Celstraf voor dopinggebruikers bij OS

De deelnemers aan de Olympische Winterspelen van Turijn volgend jaar zullen misschien wel de gevangenis in worden gestuurd. Dat heeft de Italiaanse Minister van Sport Mario Pescante bekend gemaakt. De Olympische Winterspelen worden van 10 februari t/m 26 februari gehouden.

Tijdens de Spelen zal de internationale dopinglijst van het IOC met verboden middelen gebruikt worden. Tevens zal het IOC verantwoordelijk zijn voor de dopingcontroles. Het IOC kan voor de rest nauwelijks straffen uitdelen: ze kunnen de dopingzondaar in kwestie de eventueel gewonnen medailles afnemen en hem het Olympisch Dorp uitzetten.

Maar volgens het Italiaanse wetssysteem is het gebruik van doping een misdrijf en wordt er dus een rechtzaak aangespannen tegen de dopinggebruiker. De enige vrees voor het IOC was dat de atleten gearresteerd zouden worden tijdens het evenement en daarmee dus een smet op het toernooi zouden werpen. Volgens Pescante valt dit niet te verwachten, want het Italiaanse gerechtsapparaat werkt volgens hem daarvoor te langzaam.