Asteroïde 'bijna' in botsing met aarde

Icoon ZonnestelselEen asteroïde met een doorsnee van tussen de 400- en 900 meter zal maandag 'rakelings' langs de aarde scheren. Het object, door astronomen in 2004 ontdekt en door hen 2004 XP14 gedoopt, vliegt langs op slechts 400.000 kilometer afstand. Dat lijkt misschien een flinke misser, maar in ruimtevaart begrippen spreekt men bij deze afstand van een bijna-botsing.

De astroïde zal ook de maan niet raken. De satelliet van onze planeet staat op ruim 380.000 kilometer afstand van de aarde. "Voor een botsing is het een te kleine asteroïde en bovendien vliegt zij in een baan verder dan de maan", aldus Tim van Kempen van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA).

Weinig spektakel
De asteroïde zal niet waarneembaar zijn in Nederland, maar met goede telescopen wél vanaf de Amerikaanse westkust. De Nederlandse lantaarnpalen, maar ook het feit dat de asteroïde langsscheert rond onze zonsopgang (om 06:30 Nederlandse tijd is het object het dichtst bij de aarde), zorgen ervoor dat hier weinig te zien zal zijn. "Bovendien vliegt zij heel snel", aldus van Kempen.

De volgende asteroïde
De inslag van een asteroïde als 2004 XP14 zou flinke gevolgen hebben voor het klimaat en het milieu. Dat liet Space Expo in Noordwijk weten in een reactie op het naderende object. Op 13 april 2029 wordt de volgende asteroïde in de buurt van de aarde verwacht. Deze zal op een afstand van slechts 32.000 kilometer overvliegen en is daarmee zelfs met het blote oog waarneembaar.

Met dank aan discomagic voor de submit.