Maffiabaas Gigante overleden in gevangenis

Icoon MisdaadVincent "Chin" Gigante is maandag in de gevangenis overleden, zo hebben functionarissen gemeld. Gigante was een van de laatste New Yorkse maffiabazen van de oude stempel. Hij zat een celstraf van twaalf jaar uit in een federale gevangenis in Springfield, Missouri. Gigante is 77 jaar geworden.

De maffiabaas stond in 1997 terecht voor moord, afpersing en het leiden van een criminele organisatie. Zijn advocaten probeerden de jury er destijds van te overtuigen dat "De Kin" geestelijk niet in orde was en niet in staat zou zijn een criminele familie te leiden. De jury toonde zich hier echter niet vatbaar voor en verklaarde Gigante schuldig. Hierbij baseerden zij zich vooral op getuigenissen van zes voormalige bendeleden. De aanklagers van Gigante claimden dat hij na zijn veroordeling de criminele familie verder leiding gaf vanuit de cel.

Gigante had als bijnamen onder meer "The Oddfather" en "The Pajama King". Dit omdat hij meer dan eens in een versleten ochtendjas, op slippers, ongeschoren en in zichzelf mompelend door het New Yorkse stadsdeel Manhattan liep. In 2003 gaf de maffiabaas toe de voortgang van de rechtszaak belemmerd te hebben door dokters te misleiden over zijn geestelijke staat. Zijn doodsoorzaak is onbekend, een woordvoerder van de gevangenis meldde dat hij aan een hartkwaal leed.