Terugblik WK: De groepsfase #1

Sjors (Sj0rSz)
In de eerste van de serie terugblikken op het WK in Duitsland gaan we terug naar de groepsfase. Vandaag worden de groepen A t/m D onder de aandacht gebracht. Morgen is het de beurt aan de andere poules, namelijk E t/m H.

In de eerste speelronde van groep A trad Duitsland aan tegen Costa Rica. Vooraf werd al gedacht dat Die Mannschaft deze wedstrijd kon winnen. Dit gebeurde uiteindelijk ook met een overwinning (4-2) voor de Duitsers. De verrassing van de eerste speelronde in deze groep was de de winst van Ecuador op Polen. De doelpunten kwamen op naam van Carlos Tenorio en Agustin Delgado.

In de tweede ronde wist Polen wederom zijn wedstrijd niet te winnen. Ditmaal waren de Duitsers met 1-0 te sterk. Het doelpunt, gemaakt door Oliver Neuville, viel pas in blessuretijd. De verrassing in deze groep, Ecuador, won zijn wedstrijd wederom. Costa Rica had niks in te brengen in het duel en ging met 3-0 de boot in. Hierdoor waren de ploeg van bondscoach Jürgen Klinsmann en Ecuador zeker van het spelen van de achtste finale.

De laatste speelronde werd dus voor de statistieken gespeeld. Polen en Costa Rica speelden voor de eerkomma aangezien beiden landen al waren uitgeschakeld. De eindstand tussen deze twee was 2-1 in het voordeel van de Poolse ploeg. Opvallend was het hoge aantal gele kaarten in deze wedstrijd. Het waren er maar liefst tien. Duitsland en Ecuador streden om de groepswinst. In dit duel trok de Duitse ploeg uiteindelijk aan het langste eind. De ploeg uit Ecuador liet niet veel zien. Zij waren namelijk tevreden met de kwalificatie voor de achtste finales. Die Mannschaft won uiteindelijk met ruime cijfers, 3-0.

Voor aanvang van het WK waren Zweden en Engeland favoriet voor het behalen van de achtste finales in deze poule. De Zweedse nationale ploeg kon dit in de eerste speelronde echter niet waarmaken. Het speelde namelijk gelijk tegen het Trinidad & Tobago van bondscoach Leo Beenhakker, debutant in Duitsland. Ook de Engelsen startten erg matig met een magere zege op Paraguay. De ploeg van bondscoach Sven-Göran Erikkson wist zelf nog niet eens te scoren, want dankzij een eigen doelpunt werd de zege veilig gesteld.

Ook in de tweede speelronde wisten de mannen van coach Lars Lägerback niet te overtuigen. Tegen Paraguay werd met een minimaal verschil gewonnen. In de slotfase van de wedstrijd wist Fredrik Ljungberg het net te vinden en zo de drie punten voor Zweden te pakken. En ook Engeland wist pas in de staart van het duel het verschil met de Socawarriors te maken. Uiteindelijk werd het 2-0 voor de Engelsen door goals van Peter Crouch en Steven Gerrard.

In de laatste speelronde kon Trinidad & Tobago voor een stunt zorgen door in de achtste finale te komen. Daarvoor moest er gewonnen worden van het al uitgeschakelde Paraguay. Helaas voor de mannen van Leo Beenhakker, ze verloren. Na 90 minuten spelen was het 2-0 voor de Zuid-Amerikanen en konden beiden ploegen naar huis. Door het verlies van T&T waren Engeland en Zweden al zeker van de volgende ronde. In een leuke wedstrijd, die tot het einde spannend was, speelden de landen uiteindelijk gelijk. De Engelsen werden hierdoor groepswinnaar. Zweden moest het doen met een tweede plek.

Deze groep werd vooraf bestempeld als de Poule des doods. Elk land maakte namelijk kans op plaatsing voor de volgende ronde. Het Nederlands Elftal wist zijn eerste wedstrijd op het WK winnend af te sluiten. Tegen Servië & Montenegro was de ploeg met 1-0 te sterk. Het doelpunt kwam op naam van Arjan Robben. In de tweede helft zakte het niveau echter in, waardoor de overwinning nog wel even in gevaar kwam. Ook Argentinië wist zijn wedstrijd te winnen. De klus was voor rust al geklaard door twee goals van Hernan Crespo en Javier Saviola. In de slotfase deed Ivoorkust, dankzij Didier Drogba, nog wel wat terug.

In de tweede speelronde speelde de Argentijnen een sterke wedstrijd tegen de Servië & Montenegro. De ploeg van José Pekerman won met 6-0. Ook Nederland wist de tweede wedstrijd in winst om te zetten. Oranje was met 2-1 te sterk voor Ivoorkust. Zeven minuten voor rust deden de Olifanten nog wat terug. Na deze twee wedstrijden was het al zeker dat de Argentijnen en Oranje door waren naar de volgende ronde.

De laatste wedstrijd tussen Oranje en Argentinië was een boeiend gevecht die uiteindelijk geen winnaar opleverde. Beiden landen kregen voldoende kansen, maar wisten het niet af te maken. Het duel tussen Ivoorkust en Servië & Montenegro was, ondanks dat er niets meer op het spel stond, toch nog een spannend. Nadat de ploeg van Ilja Petkovic op een comfortabele 2-0 voorsprong was gekomen, kwam Ivoorkust toch nog terug en wist uiteindelijk met 3-2 te winnen.

In deze groep werden Mexico en Portugal vooraf getipt voor de volgende ronde. De Portugezen konden in de eerste wedstrijd, tegen Angola, geen moment imponeren. Uiteindelijk ging de ploeg van Luis Felipe Scolari toch met de drie punten aan de haal dankzij een doelpunt van Pauleta in de vierde minuut van de wedstrijd. Mexico deed het veel beter door met 3-1 te winnen van Iran. Nadat beiden ploegen eerst een keer hadden gescoord werd de klus in de tweede helft snel afgemaakt door treffers van Zinha en Bravo.

In de tweede ronde speelde Mexico een draak van een wedstrijd. In een saai duel zorgde Angola ervoor dat de Los Tricolores niet kon scoren. Hierdoor stond na negentig minuten spelen 0-0 als eindstand op het scorebord. Portugal wist zich te plaatsen voor de volgende ronde door te winnen van Iran. Cristiano Ronaldo en Deco waren de gevierde mannen. Zij wisten er namelijk voor te zorgen dat de Portugezen wederom drie punten pakten.

Angola, dat nog zicht had op de achtste finale, zag deze droom tegen Iran uiteen spatten. Voor rust was de ploeg uit Afrika de sterkste van de twee. Na de rust kwam Angola nog wel op voorsprong, Iran wist alsnog op gelijke hoogte te komen. Uiteindelijk wist Angola niet meer te scoren, wat betekende dat ze waren uitgeschakeld. Mexico, dat zich dus wel plaatste, verloor zijn wedstrijd van Portugal. Het duel was na 24 minuten al gespeeld door goals van Maniche en Simão. Fonseca deed nog wat terug voor de Mexicanen.