Vliegtuigbom Purmerend ontmanteld

Icoon Binnenlands In Purmerend is vanochtend met succes een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog verwijderd. Door de ontmanteling werd een gebied van 500 meter rondom de 1900-ponder afgezet en ontruimd. Ongeveer 3700 mensen moesten daardoor gisteravond hun huizen verlaten.

Het kostte de Duik- en Demonteergroep van de Koninklijke Marine maar liefst tien uur voordat de bom uit het gat gehaald kon worden. Het projectiel zal volgende week op zee tot ontploffing gebracht worden.

Door de afgezette veiligheidszone van 500 meter moest ook het treinverkeer rondom Purmerend stilgelegd worden. Zelfs het luchtruim werd afgesloten.

Ondanks de stricte veiligheidsmaatregelen hadden enkele tientallen mensen er bewust voor gekozen om in hun huizen te blijven. Een woordvoerder van de gemeente liet gisteren al weten dat dit gedrag helemaal op eigen risico was. "Als er iets met die mensen gebeurt, kan het zijn dat we uit veiligheidsoverwegingen geen hulpdiensten binnen het afgezette gebied toelaten. Dan gaat de veiligheid van de hulpverleners boven die van de bewoners die er bewust voor kozen hun woning niet te verlaten."