Nieuwe spelling (2)

Joris (Tigertje)
"Media vormen front tegen nieuwe spelling", kopte de Volkskrant afgelopen zaterdag. Meer specifiek zijn dat het NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant van de PCM-groep aangevuld met Elsevier, Vrij Nederland, HP/De Tijd, de Groene Amsterdammer, de NOS en Planet Internet. De klacht luidt: de verandering zoals doorgevoerd door de Taalunie zijn onlogisch en alles behalve marginaal, zoals door de Taalunie wordt beweerd.
Hoofdredacteur Jensma van het NRC maakt zich zorgen: "We maken al zo veel fouten en met die nieuwe spelling zou het alleen maar erger worden", zo stelt hij. "Er zullen allicht regels voor zijn, maar wie kan die in godsnaam onthouden", stelt Weusten, adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant, na een korte opsomming van een aantal woorden. Het liefst zien de kranten- en bladenmakers dat de veranderingen worden teruggedraaid.
Inmiddels bevinden de media zich in goed gezelschap. Ook oud-hoofdredacteur van de Dikke Van Dale Heestermans ageert tegen de nieuwe spelling. Hij vindt de veranderingen inconsequent hoewel hij de eerste is die zal toegeven dat dit ook praktisch onhaalbaar is. Bovendien, zo stelt hij, gaat het niet om 1000 woorden maar om 9000 die een verandering ondergaan. Hij heeft goede hoop dat het verzet effect heeft. Immers lukte het een paar jaar geleden in Duitsland ook om de spellingsverandering terug te laten draaien na het verzet van enkele dagbladen en deelstaten.
(uit: De Volkskrant van 17-12-05, Voorpagina en De Volkskrant van 19-12-05, pagina 3)

De Taalunie, bij monde van Verkuyl, is het absoluut niet eens met de kritiek. "De taalhervorming van 1995, dat was pas broddelwerk. Waarom is er toen geen opstand uitgebroken?" Hij begrijpt het probleem dan ook niet: "Het is er alleen maar logischer, consequenter op geworden en dus beter leesbaar".
Verder vindt hij het verzet voornamelijk amusant. De kranten maken nu al zoveel fouten dat hij zich afvraagt waar de redacties zich druk over maken: "Een t in plaats van d of andersom, dat zijn toch de echte hoofdzonden". Ook stelt hij dat er voor deze verandering een platform is opgericht van woordenboekmakers en spellingcheckers, die hebben allemaal hun zegje mogen doen. Ook denkt hij dat de media zich nog niet goed hebben verdiept in de nieuwe spelling.
(uit: De Volkskrant van 19-12-05, pagina 3)

Elke verandering is lastig. Een aantal woorden die we al jarenlang op een bepaalde manier schreven worden nu veranderd. Maar als ik de lijst met woorden bekijk zijn er veel niet alledaags en zullen waarschijnlijk zelden gebruikt worden.
En als we nu 20 jaar geleden deze verandering in de taal hadden moeten ondergaan was het voor de schrijvende pers inderdaad buitengewoon lastig geweest. Maar tegenwoordig werken alle kranten met computers. En spellingcheckers. Het is gewoon een kwestie van die updaten en eventueel een cd van Het Groene Boekje erbij.

geen nominatie voor de Buttplug deze keer, daarvoor is dit teveel een luxeprobleem

Fok!Weblog over de nieuwe spelling:
Nieuw spelling
Herman bedankt! Taalunie bedankt...
Spelling kwelling?