Voetbal: Uitslag Nederland - ItaliŽ

Icoon Nederlands ElftalMarco van Basten is zijn ongeslagen status als bondscoach kwijt. Het Nederlands elftal verloor in de ArenA met 1-3 van ItaliŽ.

Bijna 5,5 jaar na de fameuze halve finale op EURO 2000 troffen Nederland en ItaliŽ elkaar opnieuw op dezelfde locatie. Alleen Van der Sar, Van Bronckhorst en Cocu waren er aan Nederlandse zijde ook bij op die desastreuze donderdag in juni. Zowel Oranje als de Squadra Azzurri heeft een nagenoeg vlekkeloos kwalificatieparcours achter de rug. Wat daarin opviel was vooral het selectiebeleid van de bondscoaches Lippi en Van Basten. Beide oefenmeesters schroomden niet spelers van de niet gevestigde orde op te roepen. Daarmee houden de overeenkomsten niet op, want beide landen werden in de aanloop naar het oefenduel geteisterd door blessureleed. Natuurlijk was de bizarre aftocht van Mark van Bommel het meest in het oog springend, maar ook Van Nistelrooij, Totti, Vieri en Peruzzi gaven vandaag geen acte de prťsence.

Joris Mathijsen was de opvallendste naam in het basisteam van Oranje. De verdediger speelde na zijn zware knieblessure pas twee wedstrijden voor AZ. Ron Vlaar en Ryan Babel maakten voor hun eerst hun opwachting in de startende elf. Dirk Kuijt verving in de spits Van Nistelrooij. Met deze wat geÔmproviseerde opstelling begon Nederland aardig aan het duel. Tot meer dan wat schietkansen leidde dit niet. Kuijt dacht te hebben gescoord, maar verkeerde in buitenspelpositie op het moment dat hij een rebound binnentikte.

ItaliŽ startte afwachtend, maar na ongeveer twintig minuten veranderde dat. Gattuso en Pirlo namen op het middenveld het heft in handen en wisten steeds vaker spits Toni te bereiken. Die Toni (topscorer van de Serie A) was middels een kopbal vlakbij de 0-1. ItaliŽ zag in deze fase ook een doelpunt worden afgekeurd, omdat Zambrotta bij een voorzet de bal niet zou hebben binnengehouden. Na 38 minuten viel er wel een legale treffer: Castelen bereikte eens de achterlijn en bereikte Kuijt. Diens schot kwam via Nesta bij Babel terecht, die weinig moeite had Oranje op voorsprong te schieten.

Het was echter niet Nederland, maar ItaliŽ dat met een voorsprong de kleedkamers opzocht. Eerst scoorde Gilardino met het hoofd na een voorzet van Del Piero. In de blessuretijd van het eerste bedrijf werd het bovendien 1-2 omdat Vlaar na een corner de bal in eigen doel kopte. De jonge verdediger van AZ liet zich bij het eerste doelpunt al aftroeven door Gilardino en mocht zich dus de schlemiel van de slotfase van de eerste helft noemen.

De avond van Vlaar werd nog slechter toen Toni even na rust ItaliŽ op 1-3 bracht. De aanvaller van Fiorentina won op indrukwekkende wijze het onderlinge duel en prikte de bal achter de ingevallen Timmer. Uiteindelijk werd Vlaar na een uur uit zijn lijden verlost en gewisseld door Ooijer. ItaliŽ speelde na de treffer van Toni afwachtend en liet Oranje het balbezit. Kuijt kopte op de paal na een corner en fungeerde verder ook als voornaamste handenbinder. Door de vele wissels en laag baltempo verzandde het duel wat.

In de laatste twintig minuten kon Nederland nog maar weinig gevaar creŽren. Castelen viel nog wel op met enkele mooie acties, maar ItaliŽ verdedigde vlekkeloos. Het is dat Camoranesi oog in oog met Timmer faalde, anders was de marge nog groter uitgevallen. Voor Oranje is het nu aftellen naar de WK-loting op 9 december in Leipzig. De achttiende mondiale vindt plaats van 9 juni tot en met 9 juli.Karakteristiek:

Nederland - ItaliŽ 1-3
38. Babel 1-0
41. Gilardino 1-1
45. Vlaar (ED) 1-2
50. Toni 1-3

Toeschouwers: 50.000
Scheidsrechter: Ivanov (Rus)
Geel: Camoranesi (ItaliŽ)

Opstellingen:

Nederland Van der Sar ( 46. Timmer), Kromkamp ( 60. De Jong), Vlaar ( 60. Ooijer), Mathijsen, Van Bronckhorst, Van der Vaart, Landzaat, Cocu ( 87. Boateng), Castelen, Kuijt, Babel ( 82. Vennegoor of Hesselink).

ItaliŽ Abbiati, Zambrotta, Cannavaro, Nesta, Grosso, Gattuso, Del Piero, Pirlo ( 87. Barone), Camoranesi ( 78. Diana), Gilardino ( 60. De Rossi), Toni ( 68. Iaquinta).