Casper winnaar eerste etappe

Pieter (Falco)
De eerste etappe is verrassend door Jimmy Casper gewonnen. De gele trui-drager Thor Hushovd werd verwond in de eindsprint en moest zijn gele trui afstaan aan George Hincapie, die eerder twee bonifactiesecondes had binnengesprokkeld.

Een groep van zeven renners had de eer om de eerste kopgroep van de Tour de France te zijn. Fabian Wegmann, Nicolas Portal, Unai Etxebarria, Walter Benneteau, Matthieu Sprick, Stéphane Auge en Benoît Vaugrenard namen deel in deze ontsnapping. De kopgroep behield lang een voorsprong van ruim 4 minuut 30 op het peloton. Vaugrenard pakte de eerste bonifactiesecondes in een tussensprint, waardoor hij de witte trui overnam van Joost Posthuma.

De eerste krachtsinspanning voor de bolletjestrui werd gewonnen door Fabian Wegmann. Op de Côte de Heiligenstein had hij weinig moeite om daar als eerste over de streep te komen. Vanaf 70 kilometer voor de finish begonnen de sprintersploegen zich van voren te roeren. Credit Agricole voor gele trui-drager Hushovd kreeg ondersteuning van Davitamon Lotto (McEwen), Quickstep (Boonen) en zelfs ook van Team Milram (Zabel). De voorsprong slonk naar onder de twee minuten, toen het parcours een uitstapje naar Duitsland maakte.

Gecontroleerd voltooide de peloton de achtervolging op zes renners van de kopgroep. Van het oorspronkelijke zevental ging Walter Benneteau ervandoor in een ultieme poging voor te blijven. Ondanks zijn krachtinspanningen werd de renner van Bouygues Telecom ingerekend rond de Frans-Duitse grens. George Hincapie pakte in Kehl nog twee bonificatiesecondes, die later voor hem erg van belang zouden zijn.

In razende vaart stormde het peloton Straatsburg in. Tom Boonen kwam in de eindsprint te vroeg op kop. Tot ieders verbazing spurtte Cofidis-renner Jimmy Casper naar de eindoverwinning voor Robbie McEwen en Erik Zabel. De Franse coureur gold lang als een sprinttalent, maar kon nooit een grote overwinning binnenhalen. Gele trui-drager Thor Hushovd sneed zich in de laatste meters van de sprint aan een kartonnen promotiehand, waardoor veel bloed zichtbaar werd. Door de negende plek in de eindsprint raakt hij de gele trui kwijt aan George Hincapie, die dus attent had gekoerst bij de laatste tussensprint.

Thor Hushovd liggend op de grond met veel bloed

Uitslag eerste etappe Straatsburg - Straatsburg (184,5 km)

#CoureurPloegTijd
1.Jimmy Casper (Fra)COF4:10.00
2.Robbie McEwen (Aus)DVLz.t.
3.Erik Zabel (Dui)MRMz.t.
4.Daniele Bennati (Ita)LAMz.t.
5.Luca Paolini (Ita)LIQz.t.
6.Isaac Galvez (Spa)CEIz.t.
7.Stuart O'Grady (Aus)CSCz.t.
8.Bernhard Eisel (Oos)FDJz.t.
9.Thor Hushovd (Noo)C.Az.t.
10.Oscar Freire (Spa)RABz.t.
11.Peter Wrolich (Oos)GSTz.t.
12.Inaki Isasi (Spa)EUSz.t.
13.Tom Boonen (Bel)QSIz.t.
14.Francisco Ventoso (Spa)SDVz.t.
15.Robert Hunter (ZAf)PHOz.t.
16.Laurent Brochard (Fra)BTLz.t.
17.Jerome Pineau (Fra)BTLz.t.
18.Philippe Gilbert (Bel)FDJz.t.
19.Carlos da Cruz (Fra)FDJz.t.
20.Fred Rodriguez (VS)DVLz.t.