FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 december 2005

Politie ontmantelt Roosendaalse 'wietfabriek'

Magnetronkip had ons via de nieuws-submit te melden:

PolitieIn een loods op industrieterrein Majoppeveld-Noord in Roosendaal is gisteren een hennepkwekerij met 3.000 planten opgerold. De politie sprak van een 'wietfabriek' die zeker 4 miljoen euro op jaarbasis had kunnen opbrengen. De kwekerij, die vol in bedrijf was, zou nog niet hebben geoogst. Wel was er al voor tienduizenden euro's aan stroom gestolen volgens het energiebedrijf.

De politie viel de loods binnen na een anonieme tip. Naast de planten trof men tientallen transformatoren aan en talloze lampen. Volgens de politie, die geen mensen aantrof in de loods, moet er een criminele organisatie achter de kwekerij zitten.

(Foto: P. Roek)
Deel van de Roosendaalse 'wietfabriek'

Voetbal: Uitslagen 1/8e finales Gatorade Cup

Icoon Gatorade Cup
Er werden vanavond vier wedstrijden gespeeld in de strijd om de Gatorade Cup. Hieronder vind je de uitslagen.SC Heerenveen - VVV Venlo 2-0
23' Huntelaar 1-0 (penalty)
82' Samaras 2-0

Helmond Sport - Jong Ajax 2-1
39' Smeekes 1-0
52' Poepon 1-1
64' Braber 2-1
Rood: Klok (Jong Ajax), Vertonghen, 2x geel (Jong Ajax)

MVV - Willem II 3-1
9' Bryssinck 1-0
13' Feher 1-1
44' Miceli 2-1
74' Gommans 3-1

PSV - FC Twente 3-0
45' Farfan 1-0
58' Vennegoor of Hesselink 2-0
90' Vennegoor of Hesselink 3-0

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport

Meerderheid Kamer wil verbod op burka

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat er een wettelijk verbod op het dragen van een burka in het openbaar moet komen. Kamerlid Geert Wilders kwam vandaag met dit voorstel, dat kan rekenen op de steun van CDA, VVD, LPF en Nawijn.

CDA-Kamerlid Wim Van de Camp zei dat burkadragers zich te veel afschermen van de Nederlandse samenleving: ''Dat raakt onze veiligheid.'' VVD en LPF zijn het met het CDA en Wilders eens dat een burka niet bijdraagt aan de integratie van vrouwen in de Nederlandse samenleving.

Minister Verdonk van Integratie kondigde eerder al aan dat ze zal onderzoeken of het mogelijk is vanuit veiligheidsoverwegingen op bepaalde momenten en in bepaalde gebieden mensen te verbieden een burka (burqa, boerka) te dragen. Een algemeen verbod was volgens haar niet echt mogelijk. Een woordvoerder van Verdonk liet weten dat de minister het oordeel van de Kamer zal meenemen in haar onderzoek. De resultaten daarvan worden in januari verwacht.

Uitslagen 1/8 finales Gatorade cup

Er werden vanavond vier wedstrijden gespeeld in de strijd om de Gatorade Cup. Hieronder vind je de uitslagen.

SC Heerenveen - VVV Venlo 2-0
23' Huntelaar 1-0 penalty
82' Samaras 2-0

Helmond Sport - Jong Ajax2-1
39' Smeekes 1-0
52' Poepon 1-1
64' Braber 2-1

Rood: Klok (Jong-Ajax), Vertonghen, 2x geel (Jong-Ajax)

MVV - Willem II 3-1
9' Bryssinck 1-0
13' Feher 1-1
44' Miceli 2-1
74' Gommans 3-1

PSV - FC Twente 3-0
45' Farfan 1-0
58' Vennegoor of Hesselink 2-0
90' Vennegoor of Hesselink 3-0

Nieuwe spelling (2)

"Media vormen front tegen nieuwe spelling", kopte de Volkskrant afgelopen zaterdag. Meer specifiek zijn dat het NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant van de PCM-groep aangevuld met Elsevier, Vrij Nederland, HP/De Tijd, de Groene Amsterdammer, de NOS en Planet Internet. De klacht luidt: de verandering zoals doorgevoerd door de Taalunie zijn onlogisch en alles behalve marginaal, zoals door de Taalunie wordt beweerd.
Hoofdredacteur Jensma van het NRC maakt zich zorgen: "We maken al zo veel fouten en met die nieuwe spelling zou het alleen maar erger worden", zo stelt hij. "Er zullen allicht regels voor zijn, maar wie kan die in godsnaam onthouden", stelt Weusten, adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant, na een korte opsomming van een aantal woorden. Het liefst zien de kranten- en bladenmakers dat de veranderingen worden teruggedraaid.
Inmiddels bevinden de media zich in goed gezelschap. Ook oud-hoofdredacteur van de Dikke Van Dale Heestermans ageert tegen de nieuwe spelling. Hij vindt de veranderingen inconsequent hoewel hij de eerste is die zal toegeven dat dit ook praktisch onhaalbaar is. Bovendien, zo stelt hij, gaat het niet om 1000 woorden maar om 9000 die een verandering ondergaan. Hij heeft goede hoop dat het verzet effect heeft. Immers lukte het een paar jaar geleden in Duitsland ook om de spellingsverandering terug te laten draaien na het verzet van enkele dagbladen en deelstaten.
(uit: De Volkskrant van 17-12-05, Voorpagina en De Volkskrant van 19-12-05, pagina 3)

De Taalunie, bij monde van Verkuyl, is het absoluut niet eens met de kritiek. "De taalhervorming van 1995, dat was pas broddelwerk. Waarom is er toen geen opstand uitgebroken?" Hij begrijpt het probleem dan ook niet: "Het is er alleen maar logischer, consequenter op geworden en dus beter leesbaar".
Verder vindt hij het verzet voornamelijk amusant. De kranten maken nu al zoveel fouten dat hij zich afvraagt waar de redacties zich druk over maken: "Een t in plaats van d of andersom, dat zijn toch de echte hoofdzonden". Ook stelt hij dat er voor deze verandering een platform is opgericht van woordenboekmakers en spellingcheckers, die hebben allemaal hun zegje mogen doen. Ook denkt hij dat de media zich nog niet goed hebben verdiept in de nieuwe spelling.
(uit: De Volkskrant van 19-12-05, pagina 3)

Elke verandering is lastig. Een aantal woorden die we al jarenlang op een bepaalde manier schreven worden nu veranderd. Maar als ik de lijst met woorden bekijk zijn er veel niet alledaags en zullen waarschijnlijk zelden gebruikt worden.
En als we nu 20 jaar geleden deze verandering in de taal hadden moeten ondergaan was het voor de schrijvende pers inderdaad buitengewoon lastig geweest. Maar tegenwoordig werken alle kranten met computers. En spellingcheckers. Het is gewoon een kwestie van die updaten en eventueel een cd van Het Groene Boekje erbij.

geen nominatie voor de Buttplug deze keer, daarvoor is dit teveel een luxeprobleem

Fok!Weblog over de nieuwe spelling:
Nieuw spelling
Herman bedankt! Taalunie bedankt...
Spelling kwelling?

Scholieren mogelijk ziek door zenuwgas

Super7fighter had ons via de nieuws-submit te melden:

AlgemeenIn de Tsjetsjeense stad Starogladovskaja zijn 45 mensen, onder wie 38 kinderen, opgenomen met ademhalingsproblemen en hoofdpijn. Volgens een voorlopige diagnose kunnen de klachten zijn veroorzaakt door een zenuwgas.

Alle zieken zijn leerlingen, leraren en ander personeel van een school voor 9- tot en met 13-jarigen. Afgelopen vrijdag werden de eerste verschijnselen waarneembaar. De Tsjetsjeense autoriteiten sluiten een terroristische aanslag niet uit. Onbekend is welk zenuwgas zou zijn gebruikt.

Alternatief einde King Kong

Vandaag heeft Ubisoft via een persbericht een geheimpje vrijgegeven en dat is dat er in de game King Kong een alternatief einde verstopt zit. Indien je geen spoilers wil lezen kun je maar beter ophouden met lezen. Het blijkt namelijk mogelijk om Kong te redden van de dood en hem terug te vliegen naar zijn thuis, Skull Island. Een happy end dus!

Peter Jackson wilde de spelers blijkbaar net dat stapje verder laten gaan dan in de film. De game geeft daartoe gewoon meer vrijheid dan de film, waarvan iedereen toch verwacht dat Kong zal sterven.

Om het alternatief einde te kunnen zien moet je blijkbaar het volgende doen:
- Speel het spel uit
- Speel het spel opnieuw en vergaar 250.000 punten

Dat zou voldoende moeten zijn. Andere dingen die te unlocken zijn, zijn een concept art gallery, interviews met Peter Jackson en co-writer Phillipa Boyens, een "oude film" filter en nog meer.

Mus schoot zichzelf dood!

Nou dat nog net niet, maar je zou haast gaan denken dat er morgen zoiets in de krant staat. Toch niet te geloven dat het verhaal van de gehandicapte vrouw uit Spijkenisse, zo'n trieste wending heeft genomen.

Maar goed, Balkenende en consorten kunnen het zich dus aantrekken. We zorgen tegenwoordig zo slecht voor de gehandicapten dat ze hun eigen hondje opknopen om 10.000 Euro aan beloning te kunnen opstrijken. Wat een land... en nu nog maar eens zien dat Wilders over de brug komt en het bedrag inderdaad aan haar overmaakt. Uiteindelijk ze heeft bekend, dus het geld komt haar toe.

Je gaat je toch afvragen welk nieuws nog meer is verzonnen, eens even denken:

Verdonk bespuugt zichzelf!

Imam zet zichzelf het land uit!

Donner verkiest zichzelf tot politicus van het jaar!

Andere suggesties graag in de reacties...

Grote brand bij Center Parcs in Limburg

Sausje had ons via de nieuws-submit te melden:

Een gedeelte van het zwembad in 'Center Parcs Het Meerdal' in America staat in brand. Volgens de brandweer gaat het om een zeer grote brand. Brandweerkorpsen uit de hele regio Noord-Limburg bestrijden de vuurzee met groot materieel. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

Om verspreiding van het vuur te voorkomen zijn sprinklerinstallaties aangezet. De huisjes in het park staan leeg omdat ze gerenoveerd worden. De brandweer meldt dat er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen.

Centerparcs Meerdal

In 2000 brak op een ander park, de Eemhof in Flevoland, ook een grote brand uit. Het overdekte winkelcentrum en het subtropisch zwembad werden hierdoor volledig verwoest.

NL 1, 2 en 3 in deel Noord-Holland tijdelijk uit de lucht

Icoon TelevisieDelen van Noord-Holland hebben sinds 20:50 uur geen tv-ontvangst van Nederland 1, 2 en 3. In de kop van Noord-Holland ontvangen vrijwel alle kabelsystemen de beelden vanuit Wieringen. Nozema, dat verantwoordelijk is voor het zenderpark, zegt daar met onbekende problemen te kampen.

Volgens een woordvoerder heeft in ieder geval zo'n beetje alles vanaf Alkmaar geen ontvangst.

Update:
Rond 22:00 uur waren alle drie de zenders weer te ontvangen. Over de oorzaak van de storing is nog geen mededeling gedaan.

Briatore niet betrokken bij deal Alonso

De zaakwaarnemer van Fernando Alonso, Flavio Briatore, die ook teambaas is bij Renault, geeft aan niet betrokken te zijn geweest bij de deal tussen Alonso en McLaren. De dubbele functie van Briatore riep nogal wat vragen op.

Na de bekendmaking van de overgang na 2006 van Alonso van Renault naar McLaren, stelden velen de vraag hoe Briatore vanuit zijn dubbele functie heeft gehandeld. De Italiaan geeft daar zelf het antwoord op: "Ik was nooit direct of indirect betrokken in de onderhandelingen. Fernando heeft zelf de keuze gemaakt dat zij toekomst buiten het Renault-team ligt. Hij heeft uit eigen beweging contact opgenomen met McLaren en daarmee onderhandeld."

Daarmee voorkwam Alonso een moeilijke situatie voor zijn zaakwaarnemer, maar tegelijkertijd heeft het voor nieuwe geruchten gezorgd. Ook het contract van de Spanjaard bij het management van Briatore zou na 2006 eindigen en de coureur zou dan ook meteen van management willen wisselen.

Wotte weg bij Feyenoord

Feyenoord heeft bekend gemaakt dat technisch directeur Mark Wotte over twee weken de club zal verlaten. Wotte wil weer als trainer aan de slag gaan en zou die kans hebben bij het Engelse Southampton.

Hoewel Mark Wotte onlangs nog zijn contract als technisch directeur bij Feyenoord verlengde, heeft hij de club toch verzocht om ontbinding van zijn contract. De technisch directeur wil liever weer trainer worden. Feyenoord heeft het verzoek ingewilligd. In de komende twee weken zal Wotte zijn taken overdragen aan de drie andere directieleden van Feyenoord.

Waarschijnlijk gaat Wotte daarna aan de slag bij Southampton. De afgelopen dagen zou hij al hebben gepraat met directeur Clive Woodward van de Engelse club. Southampton degradeerde vorig jaar uit de Premiership en staat momenteel twaalfde in de Championship.

Standen NFL na speelweek 15

In de AFC is er al veel beslist, naast de Colts hebben nu ook New England, Cincinnati en Denver de play-offs gehaald. In de NFC is er nog niet veel duidelijk, daar is nog steeds alleen Seattle zeker van een plaats.

AFC East
TeamWLTPCTPFPAHomeRoadAFCNFCDIVStreak
y-New England950.6433222895-24-36-43-14-0Won 3
Miami770.5002662814-33-45-52-22-3Won 4
Buffalo4100.2862083104-40-64-60-42-3Lost 5
N.Y. Jets3110.2141892983-30-82-81-31-3Lost 1
AFC North
TeamWLTPCTPFPAHomeRoadAFCNFCDIVStreak
y-Cincinnati1130.7863912765-26-17-34-05-1Won 4
Pittsburgh950.6433132374-35-26-53-03-2Won 2
Baltimore590.3572192565-20-74-71-22-3Won 1
Cleveland590.3572122443-32-63-72-20-4Won 1
AFC South
TeamWLTPCTPFPAHomeRoadAFCNFCDIVStreak
*yz-Indianapolis1310.9294092066-17-011-12-06-0Lost 1
Jacksonville1040.7142832365-25-27-33-12-2Won 1
Tennessee4100.2862763573-51-53-71-32-3Lost 1
Houston2120.1432233732-50-71-101-20-5Won 1
AFC West
TeamWLTPCTPFPAHomeRoadAFCNFCDIVStreak
x-Denver1130.7863502487-04-38-23-13-1Won 2
San Diego950.6434042694-35-27-32-23-1Won 1
Kansas City860.5713463155-13-57-31-33-2Lost 2
Oakland4100.2862663312-52-52-92-10-5Lost 4

NFC East
TeamWLTPCTPFPAHomeRoadAFCNFCDIVStreak
N.Y. Giants1040.7143722587-13-32-18-34-1Won 3
Washington860.5712932535-23-40-48-23-1Won 3
Dallas860.5712912685-23-42-26-43-3Lost 1
Philadelphia680.4292693304-32-53-13-70-5Won 1
NFC North
TeamWLTPCTPFPAHomeRoadAFCNFCDIVStreak
Chicago1040.7142261517-13-31-39-14-0Won 1
Minnesota860.5712493045-23-41-27-44-1Lost 1
Detroit4100.2862202983-51-52-12-91-5Lost 5
Green Bay3110.2142583032-41-70-43-71-4Lost 1
NFC South
TeamWLTPCTPFPAHomeRoadAFCNFCDIVStreak
Carolina1040.7143272245-25-23-17-33-2Won 1
Tampa Bay950.6432462374-25-32-27-33-1Lost 1
Atlanta860.5713162704-34-33-15-52-2Lost 1
New Orleans3110.2142103581-62-52-21-91-4Lost 3
NFC West
TeamWLTPCTPFPAHomeRoadAFCNFCDIVStreak
yz-Seattle1220.8574072357-05-22-110-16-0Won 10
St. Louis590.3573233953-42-53-12-81-4Lost 3
Arizona4100.2862713492-52-51-23-83-3Lost 2
San Francisco2120.1431953912-50-70-32-91-4Lost 7

x-Plaats in de play-offs
y-Divisie titel gewonnen
z-Bye in de eerste play-off ronde
*-Thuisvoordeel

Spaanse jongeren steken dakloze in brand

Icoon Shocking Drie Spaanse jongens in de leeftijd van 17 en 18 jaar hebben in Barcelona een dakloze in brand gestoken. De 51-jarige vrouw is aan haar verwondingen bezweken.

Het slachtoffer was op straat aan het bedelen toen de drie jongens haar mishandelden. Even later overgoten zij de vrouw met bezine en staken haar met een sigaret in brand.

Het drietal zit inmiddels vast. De jongens komen uit een normaal middenklasse gezin en zijn zeker geen randgroepjongeren, zo meldt de Spaanse politie. In een verhoor verklaarden de daders dat zij hun zelfbeheersing hadden verloren.

Uitslagen NFL speelweek 15

Drie wedstrijden op zaterdag, twaalf op zondag en één op maandag maakten het een leuk lang weekend NFL. De Colts verloren hun eerste wedstrijd. Één team werd op de nul gehouden en vier teams kwamen niet verder dan een fieldgoal.

Zaterdag 17 december
Final1234T
Tampa Bay (9-5-0) 00000
New England (9-5-0) «7140728
Final1234T
Kansas City (8-6-0) 037717
NY Giants (10-4-0) «01031427
Final1234T
Denver (11-3-0) «0714728
Buffalo (4-10-0) 703717
zondag 18 december
Final1234T
San Francisco (2-12-0) 33039
Jacksonville (10-4-0) «070310
Final1234T
Philadelphia (6-8-0) «703717
St. Louis (5-9-0) 3103016
Final1234T
San Diego (9-5-0) «10331026
Indianapolis (13-1-0) 0017017
Final1234T
Arizona (4-10-0) 370919
Houston (2-12-0) «0243330
Final1234T
Carolina (10-4-0) «7107327
New Orleans (3-11-0) 700310
Final1234T
Seattle (12-2-0) «1407728
Tennessee (4-10-0) 01410024
Final1234T
Pittsburgh (9-5-0) «376218
Minnesota (8-6-0) 30003
Final1234T
NY Jets (3-11-0) 0107320
Miami (7-7-0) «7301424
Final1234T
Cleveland (5-9-0) «03339
Oakland (4-10-0) 07007
Final1234T
Cincinnati (11-3-0) «17771041
Detroit (4-10-0) 073717
Final1234T
Dallas (8-6-0) 00077
Washington (8-6-0) «7217035
Final1234T
Atlanta (8-6-0) 03003
Chicago (10-4-0) «0610016
maandag 20 december
Final1234T
Green Bay (3-11-0) 30003
Baltimore (5-9-0) «1410101448

Charlize Theron bedankt voor rol Bond-girl

Charlize TheronCharlize Theron heeft te kennen gegeven dat ze geen interesse heeft in de rol als Bond-girl. Hiermee laat ze als derde vrouwelijke beroemdheid de producers van de nieuwe James Bond-film met de handen in het haar achter. Eerder bedankten Angelina Jolie en Scarlett Johansson voor de rol.

De producenten van Casino Royale hebben nog slechts een maand de tijd om over de brug te komen met een Bond-girl die tegenover de Engelse Daniel Craig wil spelen.

Casino Royale zal in 2006 in de bioscopen verschijnen.

Vrouw verzint beroving en wurging hondje

Heel veel users hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon ShockingDe 49-jarige gehandicapte vrouw die in november aangifte deed van beroving door twee jongens, heeft toegegeven dit verzonnen te hebben. De jongeren zouden haar hebben overvallen en daarbij het hondje van de vrouw hebben gewurgd door het aan zijn riem op te hangen aan een hek.

Nu blijkt echter uit politieonderzoek dat de vrouw zelf verantwoordelijk is geweest voor de dood van het hondje. Het Openbaar Ministerie maakte dit vandaag bekend. Wat de vrouw bewoog dit verhaal te verzinnen, is nog niet bekend.

De vermeende gewelddadige dood van het hondje zorgde voor veel opschudding. Kamerlid Geert Wilders had zelfs een beloning van tienduizend euro uitgeloofd voor de gouden tip die naar de daders van het incident zouden leiden. Hij riep premier Balkenende tevens via schriftelijke vragen op om dit bedrag te vertienvoudigen.

'Harry Potter' wil op de regisseursstoel

Daniel RadcliffeDaniel Radcliffe wil na zijn Harry Potter-carrière films regisseren. De jonge acteur maakt het zichzelf niet gemakkelijk; hij wil slechts een film maken die door critici de hemel in wordt geprezen.

"Ik wil uiteindelijk graag films regisseren. Of liever gezegd; ik zou heel graag één heel goede film willen regisseren en dat zou dan meer dan genoeg zijn. Acteren blijft namelijk mijn passie. Dat blijf ik de rest van mij leven met veel plezier doen."

Hoewel de zestienjarige Daniel heel ambitieus lijkt, bekent hij dat hij al acht maanden niets heeft uitgevoerd. Toen iemand hem vroeg wat hij na de opnames van de jongste Harry Potter-film heeft gedaan, zei hij lachend dat hij acht maanden in bed heeft gelegen.

Belgische spits voor Sparta

Dieter van Tornhout speelt per 1 januari voor Sparta. De Rotterdamse club huurt de 20-jarige Belgische spits tot het eind van dit seizoen van Club Brugge. Tevens heeft Sparta een optie om Van Tornhout in de zomer te kopen.

Trainer Wiljan Vloet was op zoek naar versterking omdat de Rotterdammers nauwelijks tot scoren komen. Spits Ivan Cvetkov faalde tot nu toe, hij was de vervanger van de naar AZ vertrokken Koevermans. Tot nu toe wist de Bulgaar nog maar een keer te scoren.

Kinderpornofan stapt naar politie na virus

TvB en restfreak hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Domme criminelenToen een twintigjarige Duitse kinderpornoverzamelaar een officiële waarschuwing in zijn mailbox had ontvangen, gaf hij zich direct aan bij het politiebureau. In het bericht stond geschreven dat er een onderzoek naar hem was ingesteld. Saillant detail is echter dat de e-mail geen politiebericht was, zoals de man aanvankelijk dacht, maar een virus.

De politie trof daarop daadwerkelijk kinderporno op zijn computer aan, en stelde hem daarom alsnog in staat van beschuldiging. "Computervirussen zijn dus niet altijd verwoestend. Hier hielp het ons een misdaad te ontdekken die anders vast verborgen zou zijn gebleven", zo zegt een woordvoerster.

Moeder wil doorreizen na ongeval kind

Icoon ShockingOp een parkeerplaats in Oostenrijk is vanochtend een vierjarig jongetje uit Roemenië overreden door een touringcar. Na het ongeval wilde de moeder van het ventje de reis naar Spanje voortzetten, zonder haar kind voor de zekerheid naar een ziekenhuis te brengen.

Gelukkig voor het jongetje was iemand anders getuige van het incident en belde hij de politie. Hoewel het kind op het eerste gezicht geen uitwendig letsel had, bleek hij diverse inwendige verwondingen te hebben. Ook had hij zijn arm gebroken.

Volgens een woordvoerder zou het slachtoffertje Oostenrijk niet eens levend verlaten hebben, als de reis was voortgezet.

Nederlanders ergeren zich aan Nederlanders op vakantie

Botje96 had ons via de nieuws-submit te melden:

Nederlanders op vakantie ergeren zich het meeste aan Nederlanders op vakantie. Dat blijkt uit een enquête van het tijdschrift 'Reizen' onder zeshonderd lezers. Nederlanders hebben liever slecht weer op hun vakantie, dan dat ze tussen landgenoten zitten.

Uit het onderzoek blijkt ook dat Frankrijk niet langer de meest favoriete vakantiebestemming is. Italië staat nu bovenaan, gevolgd door Spanje. Na Frankrijk op de derde plek is de verrassende vierde Zuid-Afrika, gevolgd door de Verenigde Staten. Volgens de Nederlandse vakantiegangers zijn Fransen te arrogant en zijn ze weinig behulpzaam bij taalproblemen.

Italië doet het goed omdat het de meest romantische stad (Venetië) heeft en omdat er de mooiste pleinen (Il Campo in Siena en Piazza Navona in Rome) te vinden zijn. Ook het lekkere eten aldaar is een pluspunt.


Lekker op de camping

De geschiedenis van communicatie

Waar zouden we op deze wereld zijn als we niet met elkaar konden communiceren. Juist, nergens. Met alle communicatiemiddelen van tegenwoordig is alles stukken eenvoudiger geworden.

Neem nu de GSM's. Kinderen vanaf 8 jaar lopen er tegenwoordig al mee rond, en het is meer een mode accesoire dan een belmiddel. Maar hoe deze GSM-hype ontstaan is weten maar weinig mensen, daarom dat dit flashfilmpje hier wat duidelijkeid over wil geven.

School geeft te weinig onderwijs

Het Bisschoppelijk College Broekhin in Roermond heeft vorig schooljaar te weinig les gegeven. De Landelijke Klachtencommissie voor het openbaar en het algemeen toegankelijk onderwijs heeft vastgesteld dat eindexamenleerlingen vmbo-t niet de minimumhoeveelheid onderwijs hebben genoten.

De zaak was aangespannen door P. Diederen, die van mening was dat zijn dochter te weinig les kreeg en teveel thuis was. De Klachtencommissie heeft de vader, zelf leraar op een andere school, deels in het gelijk gesteld. Eindexamenleerlingen moeten per jaar minstens 700 klokuren onderwijs krijgen, maar de school had ten onrechte 25,5 klokuren wiskunde en 25,5 uren vakantie meegeteld.


Volgens de Inspectie voor het Onderwijs voldoen veel scholen niet aan de wettelijk voorgeschreven onderwijstijd. Dit is echter de eerste keer dat een school wordt berispt wegens lesuitval.

Leger helpt spermabank uit de brand

Icoon Opmerkelijk Wat doe je als spermabank bij een gebrek aan donoren? Een Oostenrijkse kliniek trekt alles uit de kast en heeft zelfs de hulp van het leger ingeroepen.

"Het aantal mannen dat sperma geeft, is gedaald en daarom vragen we het leger om ons uit de nood te helpen", zegt een woordvoerster van de privékliniek uit Thalheim. De oproep was niet tegen dovemansoren, inmiddels hebben veel soldaten een bijdrage geleverd. De kliniek noemt de actie een groot succes.

Hofstadgroepverdachte Zine A. zegt weinig

JustitieVandaag stond in het terreurproces rond de Hofstadgroep de Marokkaanse verdachte Zine Labidine A. terecht. Veel wijzer werd de rechtbank niet van A., want hij deed er vooral het zwijgen toe. De verdachte zou regelmatig huiskamerbijeenkomsten hebben bijgewoond, waarbij een gewelddadige variant van de islam moet zijn gepropageerd. Ook zou hij in verschillende huizen hebben gewoond bij vier andere verdachten, onder wie Jason W. en de voor de moord op Theo van Gogh veroordeelde Mohammed B. Hij werd gearresteerd toen hij op 2 november vorig jaar, de dag waarop Theo van Gogh vermoord werd, aanbelde bij B.

A. wilde geen antwoord geven toen de rechter hem confronteerde met belastende verklaringen die twee van de andere verdachten, Jason W. en Youssef E., eerder hebben afgelegd. Het betrof teksten die zijn aangetroffen op de computer van E. en van A. afkomstig zouden zijn.

Volgens A. heeft de Nederlandse staat met het proces tegen hem ervoor gezorgd dat zijn toekomst er niet rooskleurig uit ziet. Hij kwam juist naar Nederland omdat er in Marokko 'geen rechtvaardigheid bestaat'. Hij zit in vreemdelingenbewaring en riskeert teruggestuurd te worden naar zijn geboorteland. Opvallend was dat A. weer wel in de rechtszaal zei dat hij de Nederlandse wetten niet accepteert omdat ze in zijn ogen indruisen tegen de regels van Allah.

Drenkelingen overleven door drinken urine

hav0c had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon OpmerkelijkEen Australische schipper en zijn Nieuw-Zeelandse maatje dobberden bijna twee weken lang op zee rond in een rubberbootje, nadat hun gemotoriseerde jacht voor de kust van Vietnam was gezonken. Ze hielden elkaar in leven door dicht tegen elkaar aan te kruipen, en het regenvocht van de rand van de boot te likken. Niettemin waren ze genoodzaakt hun eigen urine op te drinken om in leven te blijven.

De 39-jarige Australische Mark Smith en de dertigjarige Steven Freeman brachten elf dagen zonder voedsel op het kleine opblaasbootje door. Ze werden gevonden door een Vietnamese vissersboot die hen naar het ziekenhuis bracht. De twee mannen waren sterk onderkoeld doordat het bootje voortdurend door de hoge golven werd omgeslagen. Bovendien vertoonden ze uitputtings- en uitdrogingsverschijnselen.

De stormen die de hoge golven veroorzaakten, zorgden ook voor veel schade aan de kuststreek. Door grote overstromingen kwamen daar tientallen mensen om het leven.

Gebouw van discotheek de iT wordt gesloopt

Urbankid had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenHet gebouw van de beroemde discotheek de iT aan de Amstelstraat in Amsterdam wordt gesloopt. De discotheek was in de jaren negentig bekend om de extravagante feesten. De 'Club iT' die er nu in zit, is failliet. Dit is gekomen doordat verbouwplannen van de eigenaren door financiële problemen niet van de grond kwamen.

In 1999 was de club een aantal maanden dicht na een inval van de politie. In september werd het pand nog gekraakt door kunstenaars, die er een repetitieruimte in wilden maken. Wat er voor het gebouw in de plaats komt, is onbekend.

Expansie voor Cossacks II aangekondigd

Uitgever CDV heeft vandaag aangekondigd dat ontwikkelaar GSC World bezig is met een standalone expansie voor de RTS-game Cossacks II: Napoleonic Wars. De expansie zal zich ook afspelen in de tijd van Napoleon en zal naast nieuwe eenheden en gebouwen ook drie nieuwe speelbare landen meebrengen. Beroemde veldslagen als Waterloo en Borodino zijn ook speelbaar in de uitbreiding. Voorlopig staat de expansie, die de naam Battle for Europe heeft gekregen, in de planning voor de zomer van 2006.Cossacks II

Haagse student 'Student van het Jaar'

Icoon OnderwijsMurat Ersoy, student commerciële economie aan de Haagse Hogeschool, is verkozen tot Student van het Jaar. De voorzitters van studentenorganisaties ISO en LSVb kozen hem in samenwerking met de redactie van website ScienceGuide. Ersoy wordt geroemd om zijn grote inzet voor zijn medestudenten. Zowel bij de zelforganisatie van Turkse studenten als bij de ontwikkeling van een talentenproject om nieuwe studenten meer kansen in hun studie te geven.

Volgens de redactie van ScienceGuide en de voorzitters van ISO en LSVb was er dit jaar één onderwerp dat heel het hoger onderwijs bezig hield: de omgang met allochtone studenten, in het bijzonder met de moslims onder hen. De meest genoemde studenten van 2005 waren Samir A. en Mohammed B., mensen zonder naam en gezicht, maar over wie heel de Nederlandse samenleving praat, oordeelt en aan wie men andere jongeren 'afmeet'. Daarom werd besloten dit jaar een student te bekronen die staat voor al die duizenden allochtone studenten die zich maatschappelijk en in hun studie voluit inzetten. Voor hun kansen, voor die van hun leeftijdsgenoten en voor die van een veelkleurig en ruimdenkend Nederland.

De Haagse student werd door staatssecretaris Mark Rutte van Onderwijs namens het kabinet gefeliciteerd met zijn verkiezing.

-
Interview met Ersoy.

Sega Classics op de Revolution?

Een aantal dagen geleden nam Nintendo Held Reggie het op tegen een aantal Mario Kart DS spelers bij de Mc Donalds' van Bellevue. Tijdens de races door hielp Reggie nog een aantal geruchten de wereld in die betrekking hebben op de Revolution.


Het was een supergezellige middag

Allereerst kwam hij met de melding dat de 'standaard' controller uitbreiding voor de Revolution gaat lijken op de Wavebird. Iets wat velen al verwacht hadden. Het belangrijkste wat hij te zeggen had was dat SEGA zeer geïnteresseerd is in de download mogelijkheden van de Revolution. Reggie bevestigde niets, maar een duidelijke hint was het volgens de aanwezigen wel. Time will tell...

Celstraf voor dopinggebruikers bij OS

De deelnemers aan de Olympische Winterspelen van Turijn volgend jaar zullen misschien wel de gevangenis in worden gestuurd. Dat heeft de Italiaanse Minister van Sport Mario Pescante bekend gemaakt. De Olympische Winterspelen worden van 10 februari t/m 26 februari gehouden.

Tijdens de Spelen zal de internationale dopinglijst van het IOC met verboden middelen gebruikt worden. Tevens zal het IOC verantwoordelijk zijn voor de dopingcontroles. Het IOC kan voor de rest nauwelijks straffen uitdelen: ze kunnen de dopingzondaar in kwestie de eventueel gewonnen medailles afnemen en hem het Olympisch Dorp uitzetten.

Maar volgens het Italiaanse wetssysteem is het gebruik van doping een misdrijf en wordt er dus een rechtzaak aangespannen tegen de dopinggebruiker. De enige vrees voor het IOC was dat de atleten gearresteerd zouden worden tijdens het evenement en daarmee dus een smet op het toernooi zouden werpen. Volgens Pescante valt dit niet te verwachten, want het Italiaanse gerechtsapparaat werkt volgens hem daarvoor te langzaam.

Natuurfoto's

Dat natuurfotografie zich niet beperkt tot het fotograferen van bloemetjes bewijst met name de winnaar van de fotowedstrijd van het National Wildlife Magazine maar eens. Er kwam bij mij in ieder geval een 'Wow' uit toen ik de foto zag.
Voor de liefhebbers is het een mooie pagina om even rond te dwalen. Via deze pagina kan je naar oudere contests kijken en het photo of the week archief bekijken. Via deze pagina kan je nog wat magazines bekijken. Een kwestie van om de tekst heen kijken naar de foto's die er staan.

Criminaliteit kost samenleving 20 miljard

Icoon MisdaadPer hoofd van de bevolking kostte criminaliteit de Nederlanders vorig jaar 1200 euro. Dat blijkt uit het onderzoek 'Criminaliteit en rechtshandhaving 2004' dat door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gepubliceerd. De samenleving in z'n geheel was in 2004 twintig miljard euro kwijt aan criminaliteit. Nederland wijkt daarmee niet af van andere landen.

De kosten door criminaliteit bestonden voor dertien miljard euro uit schade voor bedrijven, burgers en overheid. Vervolgens kostte de aanpak van de criminaliteit de maatschappij 4,2 miljard euro en de preventieve maatregelen nog eens 3,3 miljard euro. Er waren vorig jaar ongeveer vijf miljoen delicten tegen burgers. Tegen bedrijven en instellingen werden vier miljoen delicten gepleegd.

Overigens vallen de cijfers in het niet bij die van de Verenigde Staten. Daar kost de criminaliteit ruim 7000 euro per burger.

Track and Field naar Xbox Live Arcade?

Het officiële Xbox 360 magazine OXM meldt dat Konami er aan denkt de game Track and Field (bekend van o.a. NES en MSX) via Xbox Live Arcade beschikbaar te stellen. Uit een enquête van het magazine bleek dat de lezers deze game het liefst zien als Xbox Live Arcade game. Konami noemde de optie om Track and Field op die manier aan te bieden 'interessant' en ze bekijken op welke manier ze deze game geschikt kunnen maken voor Xbox Live Arcade.Tottenham Hotspur aast op Vlaar

Tottenham Hotspur heeft zich bij AZ voor Ron Vlaar gemeld. De Engelse subtopper, waar Martin Jol trainer is, zou de verdediger graag naar Londen willen halen.

Het is nog maar afwachten of de Engelse club de transfersom kan betalen, AZ wil ongeveer 3,5 miljoen euro voor de verdediger hebben. Ajax haakte in een eerder stadium daarom af, zij wilden niet verder dan één miljoen euro gaan. Ook Feyenoord en PSV hebben interesse voor de verdediger, wiens contract bij de club uit de Alkmaarder Hout nog loopt tot medio 2007.

Maandag kreeg Vlaar nog een boete opgelegd van AZ voor zijn interview met De Telegraaf. De 20-jarige speler zei in het interview dat hij zich gechanteerd voelde door coach Louis van Gaal. Volgens Vlaar krijgt hij geen speeltijd bij de Alkmaarse club, omdat hij zich niet langer aan de club wil verbinden.

Maandagavond speelde Vlaar met Jong AZ tegen de leeftijdsgenoten van Feyenoord en vandaag meldde de jonge verdediger zich weer bij de A-selectie.

Geen schorsing voor Pienaar

Steven Pienaar ontloopt een schorsing naar aanleiding van zijn actie in de competitiewedstrijd tegen Vitesse. De aanklager betaald voetbal had wegens vermeend natrappen door de speler van Ajax een vooronderzoek ingesteld, maar er is onvoldoende bewijs om een straf op te leggen.

Naast de televisiebeelden is er namelijk ook aanvullend bewijs nodig om tot een schorsing over te gaan en dat ontbrak.

Onlangs werd bekend dat Pienaar aan het einde van het seizoen naar het Duitse Borussia Dortmund vertrekt. Momenteel heeft de Ajacied last van een enkelblessure.

Nederlandse verwarming bedreigd

VerwarmingLekker met kerst bij een warme kachel zitten. Volgens het Energie Onderzoek Centrum ECN kan het zomaar gebeuren dat dit in de toekomst niet meer kan. Uit onderzoek van ECN blijkt dat als Duitse bedrijven gebruik gaan maken van Nederlands gas, er filevorming in onze transportleidingen kan ontstaan. Het mogelijke gevolg is dat huishoudens kortere of langere tijd van aardgas verstoken blijven.

Het gastransport hier is goedkoper en dus is het voor Duitse bedrijven aantrekkelijk om gas via Nederland te vervoeren. Nederland kan hier niet onderuit omdat de gaslevering is geregeld in wetten van de Europese Unie. Wellicht wordt ons gasnet in de toekomst nog aantrekkelijker. Toezichthouder DTe is van plan de komende jaren verdere tariefsverlagingen af te dwingen. De onderzoekers van ECN waarschuwen de energiewaakhond. "Ook in strenge winters, als de binnenlandse vraag naar aardgas het grootst is, moet je de contracten met buitenlandse opdrachtgevers nakomen".

Toch dreigt er geen acuut probleem. "Het zal deze winter niet misgaan", stelt ECN. "Maar contracten met buitenlandse gasbedrijven worden voor meerdere jaren afgesloten. Als er dan weinig ruimte overblijft, is er voor de piek in binnenlands gebruik even geen plaats."

6,5 miljardste wereldburger vandaag verwacht

BabyOp onze aardbol wordt vandaag of morgen de 6,5 miljardste burger verwacht. De kans is groot dat deze wereldburger in Afrika of Azië geboren zal worden. Doordat voorbehoedsmiddelen daar schaars en onpopulair zijn, groeit het aantal inwoners daar het hardst. In alle wereldsteden, behalve in Europa, is er ook groei. Doordat de invloed van religie hier afneemt en omdat voorbehoedsmiddelen hier wel een algemeen begrip zijn, zakt het aantal inwoners in Europa juist.

De bevolkingsgroei is sinds 1950 met 160 procent toegenomen. De belangrijkste oorzaak daarvan is dat mensen steeds ouder worden. Dagelijks groeit de wereldbevolking met 210.000 mensen. Per seconde komen er twee wereldburgers bij.

Noren vinden gigantische voorraad steenkool

zakjapannertje had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon WetenschapHet kan zomaar zo zijn dat de wereld voor eeuwen genoeg aan steenkool heeft. Het Noorse oliebedrijf Statoil beweert namelijk dat het onder een olieveld voor de Noorse kust in de Noordzee een enorme voorraad steenkool heeft gevonden. Het zou gaan om meer dan 3000 miljard ton. Als het klopt, is het de grootste voorraad steenkool ter wereld.

Het Britse oliebedrijf BP schatte onlangs nog dat de toegankelijke steenkoolreserves op onze aardbol rond de 900 miljard ton is. Statoil brengt het gebied nu in kaart en onderzoekt hoe het de vondst kan ontginnen.

Steenkool kan onder andere worden gebruikt om er brandstof voor auto's van te maken.

Kerstcake kost 1,5 miljoen euro

Voor rijke Japanners is er nu een hele dure taart te koop. Een warenhuis in Tokio verkoopt een kerstcake van 1,5 miljoen euro. De fruittaart is zeshoekig en bestaat uit twee lagen bedekt met roze glazuur.

Dit is echter niet de reden dat de taart zo duur is. In het glazuur zitten 223 diamanten. Een daarvan is een hartvormige diamant van vijf karaat. De cake is ongeveer een jaar lang houdbaar, aldus het warenhuis.

Hofland niet naar Roda JC

Kevin Hofland zal niet naar Roda JC vertrekken. De Limburgse club wilde de verdediger, die nu speelt bij het Duitse VfL Wolfsburg, graag naar Kerkrade halen, maar de transfersom is veel te hoog.

De directeur van Roda, Huub Narinx, was kort maar wel duidelijk in zijn uitleg. "We hebben formeel gehoord dat Wolfsburg acht miljoen voor hem vraagt. Dat bedrag kunnen we nooit betalen."

Maar niet alleen dat staat een eventuele overgang in de weg, ook de 26-jarige Hofland zelf ziet een transfer namelijk niet zitten. "Met het oog op het WK 2006 wil ik me graag sportief verbeteren. Eerlijk gezegd is een transfer naar Roda dan geen optie."

Maandag werd wel bekend dat verdediger Jan-Paul Saeijs na afloop van dit seizoen naar Roda JC vertrekt. Momenteel speelt Saeijs bij ADO Den Haag.

Drie zelfstandige developers richten IDEA op

ALTAR games, bekend van onder andere UFO: Aftermath, Black Element Software, bekend van Alpha Prime en Bohemia Interactive Studio, bekend van Operation Flashpoint, hebben gezamelijk de Independent DEvelopers Association (IDEA) opgericht. IDEA is in het leven geroepen om onafhankelijke developers te helpen door marketing en gerechtelijke ondersteuning te geven en om samenwerking voor evenementen gemakkelijker te maken.

"Game development is extremely demanding and risky business and the competition in the worldwide market is immense," zei Marek Spanel, directeur van Bohemia Interactive Studio. "The industry is dominated by the strongest publishing houses and the position of an independent game developer is getting more and more intricate."

"IDEA Games provides an infrastructure to independent game developers regardless of the size of their budgets or stage of their projects and allows them to concentrate purely on the creative part of the game development," zo verklaarde Radek Volf, leider van Black Element Software.

"IDEA Games is open to all independent developers," voegde Slavomir Pavlicek, voorzitter van IDEA, hieraan toe. "To guarantee our associates the best service possible, we have engaged game industry veterans with long and successful experience both from development companies and game publishing and distributing process."Maker persbericht Roswell UFO-incident overleden

X-factorVorige week donderdag is in de VS de Amerikaanse legerofficier Walter Haut overleden. Haut stelde in 1947 het persbericht op over de landing van een UFO in Roswell opstelde, het zogenaamde Roswell incident. Walter Haut werd 83 jaar.

Haut was in 1947 woordvoerder op luchtmachtbasis Roswell in New Mexico. In opdracht van de bevelhebber van de basis, William Blanchard, schreef hij op 8 juli diens verklaring op van een vliegende schotel die in de buurt van Roswell was geland. Toen een lokale krant op basis van het persbericht schreef dat de Amerikaanse Luchtmacht een vliegende schotel had buitgemaakt kwam het leger met een verklaring dat het geen buitenaardsvoertuig betrof, maar een neergestorte weerballon.

Wel of geen weerballon deed er toen echter niet meer toe, de mythe rond Roswell was geboren. UFOlogen zeiden dat het teruggetrokken persbericht een doofpot was om te versluieren dat het leger buitenaardse wezens uit de vliegende schotel had gehaald.

Haut zelf heeft altijd volgehouden dat hem nooit de exacte plek is verteld waar de vliegende schotel zou zijn geland. Hij zei er ook nooit een gezien te hebben. Wel geloofde hij in het bestaan van buitenaards leven dat de aarde bezoekt. Hij is ook één van de stichters van het Internationaal UFO Museum.

Tennisster Karatantsjeva betrapt op doping

De 16-jarige Bulgaarse tennisster Sesil Karatantsjeva is afgelopen jaar betrapt op het gebruik van doping tijdens de Open Franse kampioenschappen op Roland Garros.

Vorige week werd de dopingkwestie al behandeld door drie juristen namens de Internationale Tennis Federatie in Londen. Dit meldde de Franse sportkrant L'Equipe. Er is nog geen uitspraak gedaan, de jonge Bulgaarse riskeert een schorsing van twee jaar.

Op 31 mei van dit jaar werd Karatantsjeva positief getest na haar nederlaag in de kwartfinales tegen de Russische tennisster Jelena Lichovtseva.

'Haatmoskeeën' ontdekt in Spanje

TerrorismeIn Spanje zijn zes ondergrondse haatmoskeeën ontdekt. In deze moskeeën kwamen ook de daders van de bloedige treinaanslagen van 2004 in Madrid. De moslims die tot deze groep behoren zijn lid van de islamsekte 'Takfir Wal Hijra'. Deze behoort tot de meest radicale groeperingen binnen het salafisme, een Noord-Afrikaanse stroming waarvan de aanhangers alles wat westers is haten.

De leden van 'Takfir Wal Hijra' moeten in de westerse democratische samenlevingen infiltreren. Om dit te kunnen doen, moeten ze zich zo onopvallend mogelijk gedragen. Ze mogen dan ook roken, drinken, flirten met westerse vrouwen en eten tijdens de ramadan. Ze dienen zich voorkomend, ontwikkeld en beschaafd voor te doen.

Volgens de Spaanse justitie komen de meeste aanslagen in Europa voort uit het gedachtegoed van 'Takfir Wal Hijra'. De harde kern bestaat uit Syriërs die voornamelijk Marokkanen ronselen die de terroristische acties moeten uitvoeren. De Spaanse politie arresteerde afgelopen dagen ook 15 moslims die mensen ronselden voor terreurdaden in Irak.

Pokemon-kankergen krijgt nieuwe naam

Een jaar geleden isoleerde het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center een gen dat kanker veroorzaakt. Het gen kreeg de naam "POK erythroid myeloid ontogenic gene". Afgekort maakt dat Pokemon.

Nintendo was hier uiteraard helemaal niet blij mee, want een associatie met kanker is absoluut ongewenst voor iedere merknaam. Nature is er achter gekomen dat Nintendo heeft gedreigd met een rechtszaak tegen de organisatie. Het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center hoefde er niet heel lang over te denken en wijzigde de naam van "Pokemon" naar Zbtb7.

Kubica wordt 3e rijder BMW-Sauber

Robert Kubica zal volgend jaar als 3e coureur rijden bij BMW Sauber. Hij zal tests gaan rijden, en op vrijdag de derde wagen besturen.

De 21-jarige Pool reed zich dit jaar in de picture door het winnen van de Renault World Series, en met goede prestaties bij zijn F1 tests voor Renault. Hij heeft nu een contract voor 2006 op zak, met daarbij een optie voor verdere jaren.

BMW Motorsport directeur Mario Theissen vertelde: "We hebben Robert gevolgd, en schatten, gebaseerd op zijn prestaties in de afgelopen jaren, hoog in. We zijn dan ook blij, dat wij hem de kans kunnen geven om in de Formule 1 te rijden. Hij zal als derde rijder ervaring op doen, en gelijktijdig het team bij de ontwikkeling van de auto helpen."

"Het is een fantastische kans voor mij", vertelde de dolblije Kubica. "Ik zal bewijzen dat ik deze plaats verdiend heb. Voor een jonge coureur, zoals ik, is de derde wagen regel een groot voordeel. Vroeger kwamen test- en reservecoureurs alleen op de testcircuits om te rijden, maar ik zal alle 19 circuits leren kennen. Ik wil graag iedereen bedanken die mij de laatste jaren hebben gesteund. Zonder die mensen zou ik komend seizoen niet mijn F1 debuut maken."

Van Hanegem in beeld bij Lokeren

Willem van Hanegem is kandidaat om trainer te worden bij de Belgische club Sporting Lokeren. Dinsdag heeft de technisch directeur van de club, Willi Verhoost, dit bevestigd.

"We hebben een gesprek met hem gehad en hij is een van drie serieuze kandidaten. Voor het einde van de week nemen we een beslissing", aldus Verhoost.

Lokeren, dat momenteel zevende staat in de competitie, zoekt een opvolger voor de Serviër Slavoljub Muslin, die vertrekt aan het eind van dit jaar naar het Russische Lokomotiv Moskou. Naast Van Hanegem is ook de voormalige bondscoach van België, Aimé Anthuenis, een van de kandidaten.

Van Hanegem was het laatst trainer van Sparta, dat was in 2001. Daarna was hij tot en met de eindronde van het Europees kampioenschap assistent van Dick Advocaat bij Oranje.

Turkse klacht tegen GroenLinks-EP'er

AlgemeenGroenLinks Europarlementariër Joost Lagendijk moet door de Turkse justitie vervolgd worden voor belediging van de Turkse strijdkrachten. Dat heeft een groep Turkse advocaten gisteren geëist. Ze willen dat het OM een strafzaak tegen de Nederlander begint.

Volgens de advocaten, die lid zijn van een nationalistische groep, heeft Lagendijk dit weekend op een persconferentie in Istanbul gezegd dat het Turkse leger botsingen uitlokt met naar autonomie strevende Koerdische rebellen. De advocaten daarover: ''Waar haalt Lagendijk de brutaliteit vandaan zichzelf boven en immuun voor de Turkse wet te achten en het Turkse leger en de Turkse rechtspraak te beledigen?''

Lagendijk zei in een reactie niet bang te zijn dat hij Turkije niet uitkomt, omdat hij als Europarlementariër diplomatieke immuniteit geniet. En die onschendbaarheid wordt door het parlement natuurlijk niet opgeheven voor dit politieke Turkse spel, aldus de GroenLinks-politicus.

Lagendijk was naar Turkije afgereisd om het proces tegen de Turkse schrijver Orhan Pamuk bij te wonen. Pamuk wordt vervolgd op grond van artikel 301 van het nieuwe Wetboek van Strafrecht, dat belediging van de Turkse Republiek of de Turkse identiteit strafbaar stelt. Begin dit jaar stelde Pamuk in een interview met een Zwitserse krant dat dertigduizend Koerden en een miljoen Armeniërs zijn gedood en alleen hij daarover durft te spreken. Het proces tegen Pamuk werd overigens meteen na opening verdaagd tot volgend jaar.

Studenten klagen over wekenlange vakantie

Icoon OnderwijsRechtenstudenten van de Universiteit Utrecht zijn het er niet mee eens dat ze na de kerstvakantie zeven weken geen college kunnen volgen. Volgens decaan Adriaan Dorresteijn van de rechtenfaculteit hebben de docenten een zogenaamde winterstop nodig om onderzoek te doen.

Aan het eind van de zeven weken waarin de studenten vrij hebben, begint ook nog eens de voorjaarsvakantie. De studenten vinden het raar dat ze twee maanden niets te doen hebben en deden onlangs hun beklag bij de decaan. Ze stelden voor zelf iets te organiseren, zoals juridisch Engels, maar de faculteit zou daar geen geld in willen steken, zo zegt een student in de Telegraaf.

Een tweede reden voor de 'winterstop' is de invoering van de internationale bachelor- en mastertitel, die erg veel van de docenten hebben gevergd. Decaan Dorresteijn is van mening dat wanneer de leerstof in een korte periode aangeboden wordt, de studenten juist meer worden uitgedaagd. De studenten zelf denken hier heel anders over en zijn van plan tijdens de maanden vrij maar vooruit te werken.

Vijfde seizoenszege voor Toronto Raptors

In de NBA versloegen de Toronto Raptors maandag Orlando Magic met 90-92 , maar de Canadese ploeg heeft nog wel altijd de slechtste balans tot nu toe dit seizoen.

Toronto verloor dit seizoen tot nu toe 20 wedstrijden en won er slechts vijf. Detroit Pistons, dat maandag met 104-106 de Memphis Grizzlies versloeg, heeft met 19 overwinningen en drie nederlagen de beste balans.

Uitslagen NBA maandag

Orlando Magic - Toronto Raptors 90-92
Charlotte Bobcats - Sacramento Kings 106-103
Boston Celtics - Golden State Warriors 109-98
Memphis Grizzlies - Detroit Pistons 104-106
Seattle Supersonics - Washington Wizards 111 - 101

De dood.

Weken geleden was ik weer eens op het engelse forum van Chris Barker aan het bijlezen.
En daar stond een stukje dat ik eigenlijk niet meer uit m'n hoofd kon krijgen.
Het ging om een user die de foto's gezien had op de geweldige site van Rob Ruggenberg:
http://www.greatwar.nl/ "Forbidden warpictures"

De user had deze foto's nog nooit gezien en realiseerde zich toen pas dat WO1 geen picknick was.

"I thought WW1 was walk in the park just like all the Australian men that volunteered to go thought it would be! A boat ride,
shoot off a few rounds, have a few beers, shoot off a few more rounds and then go home. "

quote:
I always suspected that it may have been about heads being blown off and bodies being blown to smithereens etc etc etc. I thought that there may be a bit of senseless death involved, a smidgen of agression, a wee bit of fear, some terror, a tiny bit of horror and a quagmire resembling a seething shitty hell on earth!
Maybe even a few tears thrown in. A scream here and there. A shout of 'mother! sounded out at regular intervals would have been the icing on the cake I reckon.
Er zijn nog heel veel mensen die geloven dat ze sneuvelden met een keurige schotwond, zonder lijden en netjes in een rij zodat je ze naderhand netjes kon begraven, in een nette kist, lichaam helemaal intact.
Maar zo was het niet, de beelden, de verhalen, de opgravingen vertellen een ander verhaal.
Maar naar die beelden moet je wel op zoek.
Ze zijn niet echt makkelijk verkrijgbaar. <blockquote><span style="font-size: 10px;">quote:</span><div class="quote">The official war photographers were not supposed to photograph the vast numbers of dead or the ugly way soldiers died. The resason was simple. Their pictures had but one purpose: keeping up morale. Their pictures were checked and destroyed if they set the wrong tone.

Of the five million photographs in the Imperial War Museum in Londen none would give you the impression that there were ever more than a couple of dozen dead to be seen at any one place

<b>And how silly it may seem: researchers looking for pictures of dead soldiers are still not very welcome in the Imperial War Museum ('We are looked upon as traitors or freaks', one of these scholars wrote).

As a result of this old and new censorship romantic and heroic illusions about the Great War still widely exist. Socalled re-enacting groups even replay war scenes like it was some kind of childrens play.</b></div></blockquote> De dood is niet mooi, de dood is lelijk, de dood stinkt, soldaten sterven niet met een glimlach op hun gezicht en met woorden als : "voor mijn vaderland"
Luguber plaatje
Dit is dan nog een relatief nette foto.

Ik ben zelf moeder van zonen die de leeftijd hebben die ze in WO1 tot soldaat had gemaakt.
En iedere keer weer kijk je met andere ogen naar de talloze graven, in een andere tijd, in een ander land, had dit mijn kind kunnen zijn.

Laat ons zien wat oorlog werkelijk is, gooi alles open, niet om te griezelen, niet voor de sensatie, maar om deze waanzin te kunnen begrijpen.
We leren niets van oorlogen, niets, dat wijst de geschiedenis dagelijks uit.
"Dit mag nooit meer gebeuren"is een vrij loze kreet geworden.

En heel misschien komen opmerkingen als deze ook niet meer voor:

quote:
But as my 18 year old daughter says 'War's not like that anymore'
...

Fijne dagen allemaal.

Tweede aanklacht tegen Verdonk en Donner

JustitieTegen de ministers Rita Verdonk en Piet Hein Donner is wederom een aanklacht ingediend in verband met de dramatische Schipholbrand, waarbij elf gedetineerden omkwamen. Dit keer is de klacht afkomstig van het comité Rechtsherstel, waarin zich diverse organisaties hebben verenigd.

Volgens het comité hebben de ministers zich schuldig gemaakt aan een wrede en onmenselijke behandeling van de slachtoffers. Het comité Rechtsherstel bestaat uit de stichtingen XminY (Amsterdam), LOS (Utrecht), PRIME (Den Haag) en enkele migrantenorganisaties. De aanklacht staat los van de klacht die eerder de Stichting Een Royaal Gebaar tegen Verdonk en Donner deponeerde bij het OM.

Het comité Rechtsherstel zal morgen de aanklacht, die bestaat uit maar liefst 70 pagina's, tijdens een persconferentie in Den Haag toelichten. Ook zal men op basis van directe getuigenissen en beeldmateriaal van overlevenden van de brand nieuwe ''onthullende'' feiten presenteren. Verder zijn er plannen om gezamenlijk een schadevergoeding te eisen voor de slachtoffers.

Staking openbaar vervoer New York

Icoon StakingZo'n 34.000 medewerkers van het openbaar vervoer in New York zijn vanmorgen in staking gegaan. Hierdoor is in de stad, waar dagelijks zeven miljoen mensen de metro, trein of bus pakken, grote chaos ontstaan.

De Transport Workers Union, de vakbond voor medewerkers van het openbaar vervoer van New York, besloot een staking te organiseren nadat onderhandelingen met de directie van het OV-bedrijf Metropolitan Transportation Authority (MTA) vastliepen. De eis van de vakbond was, naast betere pensioensvoorwaarden, een jaarlijkse salarisstijging van acht procent. Gisteren bood de bond aan de eis te verlagen naar zes procent, maar ook dat weigerde de MTA.

De schade wordt door burgemeester Bloomberg geschat op 400 miljoen dollar (zo'n 335 miljoen euro) per dag dat het openbaar vervoer plat ligt. Hij heeft aangekondigd juridische stappen te zullen ondernemen. Het stakende personeel kan op een fikse boete rekenen, gezien het feit dat het in New York verboden is het werk neer te leggen.

Spelling kwelling?

Dit gedicht als aanleiding voor de media-aandacht omtrent de nieuwe spelling en de gisteren geplaatste blog door Tigertje

Ook ik boycot vanaf vandaag de nieuwe spelling
Want zeg nou zelf: paddenstoel is toch een ware kwelling?
En appèl wordt vanaf volgend jaar een doodgewone appel
En zeg niet dat het niets is, want ik maak me wel degelijk sappel!
Blijf toch met je parmantige poten van onze mooie taal
Dat scheelt weer een hoop gedonder en ander theatraal kabaal!
Elke tien jaar verandert er wel weer iets desastreus
Houd het nou gewoon een keer bij jullie eerste keus
En dan heb ik het niet over de spelling van '95 of van het heden
Maar gebruik toch de schrijfwijze van een paar eeuwen geleden
Want zeg ofte beken nou zelf, dat isch toch een veel moojer gezicht
En ick weet seker dat ick dan geen taalkundige schaade berokken ofte aanricht

Met dank aan Bupatih voor de submit

'Hingis begint waar ze is gestopt'

De Zwitserse tennisster Martina Hingis zal bij het toernooi van Gold Coast, dat op 1 januari van start gaat, haar rentree maken.

Voor de 25-jarige Hingis was dit in 2002 haar laatste toernooi voordat ze moest stoppen wegens chronische blessures aan haar voeten en enkels. Onlangs kondigde de voormalig nummer een van de wereld haar rentree op het hoogste niveau aan.

In het verleden won Hingis drie maal de Australian Open en stond ze zes maal in de finale. "Ik vind het geweldig om in Australië mijn rentree te maken. Ik heb me daar altijd thuis gevoeld. Het zal zwaar worden, maar het geeft me met het oog op de Australian Open ook de kans om aan de omstandigheden te wennen," aldus Hingis.

Boek: Fokke en Sukke, het afzien van 2005De nasleep van de tsunami, Talpa, Hells Angels, D66, Ruud Lubbers, pianoman, poema en nog veel meer dingen die we dit jaar meegemaakt hebben. Reid, Geleijnse & Van Tol brengen hun altijd grappige creaties van het hele jaar weer in boekvorm uit. Het is een vijfde deel in de jaarlijkse release van de beste comics van het jaar. Tenminste, zoals bij de meeste jaaroverzichten is ook deze al uitgebracht voor het jaar compleet afgelopen was.

Van Persie wil bij Arsenal blijven

Robin van Persie heeft gezegd dat hij het liefst de rest van zijn voetballoopbaan bij Arsenal wil blijven spelen. De Rotterdammer heeft het erg naar zijn zin bij The Gunners en ziet zichzelf niet zo gauw naar een andere club vertrekken.

"Ik kan me voorstellen dat sommige andere clubs mij willen hebben, maar ik wil niet vertrekken bij Arsenal. Ik wil niet naar Spanje, niet naar Italië en niet naar een andere Engelse club. Ik wil hier blijven. Daarom gaf het een erg goed gevoel toen ik onlangs overeenstemming bereikte over een nieuw contract. Ik zie Arsenal als een grote club met een warme sfeer. Dat zie je lang niet overal, maar ik hecht er veel waarde aan", aldus van Persie in een interview met de Daily Telegraph.

Sinds de zomer van 2004 speelt de 22-jarige Nederlander voor de Engelse club. Vooral dit seizoen heeft hij zich ontwikkeld tot een ware publiekslieveling. Tot nu toe scoorde de Van Persie dit jaar vier maal in 13 wedstrijden.

[Upd] Alonso in 2007 naar McLaren

Regerend wereldkampioen Fernando Alonso zal vanaf 2007 bij McLaren Mercedes rijden. Dat maakten McLaren en Alonso vandaag in een persbericht bekend.

Het is nog niet bekend welke van de huidige McLarencoureurs, Kimi Räikkönen of Juan Pablo Montoya, plaats zal gaan maken voor Alonso. Ron Dennis noemt beide coureurs extreem getalenteerd en competitief en hoopt in 2007 met twee wereldkampioenen te kunnen rijden.

Alonso noemt het tekenen bij McLaren een droom die werkelijkheid wordt. "Natuurlijk zal ik Renault F1 moeten verlaten, maar sommige mogelijkheden die langskomen zijn gewoon te mooi om voorbij te laten gaan," aldus de Spanjaard. "Ik ben blij dat we het nieuws nu al bekend hebben kunnen maken, zodat ik en mijn team ons volledig op het kampioenschap van komend jaar kunnen richten."

Patrick Faure, president van Renault F1, is teleurgesteld door de keuze van Alonso. Wel accepteert hij het feit dat een coureur soms nieuwe wegen in moet slaan. "Hij heeft vijf jaar bij Renault gereden, verse uitdagingen zijn essentieel voor een sportman. Onze prioriteit ligt momenteel bij 2006 en we werken hard aan het kunnen verdedigen van de wereldtitels. Ons doel is om in 2006 weer te winnen."

Update:

Volgens The Times is er met de deal tussen Alonso en McLaren zo'n 125 miljoen euro gemoeid. Verder zou de Spanjaard voor vijf jaar hebben getekend bij het team.

Tanghe naar Heracles

Stefaan Tanghe speelt vanaf januari bij Heracles. De Belgische middenvelder van FC Utrecht bevestigde dat maandag tegenover Talpa.

Deze week zal de 33-jarige middenvelder een contract voor anderhalf jaar tekenen, maar dan moeten de beide partijen het nog wel eens worden over de financiële en praktische details.

Tanghe heeft bij de club uit de Domstad nog een contract tot medio 2007, maar mag transfervrij vertrekken. Tanghe speelde sinds medio 2000 158 competitiewedstrijden en maakte daarin 39 doelpunten.

Ronaldinho wederom beste speler van de wereld

Ronaldinho is door de FIFA gekozen tot Voetballer van het Jaar. Drie weken geleden werd de aanvaller van Barcelona door het blad France Football ook al tot beste speler van Europa uitgeroepen.

In de verkiezing van de FIFA, die werd gehouden onder de aanvoerders van nationale teams en bondscoaches eindigde Chelsea-speler Paul Lampard als tweede. Samuel Eto'o van Barcelona werd derde.

Vorig jaar was de 25-jarige Ronaldinho ook al de beste. Na Ronaldo (1996,1997 en 2002) en Zinedine Zidane (1998,2000 en 2003) is hij de derde speler die meer dan een keer uitgeroepen is tot werelds beste voetballer.

Bodybags nodig? plaats een Speurder!

Alsof er niets beters te bespreken is, vult het kabinet de laatste dagen voor het kerstreces met een volstrekt overbodige discussie over een eventuele missie in Afghanistan. D'66 stribbelt nog wat tegen en het kabinet, onder de bezielende aanvoering van ministers Bot en Kamp, vindt het nodig dat er een unaniem standpunt komt over deze internationaal nogal heikele kwestie.

Op zich zou een discussie misschien wel nuttig zijn, het is immers een belangrijk onderwerp, ware het niet dat nu al vaststaat dat een eventueel positief kabinetsbesluit zal worden verpulverd in de Tweede Kamer. Het kabinet wil echter toch absoluut een unaniem positief besluit, omdat het politiek handiger is wanneer de ministers in het buitenland kunnen vertellen dat ze zijn teruggefloten door het parlement. Dat is minder gezichtsverlies.

Geweldig hoor die politiek. Weer dagen vergaderen voor 'Jan lul' en ondertussen is het kerstreces dus eigenlijk al lang begonnen. Het enige goede dat hier nog uit kan voortkomen is een knallende kabinetscrisis, maar die zal er niet komen. D'66 zou dan immers moeten laten zien een beetje ballen te hebben en dat zit er dus even niet in....

Een missie in Afghanistan zit er echter evenmin is, dus laat die bodybags maar zitten.

[TTT] Ja / Nee stickers

Iedereen kent ze wel, die Ja / Nee stickers van de gemeente die je op de brievenbus kan plakken.
Xebrozius kent ze ook en hij bedacht zich dat je er iets veel leukers mee kan doen. Samen met photoshop en een dosis genialiteit creeërde hij een hilarisch topic waarin hij via de Ja / Nee stickers een kenmerkende en vooral grappige omschrijving van een user gaf. Dit idee werd snel opgepikt door andere users en een TTT was geboren.

'Big Brother is bedrog'

Volgens ex-Big Brother-deelnemer (2001) Gert-Jan de Boer, is Big Brother volledig doorgestoken kaart. De Boer, die deze week aangifte gaat doen tegen producent Endemol, vertelt vanmorgen in De Telegraaf dat er massaal wordt gesjoemeld: "Ik heb draaiboeken van de live uitzendingen gekregen van medewerkers van Endemol, waaruit blijkt dat al dagen van tevoren vaststond wie in het huis mochten blijven wonen".

Volgens De Boer wordt er ook gerommeld met de ranking: "Kandidaten die goed scoren worden bewust onderaan in de ranking geplaatst om kijkers te stimuleren zo veel mogelijk te bellen. Dat is puur kijkersbedrog. Deze informatie kreeg ik van Endemol- medewerkers.".

Naar eigen zeggen, zou De Boer in 2001 eigenlijk de winnaar van Big Brother zijn geweest, maar werd Sandy tot winnares uitgeroepen omdat dat Endemol beter uitkwam. Ook dit zou blijken uit de draaiboeken van de live uitzendingen.

Het notariskantoor dat volgens Endemol toezicht zou houden op Big Brother, schijnt alleen betrokken te zijn bij de kijkersprijs van de bel- en sms-winnaars, maar niet bij het stemmen op de Big Brother-kandidaten. "Die eindverantwoording ligt bij de televisieproducent Endemol, niet bij ons", aldus notaris T. Reijnen.

Endemol ontkent bij monde van Paul Römer dat er bij Big Brother wordt gefraudeerd: "Wij verloochenen onze kijkers niet. Daarvoor maak je geen televisieprogramma. Alles gaat volgens het uitzendprotocol".

Het volledige verhaal van Gert-Jan de Boer is te lezen op de Big Brother Blog.


Gert-Jan de Boer (37)


Bridget naakt in de Playboy

Bridget Maasland is binnenkort naakt te bewonderen in de Playboy, zo werd gisteravond bekend in het BNN-programma 'Katja vs. Bridget'. Bridget had al eerder aangekondigd dat ze eventueel naakt voor Playboy zou poseren, wanneer het mannenblad voor een bepaalde datum 150.000 euro op haar rekening zou storten.

Het is niet duidelijk welk bedrag uiteindelijk betaald wordt voor de fotoreportage, al werd wel bekend gemaakt dat het 'benodigde bedrag' binnen is. In welk nummer van Playboy de fotoreportage van Bridget zal staan, is nog onbekend.

De strijd tussen Bridget en Katja werd overigens gewonnen met 5-2 door Katja. De 242.275,53 euro die zij binnenhaalde, gaat naar de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan.


Bridget Maasland

NEC-trainer Lok stapt op

Icoon VoetbalNEC-trainer Cees Lok heeft maandagmiddag zijn spelers meegedeeld per direct te vertrekken, meldt Omroep Gelderland. De trainer zou in onmin leven met het bestuur van de Nijmeegse club. Het opstappen van Lok komt onverwacht, aangezien NEC op dit moment een knappe vijfde plaats bezet in de Eredivisie.

De reden voor de beslissing van Lok is vooralsnog onduidelijk, wel was al langer bekend dat de relatie tussen hem en het clubbestuur niet bijster goed was. Op 8 december vond er nog een gesprek plaats tussen bestuur en trainer om de wrijvingen weg te nemen, waarna het rustiger leek. Maandag las Lok voor aanvang van de kerstborrel van NEC zijn ontslagbrief voor aan de spelersgroep, waarna hij vertrok. De spelers van de Nijmeegse club bleven verbijsterd achter na de mededeling.

Cees Lok werd op 18 december 2004 hoofdcoach van NEC, toen hij de ontslagen Johan Neeskens opvolgde. Hij maakte al sinds 1999 deel uit van de technische staf, van 1988 tot 1999 voetbalde hij zelf voor de club. Lok is de tweede trainer uit de Eredivisie die dit seizoen voortijdig afscheid neemt van zijn club. Eerder ontsloeg Willem II trainer Robert Maaskant. RBC-trainer Dolf Roks werd door de leiding van de Roosendaalse club aan de kant gezet, maar in het zadel gehouden door de spelersgroep.

Kijk voor meer sportnieuws op sport.fok!

Maffiabaas Gigante overleden in gevangenis

Icoon MisdaadVincent "Chin" Gigante is maandag in de gevangenis overleden, zo hebben functionarissen gemeld. Gigante was een van de laatste New Yorkse maffiabazen van de oude stempel. Hij zat een celstraf van twaalf jaar uit in een federale gevangenis in Springfield, Missouri. Gigante is 77 jaar geworden.

De maffiabaas stond in 1997 terecht voor moord, afpersing en het leiden van een criminele organisatie. Zijn advocaten probeerden de jury er destijds van te overtuigen dat "De Kin" geestelijk niet in orde was en niet in staat zou zijn een criminele familie te leiden. De jury toonde zich hier echter niet vatbaar voor en verklaarde Gigante schuldig. Hierbij baseerden zij zich vooral op getuigenissen van zes voormalige bendeleden. De aanklagers van Gigante claimden dat hij na zijn veroordeling de criminele familie verder leiding gaf vanuit de cel.

Gigante had als bijnamen onder meer "The Oddfather" en "The Pajama King". Dit omdat hij meer dan eens in een versleten ochtendjas, op slippers, ongeschoren en in zichzelf mompelend door het New Yorkse stadsdeel Manhattan liep. In 2003 gaf de maffiabaas toe de voortgang van de rechtszaak belemmerd te hebben door dokters te misleiden over zijn geestelijke staat. Zijn doodsoorzaak is onbekend, een woordvoerder van de gevangenis meldde dat hij aan een hartkwaal leed.

Dertigers - blues

Mijn vingers jeuken. En dat heb ik een tijdje niet gehad. Tegen de band heb ik verteld dat we meer moeten spelen. Dat het daar aan ligt. Dat ik het mis. Ze knikten instemmend.
De werkelijkheid is anders. Ik heb zojuist mijn kerstboom opgetuigd en reageer kennelijk licht allergisch op de naalden. Maar hij staat. En hoe! Niet groter dan één meter tien maar trots als Lenin prijkt mijn bloedeigen spar in de woonkamer. Bruto lengte overigens, want de zilverkleurige piek verlengt zijn netto aanzicht met enkele centimeters.

Vlaming winnaar van Groot Dictee

Icoon LiteratuurDoor slechts vier fouten te maken is de Vlaamse Elsie Ribbens winnaar geworden van het zestiende Groot Dictee der Nederlandse Taal. Het dictee, met als titel 'Thuis voor de buis' werd dit jaar geschreven door Herman Koch, schrijver, en bekend van onder andere Jiskefet.

Het dictee werd dit jaar als moeilijk beschouwd. Het aantal fouten dat de deelnemers maakten, lag dit jaar dan ook hoger dan vorig jaar. Vorig jaar lag het gemiddelde aantal fouten op 25, dit jaar was dat al 33. Dit jaar was de competitie extra groot, omdat Nederland op gelijke hoogte kon komen met België. Philip Freriks sprak vooraf de hoop uit dat de stand op 8-8 zou komen. Omdat een Vlaming heeft gewonnen, staat de stand nu echter op 7-9.

Van de bekende personen scoorde de Belg Wim Oosterlinck, presentator bij Studio Brussel, het beste. Hij maakte 'slechts' twintig fouten. Oosterlinck had zijn overwinning te danken aan het feit dat hij "voor zijn komst naar Den Haag nog even snel het Groene Boekje had doorgespit. Maar verder was het puur beginnersgeluk." De beste bekende Nederlander van dit jaar was Bart Chabot, met 26 fouten.


Voor de fanatieke FOK!kers hieronder de tekst van het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Die tintelende nazomerdag was de luie, gesubsidieerde bohémien zich al 's morgens vroeg te buiten gegaan aan een dolce far niente op zijn aftandse tweezitscrapaudtje.

De antiheld deed alles op zijn elfendertigst en leverde de op z'n jan-boerenfluitjes in elkaar geflanste genreschilderijen steevast te elfder ure voor de subsidiëring af bij de mecenassen.
De luiwammesende vrijeberoepsbeoefenaar keek naar het tv-kanaal van de op reclame-inkomsten gedijende supercommerciële pulpzender; daar werd net het eerste tête-à-tête van een twee-eiige tweeling vastgelegd.

De door treiterijen geteisterde anchorman die in beeld kwam, was het door Jan en alleman voor overgelopen farizeeër versleten kijkcijferkanon; hij werd door onze kunstenmaker beschouwd als bijdetijdse ambassadeur van de jansaliegeest die het janhagel abusievelijk voor excentriciteit verslijt.

"Waar blijft mijn croque-monsieur?", blèrde de aquarellist naar zijn eega, een voormalige heroïneprostituee, die een half dozijn dictees terug, toen zij nog een frêle spring-in-'t-veld was, op de vip-plaats van de parkeerfaciliteit de reputatie van een promiscue oud-Tweede-Kamerlid te gronde had gericht.

Zelf was dit op zijn eigen idee-fixe terende product van de bohème ook geen casanova meer; maar zoals zijn muze in een geforceerd up-tempo de wijnfles en de kurkentrekker binnenbracht, deed zij hem verlangen naar de nymfomane gepiercete lolita naast wie hij zich kortgeleden nog terneervlijde.

Alleen de T-vormige accessoires van haar telkenmale geüpdatete gsm'etje verlenen haar nog een fractie sex-appeal, bedacht hij toen hij de etiketloze fles als een pasgeboren baby dodijnde in zijn elleboogholte.

"Dat je als een houten klaas de reclameomzet van de nieuwe zender opvijzelt, is tot daar aan toe", zei het in een feeërieke boerka gehulde ex-seksobject terwijl zij wat gemorste tuttifrutti onder het smyrnatapijt wegwerkte, "maar je kunt tenminste toch je schoenen uittrekken!"
Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #121
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
©FOK.nl e.a.