'Vino' baalt van gemiste kans

Zonder in actie te komen, is Alexandre Vinokourov een van de schlemielen van deze Tour de France. De Kazak beseft dat hem een loepzuivere kans op eindwinst is ontnomen.

Vinokourov had de pech dat enkele ploegmaats op de dopinglijst van dokter Fuentes voorkomen, waardoor Astana-Wrth werd gedecimeerd tot vier renners, te weinig om van start te mogen gaan. Ondanks zijn smetvrije blazoen dus geen Vino in de Tour. ”Dit was wellicht mijn laatste kans om de Tour te winnen en die werd me ontnomen”, zei Vinokourov tegenover de pers.

De Kazak, die in september zijn 34e levensjaar in gaat, evalueert de voorbije weken: ”We dachten dat de problemen van de baan waren toen we begin juni, toen de zaak losbarstte, Liberty hebben vervangen door Astana. Maar we hadden de aandelen van Manolo Saiz meteen moeten opkopen. Ik kon echter niet aan alles denken, ik moest ook nog de Tour voorbereiden.”

Vinokourov toont weinig genegenheid voor Saiz: ”Hij moet definitief stoppen, zodat we hem niet meer zien (...), maar hij zal ook wel gelukkig zijn in zijn fietswinkeltje.” De nummer drie van de Tour 2003 wil zijn seizoen nog niet beindigen: ”Eerst moet ik wat rusten, daarna concentreer ik me op het WK. Dat moet dit kloteseizoen redden.”