Veel vraag naar griepprik

Icoon GezondheidSteeds meer mensen laten zich dit najaar inenten tegen influenza, ofwel de griep. De buffers aan griepvaccin moeten inmiddels worden aangesproken door het Nederlands Vaccin Instituut (NVI), om aan de groeiende vraag naar vaccins te kunnen voldoen. Van een tekort is nog geen sprake, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

Huisartsen hebben tot dinsdag de mogelijkheid om het griepvaccin na te bestellen. Het is voor artsen niet mogelijk om het vaccin geleverd te krijgen als niet duidelijk is hoeveel nabestellingen er zijn. Het NVI is inmiddels gestopt met de verkoop van het overschot aan griepvaccins.

Er liggen in Nederland elk jaar ruim 3 miljoen griepvaccins klaar. Chronisch zieken en ouderen boven de 65 jaar kunnen gratis aanspraak maken op een prik. In eerste instantie lag de belangstelling dit jaar op het normale niveau, maar vanaf half oktober steeg het aantal mensen dat alsnog aanspraak wilde maken op een griepprik. Vermoedelijk doordat vanaf dat moment het vogelgriepvirus erg in de belangstelling stond. Doordat de vraag opeens steeg, heeft het NVI dus besloten om de overschotverkoop te staken. Hoeveel de belangstelling is toegenomen wil het ministerie van Volksgezondheid niet kwijt.

Mocht dinsdag, als alle nabestellingen van huisartsen binnenzijn, toch blijken dat de vraag groter is dan de voorraad, dan zal minister Hoogervorst van Volksgezondheid extra maatregelen nemen. Hij zal dan aanspraak maken op noodvoorraden, extra vaccins inkopen buiten Nederland of de algemene doelgroep van de gratis griepprik verkleinen.