'VS bagatelliseren bewust klimaatprobleem'

Icoon Buitenlands nieuws De Amerikaanse regering heeft de afgelopen maanden zich ingespannen om elk internationaal akkoord betreft klimaatverandering te frustreren; dat claimt de Britse krant The Observer althans in haar vandaag uitgekomen editie. De Britse zondagkrant zegt documenten in handen te hebben gekregen die duidelijk maken dat het Witte Huis elke poging van de Britse premier Tony Blair om een actieplan voor het terugdringen van klimaatverandering probeert te ondermijnen. Zo zou de regering-Bush bewust trachten elk wetenschappelijk onderzoek betreft het klimaat onderuit te halen en zouden de VS zich onlangs nog hebben teruggetrokken uit een belangrijk VN-akkoord aangaande uitstoot van broeikasgassen.

De voorgaande beweringen zouden moeten blijken uit een stuk van de schriftelijke bijdrage van de VS aan de G8-conferentie die volgende maand in het Schotse Glenneagles wordt gehouden, die naar The Observer gelekt zijn. Uit deze bijdrage zijn volgens The Observer enkele cruciale passages geschrapt. Deze passages gaven oorspronkelijk onder andere weer dat de mens invloed heeft op het klimaat, dat mondiale opwarming op het moment al aan de gang is en dat klimaatverandering schadelijk voor de mensheid kan zijn. Door de betreffende stukken weg te halen proberen de Verenigde Staten willens en wetens een internationale aanpak van klimaatverandering te frustreren, aldus The Observer.

Eerder deze maand hebben verscheidene wetenschappelijke bureaus uit de G8, waaronder ook de US National Academy of Science, in een gezamenlijke verklaring al gewaarschuwd voor klimaatverandering. De bureaus maanden hun nationale regeringen tot actie, gezien 'de sterke aanwijzing dat de Aarde op dit moment significant opwarmt'. Het lijkt er echter niet op dat de Amerikaanse regering zich veel van deze verklaring aantrekt. Zo zouden de VS tevens van plan zijn zich terug te trekken uit programma's om de economische groei in de Derde Wereld niet te veel ten koste te laten gaan van het milieu.