F1: Uitslag Grand Prix VS; 6 auto's aan de start

De Grand Prix van de Verenigde Staten is vanavond gewonnen door Michael Schumacher voor het team van Ferrari. De Grand Prix kende een chaotische start, toen bleek dat alle teams op Michelin-banden hun auto's na de opwarmronde terugtrokken uit de race. Daardoor reden veertien van de twintig auto's niet, en werd de race alleen verreden tussen de teams Ferrari, Jordan en Minardi.

Zes auto's aan de start
Het afhaken van de teams op Michelins betekende dat er slechts zes wagens aan de start kwamen. Alleen Ferrari, Jordan en Minardi, de teams die op Bridgestone-banden rijden, vertrokken. Dit tot groot ongenoegen van de Amerikaanse toeschouwers, die de hele situatie uitgebreid uitjouwden op de momenten dat er geen auto's op het rechte stuk langskwamen. Niet alleen het publiek, maar ook de rijders en de teamleidingen van alle teams lieten weten uitermate ontevreden te zijn met de situatie.

In de eerste fase van de wedstrijd ontstonden er zelfs nog gevaarlijke situaties omdat boze fans die het circuit verlieten het nodig vonden om flesjes en blikjes op de baan te gooien. Dit werd echter snel minder, naarmate de meest kwade mensen het circuit verlieten. Het merendeel van de toeschouwers bleef echter toch zitten.

De race
Ondertussen werd er door de teams die geen problemen hadden wel gewoon een race gereden. Michael Schumacher pakte in eerste instantie een kleine voorsprong op zijn teamgenoot Rubens Barrichello, maar door problemen met de tankslang tijdens de stop van Schumacher wist Barrichello de leiding over te nemen. Ondertussen viel de Nederlandse Minardi-coureur Christijan Albers terug naar de zesde en laatste plaats omdat zijn motor afsloeg tijdens zijn eerste pitstop.

Na de tweede serie pitstops wist Schumacher de leiding weer terug te pakken, door naast zijn teamgenoot terug te komen op de baan en daar de deur dicht te gooien. Barrichello probeerde laat te remmen, kon niet meer insturen door de auto van Schumacher, en moest een uitstapje door het gras maken. Albers wist tijdens de tweede serie pitstops de vijfde plaats terug te pakken.

De racevolgorde veranderde vervolgens niet meer tot aan de vlag. Michael Schumacher pakte de overwinning, voor zijn teamgenoot Rubens Barrichello. De Jordan-coureur Tiago Monteiro maakte het podium met zijn derde plaats af, op een ronde achterstand van de Ferrari's. Zijn teamgenoot Narain Karthikeyan werd vierde, voor Minardi-coureurs Christijan Albers en Patrick Friesacher op twee ronden achterstand.

De punten voor de zevende en de achtste plaats werden deze race niet toegekend, omdat er maar zes auto's reden. Uitvallers maken normaal wel aanspraak op punten, maar daarvoor moeten ze minstens negentig procent van de race-afstand hebben afgelegd.

Crisis bij Michelin
Bij Michelin ontstond er vrijdag crisis na een zware crash van Ralf Schumacher. In de extreem snelle kombocht nummer 13 klapte plotseling zijn achterband, waardoor Ralf keihard tegen de muur knalde. Na het ongeluk ontstonden er snel twijfels over de geschiktheid van de banden voor het circuit.

Michelin liet vanmiddag in een brief aan de FIA weten dat de veiligheid van de rijders niet gegarandeerd kon worden op de banden waarop de kwalificatie was gereden. Om toch te kunnen rijden, vroeg de bandenfabrikant de FIA om een chicane aan te leggen in bocht 13. De FIA weigerde dit echter, omdat het aanpassen van een circuit aan de problemen van ťťn bandenleverancier als onzin werd afgedaan.

Omdat de FIA - mede vanwege de reglementen - niet tegemoet kon komen aan Michelin, voelde de bandenfabrikant zich gedwongen alle teams met Michelin-banden te adviseren niet te rijden. De Michelin-teams verschenen wel allemaal aan de start van de opwarmronde, omdat het niet aan de start van een Grand Prix verschijnen een boete oplevert. Aan het eind van de opwarmronde bleken alle wagens op Michelins het advies echter op te volgen, en de pits in te rijden.


De band van Ralf Schumacher waar het allemaal mee begon

Kijk voor meer Formule 1-nieuws op de FOK! F1manager!