Raketlanceervoertuig op eBay

Een wapenfanaat uit het Britse Cambridgeshire heeft sinds afgelopen maandag een wel heel bijzonder voertuig te koop aangeboden op eBay. Het gevaarte is niet van een oud vrouwtje geweest, maar toch staat er slechts 2200 kilometer op de teller. De vraagprijs is 18.990 Britse ponden, dat overeenkomt met ongeveer 27.500 euro. Maar dan heb je ook wat.

Het voertuig is een Russische Zil 135 Frog-7, welke geschikt is om SCUD-raketten mee af te vuren. "De Taliban hadden twee van deze voertuigen. Er zijn een hoop troepen van de NAVO en VS nodig geweest om ze op te sporen en te vernietigen vanwege hun reële bedreiging" aldus de aanbieder. In de omschrijving noemt de verkoper het voertuig "de moeder van alle speeltjes". Het voertuig is tien meter lang, net iets minder dan drie meter breed en weegt een indrukwekkende tien ton. Het chassis is gemaakt van titanium en het bodywork is van fiberglas. Roesten zal het gevaarte dus niet. Er wordt gewaarschuwd voor het brandstofverbruik: "de teller zal meerder malen gereset moeten worden om de drie tanks te vullen".

Volgens de verkoper is de verzekering erg goedkoop te regelen. Het voertuig wordt nog opnieuw geverfd voordat het wordt verkocht. Het transport kost ongeveer 1,80 euro per kilometer indien het gevaarte over de weg binnen het Verenigd Koninkrijk wordt vervoerd. Het vervoer over zee is aanzienlijk duurder: tussen 2.900 en 4.400 euro.


De Russische Zil 135 Frog-7



Met dank aan geldropse_polleke voor het submitten.