwart en blank".

Oorlog
Op 2 juli 1600 is de slag bij Nieuwpoort.
Op 6 juli 1942 duikt Anne Franks familie onder op de zolder van haar vaders kantoor in Amsterdam.

Sport
Op 2 juli 2000 wint Frankrijk in Rotterdam het EK voetbal door ItaliŽ in de finale met 2-1 te verslaan. In de verlenging maakt David Trezeguet de zogeheten golden goal.
Op 3 juli 1982 wint de Amerikaanse tennisster Martina Navratilova het toernooi van Wimbledon door haar landgenote Chris Evert-Lloyd te verslaan.
Op 4 juli 2004 wint Griekenland het EK voetbal in Portugal door Portugal in Lissabon met 0-1 te verslaan.
Op 6 juli 1981 lost John McEnroe BjŲrn Borg voor de derde keer af als nummer ťťn op de wereldranglijst der tennisprofessionals, ditmaal na 46 weken, maar de Amerikaan moet die positie opnieuw (na twee weken) weer afstaan aan de Zweed.
Op 7 juli 1974 verliest Nederland in de finale van het WK voetbal met 2-1 van gastland West-Duitsland.
Op 7 juli 1996 wint Richard Krajicek als eerste Nederlander de finale van Wimbledon.
Op 7 juli 1990 wint West-Duitsland in ItaliŽ de wereldtitel door titelverdediger ArgentiniŽ in de finale van het WK voetbal met 1-0 te verslaan.

Wetenschap
] Op 2 juli 1900 is er de eerste vlucht van een zeppelin, bij Friedrichshafen, Duitsland.
Op 4 juli 1054 zien de Chinese astronomen een supernova in het sterrenbeeld Stier; het overblijfsel ervan is nu zichtbaar als de Krabnevel
Op 5 juli 1946 wordt de bikini geÔntroduceerd.
Op 5 juli 1996 wordt Dolly, het eerste gekloonde zoogdier ter wereld, geboren.
Op 6 juli 1885 vindt de eerste testsplaats van het vaccin tegen hondsdolheid door Louis Pasteur.

Ullrich en Basso riskeren schorsing van vier jaar

Pat McQuaid, de voorzitter van de UCI, die zaterdag op bezoek was in Straatsburg, verwacht dat Ivan Basso, Jan Ullrich, Oscar Sevilla, Francisco Mancebo, Joseba Beloki, Isidro Nozal, Sergio Paulinho, Alberto Contador en Allan Davis, die allen naar huis gestuurd werden voor de start van de Tour, snel zullen kunnen gestraft worden.

Net als de andere renners van de ProTour-teams die in de 'affaire Fuentes' genoemd worden, riskeren ze een schorsing van vier jaar. "De Spaanse juridische instanties moeten geen verder onderzoek meer doen wat de renners in deze zaak betreft", aldus McQuaid. "Vanaf nu spitst dat onderzoek zich wel verder toe op dokter Fuentes, Manolo Saiz en de andere personen die in het begin van de affaire opgepakt werden. Wij hebben een eerste dossier van een vijftigtal bladzijden van het Spaanse gerecht ontvangen. Een veroordeling zal nu snel volgen. We wachten alleen nog op een volledig dossier, misschien nog wel driehonderd bladzijden die we zullen krijgen. De Spaanse wielerfederatie kan dan meteen de procedure opstarten."


"Bij de Italiaanse, Duitse, Portugese, Australische of gelijk welke andere bond kan dat nog even op zich laten wachten omdat wij bij de UCI het dossier moeten laten vertalen uit het Spaans. Die vertaling kan in twee weken tijd klaar zijn. Waarna het lot van Basso, Ullrich en co. in handen van hun federatie ligt. De straf kan conform het etisch charter gaan tot vier jaar voor renners uit een ploeg van de ProTour en tot twee jaar voor de anderen. Als de bestraffing door de federaties ons bij de UCI niet voldoet, zullen we niet aarzelen om bij het TAS beroep aan te tekenen."

Pat McQuaid denkt niet dat de bestraffing met terugwerkende kracht kan gaan. Dat zou betekenen dat Ivan Basso en Jan Ullrich niet meteen hoeven te vrezen dat ze hun eindoverwinning in de Ronde van ItaliŽ en de Ronde van Zwitserland kwijt zullen raken.

Tyler Hamilton hangt daarintegen een levenslange schorsing boven het hoofd. Wanneer de bewijslast te vinden is in het 500 pagina's tellend rapport dat de Spaanse drugsbrigade heeft gemaakt, zal de internationale wielerunie UCI zich hard opstellen. "Wij gaan dit rapport grondig doornemen en meteen actie ondernemen. Voor Hamilton zou dit de tweede keer zijn dat hij schuldig wordt bevonden, waardoor hij levenslang geschorst wordt." Hamilton werd na zijn zege tijdens de Olympische Spelen in Athene van 2004 betrapt op het gebruik van bloeddoping.

'Wielrennen bedreigd door criminelen'

Het wielrennen wordt bedreigd door criminelen. Dat zegt Tourbaas Jean-Marie Leblanc in een interview met een Zwitserse krant. Wie een aantal delen uit het rapport van de Spaanse justitie leest, kan inderdaad gaan denken dat doping een zaak is van de georganiseerde misdaad.

De Franse sportkrant L'Equipe geeft in haar zaterdageditie een kijkje in de dopingpraktijken van dokter Fuentes. Bestudering van de codenamen die Fuentes in zijn aantekeningen gebruikt in combinatie met vele telefoontaps hebben justitie ervan overtuigd dat renners als Ullrich, Basso en Sevilla betrokken zijn bij deze verboden praktijken.

De naam van Jan Ullrich wordt verschillende keren als codenaam genoemd rond de dopingzaak. De codenaam 'Jan' wordt verschillende malen in verband gebracht met bloedmonsters, groeihormonen en testosteron. Het zou om Ullrich gaan. " Wanneer kunnen we even praten, Rudicio" ontvangt Fuentes als sms-bericht op zijn mobiele telefoon. De dokter heeft het druk en laat een medewerker antwoorden: "vanavond" De reactie luidde: " dan hebben we een tijdrit." Die dag wint Ullrich de tijdrit in de Giro.

Fuentes zou meer renners hebben 'geholpen' in de ronde van ItaliŽ. In de rapporten duikt een lijst op van medewerkers en deelnemers aan het festival van de maand mei. Renners op de beruchte lijst die deelnamen aan de Giro zijn onder anderen Ullrich, Basso en Serrano. Basso werd genoemd in het telefoongesprek tussen de assistent-ploegleider van Cumunidad Valenciana en Fuentes waarin wordt bevestigd dat de Italiaan klant is bij Fuentes. Zijn bloed zou onder de naam Birillo worden bewaard.

Tourbaas Jean-Marie Leblanc vreest dat er sprake is van een crimineel netwerk.
Die gedachten deden de baas van de tour verzuchten dat er sprake is van georganiseerde misdaad. " We hebben de politie nodig omdat ik het gevoel heb dat we te maken hebben met echte maffia die er op uit is veel geld te verdienen."

L'Equipe heeft een lijst met namen van renners vrijgegeven die met Fuentes zouden hebben samengewerkt. Sommige zijn geÔdentificeerd op basis van de afgeluisterde telefoongesprekken, andere zijn gefilmd toen ze het laboratorium van Fuentes in Madrid bezochten.

Zidane: "Zege was verdiend"

Frankrijk heeft in Frankfurt tegen BraziliŽ (1-0) prima gepresteerd. Dat zei de aanvoerder van de Fransen en uitblinker, Zinedine Zidane, na afloop van de wedstrijd.

"We moesten prima presteren en dat deden we ook. We wisten ook dat we fysiek sterk moesten zijn en dat lukte ook. We hebben met z'n allen gevochten voor een verdiende zege. Nu gaan we voor de finale”, aldus Zidane.

Ook Thierry Henry, de doelpuntenmaker, noemde de winst van zijn ploeg verdiend. "We speelden goed. Het was geen gestolen overwinning. We wilden na de roemloze uitschakeling tijdens het WK in 2002 laten zien dat we geen rotzooiploeg zijn.

De bondscoach van Frankrijk, Raymond Domenech, kon zijn geluk niet op. "Het is niet met woorden te zeggen hoe blij ik ben. De oudjes in de ploeg staan er nog steeds. Portugal wordt een moeilijk klus, maar laten we nu eerst genieten."

Wijzigingen in de FP-crew (juni)

Icoon Sitenews - Frontpage Zoals jullie van ons gewend zijn, geven we de eerste dag van iedere maand een overzicht van de wijzigingen in de FP-crew van de maand daarvoor. Eťn dag later dan gepland bij dezen alsnog de veranderingen van juni.

Afgelopen maand verliet nieuwsposter Kozzmic ons. Zo'n 26 maanden nieuwsposter en 3255 nieuwsposts, dat zijn de indrukwekkende statistieken die hij achterlaat. Kozzmic, zeer bedankt daarvoor en wie weet (hopelijk) mogen we je over een tijdje gewoon weer verwelkomen!

Naast Kozzmic verlieten ook nieuwsposters Mainport, Mark-B, Riedel1 en parttime nieuwsposter amun de FP-crew. Allen bedankt voor de inzet.

Uiteraard verwelkomden we ook weer de nodige mensen. Rabrynil is teruggekeerd als nieuwsposter en het moderatieteam breidde uit met Janssen en X-Fi. Daarnaast heeft columnist DriekOplopers de FP-crew versterkt. Allen welkom bij de crew!

Menzo weg als keeperstrainer bij Oranje

Stanley Menzo heeft zijn ontslag ingediend bij de KNVB. Bondscoach Marco van Basten zal daarom op zoek moeten gaan naar een nieuwe keeperstrainer voor zijn technische staf.

De voormalig keeper van onder meer Ajax en PSV is het nieuwe seizoen actief als coach van FC Volendam en wil zijn nieuwe baan niet langer combineren met zijn rol bij Oranje. "Twee jaar lang heb ik geweldige ervaringen mogen opdoen als keeperstrainer, veel mogen leren ook, en die ervaring neem ik graag mee. Mijn ambities liggen in het algemeen trainerschap en dit is voor mij een heel mooie gelegenheid om daarin weer verder te gaan", aldus Menzo.

Jong Ajax-spelers bij selectie

Ajax-trainer Henk ten Cate heeft vier spelers van Jong Ajax naar de A-selectie gehaald. Jan Vertongen, Rydell Poepon, Jeffrey Sarpong en Marco van Duin moeten zich maandag melden bij de eerste training.

De afwezigheid van de WK-spelers Heitinga, Maduro, Babel, Sneijder en Stekelenburg hebben waarschijnlijk met de stageperiode van de vier jonge spelers van het beloftenteam te maken. De WK-gangers melden zich over drie weken pas weer in Amsterdam. De kans dat deze jeugdspelers lang kunnen genieten om bij de A-selectie te zitten is dus klein.

WK voetbal is 'noodgeval' Djorkaeff

De Franse oud-international Youri Djorkaeff zich de woede op de hals gehaald van zijn club New York Red Bulls. De inmiddels 38-jarige middenvelder had de clubleiding verteld dat hij voor een noodgeval in de familie naar huis moest, maar ging in plaats daarvan naar de WK-wedstrijd Frankrijk-BraziliŽ.

De Red Bulls, die laatste staan in de Amerikaanse competitie, moesten zaterdag spelen tegen New England. Toch kreeg de Fransman toestemmng om bij zijn familie te zijn.

In werkelijkheid zat Djorkaeff echter op de tribune in Frankfurt. Hij had de pech dat hij door de TV-camera's duidelijk in beeld werd gebracht.

[Upd]Punten Eerste Etappe

De eerste etappe van de Tour de France, de proloog, is verreden, en dus ook zijn de eerste punten bekend.

Winnaar van de eerste etappe is Happadipidos. Met 231 punten eindigt Baraja als tweede, tien punten voor Mangoo. Een gedeelde vierde plaats, met 207 punten, is er voor Japiw en oorege.

Bij de subleagues zijn er twee winnaars, [WEL] en Iloontje komt voor boontje hebben beiden 152 punten. Met 144 punten staat CR-Corp derde.

Vanaf zondag 2 juli 00.01 uur kan er weer gewisseld worden tot 5 juli 00.01.

Update

Er lijkt iets fouts te zijn met de punten voor het algemeen klassement. Die van de etappe kloppen wel, dus geen al te grote veranderingen zullen er komen. Er wordt in ieder geval aan gewerkt.

Update 9:23

De punten voor het algemeen klassement zijn inmiddels gefixt. Iedereen heeft dus het juiste aantal punten nu.

[Voorbeschouwing TdF] 1e etappe

Thor Hushovd start vanmiddag om 13.00 uur in de maillot jaune wanneer het peloton zich opmaakt voor de eerste rit in lijn. Start- en finishplaats is opnieuw Straatsburg.

Openingsritten eindigen vaak in een massasprint. De voorbije jaren brak alleen Rubens Bertogliati met die traditie. In 2002 wist de Zwitser in extremis uit de greep van de hoofdmacht te blijven. Afgelopen jaar draaide de eerste rit in lijn uit op het klassieke procťdť: een vroege vlucht met veel Fransen (destijds Thomas Voeckler), een gevecht om de bolletjestrui en een zegevierende sprinter (Tom Boonen).

Al deze elementen zullen ook ditmaal aan bod komen, met ťťn interessante toevoeging: de strijd om het geel. Doordat de proloog weinig tijdsverschillen opleverde maken veel sprinters nog kans op het droomtricot. Dat was in 2005, met een negentien kilometer lange openingstijdrit, wel anders. Thor Hushovd mag concurrentie verwachten van het triumviraat Stuart O’Grady (op 4 seconden), Boonen (op 11 seconden) en Robbie McEwen (op 28 seconden). In totaal liggen er 38 seconden bonificatie te grijpen.

Natuurlijk zijn de ogen allereerst gericht op etappewinst. Wegens het ontbreken van Alessandro Petacchi gelden Boonen en McEwen als absolute favorieten. Beide snelheidsduivels waren de sprintprotagonisten van de laatste Tours. Hushovd, Oscar Freire, Daniele Bennati en Stuart O’Grady zijn de outsiders. Zou Erik Zabel wellicht voor een verrassing zorgen? De Duitser heeft al eens eerder zijn neus vroeg aan het venster gestoken; in 2001 troefde hij het hele pak af. Of krijgen we een scenario ŗ la 1990, waarin een vroege vlucht een vrijgeleide krijgt en het beeld van de ronde bepaalt?

Winnaars eerste rit in lijn sinds 1996:
1996 – Frťdťric Moncassin
1997 – Mario Cipollini
1998 – Tom Steels
1999 – Jaan Kirsipuu
2000 – Tom Steels
2001 – Erik Zabel
2002 – Rubens Bertogliati
2003 – Alessandro Petacchi
2004 – Jaan Kirsipuu
2005 – Tom Boonen

Bonificatiesprints:
53 kilometer – Savergne
137 kilometer – Plobsheim
175 kilometer – Kehl

Passages Bergklassement:
101 kilometer - CŰte de Heiligenstein – 4e categorie

Klik hier voor een overzicht van alle klassementen.

Kaartenrecord voor Cafu

Cafu wilde na dit WK de boeken ingaan als eerste speler met vier WK-finales achter zijn naam. Dat is niet gelukt, maar aan zijn laatste WK-duel hield hij wel een ander record over.

Cafu heeft sinds zondagavond namelijk het kaartenrecord in handen. De 36-jarige verdediger kreeg in de 25e minuut een gele prent voorgeschoteld van arbiter Medina Cantalejo, hetgeen zijn totaal op zes brengt, netjes verdeeld over vier eindtoernooien. Cafu kreeg nooit een rode kaart tijdens al zijn WK-optredens.

De gele kaarten van Cafu
BraziliŽ – ItaliŽ 0-0, 1994
BraziliŽ – Chili 4-1, 1998
BraziliŽ – Denemarken 3-2, 1998
Costa Rica – BraziliŽ 2-5, 2002
BraziliŽ – AustraliŽ 2-0, 2006
BraziliŽ – Frankrijk 0-1, 2006

Figo mist wellicht Frankrijk

Het is nog onzeker of Portugal in de halve finale tegen Frankrijk kan beschikken over Luis Figo. De middenvelder hield een dijbeenblessure over aan het duel tegen Engeland.

Figo liet zich na 86 minuten vervangen door Helder Postiga en keek vanaf de zijlijn toe hoe Portugal via strafschoppen aan het langste eind trok. ”Ik hoop dat ik op tijd hersteld ben. Ik heb nog een aantal dagen de tijd om te herstellen. Het wordt hoe dan ook een zware wedstrijd voor ons”, meldde Figo. Bondscoach Scolari kan in ieder geval opnieuw een beroep doen op Deco en Costinha, die beiden waren geschorst tegen Engeland.

Parreira neemt schuld op zich

Carlos Alberto Parreira, de keuzeheer van BraziliŽ, stak de hand in eigen boezem na de uitschakeling tegen Frankrijk (0-1).

”Ik heb mijn werk niet goed gedaan”, evalueerde Parreira het WK-optreden van BraziliŽ. ”Mijn taak was immers het behalen van de finale en dat is niet gebeurd. Voorlopig maak ik me niet druk over mijn contract, dat is van later zorg.” Parreira weet waarom het zo moeizaam ging: ”We maakten enkele dure fouten en Frankrijk speelde werkelijk uitstekend. Met name Thierry Henry en Zinedine Zidane waren zeer gevaarlijk.”

De Braziliaanse legende Pelť was niet te spreken over het optreden van de SeleÁ„o: ”Ik heb amper twee schoten op doel gezien van de Brazilianen. Dat was natuurlijk veel te weinig. Zinedine Zidane was de tovenaar van de wedstrijd.” De wat bleek spelende Ronaldinho had er de pť in: ”Het is altijd triest als een team dat gewend is te winnen een keer verliest. Nu moeten we kijken naar de toekomst.”

WK-topscorer aller tijden Ronaldo vond dat BraziliŽ niet genoeg knokte om terug te komen: "We hadden met z'n allen de hele wedstrijd moeten vechten. Nu weet ik dat er naar excuses wordt gezocht, omdat we werden overklast. We zijn triest, maar we hebben het maximale gedaan. Het maximale van onze mogelijkheden, maar dat deed er niet toe. Frankrijk was superieur."

Barney weer te sterk voor Taylor

Raymond van Barneveld heeft voor de tweede keer binnen een maand op een televisietoernooi Phil Taylor verslagen. In de halve finale van de prestigieuze Las Vegas Desert Classic bleek Barney met 4-3 te sterk.

Langzaam maar zeker lijkt zich dus een machtswisseling te voltrekken binnen de PDC, al noteerde Taylor opnieuw een hoger moyenne dan Van Barneveld: 99.14 om 98.03. Taylor heeft echter grote moeite om zijn ‘normale’ gemiddeldes te halen. Dat was ook gisteren het geval, ondanks een gezwind begin. The Power pakte met enig fortuin de eerste set, maar in het tweede bedrijf waren 43 darts voldoende voor een royale 3-0.

Van Barneveld kwam steeds beter in de wedstrijd en trok in de twee volgende sets aan het langste eind, steeds met 3-2. Beide giganten pakten vervolgens ieder nog ťťn set, zodat de laatste set de beslissing moest brengen. Ondanks een checkout van 148 van Barney, was het Taylor die zich als eerste een matchdart verwierf. De dertienvoudig wereldkampioen faalde op dubbel 14 en in de volgende leg bleef Van Barneveld koel op dubbel 9.

”Ik ben uitgeput, maar zeer blij”, reageerde onze landgenoot. ”Ik kan niet onder woorden brengen hoe blij ik ben om Taylor tweemaal binnen korte tijd te verslaan. Nu wil ik het toernooi ook winnen.” Van Barneveld dient daartoe af te rekenen met John Part, die de verrassende Wes Newton met 4-2 op de knieŽn kreeg.

Domenech: "Geen woorden voor zege"

De Franse bondscoach Raymond Domenech was dolblij na de historische zege op BraziliŽ (1-0).

”Soms zijn er geen woorden om gevoelens te beschrijven”, aldus Domenech. ”Alleen voetbal kan je dit soort emoties schenken. Aan Portugal wil ik nu nog even niet denken. In ieder geval zijn de oude mannen nog in het toernooi.” Uitblinker Zinedine Zidane probeerde wel de juiste woorden te vinden: ”We moesten goed zijn – en dat waren we. We hebben samen gevochten voor deze verdiende zege. Nu proberen we in de finale te komen.”

Matchwinnaar Thierry Henry denkt dat Frankrijk voetbalde met een idee in het achterhoofd: ”We hebben deze overwinning zeker niet gestolen. Ons tactisch plan werkte. We hadden iets recht te zetten na het WK van 2002 en bewijzen nu dat dit geen slechte ploeg is, zoals beweerd werd.”

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.