Hofstadgroepverdachte Zine A. zegt weinig

JustitieVandaag stond in het terreurproces rond de Hofstadgroep de Marokkaanse verdachte Zine Labidine A. terecht. Veel wijzer werd de rechtbank niet van A., want hij deed er vooral het zwijgen toe. De verdachte zou regelmatig huiskamerbijeenkomsten hebben bijgewoond, waarbij een gewelddadige variant van de islam moet zijn gepropageerd. Ook zou hij in verschillende huizen hebben gewoond bij vier andere verdachten, onder wie Jason W. en de voor de moord op Theo van Gogh veroordeelde Mohammed B. Hij werd gearresteerd toen hij op 2 november vorig jaar, de dag waarop Theo van Gogh vermoord werd, aanbelde bij B.

A. wilde geen antwoord geven toen de rechter hem confronteerde met belastende verklaringen die twee van de andere verdachten, Jason W. en Youssef E., eerder hebben afgelegd. Het betrof teksten die zijn aangetroffen op de computer van E. en van A. afkomstig zouden zijn.

Volgens A. heeft de Nederlandse staat met het proces tegen hem ervoor gezorgd dat zijn toekomst er niet rooskleurig uit ziet. Hij kwam juist naar Nederland omdat er in Marokko 'geen rechtvaardigheid bestaat'. Hij zit in vreemdelingenbewaring en riskeert teruggestuurd te worden naar zijn geboorteland. Opvallend was dat A. weer wel in de rechtszaal zei dat hij de Nederlandse wetten niet accepteert omdat ze in zijn ogen indruisen tegen de regels van Allah.