[Voorbeschouwing TdF] 1e etappe

Thor Hushovd start vanmiddag om 13.00 uur in de maillot jaune wanneer het peloton zich opmaakt voor de eerste rit in lijn. Start- en finishplaats is opnieuw Straatsburg.

Openingsritten eindigen vaak in een massasprint. De voorbije jaren brak alleen Rubens Bertogliati met die traditie. In 2002 wist de Zwitser in extremis uit de greep van de hoofdmacht te blijven. Afgelopen jaar draaide de eerste rit in lijn uit op het klassieke procédé: een vroege vlucht met veel Fransen (destijds Thomas Voeckler), een gevecht om de bolletjestrui en een zegevierende sprinter (Tom Boonen).

Al deze elementen zullen ook ditmaal aan bod komen, met één interessante toevoeging: de strijd om het geel. Doordat de proloog weinig tijdsverschillen opleverde maken veel sprinters nog kans op het droomtricot. Dat was in 2005, met een negentien kilometer lange openingstijdrit, wel anders. Thor Hushovd mag concurrentie verwachten van het triumviraat Stuart O’Grady (op 4 seconden), Boonen (op 11 seconden) en Robbie McEwen (op 28 seconden). In totaal liggen er 38 seconden bonificatie te grijpen.

Natuurlijk zijn de ogen allereerst gericht op etappewinst. Wegens het ontbreken van Alessandro Petacchi gelden Boonen en McEwen als absolute favorieten. Beide snelheidsduivels waren de sprintprotagonisten van de laatste Tours. Hushovd, Oscar Freire, Daniele Bennati en Stuart O’Grady zijn de outsiders. Zou Erik Zabel wellicht voor een verrassing zorgen? De Duitser heeft al eens eerder zijn neus vroeg aan het venster gestoken; in 2001 troefde hij het hele pak af. Of krijgen we een scenario à la 1990, waarin een vroege vlucht een vrijgeleide krijgt en het beeld van de ronde bepaalt?

Winnaars eerste rit in lijn sinds 1996:
1996 – Frédéric Moncassin
1997 – Mario Cipollini
1998 – Tom Steels
1999 – Jaan Kirsipuu
2000 – Tom Steels
2001 – Erik Zabel
2002 – Rubens Bertogliati
2003 – Alessandro Petacchi
2004 – Jaan Kirsipuu
2005 – Tom Boonen

Bonificatiesprints:
53 kilometer – Savergne
137 kilometer – Plobsheim
175 kilometer – Kehl

Passages Bergklassement:
101 kilometer - Côte de Heiligenstein – 4e categorie

Klik hier voor een overzicht van alle klassementen.

Submitter:  Bron: FOK!