Matige smog op komst door heet weer

Icoon BinnenlandsVolgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM kan men maandag zich maar beter niet te veel inspannen. Er wordt namelijk matige smog verwacht. Smog kan bij inspanning leiden tot kortademigheid, hoofdpijn en soms irritatie aan de luchtwegen. Zaterdag was er ook al sprake van matige smog in heel Nederland.

Vandaag viel het echter weer mee met de smogwaarden. In termen van het RIVM ontstaat smog bij een combinatie van vervuilde lucht, krachtige zon en hoge temperaturen. De concentratie ozon is dan hoger doordat er meer ozon wordt gevormd. Bij een concentratie tussen 180 en 240 microgram ozon per kubieke meter spreekt men van matige smog, boven de 240 microgram per kubieke meter gaat het om ernstige smog.

Of er dinsdag nog sprake is van matige smog is niet duidelijk. Eventueel kan er dinsdag bij aanhoudend warm weer een waarschuwing voor ernstige smog door het RIVM worden gegeven.

Ook onze zuiderburen hebben last van matige smog en het land moest maatregelen nemen om een verergering te voorkomen. Op snelwegen kunnen de snelheden worden verlaagd naar negentig kilometer per uur om extra vervuiling van de lucht te voorkomen.

Nederland heeft niet veel aan dergelijke maatregelen omdat deze weinig effectief zijn gebleken. "Op de smogdag besluiten tot een snelheidsverlaging heeft weinig effect. Alleen enkele dagen vantevoren ermee beginnen kan effectief zijn", aldus een woordvoerder van het RIVM. Mocht er toch een ernstige smogsituatie ontstaan dan zal er duidelijk worden gewaarschuwd. Vooral bejaarden en mensen met aandoeningen aan de luchtwegen kunnen problemen ondervinden.

Via pagina 711 van NOS Teletekst is de huidige smogsituatie op te vragen.

Met dank aan Iraqi_Lion voor de submit.