Turkse klacht tegen GroenLinks-EP'er

AlgemeenGroenLinks Europarlementariër Joost Lagendijk moet door de Turkse justitie vervolgd worden voor belediging van de Turkse strijdkrachten. Dat heeft een groep Turkse advocaten gisteren geëist. Ze willen dat het OM een strafzaak tegen de Nederlander begint.

Volgens de advocaten, die lid zijn van een nationalistische groep, heeft Lagendijk dit weekend op een persconferentie in Istanbul gezegd dat het Turkse leger botsingen uitlokt met naar autonomie strevende Koerdische rebellen. De advocaten daarover: ''Waar haalt Lagendijk de brutaliteit vandaan zichzelf boven en immuun voor de Turkse wet te achten en het Turkse leger en de Turkse rechtspraak te beledigen?''

Lagendijk zei in een reactie niet bang te zijn dat hij Turkije niet uitkomt, omdat hij als Europarlementariër diplomatieke immuniteit geniet. En die onschendbaarheid wordt door het parlement natuurlijk niet opgeheven voor dit politieke Turkse spel, aldus de GroenLinks-politicus.

Lagendijk was naar Turkije afgereisd om het proces tegen de Turkse schrijver Orhan Pamuk bij te wonen. Pamuk wordt vervolgd op grond van artikel 301 van het nieuwe Wetboek van Strafrecht, dat belediging van de Turkse Republiek of de Turkse identiteit strafbaar stelt. Begin dit jaar stelde Pamuk in een interview met een Zwitserse krant dat dertigduizend Koerden en een miljoen Armeniërs zijn gedood en alleen hij daarover durft te spreken. Het proces tegen Pamuk werd overigens meteen na opening verdaagd tot volgend jaar.