FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 19 juni 2005

Veel overlast verkeer door mooie weer

geldropse_polleke had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsHet mooie weer heeft voor vele problemen gezorgd op zowel de autowegen als op het spoor. De wegen richting de Nederlandse stranden stonden overvol en files tot wel 14 kilometer ontstonden door een aantal ernstige ongelukken. Op het spoor was het niet veel beter: het treinverkeer rond Amsterdam raakte in de namiddag ontregeld door allerlei technische mankementen.

Degenen die eenmaal de files naar de Nederlandse stranden hadden doorstaan, kwamen voor een volgend probleem te staan: vrijwel alle parkeerplaatsen waren al vol. Toch weerhield dit veel mensen niet om met het mooie weer naar het westen te rijden. Zo stond er op de A15 vanuit Rotterdam een file van 12 kilometer lang.

Ook in de namiddag, toen alle mensen weer huiswaarts gingen, ontstonden er lange files. Daarnaast ontstond er op de Utrechtsebaan in Den Haag een ongeluk, waardoor het verkeer in beide rijrichtingen werd stilgelegd. Scheveningse automobilisten ondervonden hierdoor veel vertraging.

Het treinverkeer in en rondom Amsterdam, dat in de late namiddag gestremd raakte, is rond 20:00 uur weer langzaam op gang gekomen. Naast de defecte bovenleiding bleek er ook een storing te zijn in de bediening van de seinen en wissels op Amsterdam CS.

Internetter wil Natalie Portman verleiden

Icoon opmerkelijk nieuwsEen hoop mensen zijn verliefd op een beroemdheid. Bij 99,99 procent van de mensen blijft het bij een droom; ze zullen nooit in contact komen met hun grote liefde. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat er eigenlijk geen manier is om in contact te komen. Je zou een brief kunnen schrijven, maar aangezien er naast jou nog 300 mensen een brief hebben gestuurd schiet je daar weinig mee op.

Andy Goldfarb, een negentienjarige fan van actrice Natalie Portman, heeft een nieuwe manier bedacht om in contact met zijn idool te komen. Via de site Date me, Natalie hoopt hij een keer een afspraakje te kunnen maken met de Star Wars heldin. Op de site legt hij uitgebreid uit waarom hij denkt dat ze bij elkaar passen en waarom het zou klikken.

De tweede reden waarom hij dit doet is om te testen of dit soort dingen mogelijk zijn via internet. Goldfarb heeft inmiddels al twee miljoen bezoekers gehad op zijn site en is door verschillende media geïnterviewd. De grote vraag blijft natuurlijk: gaat het hem lukken? Een hoop mannen zullen in dat geval waarschijnlijk jaloers op hem zijn.

Natalie Portman

-
Met dank aan E-Jey, die dit bericht voor ons schreef en submitte!

Nieuw model 'maakt tijdreizen mogelijk'

FatalException herschreef en submitte het volgende bericht, waarvoor dank!

Icoon Wetenschappelijk nieuwsWetenschappers hebben een model gepresenteerd waarin tijdreizen naar het verleden mogelijk is, aldus BBC News. Het nieuwe kwantummodel toont aan dat het mogelijk is terug te reizen in de tijd, zolang de veranderingen geen effect hebben op dingen die jou bekend zijn in het heden.

Kwantumgedrag is gebaseerd op mogelijkheden. Alle mogelijkheden doen zich tegelijkertijd voor tot het moment dat het gemeten of geobserveerd wordt. Iets wat je niet weet kan alles tegelijkertijd zijn. Dus alles wat iemand weet in het heden, kan niet veranderd worden door naar het verleden te reizen, maar er bestaat wel een kans dat je dingen kunt veranderen van de dingen die je niet weet in het heden. Zou je terug in de tijd reizen, dan zul je gedwongen worden bepaalde stappen te nemen die tot de voor jou bekende toekomst leidt en de dingen die je bekend zijn zullen niet veranderd kunnen worden.

New Scientist schrijft dat de kwantumtheorie tijdsreizen mogelijk maakt omdat er niets is dat kwantumgolven ervan weerhoudt terug in de tijd te reizen. Kwantumgolven die terug in de tijd reizen interfereren op vernietigende wijze met andere golven en dit voorkomt dat er andere dingen gebeuren dan die reeds plaats hebben gevonden. "Als je kwantummechanisch terug in de tijd zou reizen, zou je alleen de alternatieven zien die consistent zijn met de voor jou bekende wereld die je achter je liet", zegt Greenberger van de City University van New York.

Imams gaan de samenleving in

Meki had ons via de nieuws-submit te melden:

Uit de imam-conferentie, die dit weekend in Soesterberg is gehouden, blijkt dat imams, die een specifieke inburgeringcursus hebben gevolgd, actiever willen deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Zo zouden de contacten met moslimorganisaties, lokale overheden en andere maatschappelijke organisatie verstevigd moeten worden.

De islamitische geestelijken vinden wel dat er iets tegenover hun inspanningen moet staan zoals meer steun van de Nederlandse staat. Dat geldt met name om het wegwerken van taalachterstanden. Volgens dagvoorzitter Ljamai willen ze ook graag dat de media minder negatief gaan schrijven over imams. "Ze zijn niet allemaal radicaal. Er zijn ook progressieve imams", aldus Ljamai.

De inburgeringcursus voor imams bestaat sinds 2002 als aanvulling op de standaard inburgeringcursus voor nieuwkomers. M. Sini, voorzitter van de stichting Islam en Burgerschap, wil dat deze opleiding blijft bestaan, ook als er een Nederlandse imamopleiding komt. "De Nederlandse imamopleiding moet er komen voor hoogopgeleide moslims die al in Nederland wonen. Voor buitenlandse imams is de specifieke inburgeringcursus waardevol".

De conferentie werd georganiseerd door de stichting Islam en Burgerschap en trainingsinstituut Kontakt der Kontinenten. Er kwamen zeventig imams op af, die het specifieke inburgeringsprogramma hadden gevolgd.

Asterix & Obelix maken bekende gamefiguren belachelijk

Atari Frankrijk heeft vandaag het 2e deel van Asterix en Obelix XXL aangekondigd, met als subtitel 'Mission Las Vegum'. Uiteraard neem je het ook in dit nieuwe deel weer op tegen de Romeinen en deze keer in een Las Vegas-achtige setting. Alle bekende casino's zullen aanwezig zijn, maar ook Romeinen die erg op Mario, Sonic en Pac-Man lijken zullen in het spel voorkomen en ervoor zorgen dat het allemaal niet té realistisch lijkt. Asterix en Obelix XXL 2 zal in oktober verschijnen voor in iedergeval de PlayStation 2 en de PC.

Hieronder kun je de eerste screens bekijken.






Stoddart furieus op Jordan

Minardi was niet van plan deel te nemen aan de farce welke vandaag voor Grand Prix door moest gaan. Teambaas Paul Stoddart zag zich genoodzaakt om beide bolides alsnog te laten rijden omdat het Jordan team tegen alle afspraken in toch deelnam.

Vanmorgen gingen negen van de tien teams (wederom zonder Ferrari) akkoord niet te rijden tenzij er een extra chicane voor bocht nummer 13 kwam. Jordan en Minardi deden dit uit sympathie voor de Michelin-teams.

"Ik liet mijn team op de baan omdat Jordan besloot zich niet aan hun afspraak te houden," aldus een furieuze Paul Stoddart. "Het is ongehoord dat de FIA niet in staat was om een fatsoenlijke oplossing te bedenken en daarmee alle bolides in de race te houden. Dit is een ramp voor de sport, de FIA geeft geen reet om de sport zelf, maar alleen om hun eigen politieke spelletjes."

Hoofd gevonden in water Amsterdam-Noord

Icoon Binnenlands nieuwsIn het water bij de Nieuwe Gouw in Amsterdam-Noord heeft de politie vanmiddag een hoofd aangetroffen. Over de identiteit en de doodsoorzaak van het slachtoffer kon de politie nog niets zeggen.

Rond drie uur werd de politie gealarmeerd door twee vissers. Deze zagen iets drijven in het water en vertrouwden het niet helemaal. Na een uitgebreid onderzoek ter plaatse haalde de politie het lichaamsdeel uit het water.

Uitslag GP Verenigde Staten

De Grand Prix van de Verenigde Staten is vanavond gewonnen door Michael Schumacher voor het team van Scuderia Ferrari. De Grand Prix kende een chaotische start, toen bleek dat alle teams op Michelin-banden hun auto's na de opwarmronde terugtrokken uit de race. Daardoor reden veertien van de twintig auto's niet, en werd de race alleen verreden tussen de teams Ferrari, Jordan en Minardi.

Michael Schumacher pakte in eerste instantie een kleine voorsprong op zijn teamgenoot Rubens Barrichello, maar door problemen met de tankslang tijdens de stop van Schumacher wist Barrichello de leiding over te nemen. Ondertussen viel Christijan Albers terug naar de zesde en laatste plaats omdat zijn motor afsloeg tijdens zijn eerste pitstop.

Na de tweede serie pitstops wist Schumacher de leiding weer terug te pakken, door naast zijn teamgenoot terug te komen op de baan en daar de deur dicht te gooien. Barrichello probeerde laat te remmen, kon niet meer insturen door de auto van Schumacher, en moest een uitstapje door het gras maken. Albers wist tijdens de tweede serie pitstops de vijfde plaats terug te pakken.

De racevolgorde veranderde vervolgens niet meer tot aan de vlag. Michael Schumacher pakte de overwinning, voor zijn teamgenoot Rubens Barrichello. Tiago Monteiro maakte het podium met zijn derde plaats af, op een ronde achterstand van de Ferrari's. Zijn teamgenoot Narain Karthikeyan werd vierde, voor Minardi-coureurs Christijan Albers en Patrick Friesacher op twee ronden achterstand.

De punten voor de zevende en de achtste plaats werden deze race niet toegekend, omdat er maar zes auto's reden. Uitvallers maken normaal wel aanspraak op punten, maar daarvoor moeten ze minstens negentig procent van de race-afstand hebben afgelegd.


Pos.CoureurTeamTijdUitvalreden
1 Michael SchumacherScuderia Ferrari  1:29:43.181  
2 Rubens BarrichelloScuderia Ferrari  + 01.522  
3 Tiago MonteiroJordan Grand Prix  +1 ronde  
4 Narain KarthikeyanJordan Grand Prix  +1 ronde  
5 Christijan AlbersMinardi F1  +2 ronde  
6 Patrick FriesacherMinardi F1  +2 ronde  
- Jarno TrulliToyota F1  geen tijd  
- Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes  geen tijd  
- Jenson ButtonBAR Honda  geen tijd  
- Giancarlo FisichellaRenault F1  geen tijd  
- Fernando AlonsoRenault F1  geen tijd  
- Takuma SatoBAR Honda  geen tijd  
- Mark WebberBMW Williams F1  geen tijd  
- Felipe MassaSauber Petronas  geen tijd  
- Juan Pablo MontoyaMcLaren Mercedes  geen tijd  
- Jacques VilleneuveSauber Petronas  geen tijd  
- Ricardo ZontaToyota F1  geen tijd  
- Christian KlienRed Bull Racing  geen tijd  
- Nick HeidfeldBMW Williams F1  geen tijd  
- David CoulthardRed Bull Racing  geen tijd  

F1: Uitslag Grand Prix VS; 6 auto's aan de start

De Grand Prix van de Verenigde Staten is vanavond gewonnen door Michael Schumacher voor het team van Ferrari. De Grand Prix kende een chaotische start, toen bleek dat alle teams op Michelin-banden hun auto's na de opwarmronde terugtrokken uit de race. Daardoor reden veertien van de twintig auto's niet, en werd de race alleen verreden tussen de teams Ferrari, Jordan en Minardi.

Zes auto's aan de start
Het afhaken van de teams op Michelins betekende dat er slechts zes wagens aan de start kwamen. Alleen Ferrari, Jordan en Minardi, de teams die op Bridgestone-banden rijden, vertrokken. Dit tot groot ongenoegen van de Amerikaanse toeschouwers, die de hele situatie uitgebreid uitjouwden op de momenten dat er geen auto's op het rechte stuk langskwamen. Niet alleen het publiek, maar ook de rijders en de teamleidingen van alle teams lieten weten uitermate ontevreden te zijn met de situatie.

In de eerste fase van de wedstrijd ontstonden er zelfs nog gevaarlijke situaties omdat boze fans die het circuit verlieten het nodig vonden om flesjes en blikjes op de baan te gooien. Dit werd echter snel minder, naarmate de meest kwade mensen het circuit verlieten. Het merendeel van de toeschouwers bleef echter toch zitten.

De race
Ondertussen werd er door de teams die geen problemen hadden wel gewoon een race gereden. Michael Schumacher pakte in eerste instantie een kleine voorsprong op zijn teamgenoot Rubens Barrichello, maar door problemen met de tankslang tijdens de stop van Schumacher wist Barrichello de leiding over te nemen. Ondertussen viel de Nederlandse Minardi-coureur Christijan Albers terug naar de zesde en laatste plaats omdat zijn motor afsloeg tijdens zijn eerste pitstop.

Na de tweede serie pitstops wist Schumacher de leiding weer terug te pakken, door naast zijn teamgenoot terug te komen op de baan en daar de deur dicht te gooien. Barrichello probeerde laat te remmen, kon niet meer insturen door de auto van Schumacher, en moest een uitstapje door het gras maken. Albers wist tijdens de tweede serie pitstops de vijfde plaats terug te pakken.

De racevolgorde veranderde vervolgens niet meer tot aan de vlag. Michael Schumacher pakte de overwinning, voor zijn teamgenoot Rubens Barrichello. De Jordan-coureur Tiago Monteiro maakte het podium met zijn derde plaats af, op een ronde achterstand van de Ferrari's. Zijn teamgenoot Narain Karthikeyan werd vierde, voor Minardi-coureurs Christijan Albers en Patrick Friesacher op twee ronden achterstand.

De punten voor de zevende en de achtste plaats werden deze race niet toegekend, omdat er maar zes auto's reden. Uitvallers maken normaal wel aanspraak op punten, maar daarvoor moeten ze minstens negentig procent van de race-afstand hebben afgelegd.

Crisis bij Michelin
Bij Michelin ontstond er vrijdag crisis na een zware crash van Ralf Schumacher. In de extreem snelle kombocht nummer 13 klapte plotseling zijn achterband, waardoor Ralf keihard tegen de muur knalde. Na het ongeluk ontstonden er snel twijfels over de geschiktheid van de banden voor het circuit.

Michelin liet vanmiddag in een brief aan de FIA weten dat de veiligheid van de rijders niet gegarandeerd kon worden op de banden waarop de kwalificatie was gereden. Om toch te kunnen rijden, vroeg de bandenfabrikant de FIA om een chicane aan te leggen in bocht 13. De FIA weigerde dit echter, omdat het aanpassen van een circuit aan de problemen van één bandenleverancier als onzin werd afgedaan.

Omdat de FIA - mede vanwege de reglementen - niet tegemoet kon komen aan Michelin, voelde de bandenfabrikant zich gedwongen alle teams met Michelin-banden te adviseren niet te rijden. De Michelin-teams verschenen wel allemaal aan de start van de opwarmronde, omdat het niet aan de start van een Grand Prix verschijnen een boete oplevert. Aan het eind van de opwarmronde bleken alle wagens op Michelins het advies echter op te volgen, en de pits in te rijden.


De band van Ralf Schumacher waar het allemaal mee begon

Kijk voor meer Formule 1-nieuws op de FOK! F1manager!

Gerolsteiner de snelste in Eindhoven

Gerolsteiner heeft de ploegentijdrit in Eindhoven gewonnen. De Duitse formatie stak Phonak en CSC de loef af. Rabobank werd vierde. Het was de eerste editie van deze wedstrijd in de Pro Tour.

Over 48,6 kilometer bleef Gerolsteiner Phonak slechts drie seconden voor. Op die manier werden Fothen, Krauss, Lang, Schmidt, Peschel en Rich de eerste winnaars van de nieuwe wedstrijd. Die prestatie leverden zij in moeilijke omstandigheden. De hoge temperatuur was daar debet aan. CSC werd derde. Dat team ging van start met onder meer Ivan Basso.

Die drie teams waren, samen met Rabobank, de enigen die van de wedstrijd een serieuze oefening voor de Tour de France maakten. In de vierde etappe van de Tour vindt er namelijk ook een ploegentijdrit plaats, van Tours naar Blois. De andere ploegen stelden enkel reserves op. Ook omdat er elders belangrijke wedstrijden werden afgewerkt. Zo maakte T-Mobile er een potje van getuige hun zestiende plaats. Zonder Armstrong deed Discovery-Channel met een vijfde plaats het een stuk beter.

Rabobank deed het nog beter met een vierde plaats. Dat kwam vooral door een goed laatste stuk. Ploegleider Breukink was zeker niet ontevreden met de uitslag: ”Een redelijke prestatie. We zijn nooit in de buurt van de beste tijden geweest. Gerolsteiner, Phonak en Team CSC hadden we wel verwacht. Die waren hier met hun beste renners.”


Uitslag:
1. Gerolsteiner 53.35
2. Phonak + 0.03
3. Team CSC + 0.24
4. Rabobank + 0.51
5. Discovery-Channel + 0.54
6. Davitamon-Lotto + 1.20
7. Domina Vacanze + 1.25
8. Illes Balears + 1.40

[Upd] GP VS start met zes auto's

Het is nog steeds niet zeker dat de Grand Prix op Indianapolis vanavond zal doorgaan. Er is nog geen besluit genomen door de FIA.

In een officiele brief aan de FIA heeft Michelin nu gevraagd om een chicane voor de gewraakte bocht 13. Dit is de kombocht waar Ralf Schumacher vrijdag zijn crash meemaakte. Vier van de zeven betrokken teameigenaren hebben in een interview aangegeven dat een chicane wat hen betreft de enige optie is om de race alsnog te laten doorgaan.

Michelin heeft inmiddels een andere serie banden ingevlogen vanuit Clermont-Ferrand en heeft de teams die van haar banden gebruik maken, geadviseerd op deze banden te rijden. Dat is echter niet toegestaan volgens de reglementen en de FIA plus de teams die op Bridgestone rijden, zouden unaniem moeten toestaan dat de Michelinrijders hun banden voor de race verwisselen.

De banden die zijn ingevlogen, zijn echter de banden die origineel voor de Spaanse Grand Prix waren bedoeld en de Michelinteams zullen dus niet graag deze serie willen gebruiken. Het is namelijk niet precies duidelijk hoe deze banden zich zullen gedragen op Indianapolis.

De teams die niet van de nieuwe banden gebruik willen maken, heeft Michelin geadviseerd met een hogere bandenspanning te rijden. Dit zal echter de racesnelheid van de wagens beinvloeden en is dus geen populaire keuze bij de getroffen teams.

Update 14.53u:
Ron Dennis, teambaas van McLaren Mercedes, heeft een speciale Safety Car-procedure voorgesteld om de risico's met de Michelinbanden te verminderen. Tijdens een Safety Car-situatie koelen banden sterk af en dat kan in de eerste normale raceronde na de Safety Car-periode voor gevaarlijke situaties zorgen, volgens Dennis.

Dennis stelt voor om na een Safety Car-periode nog drie ronden onder een gele vlag te rijden, waarbij dus niet ingehaald mag worden. In die drie ronden hebben alle deelnemers genoeg gelegenheid om op hogere snelheid de banden weer op te warmen. De procedure die Ron Dennis voorstelt, zou een tijdelijke wijziging van de reglementen betekenen. Hiervoor zou opnieuw unanieme toestemming nodig zijn van alle teams, plus de FIA.

Update 15.36u:

In reactie op de brief die Michelin aan de FIA heeft gestuurd, antwoordt FIA raceleider Charlie Whiting dat van een chicane geen sprake zal zijn. Whiting sneert dat het onbegrijpelijk is dat Michelin geen reserve-banden heeft meegenomen naar Indianapolis, voor het geval er problemen met de originele banden zouden zijn.

Whiting adviseert Michelin verder om haar teams op de hoogte te brengen van de hoogste snelheid waarmee bocht 13 nog veilig genomen kan worden. Hij gaat er vanuit dat Michelinrijders geen onnodige risico's zullen nemen in die bocht, maar daarbij ook niet andere deelnemers zullen ophouden.

Michelin wordt verder verstaan gegeven dat het gebruik van andere banden dan de kwalificatiebanden niet zal worden toegestaan, maar dat er geen deelnemers voor zullen worden uitgesloten van deelname. Als Michelin kan aantonen dat haar banden geen hele race meegaan zonder een gevaar op te leveren, mogen deze gewisseld worden zonder straf.

Update 16.43u:

In een nieuwe brief van Michelin aan de FIA geeft Michelin aan dat zij haar wagens niet op de banden zal laten rijden waarop gekwalificeerd is. Michelin vraagt de FIA opnieuw om de snelheid in bocht 13 naar beneden te brengen.

Charlie Whiting van de FIA heeft direct gereageerd in een brief terug. Hij geeft Michelin en haar teams drie opties: langzamer rijden in bocht 13, nieuwe banden gebruiken (wat bestraft zal worden) of op basis van veiligheidsredenen meerdere malen banden wisselen tijdens de race. Hij sluit af met: "Het is aan uw teams om dit te beslissen. Wij hebben hier niets meer aan toe te voegen."

Update 17.04u:

Na bestudering van de FIA-reglementen blijkt dat de race op Indianapolis niet geannuleerd zou worden, zelfs als er maar zes auto's aan de start verschijnen. De F1 Sporting Regulations geven aan dat "an Event may be cancelled if less than 12 cars are available for it".

Een Event begint volgens de International Sporting Code echter bij de eerste controle van de wagens door de stewards. Op het moment dat de eerste controle tijdens het huidige Grand Prix-weekend plaatsvond, waren er wel degelijk twintig wagens beschikbaar, wat zou betekenen dat de race zal doorgaan.

Update 18.05u:

Slechts twee uur voor de geplande start van de Grand Prix heeft BAR Honda alle opties die de FIA heeft aangedragen, verworpen. Geoff Willis van BAR: "De banden uit Barcelona zijn geen optie omdat we niet weten hoe ze zich op deze baan zullen gedragen. Het regelmatig wisselen van de banden is ook niet wenselijk, aangezien zes extra pitstops teveel vertraging zou opleveren. Gas terugnemen in bocht 13 is onwaarschijnlijk, aangezien er zes Michelinteams voor het podium racen en de verschillen slechts tienden van een seconde bedragen." Wat BAR dan wel van plan is, is niet bekend gemaakt.

Ondertussen probeert Mark Webber alle coureurs bij elkaar te krijgen voor een extra vergadering van de Grand Prix Driver's Association (GPDA). Dit is tot nu toe nog niet gelukt.

Update 18.20u:
Michelin heeft zojuist te kennen gegeven dat het niet toe zal staan dat de teams met de oude banden rijden. Gezien de FIA de aangeboden nieuwe banden weigert en er tevens vanaf ziet om een extra chicane aan te leggen voor bocht nummer 13 zit er niets anders op voor Michelin.

Dit houdt in dat de zeven Michelin teams op dit moment niet zullen deelnemen aan de Grand Prix van Amerika. Volgens f1racing.net is het nog onduidelijk of de race nu plaats zal vinden met de drie Bridgestone teams.

Update 18.48u:

Volgens Fernando Alonso zullen de Michelinteams gewoon van start gaan in de race. Hij vertelde de BBC: "Natuurlijk maak ik me zorgen om de bandensituatie. Als Michelin zegt dat we niet mogen racen, zouden we dat niet doen, maar dat is een extreme situatie die nooit zal voorkomen. Ik denk dat het grootste probleem was dat sommige wagens gisteren met lage bandenspanningen reden."

Update 19.09u:

Bernie Ecclestone is op dit moment naarstig op zoek naar een oplossing voor de impasse waarin Michelin en de FIA zich bevinden. Waarschijnlijk komt hij met een voorstel waarbij de Michelinteams wel met de ingevlogen banden mogen rijden. Ze zouden dan wel een tijdstraf krijgen. Het is nog niet duidelijk of alle teams hiermee instemmen. Ook de Bridgestoneteams moet unaniem toestemming geven voor zo'n regeling.

Update 19.33u:

De situatie is momenteel afhankelijk van Ferrari, zo meldt de BBC. Negen van de tien teams hebben inmiddels toestemming gegeven voor het bouwen van een chicane. Alleen Ferrari heeft nog geen toestemming hiervoor gegeven. Als die toestemming niet meer komt, zal de race wellicht wel verreden worden, maar niet meetellen voor het kampioenschap.

Update 19.45u:
Mark Webber meldt net op SBS6 dat hij niet rijdt op de huidige track. Waarschijnlijk gaan ze alleen rijden indien de chicane aangelegd wordt.
Tevens melden sommige Michelin teams dat ze alleen een 'formation lap' gaan doen.

Update 20.04u:

De Grand Prix is van start gegaan met zes deelnemers. Alle twintig auto's hebben vanaf de grid aan de opwarmronde deelgenomen, maar zijn daarna de pits ingereden. De race wordt dus gereden door Ferrari, Jordan en Minardi. Er is geen chicane geplaatst voor bocht 13 en daarom hebben alle Michelinteams, uit veiligheid voor de coureurs, besloten niet te racen.


Ralf's klapband veroorzaakte een ware crisis in de Formule 1

Sudoku

Voor diegene die in de vroege ochtend naar hun werk of school moeten, zullen het ook vast zijn tegengekomen. In de Sp!ts staat sinds afgelopen week een nieuwe puzzel. Sudoku heet het en het is een puzzel met cijfertjes, waarbij je niet hoeft te rekenen. Ik en mijn reisgenoten zijn er al verslaafd aan, dus ben ik maar eens gaan Googlen naar Sudoku. Tot mijn verbazing zie ik dat er ook solvers te vinden zijn op het Internet. En om het nog gekker te maken, heeft Japan deze puzzel ook voor de op PS2. Voor de gevorderden (of beginners, als ze het leuk vinden) is er hier een Speed Challenge. Nog even de spelregels dan.
quote:
In een rij (horizontaal/ verticaal mogen de nummers 1 t/m 9, 1x langskomen.
In een vierkant mogen de nummers 1 t/m 9, 1x langskomen.
Zie hier voor tips

Edit: Na een tijdje zoeken, heb ik bij Mousbreaker dit gevonden. Veel plezier ... ow ja.. en dan nog iets.. het is lekker weer buiten, dus print het velletje van Jump uit, schrijf het ff over, doe wat zonnebrand op en ga dan lekker naar buiten

Edit 2: Nog een dagelijkse met print functie.

Edit 3: Nu met archief

LPF ruziet over 'misbruik' woning Fortuyn

Icoon politiek binnenland nieuwsLPF-Kamerlid Joao Varela is boos op zijn fractiegenoot Hilbrand Nawijn, die maandag het huis van Pim Fortuyn in Rotterdam wil gebruiken voor de lancering van een samenwerking met de Vlaamse rechts-nationalist Filip Dewinter. In het Palazzo di Pietro willen Nawijn en Dewinter de 'Willem van Oranjestichting', een politieke denktank, presenteren.

"Laten ze naar een hotel gaan of zo, maar niet naar het huis van Pim", zei een geëmotioneerde Varela. Volgens hem wilde Pim Fortuyn helemaal niets te maken hebben 'met rechts-extremisten als Dewinter'. Zowel Nawijn als Dewinter zouden Fortuyn niet eens hebben gekend. Varela zegt veel verontwaardigde reacties te hebben ontvangen van politieke geestverwanten. Hij wil maandagmiddag gaan protesteren bij de woning aan het Burgerplein in Rotterdam.

Ook Marten Fortuyn, broer van de vermoorde politicus, vindt de plek die de Nederlandse ex-minister en de leider van het Vlaams Belang hebben uitgekozen provocerend en ongehoord. "Ik had van Nawijn anders verwacht. Mensen moeten zich realiseren dat Filip Dewinter nog steeds tegen het rechts-extremisme aanschurkt. Het is onverstandig van Nawijn dat hij dit even terzijde schuift", aldus Fortuyn.

In een interview met De Telegraaf laat Nawijn weten dat 'het goed mogelijk is dat de politieke denktank een opmaat is naar een nieuwe politieke partij voor Nederlandstaligen in Vlaanderen en Nederland'. Hij ziet het verbond als middel om het Nederlandstalige cultuurgoed en de gezamenlijke historie te bewaken in het sterk uitdijende Europa. Dewinter liet deze week echter nog weten weinig te zien in een gezamenlijke politieke partij. In de Metro sprak hij woensdag zijn bewondering uit voor het Nederlands immigratiebeleid. "België moet een voorbeeld nemen aan het stevige vreemdelingenbeleid zoals gevoerd in Nederland, Denemarken en Zwitserland", aldus Dewinter.

Filip Dewinter en Hilbrand Nawijn
Filip Dewinter (links) en Hilbrand Nawijn

Dubbelslag Aitor Gonzalez in Zwitserland

In de Ronde van Zwitserland haalde de Spanjaard Aitor Gonzalez van de Euskaltel wielerploeg in de laatste lastige rit nog een dubbelslag binnen. Hij won zowel de rit als het eindklassement van de ProTour ronde.

De etappe vandaag werd gekleurd door een vroege aanval van een andere Spanjaard Koldo Gil, de 6de in het klassement, die er op de eerste berg al met enkele andere renners vandoor ging.

Op de slotklim kwam er echter nog serieus wat vuurwerk, de kopgroep spatte uit elkaar en in de achtergrond besloot Aitor Gonzalez zijn duivels te ontbinden. Leider Michael Rogers moest hem laten gaan, en Tourfavoriet Jan Ullrich zakte zelfs nog meer in elkaar. Hij werd pas 11de op meer dan anderhalve minuut van Gonzalez. Voor andere "favorieten" zoals de Australiërs Cadel Evans en Brad Mcgee was de schade zelfs nog een stuk hoger.

Rituitslag 9de rit:
1.A.Gonzalez (Spa) 100km in 3u03'51"
2.F.Schleck (Lux) op 46"
3.D.Atienza (Spa) 48"
4.M.Rogers (Aus) z.t.
5.C.Horner (VS)
6.L.Piepoli (Ita)
7.B.Zberg (Zwi) 1'42"
8.A.Moos (Zwi) z.t.
9.T.Valjavec (Svn)
10.K.Gil (Spa)
11.J.Ullrich (Dui)
14.C.Evans (Aus) 4'17"
16.B.McGee (Aus) z.t.

Eindklassement:
1.A.Gonzalez (Spa) in 33u08'24"
2.M.Rogers (Aus) op 22"
3.J.Ullrich (Dui) 1'36"
4.F.Schleck (Lux) 1'41"
5.C.Horner (VS) 2'02"
6.K.Gil (Spa) 2'49"
7.B.Zberg (Zwi) 3'47"
8.B.McGee (Aus) 4'13"
9.T.Valjavec (Svn) 4'28"
10.L.Piepoli (Ita) 6'01"
15.C.Evans (Aus) 7'11"

Uitslagen MLB 18 juni

Afgelopen zaterdag waren er geen wedstrijden in de American League, eentje in de National League en veertien interleague wedstrijden in de Major League Baseball.

National League :

Team123456789Tot.
Atlanta Braves1020100206
Cincinatti Reds1000000001
Homeruns :
Atlanta : Branco(2), Jones, Estrada.

Interleague Matches :

Team123456789Tot.
Chicago Cubs0000010001
New York Yankees10011401x8
Homeruns :
Chicago : Dubois
New York : Jeter(2).

Team12345678910Tot.
Florida Marlins00000100001
L.A. Angels00000001012
Homeruns :
Angels : Guerrero ( 2 ).

Team123456789Tot.
Philedelphia Phillies1000000001
Oakland Atheletics00020000x2
Homeruns :
Phillies : Rollins.

Team123456789Tot.
Milwaukee Brewers3000100015
Toronto Blue Jays0100001002
Homeruns :
Milwaukee : Lee, Jenkins
Toronto : Zaun.

Team123456789Tot.
St. Louis Cardinals0001310005
Tampa Bay Devil Rays0020000002
Homeruns :
St. Louis : Pujols.

Team123456789Tot.
Arizona Diamondbacks1000000001
Cleveland Indians01002000x3
Homeruns :
Cleveland : Hafner.

Team123456789Tot.
Colorado Rockies0000002002
Baltimore Orioles00061000x7
Homeruns :
Colorado : Garabito
Baltimore : Tejada, Sosa.

Team123456789Tot.
L.A. Dodgers2000000103
CHocago White Sox0010000045
Homeruns :
Dodgers : Kent
White Sox : Pierzynski.

Team123456789Tot.
Pittsburgh Pirates0000000112
Boston Red Sox0000000000
Geen homeruns.

Team123456789Tot.
San Francisco Giants2000000002
Detroit Tigers2110400008
Homeruns :
Detroit : Inge, White.

Team123456789Tot.
Houston Astros1010001306
Kansas City Royals0000000112
Geen homeruns.

Team123456789Tot.
San Diego Padres1200002207
Minnesota Twins0100000102
Homeruns :
Padres : Klesko

Team123456789Tot.
Washington Nationals0001000214
Texas Rangers34000000x7
Homeruns :
Nationals : Church(2), Guzman
Rangers : Soriano, Teixeira(2), Matthews.

Team123456789Tot.
New York Mets0000001001
Seattle Marines00040000x4
Geen homeruns.

Brentjens wint NK marathon

Mountainbiker Bart Brentjens is zondag in Groesbeek Nederlands kampioen marathon geworden.

De voormalig Olympisch kampioen was oppermachtig op het onderdeel, dat voor het eerst op de nationale agenda stond. Na tachtig kilometer had Brentjens ruim een minuut voorsprong op de nummer twee,Gerben de Knegt. Het brons ging naar Bas Peters.

Bij de vrouwen was Bernardine Boog-Rauwerda de sterkste. Elsbeth van Rooy-Vink en Saskia Elemans eindigden als respectievelijk tweede en derde.

Van Bon toch naar de Tour

Leon van Bon gaat 2 juli toch van start in de Tour de France. Ploegleider van Davitamon-Lotto, Marc Sergeant nam hem toch op in zijn selectie.

Eerder zou Van Bon de Tour nog missen door een blessure, maar nu zijn de klachten een stuk minder geworden, ervaarde Van Bon na de Ster Elektrotoer.

"Leon heeft me gezegd dat hij nog niet 100 procent is, maar we hebben nog even. Hij is een renner die zich in korte tijd spectaculair kan verbeteren", aldus zijn ploegleider Sergeant. Sergeant liet verder weten dat hij vrijwel zeker geen beroep zal doen op Koos Moerenhout.

Veel doden bij aanslagen Bagdad en Tikrit

IcoonBij verschillende aanslagen in de Iraakse steden Bagdad en Tikrit zijn zondag zeker 26 mensen omgekomen en enkele tientallen gewond geraakt. In de Iraakse hoofdstad Bagdad kwamen zestien mensen, onder wie zes politieagenten, om en raakten er 29 gewond door een zelfmoordaanslag in een restaurant in de buurt van de zwaarbewaakte Groene Zone, het stadsdeel waar de Amerikaanse ambassade en het Iraaks parlement gevestigd zijn. De dader slaagde er rond lunchtijd in de zware bewaking in de omgeving van het restaurant, dat veel wordt bezocht door politieagenten, te trotseren. Eenmaal in het restaurant aangekomen blies hij zichzelf op. Na de aanslag werd de Groene Zone hermetisch afgesloten.

Ravage na zelfmoordaanslag
De ravage na de zelfmoordaanslag (foto: EPA)


In het westen van Bagdad werden twee politieagenten voor hun woning doodgeschoten terwijl ze net naar hun werk wilden gaan. Ook werd er een aanslag met een autobom gepleegd nabij een sji'itische moskee in het noorden van de hoofdstad. De bom ontplofte op het moment dat een konvooi politiewagens passeerde. Vier mensen kwamen om, 26 raakten gewond, aldus het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken. Een andere aanslag met een autobom, maar dan in Tikrit, ten noorden van Bagdad, had eveneens vier doden tot gevolg, naast achttien gewonden.

De Iraakse autoriteiten claimen intussen de terrorist Abu Younis te hebben gearresteerd. Younis staat bekend als de rechterhand van de Iraakse Al Qaeda-leider Abu Mosab al-Zarqawi, en wordt er van verdacht het brein te zijn achter minstens zestig aanslagen.

Tachtig op ringweg rond grote steden

80 km/u bord De maximumsnelheid op de ringwegen rond de vier grote steden gaat mogelijk in 2007 terug van honderd naar tachtig kilometer per uur. Minister Peijs van Verkeer kondigde vrijdag een versneld onderzoek aan naar deze snelheidsverlaging, die de luchtvervuiling terug moet dringen. Op bepaalde stukken van de Amsterdamse ringweg gaat de verlaging al op 1 november dit jaar in.

Op de maatregel werd eerder aangedrongen door Milieudefensie, onder andere vanwege gevaar voor de volksgezondheid, maar nu in de Randstad nieuwbouwprojecten stilgelegd blijken te moeten worden door overschrijding van de EU-luchtkwaliteitsnormen, heeft het kabinet er een economische prikkel bijgekregen om de luchtvervuiling terug te dringen. In Amsterdam worden onder andere bouwprojecten bedreigd op de economisch belangrijke Zuidas, een potentiële internationale toplocatie voor bedrijven.

Het is nog niet duidelijk of de volledige ringwegen onder de maatregel zullen vallen of alleen delen ervan, noch of de snelheidsverlaging permanent zal gelden of alleen op bepaalde dagdelen. Vermoedelijk moet er op de betreffende wegen een extra rijstrook bij om filevorming te voorkomen.


Stikstofdioxideconcentraties in Nederland en Europa

F1: Crisis rond Michelin voor Grand Prix VS

Bandenfabrikant Michelin heeft in een brief aan de FIA laten weten hun teams tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten niet te laten rijden op de banden die tijdens de kwalificatie gebruikt zijn, omdat de veiligheid van de rijders dan onvoldoende gegarandeerd kan worden. De beslissing van Michelin betekent in ieder geval een groot nadeel of een straf voor de teams die op hun banden rijden.

De zorgen voor Michelin ontstonden afgelopen vrijdag, toen Ralf Schumacher zwaar crashte in bocht 13 doordat zijn band ontplofte. Bocht 13 is één van de extreem snelle kombochten van het circuit van Indianapolis. Ralf klaagde na de crash over verminderd gezichtsvermogen, maar zei uiteindelijk toch fit te zijn om te rijden. De FIA verbood hem echter op medische gronden de kwalificatie te rijden.

Om toch aan de race deel te kunnen nemen heeft Michelin de FIA in de brief opnieuw gevraagd om maatregelen die de snelheid in bocht 13 van het circuit terugbrengen, zoals een extra chicane. Ook heeft de bandenfabrikant andere banden ingevlogen, maar die mogen volgens de reglementen niet gebruikt worden. Bovendien gaat het om banden die oorspronkelijk bedoeld waren voor de Grand Prix van Spanje, waarvan het onduidelijk is hoe ze zich op Indianapolis zullen gedragen.

Namens de FIA heeft Charlie Whiting direct gereageerd op de brief van Michelin. Volgens hem zijn er drie opties voor de Michelinteams, en is er geen sprake van een extra chicane. De teams kunnen langzamer gaan rijden in bocht 13, ze kunnen op basis van veiligheidsoverwegingen meerdere keren hun banden wisselen tijdens de race of ze kunnen nieuwe banden gebruiken. Dat laatste zal ook gewoon volgens de reglementen bestraft worden. Het wisselen van banden is wel toegestaan, mits Michelin kan aantonen dat de banden echt geen hele race meegaan. "Het is aan uw teams om dit te beslissen. Wij hebben hier niets meer aan toe te voegen", aldus Whiting.


De band van Ralf Schumacher waar het allemaal mee begon


Kijk voor meer Formule 1-nieuws op de FOK! F1manager, waar ook meer informatie te vinden is!

Binnenkort nieuwe Gamecube bundle beschikbaar

Voor de mensen die nog steeds niet overtuigd zijn en nog geen Gamecube hebben gaat Nintendo het weer aantrekkelijker maken. In augustus komt er een nieuwe Pokémon: Gale of Darkness bundle uit. Deze bundle bestaat uit een zilveren Gamecube en een memorycard met de nieuwste Pokémon game. Verder zal er ook nog wat art bijzitten van het spel. Dit pakket zal vor 16.800 Yen (130 euro) van eigenaar wisselen. Nintendo heeft nog niet bevestigd of dit pakket ook in de VS of Europa uit zal komen.

Hoofdsponsor verlengt contract met Rosmalen

Hoofdsponsor Ordina heeft het contract met het tennistoernooi in Rosmalen met drie jaar verlengd tot en met 2009. Toernooidirecteur Marcel Hunze maakte dit zondag bekend. Het huidige contract liep nog tot en met 2006.

Het toernooi trok dit jaar met 60.500 mensen een recordaantal bezoekers. Op de maandag na waren alle dagen geheel uitverkocht.

"We hebben dit jaar wat pech gehad met afzeggingen, uitschakeling van toppers en blessures van met name de Nederlanders. Maar zeker gezien het record kijken we toch terug op een geslaagd toernooi", aldus Hunze.

Cafébaas doodgeschoten in Hoorn

Een 39-jarige cafébaas uit Hoorn is vanochtend in Hoorn doodgeschoten. De man, uitbater van een café aan het Nieuwland, had een aantal mannen de toegang geweigerd. Na een woordenwisseling op het Koepoortsplein schoot één van de mannen hem neer.

Het slachtoffer kon zijn café nog bereiken, maar zakte daar in elkaar. Reanimatie kon niet meer baten. De daders zijn nog voortvluchtig. De politie heeft inmiddels een technisch sporenonderzoek uitgevoerd.

'KRO-serie over reïncarnatie overtuigt niet'

Icoon Media nieuwsDe KRO-reeks Wie was ik?, welke handelt over reïncarnatie, overtuigt niet. Dat is de mening van twee wetenschappers die vanavond deelnemen aan een discussie voorafgaand aan de laatste aflevering van de achtdelige televisieserie. In de reeks laten deelnemers zich terugvoeren naar een vermeend vorig leven.

De serie laat vooral zien 'hoe gemakkelijk mensen samenhangende verhalen construeren', zegt sociobioloog Marcel Roele. "Je weet niet wat je allemaal nog weet uit je eigen leven, van wat je zelf hebt meegemaakt, wat je op tv hebt gezien of in boeken gelezen, van fantasieën die je hebt gehad in je kindertijd", aldus Roele. In het programma worden mensen door een regressietherapeut in een lichte trance gebracht, waarna ze vertellen over wat ze uit een mogelijk vorig leven herinneren. Programmamaker Derk Bolt bezoekt vervolgens met de deelnemers plaatsen die worden beschreven.

'Volksmennerij en populisme'
Harrie, een man die zich in het programma een vorig leven als pianist in Salzburg in de tijd van Mozart wist te herinneren, bleek goed de weg te weten in de Oostenrijkse stad, waar hij in zijn huidige leven nooit is geweest. Hij kon zelfs een café aanwijzen waar hij boven zou hebben gewoond toen er nog chocolade werd gemaakt, hoewel er geen tekenen waren dat die chocolaterie daar ooit had gestaan. Wetenschapsfilosoof Herman de Regt is niet verbluft door het verhaal. Volgens hem is het algemeen bekend dat chocolade erg populair was in Salzburg, in de tijd dat Mozart leefde. De Regt beschuldigde de KRO eerder al van 'volksmennerij en populisme' en hekelt de suggestieve vragen van de therapeut.

Regressietherapeute Carine Vervelt is het niet eens met De Regt. "Het blijft op z'n minst verwonderlijk dat Harrie precies weet hoe hij in die stad moet lopen en dat hij daar ook sensaties bij krijgt", aldus Vervelt. Ze vindt dat de wetenschap zich meer voor de realiteit van vorige levens moet openstellen.

-
20.15 uur, Ned. 1: Wie was ik?, de discussie
20.45 uur, Ned. 1: Wie was ik? (laatste aflevering)

Uitslag 24 uur van Le Mans

Om 16.00 vanmiddag is de 73e 24 uurs-race op het circuit van Le Mans begonnen. We proberen je zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de gebeurtenissen bij deze legendarische race. Met bijzondere aandacht voor de Nederlanders

Update 17:01 - 15 ronden
Na één uur rijden zijn het de twee Pescarolo's die het veld aanvoeren. De nummer 16 Pescarolo, die ook als eerste van start ging, van Collard, Bouillon en Comas ligt 12 seconden voor de nummer 17 van wereldkampioen rally Loeb, Helary en Ayari. De Audi's liggen op plaats 3 en 4 op meer dan een minuut.
Na één rondje moest Jan Lammers al de pits in. Inmiddels is de rijder van het Racing for Holland team al twee keer gestopt, de meeste andere coureurs hebben er één tankstop opzitten. Lammers rijdt op dit moment op de 12e plaats, met één rondje achterstand op de leiders. Dit allemaal in de snelste categorie, de LM1-klasse.

In de GT1 klasse is het Peter Kox die op de tweede plaats ligt in die klasse.
Tom Coronel doet mee in de GT2 klasse met de Spyker. Hij ligt op dit moment op de 37e plaats overall.

Update 20.30 - 66 ronden
De leiders zijn na bijna 4,5 uur rijden Lehto, Werner en 6-voudig winnaar Kristensen met hun Audi R8. Ze hebben 66 ronden afgelegd en bijna één minuut voorsprong op de nummer 2. Racing for Holland, het team van Jan Lammers, rijdt op dit moment rond op de 5e plaats, met bijna twee rondjes achterstand op de leiders. Lammers' teamgenoot Elton Julian zit nu al zo'n 2,5 uur achter het stuur, nadat Lammers vanaf de start begonnen was.
De Pescarolo's hebben door problemen (o.a. een lekke band) tijd verloren en liggen op de 9e en 14e plek.

De Spyker van o.a. Tom Coronel rijdt op de 37e plaats overall. Er zijn nog 47 teams in de race.

Update 22.30 - 100 ronden
De nacht is ingevallen op het circuit de la Sarthe. Er zijn inmiddels 100 ronden gereden en de nummer 3 Audi R8 van Champion Racing ligt aan de leiding. De Pescarolo Judds zijn ver teruggevallen door verschillende problemen. De auto’s die de snelste kwalificatietijden reden liggen nu op plekken 7 en 9. De Racing for Holland Dome-Judd met Elton Julian achter het stuur heeft 97 ronden gereden en ligt op plek 5 met de nummer 13 Audi Playstation Oreca voor ze op plaats 4 in dezelfde ronde.

In de GT1 klasse ligt de Aston Martin DBR9 waarmee Peter Kox op kop, hij ligt op een tiende plaats overall. Op plaats twee in de GT1 klasse en elfde plaats overall ligt de nummer 11 Corvette C6-R De Nederlandse Spijker ligt op plek 34 overall en op plek 9 in de GT2 klasse. De Porsche GT2 van Alex Job Racing ligt aan de leiding van de GT2 klasse met 90 gereden ronden.

Update 3.37 - 176 ronden
Het is bijna halverwege de race nog steeds de nummer 3 Audi die leidt, voor de Audi met nummer 4. Tussen beide auto's zit ongeveer twee minuten. De Pescarolo met nummer 16, die in de beginuren aan de leiding ging en de snelste ronde in handen heeft, komt langzaam dichterbij. Het verschil is nog 3 ronden met de koploper.

Jan Lammers heeft in het begin van de nacht problemen gehad met een kapotte band, deze sloeg ook de radiotor kapot. Hij is gezakt naar de 14e plaats op dertien ronden van de Audi's.

Peter Kox gaat nog steeds aan de leiding in de GT1-klasse. Hij ligt zevende overall en heeft ruim een minuut voorsprong op de Corvette die tweede ligt in de GT1-klasse. Er zijn nog 36 auto's in competitie.

Update 9:38 - 268 ronden
Inmiddels zijn er 268 ronden afgelegd door de leidende nummer 3 Audi van Champion Racing. Ze hebben twee rondes voorsprong op de Pescarolo Judd en zes ronden op de ander Audi van Champion Racing met nummer 2.

In de GT1 klasse gaat Peter Kox nog steeds aan de leiding met de Aston Martin. Hij ligt op een zevende plek overall met achter hem aan de nummer 64 Corvette en de tweede Aston Martin op plaatsen 8 en 9.

Jan Lammers, die zelf momenteel rijdt, heeft zich met de Dome Judd weer weten terug te vechten naar de elfde plaats op 19 ronden achterstand van de leiders.

Er zijn nog 33 wagens in de races, de nummer laatst, de Dallara Nissan, heeft maar liefst 143 ronden achterstand op de kop van de wedstrijd.

Update 13.15 - 326 ronden
In de stand is, met nog een kleine drie uur te gaan, bij de snelste klasse is nauwelijks wat veranderd. Het is alleen de Pescarolo nummer 17 die nu tweede ligt en iedere ronde een paar seconden dichterbij komt aan de leider, de Audi nummer 8 van Lehto, Werner en Kristensen. Het verschil tussen deze twee is ongeveer één ronde. Jan Lammers, die net het stuur heeft overgenomen van John Bosch, rijdt op de 10e plaats rond. Voor en achter hem heeft hij een gat van meerdere ronden.

Peter Kox heeft de leiding verloren in de GT1-klasse. Hij rijdt daarin nu op de 3e plaats, overall op achtste positie. Het verschil met de eerste in die klasse is één ronde.

Er zijn nog 28 auto's die hun rondjes maken op het circuit van Le Mans waar de temperaturen van ruim 30 graden soms voor problemen met de koeling van de auto's.

Update 14:15 - 343 ronden

Nog minder dan twee uurtjes voordat de finishvlag valt in Le Mans. Nog steeds rijdt het trio Letho/Werner/Kirstensen in de Champion - wagen op kop, amper één rondje nog maar voor Collard/Bouillon/Comas in hun Pescarolo Sport.

Het Racing for Holland team rijdt nog steeds op de tiende plaats en het team van Peter Kox ligt onveranderd op de achtste plaats.

Het voorbije uur is wereldkampioen rally, Sébastien Loeb, uit de race verdwenen. Teamgenoot Soheil Ayari crashtte in de PlayStation Curve en de wagen was niet meer te herstellen. Intussen is de temperatuur in de lucht gestegen tot 35°Celsius en de Australiër David Brabham, zoon van de drievoudig Formule 1-wereldkampioen Jack Brabham, heeft in de pits moeten stoppen met opgezwollen benen wegens te veel vochtverlies.

Update 16.00 - finish
Na 24 uur racen zijn Tom Kristensen, JJ Lehto en Marco Werner als winnaar over de streep gereden in de Audi R8 met nummer 3. Tweede werd de Pescarolo nummer 17. De winnaars reden in totaal 368 ronden. Kristensen zorgde voor een unieke prestatie met zijn zevende, waarvan zes keer opeenvolgend, overwinning in de beroemde marathonrace.
Jan Lammers eindigde in de Dome Judd op de 7e plaats overall, vijfde in de klasse.

Peter Kox heeft de finish niet gehaald, er waren problemen met zijn Aston Martin. Winnaar in hun klasse, de GT1, zijn Gavin, Beretta en Magnussen geworden in hun Corvette.
Er kwamen maar 27 auto's aan de finish na de uitputtende race onder zware omstandigheden, het was de warmste 24 uur van Le Mans ooit.

Overall uitslag 24 uur van Le Mans 2005
(plaats/rijders/auto/klasse/aantal ronden)
1. Lehto/Werner/Kristensen - Audi R8 - LM1 - 370 ronden
2. Collard/Boullion/Comas - Pescarollo Judd - LM1 - 368 ronden
3. Biela/Pirro/McNish - Audi R8 - LM1 - 364 ronden
4. Montagny/Gounon/Ortelli - Audi R8 - LM1 - 362 ronden
5. Gavin/Beretta/Magnussen - Corvette C6-R - GT1 - 349 ronden
6. Fellows/O'Connel/Papis - Corvette C6-R - GT1 - 347 ronden
7. Lammers/Julian/Bosch - Dome Judd - LM1 - 346 ronden
8. Schwager/Frei/Vann - Courage Judd - LM1 - 339 ronden
9. Brabham/Sarrazin/Turner - Aston Martin D - GT1 - 333 ronden
10. Hinderly/Rockenfeller/Lieb - Porsche 911 GT3 RSR - GT2 - 332 ronden

Bende dwingt hardlopende tiener te stelen

static had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsDe politie van de Turkse badplaats Antalya heeft een 15-jarige hardloper gered uit de handen van een criminele bende. De tiener werd door de misdadigers ingezet om mensen op straat te beroven. Hij zou in zijn woonplaats Batman in het oosten van Turkije ontvoerd zijn, omdat bij atletiekwedstrijden bleek dat hij hard kon rennen.

De jongen zou door de vier bendeleden geslagen en gemarteld zijn. Ze zeiden tegen mij: Jij kunt hard rennen, jij gaat voor ons tassen stelen en brengt ze naar ons", vertelde de jongen na zijn bevrijding. De politie was hem op het spoor gekomen na een tip. Inmiddels is de tiener weer terug bij zijn ouders. Volgens de Turkse media is een van de bendeleden gepakt en wordt er nog jacht gemaakt op de andere drie.

Anic wint Ordina Open

De Kroaat Mario Ancic heeft het Ordina Open in Rosmalen op zijn naam geschreven. In de finale was Ancic te sterk voor de Franse titelverdediger Michael LIodra, setstanden waren 7-5 en 6-4.

Het was een weinig spannende finale, het regende lovegames en lange rally`s waren een uitzondering. In de elfde game van de eerste set brak Ancic de Fransman, die break liet hij niet meer gaan en pakte zo de eerste set.

In de tweede set sloop de nonchalance in het spel van LIodra. In de vijfde game leverde hij zijn game in en op 3-5 overleefde hij drie matchpoints van de Kroaat. Maar Ancic maakte vervolgens op eigen service het karwei af en won zo zijn eerste ATP-toernooi.

België: Europese belasting invoeren

Icoon EU nieuws De Belgische regering ziet een Europese belasting wel zitten. Dit verklaarde de Belgische minister van Buitenlandse Zaken De Gucht in het Vlaamse tv-programa De Zevende Dag. De Europese belasting zou moeten komen in plaats van de nationale betalingen aan de EU. Eerder stelde GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg ook al EU-belastingen voor. Zij noemde bedrijfsbelastingen als voorbeeld.

Afgelopen vrijdag mislukte het overleg tussen de EU-lidstaten over de EU-begroting. Enkele nettobetalers willen minder aan Brussel betalen, terwijl ook Groot-Brittanië niet de korting op haar afdracht afwil en Frankrijk blijft vasthouden aan de dure landbouwsubsidies, waar vooral dat land van profiteert. Een EU-wijde belasting zou de Unie een dergelijke crisis in de toekomst moeten besparen.

De Gucht kwam eerder deze maand nog in opspraak toen hij premier Balkenende "een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid" noemde. De uitspraken van de minister zorgden voor een kleine diplomatieke rel tussen Nederland en België. Saillant detail voor Balkenende was dat een meerderheid van de Nederlanders het met De Gucht eens bleek te zijn. In het tv-programma uitte De Gucht wederom kritiek op Nederland, dit keer vanwege de positie die Nederland bij de mislukte onderhandelingen over de EU-begroting heeft ingenomen. De Gucht stelde dat Nederland te weinig in Europees belang handelt.

Canadese politie speurt naar seriemoordenaar

ELTORO had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon misdaad nieuwsDe politie in de Canadese stad Edmonton heeft vrijdag het daderprofiel van een mogelijke seriemoordenaar vrijgegeven. De man of vrouw is wellicht verantwoordelijk voor enkele tientallen moorden in de laatste dertig jaar. De dader zou het vooral hebben voorzien op dames met een 'high-risk' levensstijl, oftewel drugsverslaafden en prostituées.

Het is voor het eerst dat een aantal onopgeloste moordzaken op prostituées met elkaar in verband zijn gebracht. De slachtoffers werden meestal gevonden in de agrarische gebieden rond Edmonton, en waren in sommige gevallen in brand gestoken. Familieleden van de slachtoffers verwijten de Canadese politie dat ze pas na een dozijn moorden ontdekte dat er wellicht een seriemoordenaar aan het werk was. Inmiddels is een beloning van 100.000 Canadese dollars (65.000 euro) uitgeloofd.

In het profiel wordt gesproken over een persoon die rijdt in een truck, bestelwagen of SUV, en die graag jaagt, vist of kampeert. Er wordt een link vermoed met de gebieden ten zuiden van Edmonton. De verdachte zou zijn wagen vaak op ongebruikelijke tijdstippen schoonmaken.

'Park bereikt akkoord met United'

Dagblad de Telegraaf meldt dat Ji-Sung Park een akkoord bereikt heeft met Manchester United over een vierjarig contract.

De Zuid-Koreaan heeft nog een contract bij PSV tot medio 2006 maar liet onlangs weten dat hij graag naar Engeland wil vertrekken. De beide clubs zullen het nog wel eens moeten worden over een transfersom, maar de voorzitter van PSV, Rob Westerhof, denkt niet dat daar problemen over zullen komen.

"Eigenlijk dachten we het al vandaag (gisteren, red.) eens te worden, maar er zijn nog een paar hobbels. We voeren de besprekingen uiteraard met gezonde Hollandse koopmansgeest en kijken wat we eruit kunnen halen." De Eindhovense ploeg legde eerder een bod van 5 miljoen naast zich neer.

'VS bagatelliseren bewust klimaatprobleem'

Icoon Buitenlands nieuws De Amerikaanse regering heeft de afgelopen maanden zich ingespannen om elk internationaal akkoord betreft klimaatverandering te frustreren; dat claimt de Britse krant The Observer althans in haar vandaag uitgekomen editie. De Britse zondagkrant zegt documenten in handen te hebben gekregen die duidelijk maken dat het Witte Huis elke poging van de Britse premier Tony Blair om een actieplan voor het terugdringen van klimaatverandering probeert te ondermijnen. Zo zou de regering-Bush bewust trachten elk wetenschappelijk onderzoek betreft het klimaat onderuit te halen en zouden de VS zich onlangs nog hebben teruggetrokken uit een belangrijk VN-akkoord aangaande uitstoot van broeikasgassen.

De voorgaande beweringen zouden moeten blijken uit een stuk van de schriftelijke bijdrage van de VS aan de G8-conferentie die volgende maand in het Schotse Glenneagles wordt gehouden, die naar The Observer gelekt zijn. Uit deze bijdrage zijn volgens The Observer enkele cruciale passages geschrapt. Deze passages gaven oorspronkelijk onder andere weer dat de mens invloed heeft op het klimaat, dat mondiale opwarming op het moment al aan de gang is en dat klimaatverandering schadelijk voor de mensheid kan zijn. Door de betreffende stukken weg te halen proberen de Verenigde Staten willens en wetens een internationale aanpak van klimaatverandering te frustreren, aldus The Observer.

Eerder deze maand hebben verscheidene wetenschappelijke bureaus uit de G8, waaronder ook de US National Academy of Science, in een gezamenlijke verklaring al gewaarschuwd voor klimaatverandering. De bureaus maanden hun nationale regeringen tot actie, gezien 'de sterke aanwijzing dat de Aarde op dit moment significant opwarmt'. Het lijkt er echter niet op dat de Amerikaanse regering zich veel van deze verklaring aantrekt. Zo zouden de VS tevens van plan zijn zich terug te trekken uit programma's om de economische groei in de Derde Wereld niet te veel ten koste te laten gaan van het milieu.

Heracles opent competitie tegen PSV

Heracles Almelo kan gelijk op de eerste speeldag in de eredivisie flik aan de bak. De kampioen van de Gouden Gids divisie speelt op 14 augustus thuis tegen landskampioen en Amstel Cup-winnaar PSV.

"Een mooi begin, waarbij we meteen weten waar we aan toe zijn", aldus Heracles-voorzitter Smit in de Twentsche krant Tubantia.

Het is voor de Eindhovenaren de zesde maal op rij dat ze het seizoen met een uitwedstrijd openen. Overigens is dit wel een voorlopig speelschema. Volgende maand zal het definitieve programma officieel bekendgemaakt worden.

De Graafschap op zoek naar nieuwe sponsors

Voetbalclub De Graafschap is op zoek naar sponsors voor het volgend seizoen. De algemeen directeur van de club, Han Berger, is volledig afhankelijk van externe geldschieters, anders kunnen de Doetinchemmers geen spelers aantrekken.

Na de degradatie is het budget van de ploeg uit Doetinchem flink naar beneden bijgesteld. Daarnaast kampt de club ook nog met de nodige schulden. Zodoende kan De Graafschap nauwelijks nieuwe spelers aantrekken. Inmiddels is de club al wel aan het praten met enkele sponsors, deze staken de club in de afgelopen winterstop ook al het nodige geld toe.

Pranks (garpjes)

Wijlen Ralph Inbar kon er wat van. Met zekere regelmaat zat het hele gezin aan de buis gekluisterd en werd er gelachen, gegrinnikt en gebulderd om de magistreuze grappen van Bananensplit.
Uiteraard was dit niet het enige platform voor dergelijke grappen, maar menig lolbroek kon zijn of haar filmpje op willekeurige plaatsen neerplempen. Luister hier naar een voorbeeld van een goed uitgevoerde prank en in dit filmpje een voorbeeld van een wat minder goed uitgevoerde prank.

Edit: Voor de bezorgden onder ons...

Meer info Grand Theft Auto: Liberty City Stories

Er is meer informatie vrijgegeven over de aankomende GTA game op Sony's PSP, Grand Theft Auto: Liberty City Stories. De game zal grafisch beter zijn dan de PS2 versie van Grand Theft Auto 3, zal alle auto's van GTA 3 bevatten en alle motoren van GTA: Vice City. Daarnaast zal je met deze game ongeveer even lang zoet zijn als Vice City.

Ook zal er de mogelijkheid zijn om je kleding te veranderen, net als de camera. Grand Theft Auto: Liberty City Stories staat nog voor dit jaar gepland.

Nederlandse bus verongelukt in Noorwegen

Icoon Buitenlands nieuwsEen Nederlandse toeristenbus is zaterdag in het noordelijk deel van Noorwegen verongelukt. Hierbij raakten vier mensen gewond, waaronder de reisleider. Dit is bekend gemaakt door de alarmcentrale SOS International.

Alle gewonden zijn buiten levensgevaar en zijn direct overgebracht met een aantal ambulances en een reddingshelikopter naar het ziekenhuis in de nabijgelegen kustplaats Bodo. Een van de gewonden bleek zwaargewond te zijn. De toeristenbus was onderweg naar de Noordkaap. De 41 mensen tellende bus, allemaal van Nederlandse afkomst, is op de E6 ten zuidoosten van Bodo gekanteld.

De overige passagiers verblijven in een hotel in Saltland, dat dichtbij Bodo ligt. Waarom de bus heeft kunnen kantelen, is nog niet bekend.

Folder geeft tips om uithuwelijking te voorkomen

Icoon Algemeen nieuwsEen Belgische folder geeft allochtone meisjes tips om uithuwelijking te voorkomen. De brochure van het Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen (SAMV) blijkt een schot in de roos, inmiddels zijn er 16.000 van gedrukt. Scholen zouden de folder, betaald door de Vlaamse overheid, onder meer bij zomerrapporten steken.

"Meisjes en vrouwen krijgen met van alles te maken. Vakantieliefdes, verwachte en onverwachte trouwpartijen en familiebemoeienissen. Daar willen we ze op voorbereiden", stelt Nadia Babazia van SAMV. Aan duidelijkheid laat de kleurrijke folder niet te wensen over. 'Ga in hongerstaking, doe alsof je ziek bent', 'Maak je schoonmoeder duidelijk dat je geen goede partij bent voor zoonlief: zet de walkman luid, dans door de kamer, zing luidop', 'Vertel iedereen dat je al een vriend hebt of zaai twijfels over je maagdelijkheid' en 'Stel je eisen: een huis op eigen naam en véél goud als bruidsschat!' zijn enkele tips die SAMV geeft om te kunnen ontsnappen aan een gearrangeerd huwelijk.

"Uithuwelijken is niet het grootste probleem", stelt Babazia. "Meestal kiezen de jongeren zelf voor een geïmporteerde partner. Maar ze zijn zich vaak niet bewust van de culturele verschillen. Ze vergeten dat hun partner in een ander land is opgegroeid en moeite kan hebben zich aan te passen." De Belgische aanpak gaat verder dan de Nederlandse. Het ministerie van Onderwijs voert geen specifieke campagne over het thema uithuwelijking. "Voorlichting gaat bij ons via vrouwenorganisaties, hulpverleners en websites. Het Belgische idee is niet slecht", denkt onderzoekster Rekha Ramsaran.

Brand in bovenwoning in centrum Nijmegen

Icoon Binnenlands nieuwsIn een bovenwoning in het centrum van Nijmegen zijn twee mensen gewond geraakt na een brand. Ze zijn naar het plaatselijke Sint Radboudziekenhuis overgebracht. Rond één uur vannacht is de brand ontstaan, waarna de brandweer met groot materieel is uitgerukt. Aanliggende huizen zijn direct ontruimd. Dit is gemeld door een Nijmeegse politiewoordvoerder.

De betreffende bovenwoning werd bewoond door een Pools gezin. De moeder van het gezin sprong uit het raam, waarbij ze gewond raakte. Ook een buurtbewoner raakte gewond; dit gebeurde doordat deze het gezin wilde helpen. De vader en het kind leken niet gewond te zijn geraakt, maar zijn toch voor de zekerheid naar het Sint Radboudziekenhuis overgebracht.

DiCaprio tot bloedens geslagen met bierfles

Icoon Showbiz nieuwsLeonardo DiCaprio is vrijdagochtend op een feestje in Hollywood door een vrouw met een bierflesje op het hoofd geslagen. De acteur werd na het incident door vrienden naar het ziekenhuis gebracht, waar twaalf hechtingen de wond boven zijn oor moesten dichten. Het is niet bekend waarom de vrouw DiCaprio aanviel.

DiCaprio was op een feestje van collega-acteur Rick Salomon, beter bekend als de ex van Paris Hilton. Rond vier uur 's ochtends werd hij plotseling door de vrouw, die onuitgenodigd het feest was binnengevallen, geattaqueerd. De vrouw zou op zoek zijn geweest naar haar ex-vriend, die ze naar verluidt al herhaaldelijk zou hebben mishandeld.

Een woordvoerder van de politie van Los Angeles wilde het bericht niet bevestigen. Ken Sunshine, zegsman van Leonardo DiCaprio vertelde People Magazine echter dat justitie een onderzoek is begonnen naar het voorval. De opnames van de film The Departed, waaraan DiCaprio momenteel samen met regisseur Martin Scorsese werkt, zouden geen vertraging oplopen.

Leonardo DiCaprio

Lange files door strandgangers

Icoon Binnenlands nieuws Nederland trekt vandaag massaal naar het strand vanwege het mooie weer. Rond 12.00 uur waren bijna alle wegen in de richting van de populaire stranden totaal dichtgeslibd, met uitzondering van de wegen naar Wassenaar en Scheveningen. Strandgangers die het wel halen kunnen bijna nergens meer parkeerplaatsen vinden.

De langste file op dit moment staat op de A15 tussen Rotterdam en de Zuid-Hollandse stranden, waar 12 kilometer aan auto's stilstaat. Dit wordt mede veroorzaakt door extra drukte door werkzaamheden, waardoor de strandgangers moeten omrijden. Op de A58 richting Vlissingen staat 7 kilometer langzaam rijdend en stilstaand verkeer, en op de N99 naar Den Helder staat 6 kilometer file.

Naast de grote files zijn er ook veel verstoppingen op de lokale toegangswegen. De ANWB vreest dat het einde nog niet in zicht is. Waarschijnlijk groeien de files vandaag eerst nog verder aan voordat ze weer in lengte afnemen.

Man doodgeschoten in woning Eindhoven

Ninjanoka, DuchessX en scannerrob hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws In een woning in Eindhoven is afgelopen nacht een man doodgeschoten. Dat heeft de politie zondag gemeld. Tegenover de woning werd op straat een pistool gevonden. De politie heeft nog niet willen zeggen of er meer mensen in de woning aanwezig waren, en of er al mensen aangehouden zijn.

Rond kwart voor twee 's nachts kwam er een melding binnen over een schietpartij in de woning aan de Vivaldistraat. Bij aankomst van de toegesnelde politie bleek het slachtoffer al overleden. Zijn identiteit is nog niet bekendgemaakt. Over de toedracht van de schietpartij is ook nog niets bekend.

Britten zetten leger in tegen dronkaards

Icoon Buitenlands nieuwsIn het Verenigd Koninkrijk wordt deze zomer het leger ingezet om overlast die door dronken jongeren wordt veroorzaakt tegen te gaan. Minister van Binnenlandse Zaken Charles Clarke gaat de militaire politie inzetten in enkele tientallen risicoplaatsen. Dit meldt de Sunday Telegraph vandaag.

De militairen zullen de plaatselijke politie bijstaan en ongewapend patrouilleren. Critici vinden echter dat met de inzet van het leger een gevaarlijk precedent wordt gecreëerd. Het leger dat tot dusver enkel in Noord-Ierland betrokken was bij de handhaving van de openbare orde, krijgt deze taak nu ook in andere delen van het land.

Autochtonen verlaten amateurvoetbal in de Randstad

In de gehele Randstad verlaten autochtone Nederlanders en masse het amateurvoetbal. Een onderzoeker spreekt zelfs van een ''een witte vlucht''. Zo blijkt van de autochtone Amsterdammers die een sport beoefenen nog maar 8% lid te zijn van een voetbalclub. Favoriet bij autochtonen zijn fietssporten, skeeleren/skaten, tennis en zwemmen. Autochtone Hagenaars hebben fitness/conditietraining op één staan, gevolgd door zwemmen. Voetbal staat daar pas op de derde plaats.

Turkse en Marokkaanse allochtonen blijken daarentegen massaal naar het amateurvoetbal toe te stromen. In Amsterdam voetbalt 45% van de Turkse jongens en mannen en 42% van de Marokkaanse. Bij Surinamers ligt dat percentage op 12. In Den Haag is voetbal zelfs de meest beoefende sport onder allochtonen van de tweede generatie.

Nieuwkomers
Veel autochtonen die het amateurvoetbal verlaten zeggen dat te doen vanwege de nieuwkomers. Turkse elftallen zouden te vaak onsportief spelen en koste wat kost willen winnen. ''Als die jongens aan de verliezende hand zijn, komt er rottigheid van. Ze roepen de grofste dingen'', aldus een speler van het Rotterdamse VOC.

Ergin Ayan, wedstrijdsecretaris bij een amateurclub in de Randstad, beaamt de hardere speelstijl van Turkse voetballers. ''Ze willen boven alles winnen. Dat begint al bij de jongste spelers.'' Maar volgens Ayan zijn andere verwijten onterecht. Het zijn juist scheidsrechters en publiek die zich te buiten gaan aan discriminatie van allochtone spelers, zo beweert hij.

Het missen van het clubgevoel van vroeger is volgens Ton Keizer van de Haagse club BMT de voornaamste reden dat autochtonen het amateurvoetbal verlaten. Na de wedstrijd is er geen menging van Turkse en autochtone leden. Ieder gaat in zijn eigen groep bijelkaar zitten.

Jongen (4) doolt acht dagen door woud

ELTORO had ons via de nieuws-submit te melden:

IcoonEen vierjarige Roemeense jongen is teruggevonden nadat hij acht dagen en zeven nachten heeft rondgezworven door een woud. Uiteindelijk werd hij door een jachtopziener gevonden, aldus de krant Jurnalul National.

De kleuter was het bos ingelopen, maar verdwaalde. Hij werd al snel als vermist opgegeven en honderden agenten en dorpsbewoners kamden de omgeving uit, in een poging de jongen te vinden. Aanvankelijk werd een dorpsbewoner ervan beschuldigd de jongen misbruikt en vermoord te hebben, maar daar bleek uiteindelijk geen sprake van: de jongen werd levend en wel teruggevonden.

Artsen hebben vastgesteld dat de jongen in verrassend goede gezondheid verkeerde. Het kind overleefde de dwaaltocht door bosaardbeien te eten en water uit regenplassen te drinken.

Amerikaanse DC10 maakt noodstop in Iran

Icoon Buitenlands nieuwsEen vliegtuig van de Amerikaanse maatschappij Northwest Airlines heeft een noodstop moeten maken op het vliegveld van Teheran in Iran. De DC10, met 255 passagiers aan boord, was onderweg van Bombay naar Amsterdam toen er een brandmelding uit het laadruim kwam. De piloot besloot vervolgens een voorzorgslanding te maken.

Het was voor het eerst sinds 1979 dat een Amerikaans vliegtuig op luchthaven Mehrabad landde. In dat jaar verbrak Washington na de Islamitische Revolutie in Iran alle betrekkingen met het land. De passagiers van de DC10 doorstonden de noodgedwongen landing goed. Ze werden opgevangen op het vliegveld.

De brandmelding bleek overigens loos alarm te zijn. Nadat het technisch mankement dat voor de melding zorgde verholpen was kon het toestel weer vertrekken. De DC10 wordt vanmiddag met ruim zeven uur vertraging op Schiphol verwacht.

Onduidelijkheid over blessure Affelay

Voor de Nederlander Ibrahim Affelay lijkt het WK onder de 20 voorbij te zijn. In de wedstrijd van Oranje tegen Benin liep de middenvelder van PSV een zware blessure aan zijn enkel op.

De middenvelder werd direct naar het ziekenhuis gebracht voor een MRI-scan, maar die gaf nog geen uitsluitsel over hoe ver de enkelband is ingescheurd of helemaal is afgescheurd.

In de 27e minuut van de wedstrijd viel Affelay uit. Eerst kreeg hij een schop tegen zijn enkel en even later ging hij na een duel in de lucht door diezelfde enkel. "Doodzonde. Hij was maar net terug van een blessure en nu dit weer. Dit moet erg frustrerend voor hem zijn," aldus bondscoach Foppe de Haan.

Vermiste kernbom blijkt niet te traceren

Icoon Buitenlands nieuwsDe Amerikaanse luchtmacht heeft bekendgemaakt dat een onderzoek naar een vermiste kernbom niks heeft opgeleverd. De bom staat al sinds 1958 als vermist te boek en ligt vermoedelijk ergens voor de kust van de Amerikaanse staat Georgia. Het rapport concludeert uit de door wetenschappers gemeten stralingsniveaus in de wateren rond het eiland Tybee dat de 3.500 kilo zware bom niet kan ontploffen en op de bodem van de zee moet worden gelaten.

De oorzaak van de vermiste bom is een botsing tussen een B-47 bommenwerper en een straaljager tijdens een trainingsvlucht in februari 1958. Na de botsing moest de bommenwerper noodgedwongen de Mark-15 kernbom afwerpen boven zee. Sindsdien is de Amerikaanse luchtmacht er nooit in geslaagd de bom te lokaliseren, totdat vorig jaar een gepensioneerde luchtmachtpiloot beweerde tijdens een persoonlijke zoektocht hoge stralingsniveaus te hebben gemeten op de bodem van het gebied waar de bom vermoedelijk ligt. Wetenschappers van de luchtmacht deden naar aanleiding hiervan onderzoek maar constateerden alleen stralingsniveaus die afkomstig kunnen zijn van natuurlijke elementen in de bodem.

Volgens de Amerikaanse luchtmacht bestaat de bom uit een niet nader bekendgemaakte hoeveelheid uranium en ongeveer 180 kilo springstof. De bom heeft echter geen plutonium capsule die nodig is als ontstekingsmechanisme voor een nucleaire explosie. In juni 2001 concludeerde de luchtmacht al eerder dat de bom moest worden beschouwd als een 'verloren object', aangezien men aanneemt dat de bom ligt begraven onder drie tot twaalf meter water en anderhalf tot vijf meter modder en zand.

-
Met dank aan voormalig nieuwsposter lr817086, die dit bericht vertaald en herschreven via de nieuws-submit aan ons meldde.

Klien verslaat Coulthard in kwalificatie

Christian Klien wist zijn teamgenoot David Coulthard te verslaan tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van de Verenigde Staten. Klien zette zichzelf op de 14e plaats terwijl de Schot slechts als zestiende zal starten.

"Mijn rondje was prima, de auto voelde goed. We moesten voor de kwalificatie de bandenspanning iets wijzigen, maar daar heb ik tijdens de kwalificatie helemaal niks van gemerkt. Ik verwacht echter dat we hierdoor in de race misschien last zullen krijgen van overstuur, dus we moeten nog kijken hoe we dat kunnen voorkomen. Verder ben ik tevreden, de nieuwe motor is duidelijk een stap voorwaarts", aldus de Oostenrijker.

Coulthard was een stuk minder blij dan zijn teamgenoot. "De balans van de auto is een stuk minder dan gisteren, doordat we de bandenspanning aangepast hadden. Mijn kwalificatierondje was zo slecht nog niet, maar ik maakte een fout bij het uitkomen van bocht acht. Hierdoor verloor ik een hoop tijd. Het is een lastig weekend voor ons."

Teamorders zijn er nog steeds

In 2002 werden teamorders door de FIA verboden. Dit naar aanleiding van de race in Oostenrijk 2002 waar Barrichello de opdracht kreeg om Michael Schumacher voorbij te laten. Maar nu hebben Frank Williams en Ron Dennis gezegd dat er in hun ogen geen totaal verbod is.

Williams: "Zelfs Max (Mosley, president van de FIA) weet dat een team bepaalde verplichtingen heeft. Hierdoor kunnen teamorders wel eens nodig zijn. Ik vind teamorders toegestaan zolang je de coureurs geen manoeuvre laat maken die erg duidelijk is en het publiek beledigt."

Ron Dennis denkt dat het allemaal nog wat subtieler kan. De baas van het McLaren Mercedes team zegt zelf dat zijn coureurs mogen kiezen of ze de ander voorlaten om "het beste resultaat voor het team te krijgen." Dennis: "Ik denk niet dat zoiets als teamorders word bestempeld. Dit heeft alles te maken met de eer en integriteit van de coureurs zelf."

Van Persie had wel seks met Sandra

Profvoetballer Robin van Persie heeft wel degelijk seks gehad met Sandra Krijgsman, de vrouw die hem beschuldigt van verkrachting. Dat blijkt uit politie-onderzoek, zo meldt de Telegraaf vandaag. De Arsenal-speler ontkende eerst in verhoren dat hij intiem was geweest met de voormalige Miss Nigeria Holland.

Economiestudente Bouchra Van Persie (21), sinds anderhalf jaar de vrouw van de international, zegt vandaag in een exclusief interview met de Telegraaf dat het hele verhaal over de verkrachting volgens haar ''compleet verzonnen'' is: ''Ik geloof dat Robin de waarheid spreekt.'' Ook Robins zus Kiki spreekt in de krant namens de familie haar steun uit voor haar broer.

Bouchra: ''Ik weet precies hoe het er in zo'n disco aan toe kan gaan. Ik heb het als we samen uitgingen met eigen ogen gezien hoe vrouwen zich aan hem opdrongen. Ze krioelden om hem heen. Het maakte niet eens uit dat ik er naast stond. Sommige vrouwen toonden geen enkel respect voor mijn aanwezigheid. Sterker nog, als ik even naar de wc ging, dan probeerden ze briefjes met telefoonnummers aan Robin te geven. Die ging daar overigens nooit op in hoor. Robin lachte altijd maar een beetje en liet zijn trouwring zien. Maar dat interesseerde veel van die vrouwen helemaal niets.'' Volgens Robins vrouw hebben ze samen wel voor hetere vuren gestaan: ''Ik ken Robin nu ruim drie jaar. Anderhalf jaar geleden zijn we getrouwd. Het was geen glamourachtig huwelijksfeest. De bruiloft was bescheiden. We hebben tot nu toe een leuke tijd samen doorgemaakt, maar ook moeilijke momenten gekend. Maar onze liefde voor elkaar is onvoorwaardelijk.''

Uit het onderzoek van de politie blijkt dat Robin van Persie samen met twee vrienden, de 21-jarige Sandra en haar vriendin in de Rotterdamse Baja Beach Club besloten naar een hotel in de buurt te gaan. Onderweg naar dat hotel bedacht de vriendin van Sandra zich en ging naar huis. De overgebleven vier gingen naar het Tulip Inn Hotel en huurden een kamer. Volgens Sandra is ze in de badkamer van die hotelkamer door de 21-jarige Van Persie verkracht. Terwijl de verkrachting zou hebben plaatsgehad, verstopten de twee vrienden van Van Persie kledingstukken van de vrouw.

Open dagen Luchtmacht succes

De open dagen van de Koninklijke Luchtmacht op de Brabantse vliegbasis Gilze-Rijen trokken 375 duizend bezoekers, waarvan er 275 duizend op zaterdag kwamen. Volgens woordvoerder Robert de Jong zijn er in twintig jaar niet zoveel bezoekers geweest.

Ondanks de drukte was er zaterdag geenzins sprake van verkeersopstoppingen in de buurt. Pendelbussen reden van en naar het station en de parkeerterreinen. Dit was vrijdag anders: toen reden de treinen niet door de staking en was er sprake van grote drukte rondom Tilburg.

Het programma was dit jaar meer gericht op helikopters. Zo was er een Chinook uit Engeland te bewonderen en een Nederlandse Apache. Ook gaven de Red Arrows, het Aerobatic Team van de Engelse Luchtmacht, een show.

"Het draait dit weekeinde om de banden"

Dit weekend is het grote discussiepunt ongetwijfeld de banden van Michelin. De banden van de Franse firma lijken niet geheel veilig te zijn en het lijkt maar de vraag of alle zeven de Michelin-teams de finish zullen halen.

Bij de teams die op Bridgestone rijden ging het na de kwalificatie dan ook niet om de goed of slecht gereden kwalificatie maar over de mogelijke kansen bij een massale uitvalbeurt van de concurrentie.

"Het draait dit weekeinde om de banden. Het is niet duidelijk hoe dingen zich zullen ontwikkelen, maar misschien hebben we er voordeel van", aldus de Nederlander Christijan Albers. Zijn teamgenoot Patrick Friesacher denkt er iets abstracter over. "Wellicht is het resultaat in de race beter dan dat van de kwalificatie."

De coureurs van Jordan Grand Prix zien het belang in van het finishen. Tiago Monteiro is vooral blij dat de wagen een stuk beter bestuurbaar is en zijn ronde foutloos was. Mocht de Portugees overigens finishen, dan is dat zijn tiende op rij als rookie, een evenaring van het record van Phil Hill uit 1959.

Wereldkampioen Michael Schumacher heeft het niet over de Michelin banden maar uitsluitend over zichzelf. "Ondanks dat ik niet weet waarom lijken we hier in de Verenigde Staten veel competitiever dan op andere circuits. Hopelijk hebben we meer brandstof aan boord dan onze concurrenten en kunnen we uiteindelijk op het podium finishen."

Protestanten en katholieken slaags in Noord-Ierland

Bij de eerste Oranjemars van dit jaar in Noord Ierland zijn vrijdagavond in Belfast 30 mensen gewond geraakt, onder wie 18 agenten. Duizend katholieke jongeren en republikeinen bekogelden de deelnemers van de mars met flessen en stenen, waarna gevechten uitbraken.

De Oranjemarsen leiden jaarlijks tot ongeregeldheden. In de marsen lopen pro-Britse protestanten mee die als unionisten voorstander zijn van handhaving van de nauwe banden met het Verenigd Koninkrijk, terwijl de overwegend rooms-katholieke republikeinen juist aansluiting willen bij Ierland.

Met de Oranjemars herdenken de unionisten van de Oranje Ordes jaarlijks de slag aan de rivier de Boyne van 1 juli 1690. De toenmalige Engelse koning William III, Prins van Oranje, versloeg toen zijn schoonvader en rooms-katholieke voorganger op de Engelse troon, James II. De mars van vrijdag was de eerste van een lange reeks die de komende dagen worden gehouden tot 12 juli, wanneer de overwinning van de slag bij Boyne wordt herdacht.

Duiker vermist in de Vinkeveense plassen

scannerrob had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsBij de Vinkeveense Plassen is een duiker vermist. De 25-jarige man, afkomstig uit Apeldoorn, kwam gisteren niet meer aan het oppervlak. Hij was aan het duiken met een groepje, onder leiding van een instructeur. De politie gaat ervan uit dat de man is overleden.

Vandaag wordt gezocht naar het lichaam van de man. Omdat de duiker zich waarschijnlijk op een diepte van 30 meter bevindt, heeft de politie de hulp ingeroepen van de marine. Zaterdag werd al naar de man gezocht met een helikopter, zonder resultaat.

Een deel van de Vinkeveense Plassen en het strand eromheen wordt vandaag afgezet. Vanwege het mooie weer verwacht de politie flinke overlast van de afzetting.

[upd] Anti-Joodse film in Turkse moskee

In bepaalde Turkse moskeeën in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam wordt een antisemitische film verkocht, zo meldt het tv-programma NOVA vanavond. De film wordt daar óók aan kinderen vertoond. De rolprent is van Iraanse makelij en in het Turks nagesynchroniseerd

In de film, 'Zahra's blauwe ogen' (Zahra's Blue Eyes) geheten, draait het om een Palestijns meisje dat door een Israëlische militair wordt ontvoerd en verminkt. Haar ogen worden namelijk getransplanteerd om een blind Joods jongetje weer te laten zien.

Naast onvervalste propaganda tegen de staat Israël, wat niet bij de wet verboden is, bevat de film volgens deskundigen anti-Joodse passages die wél onder het bereik van de strafwet vallen. De film blijkt bovendien bij de moskeeën nogal wat vragen op te roepen.


Scène uit 'Zahra's blue Eyes''

-
Meer over Zahra's Blue Eyes vind je onder meer hier en hier.

Update 09:33
Het bestuur van de Nederlandse Islamitische Federatie (NIF) in wiens moskeeën de film te koop wordt aangeboden, ziet vooralsnog geen redenen om de film te verbieden. Voorzitter Mehmet Yaramis zegt af te wachten of de rolprent in strijd is met de Nederlandse wet. Wel zei hij dat de vertoning aan kinderen niet gewenst is, omdat de film teveel sentimenten en geweld bevat.

De voorzitter van Milli Görüs, Haci Karacaer, zegt dat de verkoop in de aan zijn stichting gelieerde Amsterdamse Aya Sofia moskee een incident betreft. Hij heeft verdere verspreiding van de film via hun moskeeën verboden. Sowieso mogen er geen antisemitische zaken worden verspreid door Milli Görüs moskeeën, zo verklaarde Karacaer.

Het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat de film ''haar belangstelling'' geniet, maar heeft nog geen actie aangekondigd.

Redknapp stopt met voetbal

Jamie Redknapp (31) stopt wegens knieproblemen met voetbal. De Engelse middenvelder maakte dat bekend via zijn vader Harry Redknapp.

Redknapp bezocht een kniespecialist in Amerika en kreeg van hem te horen dat het beter is te stoppen met voetbal. Volgens zijn vader Harry (tevens ook zijn manager bij Southampton) was het een moeilijke beslissing: "maar de gezondheid komt altijd op de eerste plaats". Afgelopen seizoen degradeerde de zeventienvoudig international Jamie Redknapp met Southampton uit de Premiership.

Redknapp was vooral bekend als speler van Liverpool. Daar speelde hij 310 wedstrijden in meer dan elf jaar. Daarna vertrok hij naar Tottenham Hotspur, waar hij veel minder aan spelen toekwam.

Parma blijft in Serie A

Parma blijft behouden voor de Serie A. In een playoff om degradatie veroordeelde het Bologna tot de Serie B. Het werd 2-0 in Bologna.

In de laatste wedstrijd van Pierluigi Collina rekende bijna niemand meer op een stunt van Parma. De ploeg had de heenwedstrijd in het eigen Tardini stadion met 1-0 verloren. Bovendien maakte Parma toen een redelijk machteloze indruk. Gisteren waren de rollen precies omgedraaid. In het eerste kwartier echter kreeg Bologna via Gamberini nog twee uitstekende kansen. In de zeventiende minuut kwam Parma totaal onverwacht op voorsprong: Cardone schoot van dichtbij binnen. Aan het eind van een boeiende eerste helft zorgde Gilardino met een intikker zelfs voor de 2-0 voorsprong. In het tweede bedrijf was het Parma-keeper Frey die de hoofdrol voor zich opeiste met enkele fraaie reddingen.

Zo draait een wisselvallig jaar voor Parma dus niet uit op degradatie. In de competitie was de ploeg vaak ondermaats, maar in het UEFA Cup toernooi werd de halve finale gehaald.

CD: MED - Push comes to Shove

Ik kan de tekst in de CD-hoes niet lezen, versta geen hol van de teksten én ik kan de reviews die anderen over deze CD hebben geschreven niet eens lezen. Volgens mij moet de 'zanger' die pontificaal op de hoes staat eerder met TBS dan die vent die ze van de week hebben opgepakt, en is hij dé spil in bendevormend Amerika. De tracks op de CD bevatten niets anders dan onduidelijk gemompel met wat melodisch getokkel op allerlei instrumenten en volgens andere sites moet je deze wacke hosselen. Je merkt het al: ik ben totaal niet thuis in de wereld van hiphop en vind de gevaarlijk ogende tronies eerder verontrustend dan stoer. Is deze CD wel geschikt voor mensen die kennismaken met het genre of is dit enkel voor hen die steeds extremere vormen van hiphop, rap of 'urban' zoeken?


Duitsland, Argentinië naar laatste vier

Argentinië en Duitsland plaatsten zich gisteravond allebei voor de halve finales van de Confederations Cup.

Argentinië nam de maat van Australië in een aantrekkelijk duel: 4-2. Al na tien minuten scoorde Figueroa voor de tweevoudig wereldkampioen. Argentinië ging echter niet achterover leunen na deze voorsprong. Het nam het heft zelf in handen en creëerde veel kansen. Toch was de helpende hand van de scheidsrechter nodig voor nog een treffer. Deze arbiter gaf een strafschop en Riquelme benutte die feilloos. Tien minuten na de rust was het weer Figueroa die scoorde. Australië toonde echter veerkracht door twee keer iets terug te doen. Eerst scoorde Aloisi vanaf de strafschopstip en even later strafte dezelfde speler een fout van verdediger Heinze af. Even later besliste Figueroa toch de wedstrijd.

Eerder op de avond won Duitsland in een matig duel van Tunesië. ‘Die Mannschaft’ versloeg de Afrikaans kampioen met 3-0. Duitsland had een strafschop nodig om de score te openen: Ballack knalde de bal a la Neeskens in de touwen. Aan het eind scoorden nog Schweinsteiger en Hanke. Zowel Argentinië als Duitsland hebben nu van Australië en Tunesië gewonnen en zijn dus verzekerd van een plaats bij de laatste vier.

Spanjaarden de straat op tegen homohuwelijk

Icoon Buitenlands nieuwsIn de Spaanse hoofdstad Madrid vond zaterdagavond een massale demonstratie plaats tegen het voornemen van de regering om het homohuwelijk in te voeren. Volgens de organisatoren namen er anderhalf miljoen mensen aan de betoging deel, autoriteiten schatten het aantal op ongeveer 170.000. Aan de betoging namen geestelijken en de voorzitter van de rechtse Partido Popular deel.

De katholieke kerk had tot de demonstratie opgeroepen. Met als leus 'de familie, ja dat telt' liepen de betogers door het centrum van de stad. In april ging een meerderheid van het Spaanse parlement akkoord met het voorstel om homo's toe te staan met elkaar in het huwelijk te treden. Tevens kregen homostellen het recht om kinderen te adopteren. Opiniepeilingen wezen destijds uit dat tweederde van de Spanjaarden geen enkel probleem heeft met het homohuwelijk.

Nederlandse handbalsters plaatsen zich voor WK

De Nederlandse handbaldames hebben zich via een spannende wedstrijd tegen Spanje geplaatst voor de strijd om de wereldtitel, die komende december in St. Petersburg plaats vindt.

Zaterdag versloeg Oranje de Spaanse dames in een uitwedstrijd met 30-31. Thuis had men het eerste kwalificatieduel met één doelpunt verschil verloren (24-25). Omdat Nederland in Spanje meer treffers scoorde dan Spanje in Nederland, plaatsen de Nederlandse handbalsters zich voor het WK.

Met de plaatsing is Nederland van de nodige frustratie verlost. In 2003 en 2004 mislukten pogingen om zich te plaatsen voor een groot titeltoernooi.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.