Folder geeft tips om uithuwelijking te voorkomen

Icoon Algemeen nieuwsEen Belgische folder geeft allochtone meisjes tips om uithuwelijking te voorkomen. De brochure van het Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen (SAMV) blijkt een schot in de roos, inmiddels zijn er 16.000 van gedrukt. Scholen zouden de folder, betaald door de Vlaamse overheid, onder meer bij zomerrapporten steken.

"Meisjes en vrouwen krijgen met van alles te maken. Vakantieliefdes, verwachte en onverwachte trouwpartijen en familiebemoeienissen. Daar willen we ze op voorbereiden", stelt Nadia Babazia van SAMV. Aan duidelijkheid laat de kleurrijke folder niet te wensen over. 'Ga in hongerstaking, doe alsof je ziek bent', 'Maak je schoonmoeder duidelijk dat je geen goede partij bent voor zoonlief: zet de walkman luid, dans door de kamer, zing luidop', 'Vertel iedereen dat je al een vriend hebt of zaai twijfels over je maagdelijkheid' en 'Stel je eisen: een huis op eigen naam en véél goud als bruidsschat!' zijn enkele tips die SAMV geeft om te kunnen ontsnappen aan een gearrangeerd huwelijk.

"Uithuwelijken is niet het grootste probleem", stelt Babazia. "Meestal kiezen de jongeren zelf voor een geïmporteerde partner. Maar ze zijn zich vaak niet bewust van de culturele verschillen. Ze vergeten dat hun partner in een ander land is opgegroeid en moeite kan hebben zich aan te passen." De Belgische aanpak gaat verder dan de Nederlandse. Het ministerie van Onderwijs voert geen specifieke campagne over het thema uithuwelijking. "Voorlichting gaat bij ons via vrouwenorganisaties, hulpverleners en websites. Het Belgische idee is niet slecht", denkt onderzoekster Rekha Ramsaran.