Tweede aanklacht tegen Verdonk en Donner

JustitieTegen de ministers Rita Verdonk en Piet Hein Donner is wederom een aanklacht ingediend in verband met de dramatische Schipholbrand, waarbij elf gedetineerden omkwamen. Dit keer is de klacht afkomstig van het comité Rechtsherstel, waarin zich diverse organisaties hebben verenigd.

Volgens het comité hebben de ministers zich schuldig gemaakt aan een wrede en onmenselijke behandeling van de slachtoffers. Het comité Rechtsherstel bestaat uit de stichtingen XminY (Amsterdam), LOS (Utrecht), PRIME (Den Haag) en enkele migrantenorganisaties. De aanklacht staat los van de klacht die eerder de Stichting Een Royaal Gebaar tegen Verdonk en Donner deponeerde bij het OM.

Het comité Rechtsherstel zal morgen de aanklacht, die bestaat uit maar liefst 70 pagina's, tijdens een persconferentie in Den Haag toelichten. Ook zal men op basis van directe getuigenissen en beeldmateriaal van overlevenden van de brand nieuwe ''onthullende'' feiten presenteren. Verder zijn er plannen om gezamenlijk een schadevergoeding te eisen voor de slachtoffers.