Ullrich en Basso riskeren schorsing van vier jaar

Olga (Nuongirl)
Pat McQuaid, de voorzitter van de UCI, die zaterdag op bezoek was in Straatsburg, verwacht dat Ivan Basso, Jan Ullrich, Oscar Sevilla, Francisco Mancebo, Joseba Beloki, Isidro Nozal, Sergio Paulinho, Alberto Contador en Allan Davis, die allen naar huis gestuurd werden voor de start van de Tour, snel zullen kunnen gestraft worden.

Net als de andere renners van de ProTour-teams die in de 'affaire Fuentes' genoemd worden, riskeren ze een schorsing van vier jaar. "De Spaanse juridische instanties moeten geen verder onderzoek meer doen wat de renners in deze zaak betreft", aldus McQuaid. "Vanaf nu spitst dat onderzoek zich wel verder toe op dokter Fuentes, Manolo Saiz en de andere personen die in het begin van de affaire opgepakt werden. Wij hebben een eerste dossier van een vijftigtal bladzijden van het Spaanse gerecht ontvangen. Een veroordeling zal nu snel volgen. We wachten alleen nog op een volledig dossier, misschien nog wel driehonderd bladzijden die we zullen krijgen. De Spaanse wielerfederatie kan dan meteen de procedure opstarten."


"Bij de Italiaanse, Duitse, Portugese, Australische of gelijk welke andere bond kan dat nog even op zich laten wachten omdat wij bij de UCI het dossier moeten laten vertalen uit het Spaans. Die vertaling kan in twee weken tijd klaar zijn. Waarna het lot van Basso, Ullrich en co. in handen van hun federatie ligt. De straf kan conform het etisch charter gaan tot vier jaar voor renners uit een ploeg van de ProTour en tot twee jaar voor de anderen. Als de bestraffing door de federaties ons bij de UCI niet voldoet, zullen we niet aarzelen om bij het TAS beroep aan te tekenen."

Pat McQuaid denkt niet dat de bestraffing met terugwerkende kracht kan gaan. Dat zou betekenen dat Ivan Basso en Jan Ullrich niet meteen hoeven te vrezen dat ze hun eindoverwinning in de Ronde van Italië en de Ronde van Zwitserland kwijt zullen raken.

Tyler Hamilton hangt daarintegen een levenslange schorsing boven het hoofd. Wanneer de bewijslast te vinden is in het 500 pagina's tellend rapport dat de Spaanse drugsbrigade heeft gemaakt, zal de internationale wielerunie UCI zich hard opstellen. "Wij gaan dit rapport grondig doornemen en meteen actie ondernemen. Voor Hamilton zou dit de tweede keer zijn dat hij schuldig wordt bevonden, waardoor hij levenslang geschorst wordt." Hamilton werd na zijn zege tijdens de Olympische Spelen in Athene van 2004 betrapt op het gebruik van bloeddoping.