FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 12 november 2005

Uitslag Spanje - Slowakije

Spanje kan zich opmaken voor het wereldkampioenschap volgende zomer in Duitsland. Het Zuid-Europese land maakte in eigen land zijn favorietenrol waar en won de eerste play-off wedstrijd met maar liefst 5-1 van Slowakije. Spanje had de zege te danken aan twee Liverpool spelers.

Spanje moest door een tweede plaats in groep zeven twee play-off wedstrijden spelen tegen Slowakije. De Spanjaarden eindigden met twee punten achter Servië-Montenegro. Slowakije ging met de hakken over de sloot door naar de play-offs. In groep drie haalde het de tweede plaats door op onderling resultaat Rusland voor te blijven.

Bondscoach Luis Aragones van Spanje gaf voor de wedstrijd aan om met drie aanvallers te spelen. Dit omdat Spanje de laatste tijd enkele problemen kent om het net te vinden. Met Raul, Fernando Morientes en Fernando Torres probeerde Spanje al in de eerste wedstrijd een beslissing te forceren in de strijd om een WK-ticket. Aan de kant van Slowakije stond Marek Mintal niet aan de aftrap. De topscorer van vorig seizoen in de Bundesliga is geblesseerd.

Spanje, het vorige WK nog op penalty’s uitgeschakeld door Zuid-Korea – kende via Luis Garcia een prima start. Al na twintig minuten stonden er twee doelpunten op zijn naam. Na tien minuten maakte Garcia het openingsdoelpunt door een corner binnen te koppen. De 2-0 maakte hij door een prachtige pass van Xavi hard achter de Slowaakse doelman te schieten.

Robert Vittek gaf in de tweede helft Slowakije weer wat hoop door al vroeg de belangrijke 2-1 aan te tekenen. De eerst gevierde man – Luis Garcia – ging in de fout door niet goed terug te spelen naar Casillas. Lang genieten kon Slowakije daar niet van, want via een penalty kwam Spanje weer op een verschil van twee doelpunten te staan. Fernando Torres maakte vanaf elf meter de 3-1 nadat Had op belachelijke wijze met rood van het veld gestuurd werd.

Met een man meer was er voor het Slowakije geen houden meer aan. Spanje liep via doelpunten van Luis Garcia en Fernando Morientes uit naar een 5-1 voorsprong. Met de zege kan Spanje zich al voorbereiden op het WK in Duitsland. De terugwedstrijd in Bratislava is nog slechts voor de statistieken.

Uitslag Game Awards bekend

De eerste dag van Power Unlimited Gameplay zit er nou wel zo'n beetje op. Met als hoogtepunt natuurlijk de awards zelf, gepresenteerd door Renate Verbaan en Skate the Great. Grotesque beschrijvingen van hoe de show was zullen ongetwijfeld binnen enkele tijd volgen. We kunnen alvast wel even alle winnaars voor je op een rijtje zetten:

Beste Game overall: Grand Theft Auto: San Andreas
Beste PC-game: Battlefield 2
Beste PS2-game: Grand Theft Auto: San Andreas
Beste Xbox-game: Halo 2
Beste Gamecube-game: Resident Evil 4
Beste Handheld-game: The Legend of Zelda: The Minish Cap
Beste Online-game: World of WarCraft
Beste Spelcomputer: PC
Beste nieuw platform: Xbox 360



Uitslag Zwitserland - Turkije

Zwitserland heeft voor een grote verrassing gezorgd door de eerste WK-play-off wedstrijd gemakkelijk in winst om te zetten. In Bern werd met 2-0 gewonnen van Turkije.

Zwitserland plaatste zich voor de play-off wedstrijden met Turkije door in een rare poule vier – drie landen bleven namelijk ongeslagen - als tweede te eindigen achter Frankrijk. Op onderling resultaat werd Israël net voorgebleven.

De gastheer van het volgende Europees kampioenschap trad in Bern aan tegen de nummer drie van het vorige wereldkampioenschap; Turkije. De Turken – tweede in een loodzware poule twee - misten met Emre, Altintop, Sas en Basturk enkele belangrijke spelers. Aan de kant van de Zwitsers konden Vonlanthen en Vogel wel hun opwachting maken. Eerst werd nog gevreesd van niet, want op de training raakten de twee licht geblesseerd.

De Zwitsers begonnen goed aan de wedstrijd en creëerden via Vogel, Senderos en Frei enkele grote kansen, maar steeds stond de Turkse doelman Volkan in de weg. Net voor rust werd de verdiende 1-0 gemaakt door Zwitserland. Magnin bracht via een vrije trap de bal bij Arsenal speler Senderos, hij werkte vervolgens de bal in de netten. In de tweede helft viel Turkije onmiddellijk aan, maar deze opleving was van korte duur. Weer maakte Zwitserland het spel en het ging op zoek naar score uitbreiding.

Turkije leek tevreden met een kleine nederlaag, maar moest toch vrezen voor nog een tegengoal. De Zwitsers waren namelijk de baas op het veld en de Turken kwamen er niet aan te pas. Diep in de tweede helft maakte Zwitserland de belangrijke 2-0 via invaller Behrami. Hij schoot een voorzet van Frei achter doelman Volkan.

Met de zege komt het WK komende zomer voor Zwitserland erg dichtbij. Turkije zal een topprestatie neer moeten zetten in eigen land om weer een stunt neer te zetten zoals ze afgelopen WK deden in Zuid-Korea en Japan.

Uitslag Noorwegen - Tsjechië

Tsjechië heeft een belangrijke stap gezet in de richting van het wereldkampioenschap in Duitsland. In de play-off wedstrijd tegen Noorwegen werd nipt met 1-0 gewonnen. Vladimir Smicer mocht zich kronen tot matchwinnaar.

Bij Tsjechië - tweede in de poule geëindigd met Nederland - keerde middenvelder Pavel Nedved weer terug. De speler van Juventus maakte na afloop van het teleurstellend geëindigde EK van 2004 bekend dat hij geen zin meer had om voor Tsjechië in actie te komen. Bondscoach Karel Brückner kreeg Nedved zover om weer een rentree te maken.

Noorwegen eindigde in een zwakke poule 5 op de tweede plaats met vijf punten achterstand op Italië. De eerste wedstrijd van de dubbele ontmoeting tussen Noorwegen en Tsjechië werd gespeeld in het Ulleval Stadion in de Noorse hoofdstad Oslo. In een niet hoogstaande wedstrijd won Tsjechië nipt met 1-0. Smicer maakte na een half uur spelen het enige doelpunt van de wedstrijd. De speler van Girondins de Bordeaux kopte na voorbereidend werk van Karel Poborsky de bal achter doelman Myhre van de Noren.

Met de nipte zege heeft Tsjechië zich een goede uitgangspositie verschaft voor het WK volgende zomer in Duitsland. Dat zou dan de eerste WK-kwalificatie worden voor de Tsjechen, want het land wist zich nog nooit te plaatsen. Voor Noorwegen wordt het lastig, in Praag moet het woensdag winnen om niet voor de tweede maal afwezig te zijn op een eindronde van een WK.

Uitslagen Oefenwedstrijden (12/11/2005)

Dit weekend vonden er vele oefenwedstrijden plaats op weg naar het WK van 2006. Hieronder vind je de uitslagen.


WK deelnemers:

Paraguay – Togo 4-2
12. D. Lopez 1-0, 33. Previamente 1-1, 35. Korrían 1-2, 51. D. Lopez 2-2, 57. Bonet 3-2, 66. Santos 4-2

Iran – Macedonië 1-2
9. Karcev 0-1, 15. Hashemian 1-1, 41. Nuhiji 1-2

Tunesie – Congo 2-2
28. Mputu 0-1, 33. Ben Saada 1-1, 58. Babale 1-2, 65. Santos 2-2
Opmerkelijk: gestaakt na 66 minuten wegens supportersrellen

Zuid-Korea – Zweden 2-2
7. Ahn 1-0, 9. Elmander 1-1, 52. Kim 2-1, 57. Rosenberg 2-2

Schotland – Verenigde Staten 1-1
9. Wolff (pen) 0-1, 37. Webster 1-1

Engeland – Argentinië 3-2
35. Crespo 0-1, 37. Rooney 1-1, 53. Ayala 1-2, 88. Owen 2-2, 90. Owen 3-2

Roemenië – Ivoorkust 1-2
49. A. Koné 0-1, 52. Iencsi 1-1, 90. B. Koné 1-2

Verenigde Arabische Emiraten – Brazilië 0-8
20. Kaká 0-1, 53. Adriano (pen) 0-2, 58. Kaká 0-3, 65. Lucio 0-4, 70. Juninho 0-5, 80. Juninho 0-6, 85. Fred 0-7, 90. Cicinho 0-8

Nederland – Italië 1-3
38. Babel 1-0, 41. Gilardino 1-1, 45. Vlaar (ED) 1-2, 50. Toni 1-3

Frankrijk – Duitsland 0-0

Portugal – Kroatië 2-0
32. Petit 1-0, 65. Pauleta 2-0

Resterende uitslagen

Finland – Estland 2-2
7. Sjolund 1-0, 59. Arkivuo 2-0, 62. Kruglov 2-1 (pen), 85. Lindpere 2-2

Bulgarije – Georgië 6-2
2. Yankov 1-0, 30. Petrov 2-0, 35. Berbatov 3-0, 47. Berbatov 4-0, 63. Todorov 5-0, 83. Jakobia 5-1, 90. Todorov 6-1, 90. Gogua 6-2

Zuid-Afrika – Senegal 2-3
3. S. Camara 0-1, 8. Zuma 1-1, 22. S. Camara 1-2, 53. Nomvete 2-2, 83. N’Diaye 2-3

Wit-Rusland – Letland 3-1
25. Visnakovs 0-1, 27. Korytko 1-1, 53. Kornilenko 2-1, 90. Kornilenko 3-1

Uitslag Nederland - Italië

Marco van Basten is zijn ongeslagen status als bondscoach kwijt. Het Nederlands elftal verloor in de ArenA met 1-3 van Italië.

Bijna 5,5 jaar na de fameuze halve finale op EURO 2000 troffen Nederland en Italië elkaar opnieuw op dezelfde locatie. Alleen Van der Sar, Van Bronckhorst en Cocu waren er aan Nederlandse zijde ook bij op die desastreuze donderdag in juni. Zowel Oranje als de Squadra Azzurri heeft een nagenoeg vlekkeloos kwalificatieparcours achter de rug. Wat daarin opviel was vooral het selectiebeleid van de bondscoaches Lippi en Van Basten. Beide oefenmeesters schroomden niet spelers van de niet gevestigde orde op te roepen. Daarmee houden de overeenkomsten niet op, want beide landen werden in de aanloop naar het oefenduel geteisterd door blessureleed. Natuurlijk was de bizarre aftocht van Mark van Bommel het meest in het oog springend, maar ook Van Nistelrooij, Totti, Vieri en Peruzzi gaven vandaag geen acte de présence.

Joris Mathijsen was de opvallendste naam in het basisteam van Oranje. De verdediger speelde na zijn zware knieblessure pas twee wedstrijden voor AZ. Ron Vlaar en Ryan Babel maakten voor hun eerst hun opwachting in de startende elf. Dirk Kuijt verving in de spits Van Nistelrooij. Met deze wat geïmproviseerde opstelling begon Nederland aardig aan het duel. Tot meer dan wat schietkansen leidde dit niet. Kuijt dacht te hebben gescoord, maar verkeerde in buitenspelpositie op het moment dat hij een rebound binnentikte.

Italië startte afwachtend, maar na ongeveer twintig minuten veranderde dat. Gattuso en Pirlo namen op het middenveld het heft in handen en wisten steeds vaker spits Toni te bereiken. Die Toni (topscorer van de Serie A) was middels een kopbal vlakbij de 0-1. Italië zag in deze fase ook een doelpunt worden afgekeurd, omdat Zambrotta bij een voorzet de bal niet zou hebben binnengehouden. Na 38 minuten viel er wel een legale treffer: Castelen bereikte eens de achterlijn en bereikte Kuijt. Diens schot kwam via Nesta bij Babel terecht, die weinig moeite had Oranje op voorsprong te schieten.

Het was echter niet Nederland, maar Italië dat met een voorsprong de kleedkamers opzocht. Eerst scoorde Gilardino met het hoofd na een voorzet van Del Piero. In de blessuretijd van het eerste bedrijf werd het bovendien 1-2, omdat Vlaar na een corner de bal in eigen doel kopte. De jonge verdediger van AZ liet zich bij het eerste doelpunt al aftroeven door Gilardino en mocht zich dus de schlemiel van de slotfase van de eerste helft noemen.

De avond van Vlaar werd nog slechter toen Toni even na rust Italië op 1-3 bracht. De aanvaller van Fiorentina won op indrukwekkende wijze het onderlinge duel en prikte de bal achter de ingevallen Timmer. Uiteindelijk werd Vlaar na een uur uit zijn lijden verlost en gewisseld door Ooijer. Italië speelde na de treffer van Toni afwachtend en liet Oranje het balbezit. Kuijt kopte op de paal na een corner en fungeerde verder ook als voornaamste handenbinder. Door de vele wissels en laag baltempo verzandde het duel wat.

In de laatste twintig minuten kon Nederland nog maar weinig gevaar creëren. Castelen viel nog wel op met enkele mooie acties, maar Italië verdedigde vlekkeloos. Het is dat Camoranesi oog in oog met Timmer faalde, anders was de marge nog groter uitgevallen. Voor Oranje is het nu aftellen naar de WK-loting op 9 december in Leipzig. De achttiende mondiale vindt plaats van 9 juni tot en met 9 juli.

Karakteristiek:

Nederland – Italië 1-3
38. Babel 1-0
41. Gilardino 1-1
45. Vlaar (ED) 1-2
50. Toni 1-3

Toeschouwers: 50.000
Scheidsrechter: Ivanov (Rus)
Geel: Camoranesi (Italië)

Opstellingen:

Nederland Van der Sar ( 46. Timmer), Kromkamp ( 60. De Jong), Vlaar ( 60. Ooijer), Mathijsen, Van Bronckhorst, Van der Vaart, Landzaat, Cocu ( 87. Boateng), Castelen, Kuijt, Babel ( 82. Vennegoor of Hesselink).

Italië Abbiati, Zambrotta, Cannavaro, Nesta, Grosso, Gattuso, Del Piero, Pirlo ( 87. Barone), Camoranesi ( 78. Diana), Gilardino ( 60. De Rossi), Toni ( 68. Iaquinta).

Voetbal: Uitslag Nederland - Italië

Icoon Nederlands ElftalMarco van Basten is zijn ongeslagen status als bondscoach kwijt. Het Nederlands elftal verloor in de ArenA met 1-3 van Italië.

Bijna 5,5 jaar na de fameuze halve finale op EURO 2000 troffen Nederland en Italië elkaar opnieuw op dezelfde locatie. Alleen Van der Sar, Van Bronckhorst en Cocu waren er aan Nederlandse zijde ook bij op die desastreuze donderdag in juni. Zowel Oranje als de Squadra Azzurri heeft een nagenoeg vlekkeloos kwalificatieparcours achter de rug. Wat daarin opviel was vooral het selectiebeleid van de bondscoaches Lippi en Van Basten. Beide oefenmeesters schroomden niet spelers van de niet gevestigde orde op te roepen. Daarmee houden de overeenkomsten niet op, want beide landen werden in de aanloop naar het oefenduel geteisterd door blessureleed. Natuurlijk was de bizarre aftocht van Mark van Bommel het meest in het oog springend, maar ook Van Nistelrooij, Totti, Vieri en Peruzzi gaven vandaag geen acte de présence.

Joris Mathijsen was de opvallendste naam in het basisteam van Oranje. De verdediger speelde na zijn zware knieblessure pas twee wedstrijden voor AZ. Ron Vlaar en Ryan Babel maakten voor hun eerst hun opwachting in de startende elf. Dirk Kuijt verving in de spits Van Nistelrooij. Met deze wat geïmproviseerde opstelling begon Nederland aardig aan het duel. Tot meer dan wat schietkansen leidde dit niet. Kuijt dacht te hebben gescoord, maar verkeerde in buitenspelpositie op het moment dat hij een rebound binnentikte.

Italië startte afwachtend, maar na ongeveer twintig minuten veranderde dat. Gattuso en Pirlo namen op het middenveld het heft in handen en wisten steeds vaker spits Toni te bereiken. Die Toni (topscorer van de Serie A) was middels een kopbal vlakbij de 0-1. Italië zag in deze fase ook een doelpunt worden afgekeurd, omdat Zambrotta bij een voorzet de bal niet zou hebben binnengehouden. Na 38 minuten viel er wel een legale treffer: Castelen bereikte eens de achterlijn en bereikte Kuijt. Diens schot kwam via Nesta bij Babel terecht, die weinig moeite had Oranje op voorsprong te schieten.

Het was echter niet Nederland, maar Italië dat met een voorsprong de kleedkamers opzocht. Eerst scoorde Gilardino met het hoofd na een voorzet van Del Piero. In de blessuretijd van het eerste bedrijf werd het bovendien 1-2 omdat Vlaar na een corner de bal in eigen doel kopte. De jonge verdediger van AZ liet zich bij het eerste doelpunt al aftroeven door Gilardino en mocht zich dus de schlemiel van de slotfase van de eerste helft noemen.

De avond van Vlaar werd nog slechter toen Toni even na rust Italië op 1-3 bracht. De aanvaller van Fiorentina won op indrukwekkende wijze het onderlinge duel en prikte de bal achter de ingevallen Timmer. Uiteindelijk werd Vlaar na een uur uit zijn lijden verlost en gewisseld door Ooijer. Italië speelde na de treffer van Toni afwachtend en liet Oranje het balbezit. Kuijt kopte op de paal na een corner en fungeerde verder ook als voornaamste handenbinder. Door de vele wissels en laag baltempo verzandde het duel wat.

In de laatste twintig minuten kon Nederland nog maar weinig gevaar creëren. Castelen viel nog wel op met enkele mooie acties, maar Italië verdedigde vlekkeloos. Het is dat Camoranesi oog in oog met Timmer faalde, anders was de marge nog groter uitgevallen. Voor Oranje is het nu aftellen naar de WK-loting op 9 december in Leipzig. De achttiende mondiale vindt plaats van 9 juni tot en met 9 juli.



Karakteristiek:

Nederland - Italië 1-3
38. Babel 1-0
41. Gilardino 1-1
45. Vlaar (ED) 1-2
50. Toni 1-3

Toeschouwers: 50.000
Scheidsrechter: Ivanov (Rus)
Geel: Camoranesi (Italië)

Opstellingen:

Nederland Van der Sar ( 46. Timmer), Kromkamp ( 60. De Jong), Vlaar ( 60. Ooijer), Mathijsen, Van Bronckhorst, Van der Vaart, Landzaat, Cocu ( 87. Boateng), Castelen, Kuijt, Babel ( 82. Vennegoor of Hesselink).

Italië Abbiati, Zambrotta, Cannavaro, Nesta, Grosso, Gattuso, Del Piero, Pirlo ( 87. Barone), Camoranesi ( 78. Diana), Gilardino ( 60. De Rossi), Toni ( 68. Iaquinta).

U heeft werk?

De Partij van de Arbeid, en dus de partij van de arbeiders, is van koers veranderd. Arbeiders mogen creperen, werklozen hebben de toekomst. De PvdA wil namelijk het openbaar vervoer voor werklozen gratis maken. Alsof een WW-uitkering nog niet genoeg is, worden onze bankzitters ook nog eens gespekt met gratis openbaar vervoer. Wim Kok zou zich in zijn graf hebben omgedraaid, als hij niet meer geleefd zou hebben. Weet iemand trouwens welke etnische minderheid het grootste werkeloosheidscijfer van Nederland heeft? Het zijn, waarschijnlijk volgens *ahum* ieders verbazing, de allochtonen. Ik ruik een tiental zetels voor Groep Wilders...

Zwitserse Sint mag kinderen niet meer op schoot

Icoon OpmerkelijkAls Sinterklaas de Zwitserse stad Zürich aandoet, moet hij zich in het contact met kinderen beperken tot een hand en een aai over de bol. De plaatselijke vereniging van Sinterklazen heeft namelijk besloten dat de kinderen niet meer op de schoot van de goedheiligman mogen plaatsnemen. De Zwitsers zijn bang voor pedofiliebeschuldigingen.

"De publieke opinie is zeer gevoelig omtrent deze zaken", stelt de voorzitter van de vereniging. Hij geeft met de maatregel gehoor aan een verzoek van een aantal ouders, maar zegt het desondanks te betreuren. De 'Nikolaus'-viering is een oude traditie in Zürich. Op 6 december trekken ruim honderd hulpsinterklazen door de stad, om zo'n duizend gezinnen met kinderen te bezoeken.

Wereldrecord voor Klassen op 3000 meter

Cindy Klassen heeft de 3000 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden in het Canadese Calgary gewonnen. De Canadese reed een nieuw wereldrecord met 3,55,75, dat bijna twee seconden onder de oude toptijd ligt, die op naam van de Duitse Claudia Pechstein stond.

De ontroonde wereldrecordhoudster Pechstein eindigde als tweede, Anni Friesinger werd derde. Beste Nederlandse was Marja Vis op een negende plaats in een tijd van 4.05.78. De andere drie Nederlandse vrouwen eindigden in de achterhoede.

Het wereldrecord van Klassen was niet de enige in deze wedstrijd. In de tweede rit reed het Tsjechische talent Martina Sablikova naar 4.03,35. Daarmee verbrak ze haar eigen wereldrecord bij de junioren met bijna vier seconden.

Uitslag 3000 meter vrouwen:

#Naamlandtijd
1C. KlassenCan3.55.75
2C. PechsteinDui3.57.99
3A. FriesingerDui3.58.52
4K. GrovesCan3.59.48
5D. AnschutzDui4.02.01
6M. SablikovaTsj4.03.05
9M. VisNED4.05.78
14M. KleinsmanNED4.07.76
16R. GroenewoldNED4.08.76
19W. CramerNED4.10.96

Plannen voor Terminator-serie

Er komt een tv-serie over 'The Terminator', naar de gelijknamige drie films. Hoofdrolspeler Arnold Schwarzenegger zal echter niet meedoen, aangezien hij nu gouverneur van Californië is. De serie heeft de voorlopige naam 'The Sarah Connor chronicles' meegekregen.

Het verhaal speelt zich af tussen deel twee en deel drie van de film. Het is de bedoeling dat de focus ligt op het personages van de bezorgde moeder Sarah Connor en haar zoon John. Hij zal later de leider worden van het verzet van de mensen tegen de heerschappij van de robots.

Scenarioschrijver Josh Friedman, die ook het scenario schreef van de film 'War of the worlds', zal de filmversie van 'The Terminator' bewerken tot een serie. Hij heeft al gezegd dat het geen reeks met schietpartijen en wilde achtervolgingen wordt omdat het budget daarvoor te klein is.

Co-producer James Middleton heeft ook al aangekondigd dat er aan een vierde deel van de 'The Terminator'-film wordt gewerkt. "Tussen de tv-reeks en de film zal zeker een verband zijn", zo zei hij.


Arnold in 'The Terminator 3'

Atkinson wint Monte Carlo Classics

De Nederlandse squashter Vanessa Atkinson heeft de Monte Carlo Classic op haar naam geschreven. Arkinson was in de finale na 42 minuten en 9-2, 9-5 en 9-7 te sterk voor de Ierse Madeline Perry.

Een aansprekend resultaat kon de wereldkampioene wel gebruiken. Nadat ze vorig jaar de beste van de wereld werd, verging het haar daarna op verschillende toernooien niet echt geweldig.

Ze groeide in Monte Carlo echter weer naar een hoog niveau. Ze stond in alle partijen geen game af. "Ik ga hier lekker van genieten. Ik hoef geen vijftig gedachten meer in mijn hoofd", aldus Atkinson na de winst in de finale.

Moeder laat stiefzoontje stikken

Een 21-jarige Duitse uit Düsseldorf heeft haar 2 jaar oude stiefzoon gedood door hem in een koffer op te sluiten. Het jongetje kreeg na verloop van tijd geen lucht meer waardoor hij stikte.

Het ventje kroop gisteren tijdens het spelen in de koffer, waarna zijn stiefmoeder deze op slot deed. Toen zij de koffer na 45 minuten opende, ademde het jongetje al niet meer. Tijdens het verhoor gaf de moeder toe dat zij het 'zeer moeilijke kind' uit het eerste huwelijk van haar man al vaker geslagen had.

De vrouw heeft samen met haar man nog een kind van twintig maanden oud en verkeert momenteel in de achtste maand van een zwangerschap.

Davis al vroeg in vorm op 1500 meter

De eerste wereldbekerwedstrijd schaatsen van dit seizoen, de 1500 meter bij de mannen is gewonnen door de Amerikaan Shani Davis.

Op de Olympic Oval in het Canadese Calgary, waar de afgelopen weken al drie wereldrecords sneuvelde, was de Amerikaan veruit de beste in een tijd van 1.43,52. Als tweede eindigde Davis' landgenoot Joey Cheek, en derde werd de Rus Kibalko.

Beste Nederlander was Simon Kuipers, met een tijd van 1.45.60 eindigde hij als vijfde. Mark Tuitert wist de finish niet te halen, hij viel.

Uitslag 1500 meter mannen:

#Naamlandtijd
1S. DavisVS1.43.52
2C. HedrickVS1.44.24
3A. KibalkoRus1.45.26
4J. CheekVS1.45.52
5S. KuipersNED1.45.60
6E. WettenNoo1.45.73
7P. AndersenNoo1.45.75
8E. WennermarsNED1.45.78
9J. BosNED1.45.85
10B. NijenhuisNED1.46.32

Jade Empire 2 naar de Xbox 360?

In een interview met Xbox Evolved hebben een aantal mensen van Bioware wat informatie gegeven over de toekomstplannen van het bedrijf. In het interview praat men vooral over Mass Effect, een Xbox 360 titel van Bioware. Men blikt echter ook terug op Jade Empire en geeft daarbij een aardige hint.

We don't comment on rumors, but we can definitely say that Microsoft has been a great supporter of BioWare in the past on both Jade Empire and Mass Effect and we definitely look forward to working with them in the future - they're a very good partner. And, BioWare definitely plans to continue the Jade Empire franchise - the Jade team did a great job with the first game in that series; we have great teams working on all of our games here. We've also said in the past that we're working on not just one, but two Xbox360 titles. Enough said

Er waren eerst nog geruchten dat Jade Empire 2 naar de PlayStation 3 zou komen. Of de titel nu naar beide platformen komt is nog niet bekend.

Pronk steunt aanklagen Verdonk

PronkEen aantal bekende Nederlanders, waaronder voormalig PvdA-minister Jan Pronk, cabaretier Freek de Jonge, schrijver en kunstenaar Jan Wolkers, muzikant Ernst Jansz en schrijver Geert Mak, steunen een initiatief om de ministers Rita Verdonk en Piet Hein Donner naar aanleiding van de fatale Schiphol-brand, aan te klagen voor dood door schuld. Pronk heeft de verklaring op de internetsite EenRoyaalGebaar.nl ondertekend als oud-voorzitter van Vluchtelingenorganisaties Nederland.

Inmiddels hebben al bijna 9.000 mensen de verklaring op de site digitaal ondertekend. De dood van de elf illegale vreemdelingen is volgens de organisatoren een rechtstreeks gevolg van het ''volstrekt onmenselijke vreemdelingenbeleid''. Ze willen Verdonk en Donner strafrechtelijk aansprakelijk stellen voor dood door schuld en wrede en onmenselijke behandeling. Eén van de initiatiefnemers is de schrijfster Marion Bloem. Zij was eerder dit jaar de drijvende kracht achter de actie 'een royaal gebaar' voor de 26.000 afgewezen asielzoekers.

Rittenschema Giro 2006 bekend

Ondanks de boycot van de presentatie door diverse renners en ploegen, werd met veel vertoon het rittenschema voor de Giro d'Italia 2006 bekend gemaakt. De ronde zal volgend jaar starten in België en in totaal vier landen aandoen.

Op 6 mei wordt gestart met een proloog in de Waalse plaats Seraing, waarna er nog drie etappes op Belgisch grondgebied worden verreden. Vervolgens vliegen de renners op een rustdag door naar Piacenza, waar een ploegentijdrit wordt verreden.

Met name in de laatste anderhalve week zal het klassement van de ronde echt gevormd worden. In de Alpen worden dan zes bergetappes verreden, waarbij ook Zwitserland en Oostenrijk worden aangedaan. Op de laatste dag van de Giro, 28 mei, worden er twee ritten verreden. In de ochtend wordt een klimtijdrit van elf kilometer verreden, waarna 's middags de renners de afsluitende rit van 116 kilometer naar Milaan verrijden.

De etappes:
6 mei: Seraing (Belgium) Proloog 6,2 km
7 mei: Mons - Charleroi/Marcinelle 203 km
8 mei: Perwez - Namen 292 km
9 mei: Wanze - Hotton 182 km
10 mei: Rustdag
11 mei: Piacenza - Cremona Ploegentijdrit 38 km
12 mei: Busseto - Forlì 223 km
13 mei: Cesena - Saltara 230 km
14 mei: Civitanova Marche - Maielletta 171 km
15 mei: Francavilla al Mare - Termoli 147 km
16 mei: Termoli - Peschici 190 km
17 mei: Rustdag
18 mei: Pontedera - Pontedera Tijdrit 50 km
19 mei: Livorno - Sestri Levante 165 km
20 mei: Alessandria - La Thuile 216 km
21 mei: Aosta - Domodossola 224 km
22 mei: Mergozzo - Brescia, 182 km
23 mei: Rovato - Trento/Monte Bondone 180 km
24 mei: Termeno - Plan de Corones 158 km
25 mei: Sillian - Gemona del Friuli 227 km
26 mei: Pordenone - Passo di San Pellegrino 220 km
27 mei: Trento - Aprica 212 km
28 mei: Canzo - Ghisallo Kilmtijdrit 11 km
28 mei: Lecco - Milaan 116 km

Kaart van de Giro 2006:

Samenscholingsverbod in Parijs

Icoon Algemeen De Franse autoriteiten zijn bang dat rellen die de afgelopen twee weken plaatsvonden, uitbreiden naar het centrum van Parijs. De regering heeft daarom extra maatregelen getroffen.

In het centrum van de hoofdstad zijn duizenden agenten op de been. Demonstraties en grote publieke bijeenkomsten zijn tot zondagochtend niet toegestaan. Frankrijk herdenkt dit weekend het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918. De politie is bang dat relschoppers de herdenking verstoren.

Ook de stad Lyon neemt maatregelen. Net als een aantal andere steden heeft Lyon een nachtelijk uitgaansverbod ingesteld. Het verbod is van kracht in het centrum en tien buitenwijken. Jongeren onder de zestien mogen zich van zaterdag 22.00 uur tot zondag 6.00 uur niet zonder begeleiding van een volwassene op straat begeven.

PvdA-lijsttrekker Van Heemst achter Pastors

damian5700 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon PolitiekPeter van Heemst, PvdA-lijsttrekker in Rotterdam, is het eens met wethouder Pastors (Leefbaar Rotterdam), die afgelopen dinsdag gedwongen werd op te stappen, dat criminele moslims hun geloof vaak gebruiken als rechtvaardiging voor hun gedrag. Dit heeft hij vandaag laten weten.

Van Heemst zei in het Radio 1-journaal dat hij die uitspraak, die tot het aftreden van Pastors leidde, zelf had kunnen of moeten maken. "Vanuit het geloof worden vaak misstanden toegedekt", aldus de lijsttrekker.

De PvdA in Rotterdam steunde daarentegen wel de motie van wantrouwen tegen Pastors afgelopen week. Van Heemst zegt daar wel begrip voor te hebben: "Als oppositiepartij wil je het zo lastig mogelijk maken voor het college".

GP Masters uitslag kwalificatie

Dit weekend wordt de eerste race verreden van de GP Masters op het circuit van Kyalami in Zuid-Afrika.

De GP Masters is een nieuwe raceklasse en is alleen toegankelijk voor coureurs die: ouder zijn dan 45, twee jaar F1 hebben gereden, minstens twee jaar zijn gestopt met racen en medisch fit zijn.

Tijdens deze eerste race is er al één afvaller voor dit weekend. Alan Jones kon helaas niet meer meedoen vanwege nekklachten.

De pole position was vandaag echter voor oud wereldkampioen Nigel Mansell voor nog een voormalig wereldkampioen, Emmerson Fittipaldi. Jan Lammers werd vierde.

Uitslag GP Masters kwalificatie Kyalami

plaatsnummerteamcoureurrondessnelste ronde
1 5 Team AltechMansell Nigel 9 1:33.428
2 7 Team LGFittipaldi Emerson 14 1:33.998
3 6 Team GoldpfeilPatrese Riccardo 12 1:34.048
4 9 Team LGLammers Jan 14 1:34.082
5 22 Team UnipartDe Cesaris Andrea 13 1:34.086
6 12 Team LixxusWarwick Derek 13 1:34.087
7 11 Team UnipartDanner Christian 9 1:34.132
8 17 Team AltechCheever Eddie 13 1:34.602
9 14 Team PhantomStuck Hans-Joachim 7 1:34.755
10 2 Team PhantomJohansson Stefan 12 1:34.841
11 28 Team Golden PalaceArnoux Rene 8 1:35.453
12 27 Team AltechSalazar Elisio 14 1:36.852
13 25 Team LixxusTambay Patrick 9 1:36.948
14 26 Team GMFLaffite Jacques 7 1:36.958

Manchester United onderzoekt afluisterpraktijken

Manchester United is een onderzoek gestart naar afluisterpraktijken binnen de kleedkamer rondom de competitiewedstrijd tegen Chelsea (1-0). De club ontving bandjes van boulevardblad The Sun.

Op de bandjes zijn gesprekken te horen vanuit de kleedmaker van de Mancunians. Zo houdt manager Alex Ferguson vlak voor de cruciale ontmoeting een inspirerende bespreking. Tijdens de rust vinden er tactische adviezen plaats, en na de wedstrijd reageren spelers van United op de televisie-interviews van Ferguson en Mourinho. Tevens zijn de festiviteiten te horen nadat de ongeslagen reeks van Chelsea is doorbroken.

Manchester United is blij met de ontdekking van The Sun. ”We zijn het blad zeer dankbaar voor het aangeven van deze inbreuk op de privacy en veiligheid. We zijn een onderzoek begonnen en schakelen zo nodig de politie in", aldus Phil Townsend, directeur communicatie op Old Trafford.

Man. United onderzoekt afluisteren kleedkamer

Anus_Cocainus had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon SportBoulevardblad The Sun heeft bandjes aan voetbalclub Manchester United overhandigd waar naar verluidt gesprekken te horen zijn die voor, in de rust en na afloop van de wedstrijd tegen Chelsea werden gehouden in de kleedkamer van Mancunians. De club van Ruud van Nistelrooy en Edwin van der Sar onderzoekt nu de afluisterpraktijken.

"We zijn het blad zeer dankbaar voor het aangeven van deze inbreuk op de privacy en veiligheid. We zijn een onderzoek begonnen en schakelen zo nodig de politie in", zei Phil Townsend, directeur communicatie op Old Trafford.
-
Voor meer sportnieuws kun je terecht op Sport.fok.nl.

Dark Messiah screens en trailer

Van de first person action game Dark Messiah of Might & Magic, dat zich zoals de titel aangeeft afspeelt in de wereld van Heroes of Might & Magic, zijn gisteren acht nieuwe screenshots vrijgegeven door de developer Arkane studios.

Voorlopig staat de game gepland voor de zomer van 2006 voor de PC.







Tevens is er onlang een trailer verschenen van het spel. Deze kun je hier downloaden.(30MB)

VVD in actie om kosten WK-ticket

Icoon WK 2006 De Europese VVD-fractie komt in actie tegen de extra kosten die de FIFA in rekening brengt voor WK-tickets. Het wereldkampioenschap voetbal vindt volgend jaar zomer in Duitsland plaats.

De wereldvoetbalbond eist dat kopers vooraf het verschuldigde bedrag inclusief administratiekosten voldoen. Deze kosten lopen op van 10 tot 50 euro. Volgend jaar krijgen voetbalfans pas te horen of zij zich daadwerkelijk de eigenaar van een ticket mogen noemen. Europarlementariër Manders vindt dat de FIFA zich door het rekenen van administratiekosten teveel verrijkt. "Dit is een grof schandaal."

De VVD heeft de kwestie voorgelegd aan aan de Europese Commissie.

FIFA World Cup 2006
Wie lacht het hardst? De FIFA of de VVD?

Vrouw doodgestoken in Dieren

FdBeer, kL0j00h en en maartenh hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon MisdaadIn Dieren is vannacht een 37-jarige man uit dat dorp aangehouden omdat hij verdacht wordt van doodslag op een 24-jarige vrouw uit Dieren. De vrouw is eerder gisteravond om het leven gebracht in haar woning. De man werd aangehouden nadat hij bij een verkeersongeluk betrokken was.

De vrouw werd met meerdere steekwonden door buren gevonden en gereanimeerd totdat de hulpdiensten dat van hen overnamen. Helaas mocht dat niet meer baten, want de vrouw overleed korte tijd later in de woning. De politie van Apeldoorn heeft de verdachte vandaag overgedragen aan de politie Gelderland-Midden. Door hen wordt het onderzoek verder gezet. Door de politie in Dieren wordt in de loop van de dag een buurtonderzoek gehouden.


De politie onderzoekt het huis en omgeving. Foto: 112alarm.com

Ruim zevenhonderd boetes in vijf uur

aloa had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Vervoer Een 'verrassingscontrole' op metrostation Zuidplein in Rotterdam gisteren bleek erg succesvol te zijn. Agenten konden in vijf uur maar liefst 739 bekeuringen voor zwartrijden uitdelen. Dit heeft het Rotterdamse vervoersbedrijf RET bekend gemaakt, die de actie samen met de Politie Rotterdam Rijnmond uitvoerde.

Geschat wordt dat circa drie procent van alle reizigers niet in het bezit was van een geldig vervoersbewijs. Tevens werden zeventien mensen overgedragen aan de politie. Twaalf personen omdat ze zich niet konden identificeren. Drie vanwege openstaande boetes en twee anderen wegens het veroorzaken van overlast.

Grote brand in Alphen aan den Rijn

Salex had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenIn de Hooftstraat in Alphen aan den Rijn heeft vannacht een flinke brand gewoed. Daarbij rukte de brandweer met groot materieel uit om het pand, waar een pool- en dartcentrum en een restaurant gevestigd is, zoveel mogelijk te besparen.

Om 03.00 uur vannacht kwam de eerste melding binnen en nog geen tien minuten later stond de brandweer op de stoep. Met groot materieel is de brand geblust. Alle blusvoertuigen en een blusboot van Alphen aan den Rijn zijn gebruikt. Ook is er assistentie verleend door korpsen uit Nieuwkoop, Leiden, Boskoop en Alkemade. Om 7.15 uur werd het sein brandmeester gegeven en konden de spuitgasten beginnen met nablussen, wat tot 12.00 uur geduurd heeft.

De verdieping waar de brand uitbrak is geheel uitgebrand, de begane grond heeft veel rook- en waterschade. Ongeveer dertig personen uit omliggende panden zijn tijdelijk geëvacueerd als gevolg van de water- en rookoverlast. De meesten mogen inmiddels alweer in hun huis. Eén woning kon nog niet bewoond worden. Hoe de brand ontstaan is, is nog onbekend.

Zuid Korea en Zweden in evenwicht


Zuid-Korea heeft de vrienschappelijke interland tegen Zweden met 2-2 gelijk gespeeld.

De ploeg van bondscoach Dick Advocaat kwam in Seoul twee keer op voorsprong, door treffers van Ahn Jung-Hwan en Kim Yong-Chul, maar de Zweedse voetballers kwamen twee maal langszij. Oud-Feyenoorder Johan Elmander en Ajacied Markus Rosenberg wisten te scoren voor de Scandinaviërs.

Rosenberg begon de wedstrijd op de bank, maar mocht aan het einde van de eerste helft invallen voor Marcus Allbäck. Feyenoord-speler Alexander Östlund speelde wel de hele wedstrijd mee.

Britse chiropractors: 'Pas op voor iPod-duim'

Icoon GezondheidHet scala aan RSI gerelateerde klachten is vandaag uitgebreid met een nieuwe kwaal. Na de muisarm en de tenniselleboog is er nu ook de iPod-duim. Dit komt doordat de populaire mp3-speler wordt bediend middels een speciaal soort wieltje.

De Britse vereniging van chiropractors vertelt dat men het gewricht van de duim kan beschadigen door de onnatuurlijke beweging. Ook zouden de chronische klachten zich door kunnen zetten in polsgewricht en elleboog. De dokters suggereren als tip dat men het apparaat met afwisselend de linker- en rechterhand zou moeten bedienen. Uiteraard is het dan, bij zeer intensief gebruik, mogelijk dat men de aandoening aan beide handen krijgt.

De populaire iPod
De populaire iPod

Moeder aangeklaagd voor 'borstvoedingsdood'

Icoon MisdaadEen 27-jarige Amerikaanse vrouw wordt beschuldigd van het doden van haar kind toen ze deze borstvoeding gaf. Volgens rechterlijke aanklagers was de moeder in dronken toestand toen ze tijdens de handeling wegdommelde. Haar vier maand oude baby stierf bij de borstvoeding aan verpletting.

De moeder verklaarde tegenover de politie dat ze na ongeveer vijftien minuten borstvoeding in slaap viel. Toen ze een uur later wakker werd was de baby lijkbleek en ademde ze niet meer. De Amerikaanse, die op proefverlof was, was eerder die dag gaan bowlen met haar man en 4-jarige dochter. Hierbij had ze zes alcoholische drankjes genuttigd.

De vrouw had een langdurig alcoholverbod en was al eerder veroordeeld voor verwaarlozing van hetzelfde kind. Daarnaast mocht ze haar vier kinderen alleen nog onder supervisie zien. De roekeloze moeder hangt momenteel een gevangenisstraf van 29 jaar en een boete van 100.000 dollar boven het hoofd.

Bolletjesslikker (12) aangehouden op Curaçao

Icoon AlgemeenOp de luchthaven Hato van Curaçao is gisteren door de marechaussee een kind aangehouden dat enkele bolletjes cocaïne had geslikt. Het gaat om een jongetje van 12 jaar oud die op zijn reis begeleid werd door zijn oudere zus.

In het kader van de drugsbestrijding wordt er door de Koninklijke Marechaussee sinds juli jongstleden in samenwerking met de autoriteiten gecontroleerd. Het zogenoemde GGCT-team controleert op het eiland alle passagiers die naar Nederland willen reizen.

De zus van het jongetje, die hem zou begeleiden, schijnt voor zover bekend geen bolletjes te hebben geslikt. Een woordvoerder van de marechaussee vertelt dat er nog nooit zo'n jonge bolletjesslikker is aangehouden. "Een tragisch dieptepunt", aldus de woordvoerder. Het jongetje is overgebracht naar het ziekenhuis en wordt aldaar onder controle gehouden, totdat de bolletjes cocaïne uit zijn lichaam zijn. Het GGCT-team boekt, volgens de woordvoerder, sinds de start in juli dit jaar positieve resultaten. De precieze cijfers zijn nog niet bekend.

Moordenaar Ghurahoo trainde Van Basten

aleko77 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Algemeen De moordenaar van de 11-jarige Arthur Ghurahoo uit Utrecht is geen onbekende in de voetbalwereld. Het gaat om de 54-jarige Joop Lith uit Maarssen. Hij pleegde eerder dit jaar zelfmoord door tussen Maarssen en Breukelen voor een trein te springen.

Joop Lith was jeugdtrainer en later hoofd jeugdopleidingen van de Utrechtse voetbalvereniging U.S.V. Elinkwijk. Hij begeleidde spelers als Marco van Basten, Gerald Vanenburg, Edwin Godee en Ferdi Vierklau naar het betaalde voetbal. Ook was de man adjunct-directeur van een basisschool in Zegveld.

Naast de moord op Ghurahoo blijkt Lith ook betrokken te zijn geweest bij een zedendelict in 1983. Op 28 juli van dit jaar werd de man gearresteerd nadat hij anoniem seksueel getinte e-mails naar twee jeugdleden stuurde. Voorzitter Harry Metten van Elinkwijk zegt in het AD Utrechts Nieuwsblad: "Toen schrok ik, nu nog veel meer. Dit is verschrikkelijk voor de familie van Arthur, maar ook voor die van Joop Lith. Natuurlijk had ik na zijn dood veel vragen, maar zoiets wat nu naar boven komt, kun je niet bevatten. Dit is wederom een enorme klap voor onze vereninging."

Speelbare classes van LOTR: Online bekend gemaakt

In de FAQ van LOTR: Online was al eerder bekend gemaakt met welke rassen gespeeld zou kunnen worden (humans, elves, dwarves, hobbits), en nu is dan ook bekend gemaakt welke classes gespeeld kunnen worden.

De 7 speelbare classes zijn Champion, Captain, Guardian, Hunter, Burglar Minstrel en Lore-master. Voor een beschrijving van de classes is een beschrijving beschikbaar op de website van de game.

Telegraaf ontvangt kwakzalversprijs

aleko77 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon WetenschapDe Meester Kackadorisprijs, de jaarlijkse prijs voor kwakzalverij, is dit jaar gewonnen door Telegraaf-journalist René Steenhorst. De Vereniging tegen Kwakzalverij koos hem uit zeven genomineerden voor zijn nieuwe rubriek 'Privé-consult' in de Telegraaf.

Volgens de vereniging maakt de journalist in de medische rubriek geen verschil tussen alternatieve geneeswijzen en de reguliere medische wetenschap. Steenhorst, chef van de gezondheidspagina, heeft de homeopathisch arts Christien Klein en "vitamine pusher" Dr. Gert Schuitemaker uitgenodigd om vragen van lezers te beantwoorden. De jury vindt dat de Telegraaflezer hierdoor niet kan rekenen op "op wetenschappelijke feiten gebaseerde adviezen".

Klein beweerde in de Telegraaf dat kankerpatiënten soms genezen terwijl ze bij een homeopathisch arts onder behandeling zijn. Schuitemaker wil AIDS en het vogelgriepvirus bestrijden met vitamine C. Volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij is dit "kwakzalverij in optima forma".

Sinterklaas?

Vandaag is Sinterklaas weer veilig aangekomen in Nederland met de Pakjesboot. Iedereen mag zijn schoen bij de schoorsteen zetten met een wortel voor het paard en een tekening voor Sinterklaas. Maar waar komt Sinterklaas nu eigenlijk vandaan? Tijd voor een stukje algemene ontwikkeling over de goedheiligman.

Ninos Laos (na zijn priesterwijding Nicolaas) werd geboren in Patara, een plaatsje ten westen van Myra in het toenmalige Klein-Azië (tegenwoordig Turkije). De naam Nicolaus betekent in het Grieks overwinnaar van/over het volk, in het Turks wordt hij Noel Baba genoemd. Zijn geboortejaar is niet duidelijk (rond 270 of 280), maar zeker is dat hij al vrij jong een hoop rijkdom van zijn ouders erfde en hij hier zeer vrijgevig mee omging. Hij kwam in de leer bij zijn oom Methodios die bisschop van Myra was en Nicolaas zou hem in 300 opvolgen toen hij bisschop werd vanwege zijn vrijgevigheid.
Er bestaan veel legendes rond Sint Nicolaas en hij werd daarmee de beschermheilige van vele bevolkingsgroepen. Hij is vooral de beschermheilige van de kinderen, de zeelieden en de ongetrouwde vrouwen, gespecialiseerd in onverwachte geschenken.


Om tot de Sinterklaastraditie te komen is de legende van Sint Nicolaas waarschijnlijk later samengevoegd met het verhaal van de Germaanse god Wodan. Hij reed door de lucht op een wit paard, had een grijze baard en een speer in zijn handen. De mensen legden geschenken bij de schoorsteen om Wodan een plezier te doen, ook zijn paard kreeg vaak geschenken. Op zijn schouders zaten twee zwarte raven, dit waren zijn boodschappers. Dit zouden heel goed de voorvaderen van de Zwarte Piet kunnen zijn, hoewel het ook afgeleid kan zijn van de zwarte Moren als knecht die veel in Spanje rondliepen. Daarnaast is er natuurlijk het bekende verhaal dat de huidskleur in de loop der jaren zwart is geworden door het roet van de schoorstenen. De zwarte huidskleur wordt door sommige mensen in verband gebracht met discriminatie en als gevolg daarvan hebben er in Nederland ook groene en blauwe pieten rondgelopen.
Het verhaal van de Spaanse Moren komt samen met de waarschijnlijke reden waarom gedacht wordt dat Sinterklaas uit Spanje komt. In de 17e eeuw was Nederland voornamelijk bekend om haar scheepvaart en de mogelijke verklaring is dat Nederlandse scheepvaarders door het contact met Spaanse scheepvaarders in kennis namen van Sint Nicolaas, die beschermheer van de zeelieden is. Daarnaast zijn de beenderen van Sint Nicolaas meegenomen naar Bari, een Italiaanse havenstad die vroeger in handen van Spanje was.

Het sterfjaar van Sint Nicolaas is ook onbekend (tussen 345 en 352), maar zeker is dat hij op 6 december is overleden. Dit is zijn naamdag en de dag waarop hij geëerd wordt. Traditioneel is op 5 december, op de avond voor zijn naamdag, pakjesavond. Hoewel het Sinterklaasfeest steeds meer concurrentie krijgt van de Kerstman lijkt het Nederlandse volk toch te kiezen voor de oude traditie en Sinterklaas in leven te houden.

Agassi denkt nog niet aan stoppen

Andre Agassi kan er maar geen genoeg van krijgen. De 35-jarige Amerikaan liet zich vandaag in Sjanghai ontvallen dat hij zeker nog één jaar doortennist.

Agassi bereidt zich momenteel in China voor op de Masters Cup (zijn dertiende), waar hij vanaf maandag actief is in de gouden groep. Zijn voorlopig laatste wedstrijd was de finale van de US Open, begin september. Roger Federer was toen in vier sets te sterk. ”Ik wil nog een kans krijgen, zo simpel is het. Ik wil dingen doen waartoe ik zelfs mezelf niet meer in staat acht,” zei de routinier, die in zijn loopbaan elk van de vier Grand Slams wist te winnen. Agassi ontmoet deze week Nikolai Davydenko, Rafael Nadal en Gaston Gaudio.

[NBA] Iverson wint tegen Bryant

In de wedstrijd tussen de Philadelphia 76ers en de LA Lakers waren met Allen Iverson en Kobe Bryant twee van de hedendaagse basketbalsterren te zien. Uiteindelijk kwam Iverson met de 76ers als overwinnaar uit de wedstrijd.

De ster van de wedstrijd was echter Andre Iguodala, die tegen Kobe Bryant stond in de verdediging. Hij maakte het Bryant zo lastig, dat die slechts uit zeven van zijn 27 pogingen scoorde.

Daardoor kwamen de LA Lakers nooit op stoom, maar ook de 76ers speelden moeizaam. Pas in het vierde kwart kwamen zij echt op stoom en wisten ze de 85-81 overwinning binnen te halen. Allen Iverson was daarbij met zijn 34 punten erg belangrijk.

Iverson gaf echter zijn teamgenoot Iguodala de verdiende eer: "Hij (Bryant, red.) is één van de beste spelers in de NBA. Hij is de topscoorder in de league. Als een man zoals hij 20 pogingen mist, zegt dat veel over Andre. In plaats van te spelen als iemand die twee jaar NBA speelt, speelde hij als een veteraan met 10 jaar ervaring."

Uitslagen vrijdagavond:
Indiana Pacers - New Jersey Nets 102-90
Toronto Raptors - Utah Jazz 84-99
Boston Celtics - San Antonio Spurs 82-103
Cleveland Caveliers - Memphis Grizzlies 89-70
Washington Wizards - Seattle Supersonics 137-96
Charlotte Bobcats - Dallas Mavericks 88-98
Philadelphia 76ers - Los Angeles Lakers 85-81
Sacramento Kings - Denver Nuggets 101-85
Golden State Warriors - New York Knicks 86-84
Portland Trailblazers - Detroit Pistons 81-84

Verdonk blijft bij 'beschieting'

Rita VerdonkMinister Rita Verdonk blijft erbij dat het raam van haar werkkamer is beschoten. Of deze 'beschieting' met een luchtbuks of een katapult is gebeurd maakt volgens de geschrokken VVD-politica niet uit; feit blijft dat het is gebeurd. "Iemand heeft iets op mijn raam afgevuurd. Er zat een gat of een dikke buts in mijn raam", zo verklaarde Verdonk vanochtend op Radio 1.

Het Nederlands Forensisch Instituut meldde vorige week dat de beschadiging waarschijnlijk niet is veroorzaakt door een vuurwapen. Daarna ontstond een discussie of politici het incident te snel als een 'beschieting' zouden hebben omschreven. Wat de beschadiging aan het raam daadwerkelijk heeft veroorzaakt is nog niet duidelijk. Verdonk was op het moment van het voorval niet op het ministerie aanwezig.

Minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) wees gisteren met de beschuldigende vinger naar de media. Die zouden volgens hem het incident groter hebben gemaakt dan achteraf gerechtvaardigd lijkt te zijn geweest.

Geld hulpactie Kosovo misbruikt

Icoon Algemeen Het geld dat in 1999 voor een hulpactie in Kosovo werd ingezameld, is voor een deel misbruikt en verkeerd besteed. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) wist een bedrag van 52 miljoen euro bij elkaar te sprokkelen op giro 555. Ongeveer één miljoen euro kwam in handen van Kosovaarse maffia, zo schrijft NRC Handelsblad.

De SHO heeft onvoldoende controles uitgevoerd onder lokale hulpverleners in Kosovo. Een organisatie heeft namens Novib een school laten herstellen, maar de werkzaamheden zijn slecht uitgevoerd. Het aannemingsbedrijf dat eigendom is van een maffiabaas kreeg echter wel betaald.

Het Nederlandse Rode Kruis en Novib hielden tevens een kwart miljoen euro achter van de 52 miljoen euro die was ingezameld. De twee organisaties geven toe dat er fouten zijn gemaakt. Novib spreekt van een administratieve fout en stort 230.000 euro terug. Het Rode Kruis stelt eerst een onderzoek in.

Daarnaast gaan externe accountants in opdracht van minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking onderzoek doen naar de verduistering van het geld. Alleen Artsen zonder Grenzen gaat vrijuit. Naast het Nederlandse Rode Kruis en Novib gingen ook Cordaid, Kerkinactie, Stichting Vluchteling, Tear Fund, Terre des Hommes en UNICEF niet goed met het geld om.

Toso aërodynamicus van het jaar

De Nederlander Dino Toso, die werkzaam is voor Renault, is afgelopen donderdag verkozen tot aërodynamicus van het jaar. Hij droeg in belangrijke mate bij aan het succes van het Renault-team dit seizoen.

De prestigieuze titel werd uitgereikt door een vooraanstaande jury van F1-technici op een plechtigheid van het Race Tech-magazine in Londen. Toso is echter van mening dat het succes van Renault niet alleen op zijn conto kan worden geschreven.

“Ik heb het geluk dat ik met een extreem getalenteerde groep aërodynamicamensen, model-bouwers en technici samenwerk. Zij hebben met hun expertise en toewijding stuk voor stuk bijgedragen aan dit succes. Deze award kan dan ook gezien worden als een erkenning van al hun harde werk,” aldus Toso in een reactie op het winnen van de award.

Baas laat illegale werknemer doodgaan

Icoon ShockingEen werkgever in Frankrijk is beschuldigd van het dood laten gaan van een illegale werknemer. De man zou de arbeidskracht bewust stervend achtergelaten hebben op een stoep. Dit meldt de krant Le Figaro vandaag.

De 43-jarige Egyptische schilder was van een bouwsteiger gevallen. In de hoop dat niet zou worden ontdekt dat hij een illegale werknemer in dienst had, besloot de werkgever de man al zijn papieren af te pakken en hem op de stoep te laten liggen.

Lippi prijst Van Basten

Aan de vooravond van de vriendschappelijke interland tegen Nederland heeft de bondscoach van Italië, Marcello Lippi, zijn collega Marco van Basten onder de complimenten bedolven.

Lippi, oud-trainer van Juventus, vindt dat zijn collega in de WK-kwalificatiereeks "fantastisch werk" heeft geleverd. "Het is goed zichtbaar dat de spelers van het Nederlands elftal zich razendsnel ontwikkelen. Ze spelen met fantasie en lef en zijn daardoor een interessante tegenstander voor ons."

Het Italiaanse nationale team arriveerde gisteravond pas op Schiphol en maakte daarna geen gebruik meer van de gelegenheid om in de Amsterdam ArenA te trainen. Zaterdagmorgen werkte de selectie van bondscoach Lippi nog wel een lichte training af in het stadion, zonder de geblesseerden Angelo Peruzzi (Lazio Roma), Francesco Totti (AS Roma) en Christian Vieri (AC Milan), waarvoor Lippi geen vervangers opriep.

Lippi vindt niet dat het oefenduel door de blessures van het drietal wordt gedevalueerd. "Geenszins. Nederland en Italië zijn in staat dat op te vangen, hebben meerdere goede spelers."

Derksen verliest aansluiting top

De golfer Robert-Jan Derksen is flink teruggezakt op de ranglijst van het Champions Tournament van Sjanghai. Door een matige ronde van 74 slagen viel hij terug naar de gedeeld twaalfde plaats op 209 slagen. Eerder stond hij nog gelijk met de topgolfer Tiger Woods op een gedeelde vijfde plaats.

Derksen staat nu totaal op zeven slagen onder par. De Engelman David Howell staat nog steeds op de eerste plaats. Over drie rondes deed hij er 200 slagen over en wordt dicht op zijn hielen gezeten door de Australiër Nick O'Hern en de Amerikaan Tiger Woods.

Sinterklaas aangekomen in Nederland

SinterklaasOm even voor half een heeft Sinterklaas samen met zijn pieten veilig voet aan wal gezet in Sneek. Verwelkomd door honderden enthousiaste kinderen werd de goedheiligman opgevangen door Rik Hoogendoorn.

Nadat burgemeester Arno Brok Sint heeft verwelkomd, volgt de traditionele rijtoer door de stad. Op zijn tocht wordt Sinterklaas bijgestaan door onder meer wegwijspiet Kerbosch, de ballonnenpiet, de paardenpiet en de klimpiet. Ook de hoofdpiet, die verdacht veel weg heeft van ene Erik van Muiswinkel, is present. Tot 5 december mogen alle kinderen in Nederland die Sinterklaas een warm hart toe dragen hun schoenen zetten bij de schoorsteen of centrale verwarming.

RTL zet Yorin FM in de etalage

Icoon Radio RTL Nederland wil af van Yorin FM. Dat staat volgens het Algemeen Dagblad in een memo van de directie aan het personeel. De zender kampt al sinds de start in 2001 met tegenvallende luistercijfers. RTL heeft een bureau in de arm genomen dat op zoek gaat naar een koper. Dinsdag wordt het personeel over de verkoop geïnformeerd.

Radio 538-oprichter Lex Harding is geïnteresseerd in de frequentie van de zender. Hij is samen met Ruud Hendriks een nieuw bedrijf gestart. "We richten ons vooral op de internationale markt, maar ik sluit niets uit. We hebben hier onlangs de jongerenzender Slam FM gekocht. De frequentie van Yorin FM zou daar wel goed bij passen. We zouden dan in één klap een behoorlijke speler zijn op de Nederlandse radiomarkt." Ook de Telegraaf Media Groep toont zich geïnteresseerd. Het bedrijf liet onlangs haar oog vallen op Sky Radio.

Yorin FM maakte vorig jaar met onder meer de deejays Rob Stenders en Henk Westbroek een nieuwe start. Zonder succes, het marktaandeel komt niet boven de drie procent uit. RTL-topman Fons van Westerloo zette destijds in op een marktaandeel van minimaal vijf procent. De frequentie van zusterzender RTL FM blijft voorlopig wel in handen van RTL Nederland.

Yorin FM
Wie biedt?

Overvallers staan voor dichte deur

FdBeer had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Domme criminelenTwee criminelen in het Groningse Hoogezand lieten zich vrijdagavond wel erg gemakkelijk uit het veld slaan. De nog onbekende mannen wilden een amusementshal in de plaatselijke Kerkstraat overvallen. Ze dropen echter af toen bleek dat de voordeur op slot zat.

De overvallers, die zich met bivakmutsen hadden vermomd, wisten te ontkomen. De politie is bezig met een nader onderzoek naar de mislukte overval.

Veel vraag naar griepprik

Icoon GezondheidSteeds meer mensen laten zich dit najaar inenten tegen influenza, ofwel de griep. De buffers aan griepvaccin moeten inmiddels worden aangesproken door het Nederlands Vaccin Instituut (NVI), om aan de groeiende vraag naar vaccins te kunnen voldoen. Van een tekort is nog geen sprake, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

Huisartsen hebben tot dinsdag de mogelijkheid om het griepvaccin na te bestellen. Het is voor artsen niet mogelijk om het vaccin geleverd te krijgen als niet duidelijk is hoeveel nabestellingen er zijn. Het NVI is inmiddels gestopt met de verkoop van het overschot aan griepvaccins.

Er liggen in Nederland elk jaar ruim 3 miljoen griepvaccins klaar. Chronisch zieken en ouderen boven de 65 jaar kunnen gratis aanspraak maken op een prik. In eerste instantie lag de belangstelling dit jaar op het normale niveau, maar vanaf half oktober steeg het aantal mensen dat alsnog aanspraak wilde maken op een griepprik. Vermoedelijk doordat vanaf dat moment het vogelgriepvirus erg in de belangstelling stond. Doordat de vraag opeens steeg, heeft het NVI dus besloten om de overschotverkoop te staken. Hoeveel de belangstelling is toegenomen wil het ministerie van Volksgezondheid niet kwijt.

Mocht dinsdag, als alle nabestellingen van huisartsen binnenzijn, toch blijken dat de vraag groter is dan de voorraad, dan zal minister Hoogervorst van Volksgezondheid extra maatregelen nemen. Hij zal dan aanspraak maken op noodvoorraden, extra vaccins inkopen buiten Nederland of de algemene doelgroep van de gratis griepprik verkleinen.

'Marco Pastors heeft Pim-potentie'

Marco PastorsDe deze week afgetreden Rotterdamse wethouder Marco Pastors (40) is een aanwinst voor de landelijke politiek. Dat vindt 30 procent van de Nederlandse bevolking. Vooral de aanhang van de VVD, de LPF en Geert Wilders ziet de politicus van Leefbaar Rotterdam graag naar Den Haag komen. Maar ook van de CDA'ers steunt 29 procent eventuele landelijke ambities van Pastors.

"Zijn charisma groeit. Ik denk dat hij het in zich heeft om het electoraat op te zwepen. Ik krijg ook veel mails: Pastors is de juiste man", zegt LPF'er Joost Eerdmans, die door Pastors genoemd werd als persoon waar mogelijk mee samengewerkt kan worden. Maar ook verkiezingsdeskundige en oud-PvdA-campagneleider Jacques Monasch is optimistisch over de kansen van Pastors. Volgens Monasch moet Pastors de kiezer zeggen dat wat hij voor Rotterdam heeft gedaan, hij nu ook voor Nederland wil. "Daarmee zou hij de erfenis van Fortuyn samenvoegen in een positieve boodschap van hoop en perspectief", aldus Monasch.

Ook Eerdmans denkt dat de nalatenschap van Fortuyn in goede handen is bij Pastors. "Terwijl wij er in Den Haag een chaos van maakten, heeft hij de ideeën van Pim in de praktijk gebracht en laten zien dat ze werken", vindt Eerdmans. Bij een keuze tussen Pastors, Peter R. de Vries en Geert Wilders scoort de misdaadjournalist overigens nog het hoogst, met 29 procent. Pastors krijgt met 17 procent wel meer stemmers achter zich dan Wilders (16 procent), die al geruime tijd aan de weg timmert.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door bureau Peil.nl van Maurice de Hond, blijkt verder dat 59 procent van de ondervraagden het onterecht vindt dat Pastors als wethouder moest aftreden. Bijna tweederde (64 procent) vindt het goed dat Pastors geen excuses heeft gemaakt voor zijn uitlatingen. In de gewraakte opmerking dat moslims bij crimineel gedrag zich vaak beroepen op hun geloof als excuus, kon 58 procent van de respondenten zich inhoudelijk vinden.

Arend Glas stelt teleur in Calgary

De Nederlandse tweemansbobs hebben zich tijdens wereldbekerwedstrijden in Calgary nog niet kunnen plaatsen voor de Olympische Winterspelen van Turijn.

Arend Glas kwam samen met remmer Sybren Jansma niet verder dan een twintigste positie. Een plaats in de top-15 was vereist voor kwalificatie. Het duo kende een goede eerste run met een tijd van 55,43, maar viel met 56,31 ver terug in de tweede manche. ”Ik raakte ongeveer alles wat ik kon raken. Die tweede run was waardeloos,” zei de in Groningen woonachtige Glas na afloop.

De gebroeders Edwin en Arnold van Calker kenden een dramatische start van hun tweede run, waardoor ze pas als 23e eindigden. Gisteren wisten Jurg en Broeders zich wél te plaatsen voor Turijn. De zege in de Canadese metropool ging naar het Duitse koppel Kuske/Lange. In de eerste heat kwamen zij tot een baanrecord: 54,53. De Amerikanen Hays en Jovanic werden tweede, voor de Russische combinatie Zoubkov/Stepusjkin. Volgende week staat in Lake Placid de volgende wedstrijd in het kader van de wereldbeker op het programma.

CD: Fields of the Nephilim - Mourning Sun

Als er één band is geweest die gothrock in de jaren tachtig enig cachet gaf, is het Fields of the Nephilim wel. Met concepten over oudheden, het occulte, diepgravende theorieën en wat al niet, weken deze Britten af van de meeste van hun generatiegenoten. Van die generatie is niet veel over. De grotere zus, The Sisters of Mercy, is al eeuwen bezig met het plannen van een nieuw album, iets waar Fields of the Nephilim tot voor kort ook mee bezig was. Vijftien jaar na Elizium is er nu Mourning Sun, in een heel ander tijdperk...


Spandoeken kunnen best...

Of juist niet...? Gisteren in de Buttplug hadden we het natuurlijk al over de spandoekenoorlog in Amsterdam. Toch ben ik benieuwd of de gemiddelde FOK!weblog bezoeker vindt dat deze spandoeken door de beugel kunnen of juist niet.

Hier een aantal voorbeelden van de spandoeken: hier, hier, hier en hier

Graag dus even jullie meningen in de reacties. Valt dit onder vrijheid van meningsuiting of juist niet....?...

(niet alle getoonde spandoeken hangen overigens in Amsterdam)

Atkinson naar finale in Monte Carlo

Squashter Vanessa Atkinson heeft zich vrij eenvoudig weten te plaatsen voor de finale van de Monte Carlo Squash Classic. De Nederlandse wereldkampioene versloeg in de halve finale de Britse Tania Bailey met 9-4, 9-4 en 9-7.

De Nederlandse was erg tevreden na de halve finale-partij. "Ik heb me in zes maanden niet zo goed gevoeld op de baan als vandaag. Wereldkampioene zijn schept verwachtingen en zorgt voor een andere gemoedstoestand. Ik dacht bij de laatste toernooien al aan de finale, nog voor de eerste partij was gespeeld. Na een paar mindere toernooien kan ik me nu weer concentreren op elke partij," aldus Atkinson.

In de finale zal ze het nu moeten gaan opnemen tegen de Ierse Perry, die in de andere halve finale Alison Waters versloeg.

Overvalster geeft 'multi-tasking' opvallende betekenis

Icoon WeirdEen Amerikaanse vrouw heeft op merkwaardige wijze vier banken weten te overvallen. Met een mobiele telefoon tegen het oor en zonder het afkappen van de gesprekken weet de dame geregeld haar buit te innen. Ze wordt momenteel nog door de politie gezocht.

De laatste overval vond plaats op 4 november in het Amerikaanse plaatsje Ashburn. Met een mobiele telefoon tegen haar oor en een zonnebril nonchalant op haar hoofd liep de vrouw de bank binnen. Vervolgens haalde ze uit haar handtasje een pistool tevoorschijn. Een deskmedewerker kreeg hierop een briefje toegestopt met de eis naar een flinke som geld.

Gedurende de hele handeling was de vrouw non-stop aan het bellen. Wat de precieuze rol van de mobiele telefoon is, is tot nog toe onduidelijk. "Wilde ze onopvallend overkomen? Kreeg ze in de gesprekken tips van een medeplichtige? Of belde ze juist met iemand die helemaal geen benul had van wat er zich afspeelde?", aldus een verbaasde woordvoerder van de lokale politie.

Vier rechercheafdelingen werken nu samen om de bankovervalster te traceren. Registratievideo's waarop de vrouw te zien is zijn inmiddels verstuurd naar lokale media.

Xbox 360 backwards compatibility lijst

Op xbox.com is een lijst verschenen van games die compatible zijn met de Xbox360. Er wordt wel bij vermeld dat een software-emulator noodzakelijk is voor het draaien van de games. Of dit 1 emulator is voor alle games, of dat alle games een aparte emulator nodig hebben staat niet vermeld. Ook is niet helemaal duidelijk waar deze emulator dan vandaan zou moeten komen (en of dat gratis is...)

Op de lijst staan zoals verwacht de toppers zoals Halo, Halo2, Forza en de GTA's. Ook veel minder waarschijnlijke spellen zijn op de lijst te vinden zoals Barbie Horse Adventures en Buffy.

De volledige lijst met iets meer dan 200 games kan je hier bekijken.

Meer reclame op publieke radio en tv

Icoon MediaDe Publieke Omroep moet meer doen om eigen inkomsten te genereren. Dat vindt het kabinet. De reclame-inkomsten van Publieke Omroep lopen volgend jaar waarschijnlijk fors terug. Maar door onderscheidende programma's te maken moeten adverteerders getrokken worden. "Meer drama, meer nieuwe programma's, nieuwe themakanalen en een scherper profiel, dat zijn de plannen van Publieke Omroep voor 2006", zo zegt staatssecretaris Van der Laan na de ministerraad van gisteren.

Het budget van de Publieke Omroep daalt volgend jaar door bezuinigingen van 750 miljoen tot 730 miljoen euro. Volgens de omroepleiding is de situatie op de reclamemarkt zorgelijk door de magere economische situatie en de komst van nieuwe commerciële zenders. Toch denkt het kabinet dat inhoud van programma's meer reclamemakers moet trekken.

Toch doet het kabinet iets. Op de publieke radio en televisie mag volgend jaar tien procent van de zendtijd aan reclame worden besteed. Nu is dat nog 6,5 procent. Daarnaast mag Publieke Omroep de mogelijkheden onderzoeken voor alternatieve financieringsbronnen en de exploitatie van hun autersrechten.

Meer files door 80-kilometerzones

Icoon VervoerEr worden meer files veroorzaakt door de recent ingevoerde 80-kilometerzones op een aantal snelwegen rond de grote steden. Volgens de ANWB is het slechts een kwestie van wennen aan de nieuwe snelheid en zal het effect na verloop van tijd verdwijnen.
80 kilometer per uur
Op 1 november jongstleden ging op vier delen snelweg, rond dichtbevolkte gebieden in de Randstad, een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur gelden. In 2002 werd al een dergelijke maatregel genomen op de A13 bij de Rotterdamse wijk Overschie. Doel van de hele actie is het terugdringen van de uitstoot van schadelijke stoffen en het verkeerslawaai verminderen.

Italiaanse justitie wil 22 CIA-agenten uitgeleverd hebben

De Italiaanse justitie wil de uitlevering van 22 CIA-agenten. Volgens het openbaar ministerie van Milaan zijn de Amerikanen verantwoordelijk voor de ontvoering in 2003 van de Egyptische imam Mustafa Hassan. Deze werd vanuit Milaan ontvoerd naar de Amerikaanse militaire vliegbasis Aviano, waarna hij via een VS-basis in Duitsland naar Egypte werd getransporteerd voor verhoor.

De imam zou in Egypte zijn gemarteld. In april 2004 kwam hij vrij, maar toen hij zijn verhaal aan de pers vertelde, werd hij opnieuw opgepakt. Sindsdien ontbreekt ieder spoor; Vermoed wordt dat hij in een geheime gevangenis in Egypte zit. De Italiaanse justitie heeft gisteren ook om zijn uitlevering gevraagd.

Mustafa Hassan wordt ervan beschuldigd een moslimfundamentalist te zijn die deel uitmaakte van de tak van Al-Qaeda in Europa. Hij zou vrijwilligers hebben geronseld voor de oorlog in Irak.

De Italiaanse regering, die normaal gesproken op de hand van de VS is, vroeg in verband met deze affaire in juli nog of de Verenigde Staten de soevereiniteit van Italië willen respecteren. De Verenigde Staten hebben echter nooit verklaringen over de imam of de ontvoering willen afleggen.

De Italiaanse justitie kan overigens niet zelf van Amerika de uitlevering eisen van de CIA-agenten. Minister van Justitie Castelli zal nu namens het openbaar ministerie het verzoek om uitlevering bij de VS moeten indienen.

Van den Berg na winterstop weer terug

Vitesse-verdediger Peter van den Berg heeft afgelopen vrijdag een kijkoperatie ondergaan aan zijn knie, die hem al twee maanden aan de kant houdt bij de club uit Arnhem.

Door de operatieve ingreep heeft men de klachten kunnen verhelpen en werd er tevens gekeken naar eventuele beschadigingen van de kruisband en meniscus. Die bleken in orde te zijn, waardoor Van den Berg zich nu kan richten op zijn herstel. De verwachting is dat hij na de winterstop weer in actie kan komen voor Vitesse.

Ploegen boycotten presentatie Giro

Tachtig procent van de vertegenwoordigers van de ProTour-ploegen boycotten vandaag de presentatie van de Giro d'Italia. Dit als protest tegen de [i]"wansmakelijke Tourpresentatie" van een maand geleden.[/i]

De presentatie van het parkoers van de Giro vandaag, zal er één zijn van veel protest. Naast de boosheid van de renners over de ritten, zijn de ploegen boos over de presentatie van de Tour de France van vorige maand. De UCI en de ploegen werden toen door de ASO-directeur Patrice Clerc als Tourbaas Jean-Marie Leblanc de les gelezen over dopingbestrijding en zevenvoudig winnaar Lance Armstrong werd in woorden aan de kant geschoven.

Voor de Giro-winnaar van 2005 Paolo Savoldelli en 80 procent van de vertegenwoordigers van de ProTourploegen genoeg om eens een statement te maken. De AIGCP (Vereniging van Internationale Sportgroepen), onder voorzitterschap van Patrick Lefevere, heeft opgeroepen tot een boycot van de Giro-presentatie en deze actie lijkt een groot gevolg te hebben. In ieder geval zullen Quick Step, Davitamon-Lotto, Discovery Channel, Liberty Seguros, Rabobank, CSC, T-Mobile en Gerolsteiner de presentatie aan zich voorbij laten gaan.

Sparta Praag zonder aanhang tegen Ajax

Sparta Praag is door de UEFA beboet voor het racistische gedrag van zijn supporters in de Champions League-wedstrijd tegen het Zwitserse FC Thun. De Tsjechische club kreeg een boete van 39.000 euro.

Sparta Praag bracht dit vrijdagavond zelf naar buiten. Bovendien mag de club 22 november geen supporters meenemen naar de uitwedstrijd in de Champions League tegen Ajax.

In de thuiswedstrijd tegen Ajax misdroeg de aanhang van de Tsjechische club zich ook al. De club kreeg toen een boete van 32.000 euro en moest in de wedstrijd tegen Arsenal op 18 oktober een paar tribunevakken leeglaten.

Hernia-operatie Spira Grujic goed verlopen

ADO Den Haag-verdediger Spira Grujic is met succes geopereerd aan zijn hernia, die hem al enige tijd aan de kant hield. Naar verwachting kan de speler medio december zich weer bij de groep melden.

Grujic is met een ongelukkig seizoen bezig bij de club uit de Hofstad. Eind september liep hij eerst tegen Willem II een knieblessure op die hem vier weken aan de kant hield. Vlak daarop volgde de herniablessure, waaraan hij nu dus succesvol geopereerd is.

Europese asielzoekers op rooftocht in Ter Apel

MisdaadDe Groningse plaats Ter Apel wordt 'leeggeroofd' door lieden die in afwachting van hun asielaanvraag zo'n 6 weken verblijven in het Aanmeldcentrum voor asielzoekers in het dorp. Het gaat bijna in alle gevallen om Oost-Europeanen, meest uit Georgië. Na hun aanmelding komen ze terecht in de Tijdelijke Noodvoorziening, waar ze enkele weken kunnen wachten op een beslissing over hun asielaanvraag. Tijdens deze wachtperiode gaan ze op rooftocht.

De Oost-Europeanen trekken massaal Ter Apel in naar het winkelcentrum. Vaak werken ze in groepjes. Twee personen rekenen netjes hun boodschappen af bij de kassa, de rest glipt de winkel uit en daarna blijken complete schappen leeg te zijn geroofd. Gestolen wordt van alles: kleding, tabakswaren tot telefoniespullen. De winkeliersvereniging van Ter Apel is het zo zat dat ze een particulier beveiligingsbedrijf gaat inhuren. Ook hebben de winkeliers afspraken gemaakt met de politie, het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers en de gemeente Vlagtwedde, waartoe Ter Apel behoort.

Williams blijft ambitieus

Na een slecht seizoen en het verlies van motorfabrikant BMW als partner, is het Williams-team niet van plan de ambities bij te stellen. Het team wil volgend jaar weer in het kampioenschap vooraan meestrijden.

In een jaar tijd is er veel veranderd bij Williams. Het team verloor in BMW een belangrijke partner en er werd ook besloten van bandenfabrikant te wisselen. Door de fans wordt dan ook gevreesd voor een tussenseizoen voor het team. Daar wil technisch directeur Sam Michael echter niet aan. Samen met de nieuwe partners Bridgestone en Cosworth wil het team voor het kampioenschap gaan.

Technisch directeur Sam Michael vertelde: "Het is duidelijk dat we er niet zijn om het veld vol te maken, we zijn er niet om op te bouwen naar 2007 of 2008, dat is niet wat we willen. We zijn gericht op het winnen van het kampioenschap in 2006."

Aanvaller uit Sierra Leone op proef bij Sparta

Sparta heeft Kabba Samura uit Sierra Leone op proef. De 24-jarige aanvaller speelt al zes jaar in Zweden, waarvan drie seizoenen voor IFK Göteborg en drie seizoenen voor Assyriska FF.

Vrijdag maakte Samura in de oefenwedstrijd van Sparta tegen de Maroc Profs voor het eerst zijn opwachting bij de Rotterdamse club. Sparta verloor die wedstrijd tegen de ploeg, bestaande uit Nederlands - Marokkaanse profvoetballers, met 5-0.

Google wil WiFi voor hele thuishaven

Google wil de stad waar het gevestigd is compleet voorzien van draadloos internet (WiFi). De 70.000 inwoners tellende stad Mountain View in Silicon Valley kan wellicht volgend jaar juni al gebruik maken van het netwerk. Het gemeentebestuur staat positief tegenover het voorstel.

De zoekmachine Google moet alleen nog wachten op de gemeenteraad van Mountain View. Die buigt zich dinsdag over het plan. Google hoopt met het plan de bevolking en het bedrijfsleven van de stad van dienst zijn. Een woordvoerder van de zoekmachine wil niet zeggen of zijn bedrijf het plan ook buiten de stad wil gaan toepassen.

Google

Vlaar sluit arbitrage niet uit

De spanningen rond Ron Vlaar bij AZ lijken steeds meer toe te nemen. Zeker nu de verdediger laat weten een arbitragecommissie niet uit te sluiten om een overgang te forceren.

Na weken van geruchten over een vertrek van Vlaar naar Ajax, lieten AZ-voorzitter Dick Scheringa en technisch directeur Marcel Brands weten Vlaar niet aan Ajax te willen verkopen. Scheringa deed daar een schepje bovenop door de zeggen dat hij Vlaar eventueel wel zou verkopen aan een andere club, maar nooit aan Ajax.

Vlaar reageerde op de uitspraken van Scheringa: "Als dat zo is, zou dat heel zielig zijn." Over een arbitragegang vertelde hij: "Als dat de enige oplossing blijkt te zijn, kan er inderdaad een breuk geforceerd worden. Er gaat namelijk een moment komen dat ik knopen moet doorhakken. Hier word ik niet beter van."

De verdediger vertelt daarnaast in het interview met de Telegraaf dat hij meer speeltijd wil krijgen bij AZ: "Ik weet donders goed dat ik meer moet gaan spelen. Het WK komt eraan, dit seizoen is heel belangrijk. Voor mij tellen puur de sportieve mogelijkheden."

Moordende dierenbeul hoort levenslang eisen

JustitieTegen de 'Twente dierenbeul' uit Enschede is gisteren voor de Almelose rechtbank levenslang geëist wegens onder meer moord en een lange reeks weerzinwekkende dierenmishandelingen. De verdachte, Rudolf K. (49), heeft bekend de aan lager wal geraakte leraar Frank Storm (50), die als zwerver door het leven ging, in het Volkspark te Enschede te hebben omgebracht. Hij sneed na de moord diens geslachtsorgaan af om mee naar huis te nemen.

Voor de moord op Storm ging de psychopaat zich te buiten aan tientallen brute dierenmishandelingen. Een groot deel van de mishandelingen bestonden uit het steken van paarden, pony's en schapen in hun geslachtsorganen. Sommige dieren overleefden dit niet.

Ook heeft hij bekend begin september 2002 studente M.S. (22) fietsend in te halen en van opzij met een mes in haar hals te steken: ''Ik wilde een slagaderlijke bloeding veroorzaken waardoor ze zwak werd. Dan had ik haar willen verkrachten.'' Vijf dagen eerder diende hij fietser R.M. (31), die was afgestapt om even een sigaretje te roken, een messteek in zijn zij tot in zijn darmen toe. In juli 2002 stak hij in op de gestrande treinreiziger M.A. (40), die in het park tegenover het station zijn slaapzak had uitgerold omdat hij geen slaapplaats kon vinden.

TBS
Geconfronteerd in de rechtszaal met de details van zijn moordlust haalde K. eigenlijk alleen maar zijn schouders op: ''Zo is 't nu eenmaal gegaan. Triest ja, maar wat kan ik er nou nog aan doen?''

Rudolf K. beging al zijn misdaden in een proeftijd na een tbs-behandeling. K. werd namelijk al in 1986 wegens poging tot verkrachting veroordeeld tot gevangenisstraf en tbs-dwangverpleging. Behandelaars dachten dat hij genezen was. De officier van Justitie ziet daarom niets meer in een vernieuwde tbs. K. is volgens hem onbehandelbaar en dient voorgoed opgeborgen te worden. Uitspraak over 14 dagen.

Cd's van Sony zonder kopieerbeveiliging

Icoon DigitalCd's van muziekproducent Sony kun je weer gewoon kopiëren of op je iPod zetten. Het bedrijf heeft onder dreiging van een groot aantal rechtszaken bekend gemaakt dat de zogenoemde XCP-technologie niet meer gebruikt zal worden. Deze techniek zorgt ervoor dat cd's maar een aantal keren gekopieerd kunnen worden. Ook kunnen pc's die draaien op Windows geen mp3's maken van de cd's.

De software heeft als 'neveneffect' dat computers erg kwetsbaar worden voor hackers. Door virussen of spyware te 'vermommen' als onderdeel van de software, is het makkelijk inbreken. In samenwerking met Microsoft gaat Sony nu alsnog kijken hoe de XCP-beveiliging toch kan worden toegepast.

Sexy sport

We hebben er al eerder aandacht aan besteed in dit blogje, maar het blijft natuurlijk altijd een leuk onderwerp: "sexy sportieve dames".

Deze keer heb ik echt een heel heet filmpje gevonden van twee absolute toppertjes die naakt aan het trainen zijn. Woorden zijn overbodig, kijk maar gewoon zelf naar deze schatjes...

Misschien kende je het filmpje al en zit je nu te balen. Kijk dan nog even hier naar leuke foto's van enthousiast publiek..

of naar deze deze promo van Yacht Vision.

Pierce blijft ongeslagen in LA

Mary Pierce heeft ook haar derde wedstrijd op de WTA Tour Championships in winst omgezet. De Française rekende af met haar landgenote Amelie Mauresmo: 2-6, 6-4 en 6-2.

Mauresmo schoot werkelijk uit de startblokken en leidde na een kwartier al met 4-0. Pierce maakte veel onnodige fouten en kwam niet in haar ritme. In het tweede bedrijf moest Pierce alweer vrij vroeg haar service inleveren, maar nu kwam ze terug. Door op 5-4 Mauresmo nog eens te breaken, herstelde de van oorsprong Canadese zelfs het evenwicht. In de beslissende set raasde Pierce door en brak op 2-1 en 5-2 de opslag van haar Franse tegenstreefster. Door de zege wint Pierce de zwarte groep en is Mauresmo de nummer twee. Kim Clijsters eindigde in die poule als derde door Elena Dementieva simpel opzij te zetten: 6-2 en 6-3.

De winst in de groene groep ging naar Maria Sharapova, ondanks haar kansloze nederlaag tegen Nadia Petrova. De winnares van Wimbledon 2004 geloofde het wel: 1-6 en 2-6. De oudste van het tweetal dicteerde zowat elke rally en Sharapova maakte ongewoon veel fouten. Lindsay Davenport kwam vandaag niet in actie, maar was al zeker van een ticket voor de halve eindstrijd. Vannacht komt ze daarin uit tegen Mary Pierce. De andere ontmoeting gaat tussen Amelie Mauresmo en Maria Sharapova.

Eindstand Groene Groep:

#Speelster:Wedstrijden:Winst:Verlies:Setsaldo:
1.M. Sharapova3214 - 4
2.L. Davenport3215 - 2
3.N. Petrova3123 - 4
4.P. Schnyder3123 - 5

Sharapova eindigt als eerste omdat ze won van Davenport


Eindstand Zwarte Groep:

#Speelster:Wedstrijden:Winst:Verlies:Setsaldo:
1.M. Pierce3306 - 2
2.A. Mauresmo3215 - 2
3.K. Clijsters3123 - 4
4.E. Dementieva3030 - 6

Programma Halve Finales - vannacht:
Pierce – Davenport
Sharapova - Mauresmo

Onduidelijk zwijgen

Prachtig natuurlijk, de moord op de 11-jarige Arthur Ghurahoo, die in 1986 om het leven werd gebracht door een lustmoordenaar, is alsnog opgelost. Ergens zijn er dus echt van die volhardende politiemensen, zoals je ze normaal gesproken alleen op televisie ziet, die keer op keer actuele zaken in verband brengen met een tig jaar oude moordzaak en deze uiteindelijk weten op te lossen. Chapeau!

Mag ik alleen even weten wat het nut is om Joop Lith, de dader die inmiddels zelfmoord heeft gepleegd, een soort van in bescherming te nemen? Waarom nu heel vaag te doen over een 54-jarige man die zelfmoord pleegde? De familie van Joop Lith sparen is geen argument, want reken maar dat iedereen in de omgeving van die familie gewoon op de hoogte is.

De dader niet noemen, geeft weer ruimte voor allerlei speculaties. Bijvoorbeeld: "misschien weet de politie het wel niet zeker". Rare toestand, je hebt iets opgelost of je hebt iets niet opgelost. Maar als het dan toch is opgelost noem de dader dan gewoon, hij is uiteindelijk toch al dood. Mochten er echter nog twijfels zijn en wordt de naam van de dader daarom geheim gehouden, hou dan liever helemaal je mond over de oplossing van deze zaak.

RTV Utrecht heeft in ieder geval maling aan justitie en zet naam van de dader gewoon prominent op haar website. Volgens mij terecht, laten we ook niet vergeten dat bekend is dat de moordenaar van Arthur Ghurahoo nog meer zedenmisdrijven op zijn kerfstok heeft.

Activision verlengt licenties op X-Men en Spiderman

Activision en Marvel Entertainment hebben onlangs aangekondigd dat hun overeenkomst voor het gebruik van X-Men en Spiderman-figuren in videogames is verlengd. Activision behoudt nu tot 2017 de rechten op deze franchises. Het oude contract liep tot 2009. Alle videogames met X-Men of Spiderman in de hoofdrol zijn wereldwijd zo'n 25 miljoen keer over de toonbank gegaan.



Gezocht: sekspartner met lange nek

Icoon Weird Een klein Mexicaans dierenpark is met spoed op zoek naar een partner voor een wanhopige giraf. De 5-jarige Modesto bewijst zijn mannelijkheid op dit moment aan bomen, hekken en zijn stal. Dierenliefhebbers en plaatselijke media maken zich zorgen, want het dier verwondt zich op deze manier lelijk.

De in gevangenschap geboren giraf heeft nog nooit eerder een sekspartner gehad. De zoektocht van het dierenpark heeft tot nu toe helaas niets opgeleverd. Op advies van deskundigen wordt Modesto de komende winter door een verwarmingsapparaat warm gehouden.

Rel rond Gordon en Life & Cooking

Icoon TelevisieZanger en Talpa-'personality' Gordon is niet welkom bij Life & Cooking. Hij zou aanstaande zondag samen met Gerard Joling te gast zijn in het programma. Paul Römer, directeur van producent Endemol, heeft daar een stokje voor gestoken.

Deze week is de eerste serie van het Talpa-programma Joling & Gordon over de Vloer op dvd verschenen. Life & Cooking zou daar zondag aandacht aan besteden. Daarnaast stond er een muzikaal optreden van de twee zangers op het programma.

Gordon is verbijsterd over het ingrijpen van de Endemol-directeur. "Ze zijn daar echt gek geworden," zo zegt hij in De Telegraaf. Volgens de presentator is een juridisch conflict met de producent de oorzaak. "Wij hadden onenigheid over het contract voor de Late Nicht Show die ik voor RTL 4 maakte. Bij de rechtbank is het tot een schikking gekomen, die Endemol veel geld heeft gekost. Daarom ben ik niet meer welkom." Endemol zegt dat de twee om "programmatechnische" redenen zijn geschrapt.

Gordon liet vanavond in Barend & Van Dorp weten dat Gerard Joling zondag toch wel te zien is in Life & Cooking. Volgens Gordon heeft de zanger veel aan het programma te danken. Presentator Carlo Boszhard zegt de gang van zaken te betreuren, maar wil geen partij kiezen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.