Nederlandse verwarming bedreigd

VerwarmingLekker met kerst bij een warme kachel zitten. Volgens het Energie Onderzoek Centrum ECN kan het zomaar gebeuren dat dit in de toekomst niet meer kan. Uit onderzoek van ECN blijkt dat als Duitse bedrijven gebruik gaan maken van Nederlands gas, er filevorming in onze transportleidingen kan ontstaan. Het mogelijke gevolg is dat huishoudens kortere of langere tijd van aardgas verstoken blijven.

Het gastransport hier is goedkoper en dus is het voor Duitse bedrijven aantrekkelijk om gas via Nederland te vervoeren. Nederland kan hier niet onderuit omdat de gaslevering is geregeld in wetten van de Europese Unie. Wellicht wordt ons gasnet in de toekomst nog aantrekkelijker. Toezichthouder DTe is van plan de komende jaren verdere tariefsverlagingen af te dwingen. De onderzoekers van ECN waarschuwen de energiewaakhond. "Ook in strenge winters, als de binnenlandse vraag naar aardgas het grootst is, moet je de contracten met buitenlandse opdrachtgevers nakomen".

Toch dreigt er geen acuut probleem. "Het zal deze winter niet misgaan", stelt ECN. "Maar contracten met buitenlandse gasbedrijven worden voor meerdere jaren afgesloten. Als er dan weinig ruimte overblijft, is er voor de piek in binnenlands gebruik even geen plaats."